全国统考2022届高考英语一轮复习练习阶段评估检测二必修2含解析20210325196.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 全国 统考 2022 高考 英语 一轮 复习 练习 阶段 评估 检测 必修 解析 20210325196
- 资源描述:
-
1、阶段评估检测(二) (必修2) (120分钟150分)第一部分听力(共两节, 满分30分)第一节(共5小题; 每小题1. 5分, 满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。Text 1W: Thousands of young people participate in this world-class competition per year. M: Yes, they represent their country to come here in
2、 the hope of winning honor for their country. Most of them have received intensive training for some time. 1. Why do people take part in the world-class match every year? A. To receive intensive training. B. To repay their country. C. To get glory for their country. 答案: CText 2W: There was a merry s
3、mile on the cute little girls face, and she walked lightly down the stairs like dancing. M: She got a beloved skirt. Which girl doesnt like new clothes? 2. What do we know about the little girl? A. She was dancing. B. She was in high spirits. C. She was buying a skirt. 答案: BText 3W: We felt very hun
4、gry last night. Thus, we just had a takeaway at midnight. M: What? Didnt you say that you wanted to lose weight? 3. What did the woman do last night? A. She had weight-loss pills. B. She ordered a takeout. C. She felt very angry. 答案: BText 4W: When people mention Australia, they usually have images
5、of kangaroos in their minds. M: This is indeed the case. After all, kangaroos are unique to Australia. As one of Australias symbols, kangaroos have been the locals pride. 4. Why are Australians proud of kangaroos? A. They live only in Australia. B. Their images are beautiful. C. They are Australias
6、only symbol. 答案: AText 5W: The Internet speed in the office was really bad. I spent a lot of time and eventually downloaded the file. M: Maybe we should look for a person to see where the problem lies. 5. What will they find a person to do? A. To check the office. B. To download the file. C. To hand
7、le the Internet problem. 答案: C第二节(共15小题; 每小题1. 5分, 满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟; 听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料, 回答第6、7题。Text 6M: Hello, this is John speaking. W: Hi, John. This is Linda. We will have a lunch meeting tomorrow at 12:
8、00 pm in the conference room. I just sent the menu to your mailbox, please check it and let me know your choice as soon as possible. Thanks. M: All right! Thanks for letting me know, Linda, I am out for a meeting with clients. I will reply to you as soon as possible. W: OK. Thanks. 6. Whats the rela
9、tionship between the two persons? A. Colleagues. B. Friends. C. Relatives. 答案: A7. Why is the man not working in the office? A. He is on vacation. B. He asked for a leave. C. He went to meet clients. 答案: C听第7段材料, 回答第8、9题。 Text 7W: Happy birthday, Jimmy. Are you ready for the next present? M: You mea
10、n therere more besides the watch? W: Come with us. Its in the car. Now, here we are. Youve been talking about this for months. M: Oh, its a new computer. Its just what I want. Im so happy about it. Thank you so much, Mum and Dad. 8. What is the second gift for Jimmy? A. A car. B. A watch. C. A compu
11、ter. 答案: C9. Why does Jimmy feel happy? A. He lives with his parents. B. Hes got what he dreams of. C. Hes received lots of presents. 答案: B听第8段材料, 回答第10至12题。 Text 8W: Excuse me, sir? M: Can I help you? W: My name is Jane Smith. Im a designer, looking for a job. M: See my secretary. She will set you
12、up with the test. W: When? M: Next month. W: I cant wait that long. M: Excuse me? W: I cant wait a month. I need something sooner. M: Im sorry. 10. What is the relationship between the speakers? A. They are friends. B. They are strangers to each other. C. They are husband and wife. 答案: B11. Why does
13、 the woman come to talk with the man? A. To get a job. B. To take a test. C. To see the secretary. 答案: A12. What does the man mean by saying sorry? A. He cant hear the woman clearly. B. He doesnt need a designer. C. He cant help the woman. 答案: C听第9段材料, 回答第13至16题。Text 9W: Good morning. May I help you
14、? M: Yes. I want a hat. W: Let me show you these hats. M: Excuse me. Im a reporter. I want to ask some questions. W: A reporter! M: Im writing a story about Western clothing. W: Thats right. Do you wear Western clothing? M: Sometimes. Its good casual clothing. I want a Western hat. W: Do you like th
15、is one? M: I have a large head. W: This is a large hat. M: Let me try it. W: Do you like it? M: No, I dont. My face is very round. I dont like the hat. W: Try this one. M: My head looks very big. W: You look tall. 13. What does the man do? A. He is a reporter. B. He is a worker. C. He is a teacher.
16、答案: A14. Why did he ask the questions? A. To save money. B. To write a story. C. To buy a hat. 答案: B15. Whats his opinion about Western clothing? A. Very attractive. B. Quite formal. C. Very casual. 答案: C16. Why didnt he like the first hat? A. His face is very round. B. He looks short. C. His head l
17、ooks very big. 答案: A听第10段材料, 回答第17至20题。 Text 10M: Good afternoon, everybody and welcome to this class on English words. I hope that all of you can hear me. If not, please let me know. I am Prof. John Morris. Ill be your teacher for the next 13 weeks. As you can probably tell, this is one of the popu
18、lar and crowded classes. Indeed, every time these courses are offered, this room is very full. Why is that? Well, in order to use the English language, its very important to have at least a basic understanding of how words are formed. Just to mention one figure, and there are many. There are about o
19、ne million words in English. If you are an English learner, you might wonder how you can possibly remember all of these words. Well, for one thing you dont have to. No native speaker exists who knows all of the words in the English language. Besides, there are shortcuts. Shortcuts? Yes, for example,
20、 if you know how words are formed by using parts of words from other languages, such as Greek and French, youll understand a good number of English words when you first come across them. Let me put it this way. Knowing the rules will help you to master a large number of words. This is probably the N
21、o. 1 reason why this class is so popular. 17. Where can you most probably hear this talk? A. In a class of the English language. B. In a class of the Greek language. C. In a class of the French language. 答案: A18. How long does the class last? A. 11 weeks. B. 13 weeks. C. 15 weeks. 答案: B19. What is “
22、the shortcut” to learning words according to the speaker? A. Taking more courses. B. Reading basic words aloud. C. Learning how words are formed. 答案: C20. Why is the class popular? A. It is not offered each term. B. Its taught by Professor Morris. C. It helps to master some useful rules. 答案: C第二部分阅读
23、理解(共两节, 满分40分)第一节(共15小题; 每小题2分, 满分30分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出最佳选项。A(2021德州模拟)Cruise(巡航)lines worldwide suspended sailings March 13 because of the spread of the coronavirus pandemic. Now companies such as Carnival and Disney are pushing out their return dates and canceling more trips meaning p
24、assengers can receive full refunds for the price of their trips. Those who want to take their chances and postponeeven though theres no firm date when this pandemic will endcan choose to receive a credit for a future cruise. Just remember: If you choose a credit, you have given up your refund. Cruis
25、e companies want you to stick with them, and are offering extra perks(津贴) and credits to keep you on board. Carnival CruisesOn Wednesday, Carnival Cruises announced it would suspend Alaska sailings through June 30 and scrap all San Francisco cruises for the rest of the year. Typical five-day cruises
26、 along the California coast called at Catalina Island and Ensenada, Mexico, before returning to the Bay Area. The company also canceled cruises aboard Carnival Radiance (an upgrade of the Carnival Victory) through Nov. 1, and Carnival Legend, through Oct. 30. Carnival Legend typically sails from Sea
27、ttle to Alaska in summer months. Passengers whose trips have been canceled may opt for a refund or a future cruise credit. Disney Cruise LineDisney Cruise Line on Monday extended its suspension for sailings departing in April. Passengers who had tickets on any of its four ships through April 28 may
28、receive a refund or a cruise credit for a trip within 15 months of their original departure date, according to the companys website. Disney also warned passengers about sailings aboard the Disney Wonder that are scheduled to resume April 29. The itinerary(行程) calls for a stop in Vancouver, Canada, b
29、ut Canada has closed its ports at least through July 1. 【文章大意】本文是一篇应用文。文章介绍了许多邮轮因新冠肺炎疫情被取消后, 乘客如何获得退款或信用额度。21. What can the passengers select if they want to cruise later? A. Refunds. B. Credits. C. Perks. D. Chances. 【解析】选B。细节理解题。根据第二段中Those who want to take. . . a credit for a future cruise. 可知那些想
30、以后进行游轮之旅的人可以选择获得积分。22. What do we know about Carnival Cruises? A. Carnival Legend typically sails from Seattle to Alaska in winter months. B. Passengers whose trips have been canceled only choose a future cruise credit. C. Carnival Radiance is canceled through Oct. 30. D. San Francisco cruises will
31、be canceled for the rest of the year. 【解析】选 D。细节理解题。根据第三段第一句On Wednesday, Carnival Cruises announced it . . . and scrap all San Francisco cruises for the rest of the year. 可知, 嘉年华邮轮公司宣布, 将在6月30日前暂停阿拉斯加航线, 并在今年剩余时间内取消所有旧金山邮轮。由此可知, 今年剩余时间的旧金山游轮将被取消。23. What may happen if you had tickets on any of the
32、ships of Disney Cruise Line? A. You will receive refunds before April 28. B. Your trip will be delayed till June. C. You will receive a cruise credit for a trip. D. You will receive refunds on April 29. 【解析】选C。细节理解题。根据倒数第二段中Passengers who had tickets on any of its four ships through . . . of their o
33、riginal departure date, according to the companys website. 可知根据该公司网站显示, 在4月28日之前持有该公司四艘船中的任何一艘船票的乘客, 可以在原出发日期的15个月内获得退款或邮轮积分。由此可知, 如果你有迪士尼游轮的船票, 你将会得到邮轮积分。B“The moment before they called my name, I was really nervous because the other finalists presentations are really good and I thought they would
34、win, ” Kara Fan, 14, who has won Americas Top Young Scientist, told Yahoo Finance. “ When they announced my name, I was really surprised actually. ”To win that claim, Fans nano-particle liquid bandage had to surpass the experiments of hundreds of fifth to eighth graders as well as nine other finalis
35、ts. Fan started developing her liquid bandage in April 2019 to fight the overuse of antibiotics(抗生素). According to the CDC, roughly 2 million people every year suffer a bacterial infection in the U. S. and about 23, 000 passed away as a result. If left alone, a UN study reported, drug-resistant dise
36、ases or the “superbug” could lead to 10 million deaths across the globe by 2050. When Fans sprayable bandage dries on a persons skin, it creates a thin layer that protects the wounded area while breaking the cell wall and killing the bacteria on the skin. After experimenting with copper nitrate(硝酸铜)
37、 to fight bacteria, switching to the silver nitrate ended up being the major catalyst (催化剂) to seeing results for her award-winning project. “Thousands of years ago, ancient people would use copper and silver to eat with and they would drink water from like copper bowls to kill bacteria, ” Fan expla
38、ined. “ I found out that it didnt work. So I used nano silver. ”Sir Alexander Flemings discovery of penicillina type of antibioticis Fans favorite scientific discovery. That said she doesnt think humans should rely too heavily on penicillin. Following her years at Westview High School, Fan hopes to
39、continue her biology track at Stanford University. Along with the $ 25, 000 cash prize she won on October 29, becoming Americas Top Young Scientist may help get the private universitys attention. 【文章大意】本文是一篇记叙文, 讲述了获得美国最佳青年科学家奖的卡拉范发明液体绷带的故事。24. How did Kara Fan feel about her winning the prize? A. C
40、onfident. B. Regretful. C. Proud. D. Unexpected. 【解析】选D。细节理解题。根据第一段中的“When they announced my name, I was really surprised actually. ”卡拉范说: “当他们宣布我的名字时, 我真的很惊讶”, 由此可知, 卡拉范对自己的获奖感到很意外。25. For what purpose did Fan develop her liquid bandage? A. To fight overuse of antibiotics. B. To enter a national co
41、ntest. C. To reduce deaths from injuries. D. To get into a good university. 【解析】选A。细节理解题。根据第二段中的“Fan started developing her liquid bandage in April 2019 to fight the overuse of antibiotics”可知, 卡拉范于2019年4月开始发明液体绷带, 以对抗抗生素的过度使用, 故A项正确。26. Which of the following does Fan use to kill bacteria? A. Copper
42、 nitrate. B. Copper. C. Silver. D. Nano silver. 【解析】选D。细节理解题。根据倒数第三段“Thousands of years ago, ancient people would use copper and silver to eat with and they would drink water from like copper bowls to kill bacteria, ” Fan explained. “ I found out that it didnt work. So I used nano silver. ”可知, 范解释说:
43、 “几千年前, 古代人会用铜碗和银碗吃饭, 他们会喝铜碗里的水来杀灭细菌。但我发现这不起作用, 所以我用了纳米银(来杀菌)。”27. What might be Fans opinion about penicillin? A. Addictive. B. Valuable. C. Useless. D. Irreplaceable. 【解析】选B。推理判断题。根据倒数第二段中的“Sir Alexander Flemings discovery of penicillina type of antibioticis Fans favorite scientific discovery. ”可知
44、, 亚历山大弗莱明发现的青霉素是范最喜欢的科学发现, 由此可知, 范认为青霉素是有价值的。C(2021临沂模拟)It is with mixed emotions that I went to the young criminal center every few months to give vaccinations (接种疫苗). On the one hand, I feel lucky to be able to provide a service that may have a positive health effect on the residents. But, on the
45、other hand, I feel a sense of sadness and disappointment as I see the prisoners being escorted (押送) by guards to the nursing unit. My last visit was very memorable. For some reason, there was a lightness in the air. More than ever before, I felt a lightness as I spoke with each person. We shared sto
46、ries and smiles and fears. Even the toughest prisoners seemed to be surrounded by light. As a mother, I saw them as not only youth, being punished for crimes, but also as children who have the potential to change for the better. Most of them wanted to talk longer! They were reaching out to us! It fe
47、lt right. There was one more prisoner. He was limited to a different unit in a lonely cell. We were asked if we were okay going down there. We said that we were. Two guards escorted us down and when we entered the area, instant tears welled up in my eyes. The area was sad. These guards didnt smile.
48、We entered the cell and had to make do with what was there. We were done but I didnt want to leave. I gave the 17-year-old a gentle touch and smile as I explained what to do regarding the side effects. At first, there was no response, so I just looked down at his bare feet and then to my supplies. I
49、 thought that I had better pack up. Suddenly, he looked up at me and smiled before he said “Thanks” and then he gave me a thumbs-up. I smiled back and said, “Youre welcome. Take care of yourself. ”It was wonderful to receive a kind response from someone who was in such a harsh place. As we walked ba
50、ck to the main entrance, we didnt speak. Where there can be a smile, there is hope. Sometimes smiles can be very powerful. 【文章大意】本篇是一篇记叙文, 讲述了作者到青年犯罪中心为这些年轻的罪犯打疫苗的经历。28. What can we know about the young in the young criminal center? A. They received regular medical service. B. They were treated unfa
51、irly. C. They stayed in bad conditions. D. They were forced to take treatment. 【解析】选A。推理判断题。根据第一段中的“It is with mixed emotions that I went to the young criminal center every few months to give vaccinations. ”可知, 作者每隔几个月就会去给这些年轻的罪犯接种疫苗, 这说明这些年轻人接受了定期的医疗服务。29. What was special about the center the last
52、 time the author went there? A. She was asked to share stories. B. Every prisoner was kind to her. C. The young people talked freely. D. She sensed a relaxing atmosphere. 【解析】选D。细节理解题。根据第二段中的“For some reason, there was a lightness in the air. ”可知, 作者最后一次去犯罪中心, 她感受到了一种轻松的氛围。30. What did the young man
53、 think of the author? A. He disliked her for her sympathy. B. He really appreciated her kindness. C. He thought she would change his life. D. He thought she was just an ordinary doctor. 【解析】选B。推理判断题。根据第四段中的“. . . smiled before he said “Thanks” and then he gave me a thumbs-up. ”可知, 他微笑着向作者道谢并对作者竖起了大拇
54、指, 由此可知, 这位年轻人对作者的善意很感激。31. What impressed the author most in this story? A. The young mans smile. B. The medical care for prisoners. C. The punishment to the prisoners. D. The difference between the young man and others. 【解析】选A。推理判断题。根据最后一段最后一句“Sometimes smiles can be very powerful. ”可知, 作者对这位年轻人的微
55、笑印象最为深刻。【知识拓展】涉及观点态度的推理判断题难度较大, 文章一般不会直接表明人物的态度, 需要我们根据人物的语言、表情或动作来揣摩其态度, 例如本篇第30题, 根据第四段中的“. . . smiled before he said “Thanks” and then he gave me a thumbs-up. ”可知, 他微笑着感谢作者并向作者竖起了大拇指, 由此可知, 这位年轻人对作者的善意很感激。D(2021临沂模拟)Every new parent knows that rocking can calm that uneasy baby when its time to ta
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-422984.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
