江西省宜春市上高二中2022届高三上学期第二次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江西省宜春市上高二中2022届高三上学期第二次月考英语试题 WORD版含解析 江西省 宜春市 上高二中 2022 届高三 上学 第二次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届上高二中高三9月月考英语科试卷考生须知:1本卷满分150分,考试时间120分钟;2答题前,在答题卷指定区域填写班级、姓名、考场号、座位号及准考证号;3所有答案必须写在答题卷上,写在试卷上无效;4考试结束后,只需上交答题卷。第卷第一部分:听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结東后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题: 每小题1.5分, 满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅
2、读一遍。1. What is the probable relationship between the speakers?A. Teacher and student. B. Salesgirl and customer C. Husband and wife2. What does the man think of the womans new house?A. Astonishing B. Disappointing C. Satisfying3. What does the woman mean according to the conversation?A. The philosop
3、hy teacher is not so popular among his students.B. The classes given by the philosophy teacher are quite boring.C. The students are interested in the philosophy classes.4. What are the speakers mainly talking about?A. Watching TV. B. Buying a TV. C. Placing the TV.5. Why does the woman intend to pho
4、ne Harry?A. Because Harry will join them in the bike ride.B. Because Harry is familiar with the places for cycling.C. Because Harry enjoys travelling.第二节 (共15小题; 每小题1.5分, 满分225分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段
5、材料,回答第6、7题。6. Why does the man want to talk to the director?A. To talk about his schedule to go home next week.B. To talk about his plan to visit England next week.C. To keep his appointment with the director next week.7. How long has the man been away from his motherland? A. Over two years B. About
6、 a year C. Less than one month听第7段材料,回答第8至10题。8. How many bags were of colors other than black in Lost and Found?A. Three B. Five C. Eleven9. What do we know about the womans bag?A. Its small. B. It has a zip. C. It has a pocket on the front.10. What is in the womans bag?A. A toy B. Some snacks C. S
7、ome books听第8段材料,回答第11至13题。11. Where is the Flower Show?A. In the City Park B. In the Forest Park C. In the Flower Park12. What did the womans daughter say about the Flower Show?A. It was beautiful. B. It was open in the morning.C. It was the biggest tourist attraction in the city.13. What can we lea
8、rn from the conversation?A. The man will go to the Flower Show.B. The woman has been to see the Flower Show once.C. The womans daughter went to the Flower Show yesterday.听第9段材料,回答第14至16题。14. What is the womans problem?A. She forgot to buy apple pies. B. The apple pies she made have gone badC. She is
9、 at a loss what to have for dessert15. What does the woman say about Steves parents?A. They are very considerate. B. They are always complaining.C. They tend to eat less dessert.16. What does the man suggest the woman do?A. Go out to have dinner.B. Buy some fruit and vegetables.C. Prepare fresh frui
10、t and cheese for dessert.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the speakers main purpose of coming to England?A. To make a trip to the cityB. To buy some presents for her boyfriend.C. To attend a conference and exhibition.18. What did the speaker do yesterday?A. She visited Chinatown.B. She did some shoppin
11、g.C. She registered for the exhibition.19. What arrangements did the speaker make for the exhibition today?A. She checked in at the hotelB. She discussed with the manager about the conference.C. She persuaded people to buy their holidays and tours.20. Where is the stand of the speakers company?A. Ne
12、ar the restaurant B. Near the coffee shop C. Near the clothes shop第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出最佳选项。AAn exclusive 100th anniversary tribute to the original fictional bearIn 1920, one of the most lasting childrens characters in British fiction made his debut (初次
13、露面). A small bear was sent to the shops. Unfortunately he got lost on the way. and thats when his adventures really began!Now, in honor of his 100th anniversary, Steiff, the inventor of the teddy bear, has created a very special gift to Rupert, the little bear from Nutwood.Rupert is hand-made and gl
14、oriously soft to the touch. His bright boot-button eyes sparkle with joy and his friendly expression has been perfectly hand-sewn. Of course hes wearing his iconic outfit of a bright red jumper, yellow check trousers, a matching scarf and charming lace-up shoes.Pinned to Ruperts jumper is a special
15、centenary pin badge. Plated in precious 22ct gold, its been created exclusively for this limited edition and comes completely free of charge with your bear.Rupert The Centenary Edition can be yours for just five interest-free monthly instalments (分期付款) of 45 (plus 1. 50 postage and handling)-a total
16、 price of 225 (plus 7. 50 postage and handling). If you are not completely satisfied, simply return him within 90 days for a FULL refund-including our postage and handling charge!Only 5,000 bears can be produced worldwide. Ensure you dont miss out by reserving your Rupert now! To order, simply go to
17、 www.danburymint.co.uk/hl3882 or call 0344 557 1000. Alternatively post your order form today to: Davis Road, Chessington KT9 ISE.1. What information can we know about Rupert?A. He is made by hand and feels soft.B. He is plated in precious gold.C. He is created based on a real bear from Nutwood.D. H
18、e is produced unlimitedly in number in honor of his 100th birthday.2. Which of the following is NOT the way you can order Rupert according to the passage?A. Surfing the Internet.B. Mailing the order form.C. Making a call.D. Sending a text message.3. What is the purpose of the passage?A. To introduce
19、 a bear to readers.B. To introduce to readers the anniversary.C. To advertise the original teddy bear.D. To persuade readers to buy a souvenir.【答案】1. A 2. D 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文,文章讲述泰迪熊公司100周年限量版发售 Rupert的一些基本信息。【1题详解】细节理解题。根据第三段第一句“Rupert is hand-made and gloriously soft to the touch.( Rupert 是手工制作的
20、,摸起来非常柔软。)”可知,Rupert 手工制作的,摸起来非常柔软。故选A。【2题详解】细节理解题。根据最后一段最后两句“To order, simply go to www.danburymint.co.uk/hl3882 or call 0344 557 1000. Alternatively post your order form today to: Davis Road, Chessington KT9 ISE.( 欲订购,请登录www.danburymint.co.uk/hl3882或致电0344 557 1000。或者今天邮寄您的订单到: Davis路,Chessington
21、KT9 ISE。)可知,网站订购,打电话订购,邮寄订单都可,但没有提到通过发信息订购,故选D。【3题详解】推理判断题。阅读文章可知,本文第一、二段引入话题;第三、四段介绍限量版泰迪熊Rupert的外形和特点;第五、六段写明价格与订购方式,劝说读者购买这个限量版纪念品。由此可知,作者写这篇文章目的是说服读者购买纪念品。故选D。BFou Tsong, a Chinese-born pianist known for his sensitive interpretations of Chopin, Debussy and Mozart.died on Monday at a hospital in
22、London, where he had lived for many years. He was 86.A lover of classical music from a young age, Mr. Fou began taking piano lessons when he was 7. Mr. Fou made his first stage appearance in 1952. The concert caught the attention of officials in Beijing, who selected him to compete and tour in Easte
23、rn Europe. Mr. Fou soon moved to Poland, where he studied at the Warsaw Conservatory(音乐学校)on a scholarship. To prepare for the fifth Chopin Competition in Warsaw in 1955.he practiced so diligently that he hurt his fingers and was nearly cut from the first round of the competition.Mr. Fou was one of
24、the first Chinese pianists to achieve global prominence when he took the third place in the International Chopin Piano Competition in Warsaw in 1955. He also won a special prize for his performance of Chopins mazurkas(马祖卜舞曲). Almost overnight, he became a national hero. To China, Mr. Fous recognitio
25、n in a well-known international competition was proof that the country could stand on its own artistically in the West. Chinese reporters flocked to interview Mr. Fou, while many others sought out his father, Fu Lei, for advice on child-rearing.In 1981, a volume of letters written by his father, pri
26、marily to Mr. Fou, was published in China. Full of advice, encouragement, life teachings and strict paternal love, the book Fu Leis Family, Letters became a best-seller in China. Besides influencing a generation of Chinese, Mr. Fus words resonated(共鸣)long after his death with the person for whom the
27、y were intended.My father had a saying that First you must be a person then an artist, and then a musician, and only then can you be a pianist. Mr. Fou once recalled in an interview. Even now, I believe in this order-that it should be this way and that I am this way.4. What can be learned from Parag
28、raph 2?A. Fou Tsong competed and toured in Beijing.B. Fou Tsong first performed on the stage at 7.C. Fou Tsong made great efforts for competitions.D. Fou Tsong started learning music in Eastern Europe.5. Why does Fou Tsongs global recognition mean a lot to China?A. It earns Chinese art a place in th
29、e West.B. It promotes the spread of Chinese culture.C. It proves Chinese peoples talent for music.D. It enables Chinese art education to be recognized.6. What does the underlined word they in Paragraph 4 refer to?A. Mr. Fus words.B. Young Chinese.C. Fou Tsong and his family.D. Readers of Fu Leis Fam
30、ily Letters.7. Which of the following agrees with Fu Leis ideas in the last paragraph?A. Pursuing art is a long and painful process.B. It requires various qualities to be a pianist.C. Everyone should develop an interest in art.D. Talent is of the greatest importance for a pianist.【答案】4. C 5. A 6. A
31、7. B【解析】【分析】本文是一篇人物传记。文章介绍中国出生的钢琴家傅聪。他以其对肖邦、德彪西和莫扎特的敏感诠释而闻名,他的国际知名度为中国艺术在西方赢得了一席之地。【4题详解】推理判断题。根据第二段的最后一句话“To prepare for the fifth Chopin Competition in Warsaw in 1955,he practiced so diligently that he hurt his fingers and was nearly cut from the first round of the competition,”(为了准备1955年在华沙举行的第五届
32、肖邦比赛,他刻苦练习,结果在第一轮比赛中伤了手指,差点被切伤。)可知,傅聪先生为了比赛付出了很多。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第三段中的 “To China,Mr. Fous recognition in a well-known international competition was proof that the country could stand on its own artistically in the West.”(对中国来说,傅聪在著名的国际比赛中获得的认可证明了中国能够在西方艺术上自立门户。)可知,傅聪的国际知名度为中国艺术在西方赢得了一席之地。故选A。【6题详解
33、】词义猜测题。根据第四段中的 “Besides influencing a generation of Chinese, Mr. Fus words resonated(共鸣)long after his death with the person for whom they were intended.(此外,傅聪不仅影响了一代中国人,而且在他去世后很长一段时间里,他的遗言还能对听到这些话的人产生共鸣。)”可以看出,they指代上文提到的Mr. Fus words,说明除了影响了一代中国人外,傅聪先生的话在他去世后依然能够让听到这些话的人产生共鸣。由此推知,they这个词指的是 his wo
34、rds。故选A。【7题详解】推理判断题。根据最后一段的“My father had a saying that First you must be a person, then an artist, and then a musician, and only then can you be a pianist.”可知,傅雷先生教儿子傅聪要先成为人,再成为艺术家,再成为音乐家,最后才能成为钢琴家。这表明,傅雷先生认为成为一名钢琴家,身上要具备很多的品质。故选B。CLas Vegas city in Nevada is built in a desert. The city may be know
35、n to the outside world for its partying. But officials have found that there are 21 square kilometers of useless grass. The grass is never laid on, played on or even stepped on. The grass is only there to look nice.Now, the city is asking the Nevada state legislature to ban useless grass. It is tryi
36、ng to become the first place in America to ban that kind of grass often seen between streets, in housing developments and in office parks.It is estimated that useless grass makes up 40% of all the grass in Las Vegas and it needs a lot of water to survive. Grass needs four times more water than dry c
37、limate plants like cactus. By tearing out the grass, the city could reduce yearly water usage by 15%.In 2003, the Southern Nevada Water Authority banned developers from planting grass in front of new homes. It also offered homeowners $ 30 for each square meter of grass they tear out. But fewer peopl
38、e are now using the program. Water usage has increased in southern Nevada by 9% since 2019. And last year, Las Vegas went a record 240 days without major rainfall. The Colorado River provides much of Nevadas drinking water. The river could lose more water as climate change affects it.Water officials
39、 in other dry cities said water usage needs to be reduced. But they fear the reaction to reforms like the ones in Las Vegas if their communities do not accept them. Cynthia Campbell is the water resources adviser for the city of Phoenix in Arizona. “There might come a point when city restrictions ge
40、t too severe for some residents. Theyll say that is the point of no return for them,” Campbell said. “For some people, its a pool. For some people, its grass.”8. Why does Las Vegas city try to ban useless grass?A. To protect the local people.B. To beautify the city.C. To reduce water usage.D. To red
41、uce waste.9. What program was carried out in Las Vegas in 2003?A. Allowing planting grass before new houses.B. Encouraging the residents to tear out grass.C. Praising those who signed on the program.D. Awarding those who reduced water usage.10. What is implied in Campbells words in the last paragrap
42、h?A. Many residents wont follow the ban.B. Reaction to the reform will vary personally.C. Other measures should be taken to protect wetter.D. Water officials should take many factors into account.11. What is the best title for the text?A. Las Vegas Plans to Ban Useless GrassB. A Method Is Adopted to
43、 Save Las VegasC. Choices between Beauty and PracticeD. Grass Is Important but Useless in Las Vegas【答案】8. C 9. B 10. B 11. A【解析】【分析】本文是一篇说明文,拉斯维加斯是建立在沙漠的城市,水非常珍贵。然而城市的草消耗了大量的水。为节约用水,该市要求立法机构通过一项法律,禁止使用没有用途的草。【8题详解】细节理解题。根据第三段“It is estimated that useless grass makes up 40% of all the grass in Las Ve
44、gas and it needs a lot of water to survive. Grass needs four times more water than dry climate plants like cactus. By tearing out the grass, the city could reduce yearly water usage by 15%.(据估计,在拉斯维加斯,无用的草占所有草的40%,它需要大量的水来生存。草需要比干燥气候植物,如仙人掌多四倍的水。通过把草坪拔掉,这座城市每年的用水量可以减少15%)”可知,拉斯维加斯城试图通过立法要清理掉没有用的草,主要
45、目的是节约用水。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第四段中“In 2003, the Southern Nevada Water Authority banned developers from planting grass in front of new homes. It also offered homeowners $ 30 for each square meter of grass they tear out. But fewer people are now using the program.( 2003年,南内华达州水务局禁止开发商在新房前种植草坪。它还向房主提供每拆一平方
46、米草坪30美元的优惠。但是现在越来越少的人使用这个程序)”可知,2003年在拉斯维加斯实施了鼓励居民把草拔掉的项目。故选B。【10题详解】推理判断题。根据最后一段中“Cynthia Campbell is the water resources adviser for the city of Phoenix in Arizona. “There might come a point when city restrictions get too severe for some residents. Theyll say that is the point of no return for the
47、m,” Campbell said. “For some people, its a pool. For some people, its grass.”(Cynthia Campbell是亚利桑那州菲尼克斯市的水资源顾问,他说:“城市限制对一些居民来说可能会变得过于严厉。他们会说,这对他们来说是无法挽回的。对一些人来说,它是一个游泳池。对一些人来说,它是草。”)”可推知,Campbell在最后一段话中暗示了对改革的反应因人而异。故选B。【11题详解】主旨大意题。根据第二段“Now, the city is asking the Nevada state legislature to ban
48、useless grass. It is trying to become the first place in America to ban that kind of grass often seen between streets, in housing developments and in office parks.(现在,该市要求内华达州立法机关禁止无用的草。它正试图成为美国第一个禁止这种草坪的地方,这种草坪经常出现在街道之间、住宅开发项目和办公园区中)”结合本文主要讲的是拉斯维加斯城准备通过一项法律,在城市里禁止使用没有用途的草,其目的是节约用水。可知,A项“拉斯维加斯计划禁止无用
49、的草”最适合做本文的标题。故选A。DJapans prime minister encouraged the decision to ban viewers, even family members, by issuing a state of emergency order in Tokyo earlier this month in response to rising COVID-19 case numbers.From the perspective of sports psychologists, an Olympics without fans is a real-life sci
50、ence experiment that is helping researchers and clinicians to comb through the true impact of a crowd of fans on its playersand on viewers at home. The strange circumstances under which the games are held may place unexpected pressure on some athletes. On Tuesday, superstar gymnast Simone Biles drop
51、ped out of the womens team event, telling teammates and reporters she wasnt in the right “headspace” to compete. “Its been really stressful this Olympic Games. There are a lot of different variables going into it,” Biles told the Washington Post.The 2020 Summer Olympics bears similarities and differ
52、ences to other major sporting events without viewers. The English Premier League supplemented (增加) game broadcasts with crowd noise from the soccer video game FIFA 20, mixed with game audio in real time. A Taiwanese baseball team and German soccer team began populating stands with cardboard cutouts
53、of fans, and the trend caught on internationally.Jamey Houle, the lead sports psychologist for Ohio State University Athletics and a former Al-American gymnast, says competitive athletes are trained in visualization imagining performing a certain action or motion, such as doing a roundoff back hands
54、pring in gymnastics. Without moving a muscle, players using visualization can solidify neural (神经的) connections and activate their motor cortex (皮层). To visualize most effectively, Houle says, athletes working with sports psychologists will try to simulate as closely as possible the conditions of ac
55、tual gameplay. Empty stadiums may thus have a measurable impact on players performance. This phenomenon is grounded in a psychological concept called “social facilitation”, referring to a change in a persons performance that occurs when others are around compared to when a person is alone.12. What c
56、aused Biles to drop out of the womens team event?A. The poor physical condition.B. The absence of the audience.C. The fiercely competitive event.D. The influence of crowds of fans.13. What can be inferred from Paragraph 3?A. The Taiwanese baseball team is a success.B. The tendency mentioned is popul
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-344318.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
