江西省南昌市第十中学2020-2021学年高一下学期第二次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江西省南昌市第十中学2020-2021学年高一下学期第二次月考英语试题 WORD版含解析 江西省 南昌市 第十 中学 2020 2021 学年 一下 学期 第二次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、南昌十中202020学年下学期第二次月考高一英语试题说明:本试卷分选择题和非选择题四部分,全卷满分150分。考试用时120分钟。注意事项:考生在答题前请认真阅读本注意事项及各题答题要求。1答题前,请您务必将自己的姓名、准考证号或IS号用书写黑色字迹的05毫米签字笔填写在答题卡和答题纸上。2作答非选择题必须用书写黑色字迹的05毫米签字笔写在答题纸上的指定位置,在其它位置作答一律无效。作答选择题必须用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其它答案,请保持卡面清洁和答题纸清洁,不折叠、不破损。3考试结束后,请将答题纸交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一
2、节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What did the man do?A. He did the dishes. B. He took out the trash. C. He washed the clothes.2. What will the woman bring to the barbecue?A. Hamburgers. B. Hot dogs. C. Potato sala
3、d.3. What can we learn from the conversation?A. The woman cannot see well.B. The mans dog looks like a cat.C. The speakers are from different countries.4. Why is the woman excited?A. She got an interview opportunity.B. She was hired for a new job.C. She just left her old job.5. What is the probable
4、relationship between the speakers?A Salesman and customer. B. Neighbors. C. Husband and wife.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. When will the grass be cut?A. Today. B. Tomorrow. C. In
5、three weeks.7 Why is Mrs. Johnsons grass long?A. She is too busy. B. Jim hasnt cut it. C. Her husband hasnt cut it.听第7段材料,回答第8至10题。8. What did the man use to clean the tea pot?A. Oil. B. Dish soap. C. Water.9. What does the man say about electric tea pots?A. They are safer. B. They save energy. C. T
6、hey are easy to clean.10. What can we learn about the man?A. He asked the woman to clean the kitchen.B. Hes always been a master at cleaning.C. He didnt know how to clean before.听第8段材料,回答第11至13题。11. What do the speakers need money for?A. A car. B. The soccer team. C. The summer camp.12. Where will t
7、he man sell lemonade?A. In front of his house. B. Near his school. C. At the beach.13. How will the woman make money?A. By selling cups. B. By washing cars. C. By working at a snack bar.听第9段材料,回答第14至16题。14. Where are the speakers?A. In New Orleans. B. In Memphis. C. In Boston.15. Why doesnt the boy
8、want to go skiing in the front yard?A. He thinks skiing there dangerous.B. He wants to build a snowman instead.C. He doesnt want to be covered in snow.16. How does the girl know so much about the snow?A. She grew up in a cold area.B. She learned about it from her mother.C. She spent every winter in
9、the mountains.听第10段材料,回答第17至20题。17. How many visitors choose to attend LSU?A. A small percentage of its visitors. B. About half of its visitors. C. Most of its visitors.18. Why are many students attracted to the school?A. Because of its history.B. Because of the beautiful environment.C. Because of t
10、he good athletes in school.19. Which are the strong programs at the school?A. Education and sports. B. Agriculture and Spanish. C. Sports and environmental studies.20. What is a unique fact about the school?A. They have cows on campus.B. 80% of their buildings are brand new.C. Most of the worlds bes
11、t athletes go there.第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 ACitisport in NewportWe at Citisport aim to improve sports training and facilities in Newport, giving you more opportunities to try both new and traditional sports.GolfWe are pleased to be
12、 able to offer lessons at Kingsway Golf Centre just outside Newport. These are run by experienced golf professionals, and are held on an all-weather practice area. The adult lessons are open to anyone aged 13 and over, and are suitable for all levels from beginners upwards. These take place on Wedne
13、sdays from 3:00 to 4:00 pm over a period of six weeks. Childrens lessons for 7-12 year old are held from 2:00 to 3:00 pm on Saturdays during term time.TennisThe Citisport tennis courses provide an opportunity for local people to develop their skills on the brand-new indoor tennis court at Newport Le
14、isure Centre. All equipment can be provided, but please feel free to use your own racket (球拍) if you prefer. Our Starter course is held on Mondays from 7:00 to 8:00 pm, and is for beginners of 12 years and over. Our Improver course, which takes place on Tuesdays from 8:00 to 9:00 pm, is for players
15、with some experience.Football for girlsBy popular request, Citisport is holding another one-day girls-only football course. This aims to give local girls the chance to learn essential skills and develop more advanced ones. The course will take place on Saturday, 9th November from 9:00 am to 5:00 pm,
16、 and is open to all girls aged 10-14 years living in the Newport area.GymnasticsThis course is for beginners aged 8-14 and will provide an introduction to basic skills. There is a maximum of six pupils per coach in each class. At the end of the course there is a demonstration for friends and family
17、of all the skills learnt there. The course will take place on Thursdays from 6:00 to 7:00 pm.1. What can we know about the Citisport golf lessons?A. You can take lessons at Kingsway Golf Centre inside Newport.B. The golf lessons can take place only in good weather.C. Teenagers can attend golf lesson
18、s on Wednesday afternoons.D. Childrens lessons usually last 2 or 3 hours on Saturday afternoons.2. Which of the following statements is true about the Citisport tennis courses?A. You can get the skills in an open-air court.B. You must take your own racket during the course.C. You can take the Monday
19、 course if you are a green hand.D. You can become an experienced player after the courses.3. Which course lasts only one day according to the text?A. Golf.B. Tennis.C. Football for girls.D. Gymnastics.【答案】1. C 2. C 3. C【解析】【分析】本文是应用文。介绍了新港的公民体育中心的一些体育课程。【1题详解】细节理解题。根据第二段的“These take place on Wednesd
20、ays from 3:00 to 4:00 pm over a period of six weeks.( 这些活动将在周三下午3点到4点举行,为期6周)”可知,青少年可以在周三下午参加高尔夫球课程。故选C。【2题详解】细节理解题。根据第三段的“Our Starter course is held on Mondays from 7:00 to 8:00 pm, and is for beginners of 12 years and over.( 我们的入门课程在星期一晚上7点到8点举行,面向12年及以上的初学者)”可知,如果你是新手,你可以参加周一的课程。故选C。【3题详解】细节理解题。根
21、据倒数第二段的“By popular request, Citisport is holding another one-day girls-only football course.( 根据大众的要求,花旗体育公司正在举办另一个为期一天的女子足球课程。)”可知,Football for girls课程为期一天。故选C。BEach year, the women of Olney and Liberal compete in an unusual footrace. Dressed in aprons (围裙) and headscarves, they wait at both towns
22、starting lines. Each woman holds a frying pan with one pancake inside. At the signal, the women flip (轻抛) pancakes and theyre off!This “pancake racing” tradition is said to have started on Shrove Tuesday, 1445, in Olney. Shrove Tuesday is the day before the Christian season of Lent (大斋戒) begins. Dur
23、ing Lent, many people decide to give up sugary or fatty foods.Legend says that in 1445, an Olney woman was making pancakes to use up some of her sugar and cooking fats before Lent. She lost track of time and suddenly heard the church bells ring, signaling the beginning of the Shrove Tuesday service.
24、 Realizing that she was going to be late for church, she raced out the door still wearing her apron and headscarf and holding her frying pan with a pancake in it. In the following years, the womans neighbors imitated her dash to church, and pancake racing was born.The rules are simple. Racers must w
25、ear the traditional headscarf and apron. They must flip their pancakes twice - once before starting and once after crossing the finish line. After the race, there are Shrove Tuesday church services. Then Liberal and Olney connect through a video call to compare race times and declare a winner.In bot
26、h towns, the races have grown into larger festivals. Olneys festival is an all-day event starting with a big pancake breakfast. Liberals festival lasts four days and includes a parade, a talent show, and contests that feature eating and flipping pancakes. Although the womens race is still the main e
27、vent, both towns now hold additional races for boys and girls of all ages.4. How did pancake racing start?A. A woman in Olney created it.B. Women made pancakes before Lent.C. A woman dashed to church with a pancake.D. People followed the suit of an interesting incident.5. What should racers obey dur
28、ing the race?A. They can wear fashionable headscarves and aprons.B. They must flip their pancakes once in the race.C. They must flip their pancakes at the beginning of the race.D. They can flip their pancakes in the middle of the race.6. What can we learn about the race from the last paragraph?A. Pe
29、ople can show their talent in Olney festival.B. People can enjoy a one-day holiday in Liberal.C. The race is not only intended for women now.D. People can have a big pancake breakfast in both towns.7. What is the text mainly about?A. The origin of pancake racing.B. The history of pancake racing.C. T
30、he development of pancake racing.D. The introduction to pancake racing.【答案】4. D 5. C 6. C 7. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了Olney和Liberal镇上别开生面的比赛煎饼赛跑。【4题详解】细节理解题。根据第一段中的“Dressed in aprons (围裙) and headscarves, they wait at both towns starting lines. Each woman holds a frying pan with one pancake inside. At
31、 the signal, the women flip (轻抛) pancakes and theyre off! (她们穿着围裙,带着头巾,在两个城镇的起跑线上等待。每个女人都拿着一个煎锅,里面有一个煎饼。信号一响,女人们就翻煎饼,出发了!)”可知,人们跟着一件有趣的事情开始煎饼赛跑。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第一段中的“At the signal, the women flip (轻抛) pancakes and theyre off! (信号一响,女人们就翻煎饼,出发了!)”可知,她们必须在比赛开始时翻转她们的煎饼。故选C。【6题详解】推理判断题。根据最后一段中的“Althou
32、gh the womens race is still the main event, both towns now hold additional races for boys and girls of all ages. (虽然女子比赛仍是主要赛事,但两个城镇现在都为各个年龄段的男孩和女孩举行额外的比赛)”可知,这场比赛现在不仅仅是为女性准备的。故选C。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“Each year, the women of Olney and Liberal compete in an unusual footrace. Dressed in aprons (围裙) and h
33、eadscarves, they wait at both towns starting lines. Each woman holds a frying pan with one pancake inside. At the signal, the women flip (轻抛) pancakes and theyre off! (每年,Olney和Liberal镇的妇女都要参加一项不同寻常的赛跑。他们穿着围裙,带着头巾,在两个城镇的起跑线上等待。每个女人都拿着一个煎锅,里面有一个煎饼。信号一响,女人们就翻煎饼,出发了!)”及对于这一传统赛事的介绍可知,文章主要介绍了Olney和Libera
34、l镇上别开生面的比赛煎饼赛跑。故选D。CThink of Japan in the spring and the image that comes to mind is likely the countrys famous cherry blossoms, also known as “Sakura” white and pink flowers, blooming across cities and mountains.The flowers, which experience a “peak bloom” that only lasts a few days, have been love
35、d in Japan for more than a thousand years. Crowds celebrate with viewing parties, flocking to the most popular locations to take photos and have picnics underneath the branches.But this year, cherry blossom season has come and gone in the blink of an eye, in one of the earliest blooms on record. Sci
36、entists warn its a symptom of the larger climate crisis threatening ecosystems everywhere.Yasuyuki Aono, a researcher at Osaka Prefecture University, has gathered records from Kyoto back to 812 AD from historical documents and diaries. In the central city of Kyoto, cherry blossoms peaked on March 26
37、, the earliest in more than 1,200 years, Aono said. And in the capital Tokyo, cherry blossoms reached full bloom on March 22, the second-earliest date on record.The peak bloom dates shift every year, depending on numerous factors including weather and rainfall, but have shown a general trend of movi
38、ng earlier and earlier. In Kyoto, the peak date stayed around mid-April for centuries, but began moving into early April during the 1800s. The date has only dipped into late March a handful of times in recorded history.“Sakura blooms are very temperature sensitive,” said Aono. “Flowering and full bl
39、oom could be earlier or later depending on the temperature alone,” he said. “The temperature was low in the 1820s, but it has risen by about 3.5 degrees Celsius to this day.”This years seasons in particular influenced the blossom dates, he added. The winter was very cold, but the spring came fast an
40、d unusually warm.8. What is the best title of the passage?A. Cherry blossom celebrations.B. Warning of a climate crisis.C. A strong love for cherry blossom.D. Cherry blossom season coming earlier.9. What does the underlined word “flocking” mean?A. Blocking.B. Flooding.C. Running.D. Following.10. Wha
41、t can we infer from paragraph 5?A. The peak blossom dates fall on a fixed date.B. The cherry blossom rarely peaks in March.C. The peak bloom dates mainly depend on weather and rainfall.D. Cherry blossom peaks around mid-April in Tokyo.11 What is the authors purpose in writing the passage?A. To infor
42、m people the date of cherry blossom.B. To show a study on cherry blossom dates.C. To present a Japanese tradition of cherry blossom celebration.D. To make people aware of the influence of climate change on cherry blossom.【答案】8. D 9. B 10. B 11. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了气候变化对日本樱花的影响。【8题详解】主旨大意题。根据第三段
43、“But this year, cherry blossom season has come and gone in the blink of an eye, in one of the earliest blooms on record. Scientists warn its a symptom of the larger climate crisis threatening ecosystems everywhere. (但今年,眨眼间,樱花盛开的季节来了又去,这是有记录以来最早的樱花盛开之一。科学家警告说,这是全球生态系统面临更大气候危机的征兆)”及下文对原因的分析可知,文章主要介绍了
44、由于气候变化,日本樱花盛开的季节来得更早了。由此可知,Cherry blossom season coming earlier.(樱花盛开的季节来得更早了)适合作本文最佳标题。故选D。【9题详解】词句猜测题。根据划线词前面的“The flowers, which experience a “peak bloom” that only lasts a few days, have been loved in Japan for more than a thousand years. Crowds celebrate with viewing parties (这种花的“盛放期”只持续几天,在日本
45、已经流行了一千多年。人们以观赏派对来庆祝)”可推知,人们蜂拥至最受欢迎的地点拍照,在树枝下野餐。由此推知,划线词flocking与flooding(涌入)意思接近。故选B。【10题详解】推理判断题。根据第五段中的“The peak bloom dates shift every year, depending on numerous factors including weather and rainfall, but have shown a general trend of moving earlier and earlier. In Kyoto, the peak date stayed
46、 around mid-April for centuries, but began moving into early April during the 1800s. The date has only dipped into late March a handful of times in recorded history. (开花高峰期的日期每年都在变化,这取决于包括天气和降雨在内的许多因素,但已经显示出一种移动得越来越早的总体趋势。在京都,几个世纪以来,高峰日期一直在4月中旬左右,但在19世纪开始转移到4月初。在有记录的历史上,这个日期只是在三月底出现过几次)”可推知,樱花很少在三月盛
47、开。故选B。【11题详解】推理判断题。根据第三段“But this year, cherry blossom season has come and gone in the blink of an eye, in one of the earliest blooms on record. Scientists warn its a symptom of the larger climate crisis threatening ecosystems everywhere. (但今年,眨眼间,樱花盛开的季节来了又去,这是有记录以来最早的樱花盛开之一。科学家警告说,这是全球生态系统面临更大气候危机
48、的征兆)”及最后一段“This years seasons in particular influenced the blossom dates, he added. The winter was very cold, but the spring came fast and unusually warm.(他补充说,今年的季节对花期的影响尤其大。冬天很冷,但春天来得很快,而且异乎寻常地温暖)”可知,作者写这篇文章的目的是让人们了解气候变化对樱花的影响。故选D。DYour best friend that follows you around when the sun comes out -
49、your shadow - doesnt serve an important function like your heart or brain, but what if you could use shadows to create electricity? When using solar panels (电池板) that are powered by light, shadows can be boring because it means electricity cant be created. However, researchers from the National Univ
50、ersity of Singapore have engineered a way to create power from the shadows present everywhere.A team of the university created a machine that can collect energy from shadows. It is created by placing a thin coating of gold onto silicon (硅). Like in a normal solar panel, when put in light, the silico
51、n electrons (电子) become energized and the energized electrons then jump from the silicon to the gold. The voltage (电压) of the part of the machine that is placed in the light increases relative to the dark part and the electrons in the machine flow from high to low voltage. They are sent through an e
52、xternal circuit (外电路) creating a current that can be used to power another machine. The greater the contrast between light and dark, more energy is provided by the machine.The team is working on improving the performance of the machine, borrowing approaches from solar panels to gather light. Increas
53、ing the amount of light the machines can receive allows them to better make use of shadows, as well as developing shadow energy collecting panels that can successfully gather from indoor lighting. The team is also researching the use of other materials other than gold to drop the price of the machin
54、e, meaning they would be more cost effective and easier to apply in society.Shadows are present everywhere and perhaps one day in the future we will be able to collect energy from them by placing the shadow-effect energy machine around the world in places that have been considered unfit for solar pa
55、nels to work, or indoors. “A lot of people think that shadows are useless,” Tan says, but “anything can be useful, even shadows.”12. What is Paragraph 1 mainly about?A. Your best friend always stays with you after the sunrise.B. The shadow has the same function as the heart and brain.C. Shadows can
56、stop solar panels from creating electricity.D. Researchers have found a way to create power from shadows.13. What is the key working principle of the machine mentioned in the text?A. The silicon produces electricity when it is in the light.B. The gold produces power with the help of the silicon.C. T
57、he energized electrons flow from high to low voltage.D. An external circuit creates current using another machine.14. How does the team improve the performance of the machine?A. Using solar panels in the machine.B. Increasing the amount of light received.C. Developing light energy collecting panels.
58、D. Bringing down the price of gold.15. Which of the following is the best place to apply the machine?A. A gym.B. A park.C. A farm.D. A playground.【答案】12. D 13. C 14. B 15. A【解析】【分析】本文是说明文。文章介绍了研究人员设计出的从阴影中收集能量的办法。【12题详解】主旨大意题。根据第一段的“However, researchers from the National University of Singapore have
59、 engineered a way to create power from the shadows present everywhere.(然而,来自新加坡国立大学的研究人员已经设计出了一种从世界各地的阴影中创造力量的方法)”可知,第一段讲述研究人员已经找到了一种从阴影中创造力量的方法。故选D。【13题详解】细节理解题。根据第二段的“Like in a normal solar panel, when put in light, the silicon electrons (电子) become energized and the energized electrons then jump
60、from the silicon to the gold. The voltage (电压) of the part of the machine that is placed in the light increases relative to the dark part and the electrons in the machine flow from high to low voltage. They are sent through an external circuit (外电路) creating a current that can be used to power anoth
61、er machine. The greater the contrast between light and dark, more energy is provided by the machine.(就像在普通的太阳能电池板中一样,当放入光中时,硅电子变成能量,有能量的电子然后从硅跳到黄金。机器放置在光中的部分的电压相对于暗部分增加,机器中的电子从高压流动到低压。它们通过外部电路发送,产生一种可用于为另一台机器供电的电流。明暗之间的对比度越大,机器提供的能量就越多)”可知,机器工作原理的关键是带电的电子从高压流到低压。故选C。【14题详解】细节理解题。根据第三段的“The team is w
62、orking on improving the performance of the machine, borrowing approaches from solar panels to gather light. Increasing the amount of light the machines can receive allows them to better make use of shadows, as well as developing shadow energy collecting panels that can successfully gather from indoo
63、r lighting.(该团队正在努力提高机器的性能,利用太阳能电池板的方法来收集光线。增加机器可以接收到的光线的数量,使它们能够更好地利用阴影,以及开发可以从室内照明中成功收集到的阴影能量的收集面板)”可知,这个团队通过增加接收到的光的数量提高机器的性能。故选B。【15题详解】推理判断题。根据最后一段的“Shadows are present everywhere and perhaps one day in the future we will be able to collect energy from them by placing the shadow-effect energy m
64、achine around the world in places that have been considered unfit for solar panels to work, or indoors.(阴影无处不在,也许将来有一天,我们可以通过将阴影效应能量机器放置在世界各地被认为不适合太阳能电池板工作或在室内工作的地方,从它们那里收集能量)”可知,使用这种机器的最好的地方是不适合太阳能电池板工作的地方或者室内,因此推断体育馆是最好的地方,其它三个地方都是室外。故选A。第二节(共5小题;每小题2分,满分10 分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多
65、余选项。Applying to university can seem very challenging. Theres so much to do! But really, getting your application in is just a series of stages: do the research, narrow down your university choices, write the applications, and then play the waiting game. Then come the final decisions. _16_.Choosing y
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-343937.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
