分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 8

类型2023新教材高考英语二轮专题复习 层级一 感悟价值引领 主题六 学习榜样人物.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:346631
  • 上传时间:2025-11-27
  • 格式:DOCX
  • 页数:8
  • 大小:19.32KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2023新教材高考英语二轮专题复习 层级一 感悟价值引领 主题六 学习榜样人物 2023 新教材 高考 英语 二轮 专题 复习 层级 感悟 价值 引领 主题 学习 榜样 人物
    资源描述:

    1、主题六学习榜样人物.阅读理解A2022马鞍山市高三第二次教学质量监测NFK Editors October 14, 2021 Zara Rutherford is flying around the world by herself in a small plane. When she finishes her trip, which will take over two months, shell become the youngest woman to fly around the globe by herself. Shes just 19 years old. Ms. Rutherfo

    2、rd began her trip in Belgium on August 18. This trip is something she has dreamed about for a long time.Ms. Rutherford has been learning to fly planes since she was 14 years old. Ms. Rutherfords parents are both pilots, and they helped her practice. She got her pilot license in 2020 and has hundreds

    3、 of hours of flying practice. Shes making this trip in a small twoseater plane, a microlight. One of the seats has been replaced with an extra gas tank, which will allow Ms. Rutherford to cover longer distances. The plane has had several other updates for safety, including a second radio, and satell

    4、ite communications.To follow her route, Ms. Rutherford needs to be able to see, since her plane cant be guided by its instruments alone. That means she cant fly at night or in bad weather. Ms. Rutherford is now in Nome, Alaska the halfway point of her trip. While shes had some delays and is a little

    5、 behind schedule, she is upbeat.“As long as Im home before New Year, Im content,” she says. Ms. Rutherford plans to stay a night or two in each place to visit schools and youth groups. She hopes to inspire young girls to explore areas like aviation, science, mathematics, and engineering. As her fath

    6、er points out, currently only about 5% of pilots are women.1What is Zara Rutherfords longheld dream?AAn independent flight around the world.BBuilding a small plane.CA twomonth selfdriving travel in Belgium.DBecoming the youngest pilot.2What can we learn about Ms. Rutherford from Paragraph 2?AShe nee

    7、ds a guide.BShe is well prepared.CShe is knowledgeable.DShe has lots of hobbies.3What does the underlined word “upbeat” in Paragraph 3 mean?AReliable. BInnocent.CElegant. DOptimistic.4Why does Ms. Rutherford plan to visit schools and youth groups?ATo learn more scientific knowledge.BTo celebrate the

    8、 festival together.CTo encourage other girls to aim high.DTo help her father make speeches.B2022郑州市高三第一次质量预测Praised as “Edgar Snow in the New Era”, British journalist Andrew Moody devoted himself to accurately reporting on China for over a decade. Born in Nottinghamshire in September, 1960, Moodys i

    9、nterest in journalism began at age 15. What came next was a storied career that would last 4 decades. A visit to Shenzhen, Guangdong Province, in 1997 turned his attention to China. During that visit, he was surprised by the great changes that had taken place in China. Moody began working for ChinaD

    10、aily in 2008. In his 13 years at the paper, he published more than 1 million words in the newspaper groups different publications. “These stories aim to explain the strategies (策略) and aims of the Chinese government to a wider audience, and also look at the challenges and difficulties it faces,” Moo

    11、dy wrote. “I also attach importance to issues which go largely ignored in the mainstream Western media, which often fail to provide a full or true image (形象) of China.”To better cover China, Moody read a lot. In his Beijing apartment, there were more than 160 books about the nation. Su Qiang, a Chin

    12、aDaily editor who worked with Moody for 8 years, said, “He read all the books that top experts had written about China, and he closely followed how the world viewed China.” Moody also learned to speak putonghua, traveled to most provinces and autonomous regions throughout China and exposed himself t

    13、o the Chinese way of life.“China is moving into a new era in which it is much more confident about its position and status in the world. I have a definite sense of history in the making,” said Moody. He hoped that he could be one of the witnesses and reporters of this historic time.“So even when he

    14、was suffering from a serious disease, Moody still soldiered on. All he cared about was whether he could keep on working,” said Wang Liping, Moodys attending doctor.When he passed away in June, 2021, many people were sad. “His death will be a huge loss to those who are working hard on the dialogue be

    15、tween China and the outside world,” said Kerry Brown, a professor of Chinese Studies at Kings College London.5What can be known about Andrew Moody?AHe moved to China to work in 1997.BHe reported on China for four decades.CHe considered Edgar Snow to be his role model.DHe began to show interest in jo

    16、urnalism as a teenager.6What did Moody do when he was working for ChinaDaily?A.He drew a wider audience to the newspaper.BHe reported on the typical Chinese way of life.CHe accurately introduced China to more people.DHe communicated with the mainstream Western media.7What did Moodys attending doctor

    17、 think of him?AFearless. BDevoted.COptimistic. DAmbitious.8What is the purpose of the author in writing this passage?ATo praise an honorable foreign journalist.BTo describe Moodys colorful life in China.CTo correct Western medias impression of China.DTo show an accurate image of China to the outside

    18、 world.完形填空2022厦门市高三第二次质量检测 I love and enjoy playing the piano. So when the recital (音乐演奏会) was _1_, I was disappointed. I had expected it for long and already _2_ my best songs.However, Mom turned this _3_ into something worthwhile. “You should _4_ at Carriage House Manor & The Cottages. Im sure th

    19、e _5_ there would really appreciate the music.” To me, this was a winwin situation because not only would I play more songs, but I had the chance to _6_ the residents, some of whom tragically didnt have families.The muchanticipated day _7_ arrived. Stepping into the dining area, I saw several grayha

    20、ired people seemingly enjoying a dinner and the _8_. Despite ongoing conversations at tables, _9_ still hung like a dark cloud in the room. After introductions, I sat down in front of the piano, butterflies in my stomach. But my _10_ melted away as I played on.The dinner hour flew by. One woman got

    21、up and began to cheerfully _11_ in the room to the beat of the _12_ while others snapped their fingers (弹指头). I was _13_ to see how music brought big smiles to their faces.Calling off the recital was a blessing because it led us to _14_ the gift of music with those who needed it most. Go and spread

    22、_15_ whenever possible.,1A.cancelled BsponsoredCorganized Dpostponed2A.recorded BpreparedCcomposed Dsung3A.burnout BletdownCgetaway Dturnaround4A.relax BinvestigateCperform Dwait5A.seniors BnursesCguards Dmusicians6A.cheer up Bsettle downCcomment on Dhunt for7A.simply BaccidentallyCfinally Dnearly8A

    23、.freedom BvacationCcompany Dprivilege9A.silence BhorrorCconfusion Dloneliness10A.desperation BnervousnessCfrustration Dembarrassment11A.spin BwanderCdance Dglance12A.drums BheartsCwords Dmusic13A.determined BupsetCcurious Damazed14A.carry BexchangeCdiscuss Dshare15A.faith BkindnessCbelief Dawareness

    24、主题六学习榜样人物.阅读理解A语篇类型:记叙文主题语境:人与自我生活与学习最年轻的环球女飞行员【语篇解读】本文讲述了即将成为世界最年轻的环球女飞行员Zara Rutherford的经历。她自小学习驾驶飞机,在飞行员父母的帮助下于2020年获得飞行员执照,并将完成为期两个多月的环球旅行。1答案与解析:A理解具体信息。根据第一段的“This trip is.for a long time”可知,环球飞行是Zara Rutherford梦想已久的事情。2答案与解析:B理解具体信息。通读第二段可知,为了环球飞行,Zara Rutherford在2020年获得了飞行员执照,并进行了数百小时的飞行练习;此

    25、外,她还为飞机加装了油箱,更新了无线电和卫星通信。由此可知,Zara Rutherford为环球飞行做好了充分的准备。3答案与解析:D理解词汇。根据画线词后的“As long as.Im content”可知,她说,只要新年前能回家,她就心满意足了。由此可推知,她很乐观,故画线词意为“乐观的”。4答案与解析:C理解具体信息。根据最后一段中的“She hopes to.mathematics, and engineering”可知,Rutherford访问学校以及青年团体,希望激励年轻女孩探索航空、科学、数学和工程等领域。B语篇类型:新闻报道主题语境:人与社会杰出人物新时期的“Edgar Sno

    26、w”【语篇解读】本文报道了已故的中国日报的英国籍记者、被称作“新时期的Edgar Snow”的Andrew Moody的事迹。Moody准确地向世界展现了新时期的中国。5答案与解析:D理解具体信息。根据第一段中的“Moodys interest in journalism began at age 15”可知,Moody从青少年时期起就对新闻工作产生了兴趣,故D项正确。6答案与解析:C理解具体信息。根据第一段中的“Andrew Moody devoted.for over a decade”可以看出,Moody十多年来都准确地报道中国故事,故C项正确。7答案与解析:B理解观点、态度。根据第五段

    27、中的“Moody still soldiered on.keep on working”可知,Moody的主治医生认为他是一个对工作非常投入的人,故B项正确。8答案与解析:A理解目的。结合文章大意可知,本文主要报道了已故的中国日报的英国籍记者Andrew Moody和中国的不解之缘,他在中国工作期间通过坚持阅读、游览和采访向世界准确地介绍新时期的中国,即使是在生病期间,也关心是否可以继续工作。由此可知,本文旨在歌颂一位值得尊重的外国记者,故A项正确。.完形填空语篇类型:记叙文主题语境:人与社会音乐为孤独的老人演奏【语篇解读】作者喜欢弹钢琴。当听到期盼已久的音乐演奏会被取消的时候,作者感到非常失

    28、望。后来,在妈妈的建议下,作者去Carriage House Manor & The Cottages演奏,为孤独的老人带来了欢乐。1答案与解析:A根据最后一段的“Calling off the recital”可知,音乐演奏会被取消了。cancel“取消”;sponsor“赞助”;organize“组织”;postpone“推迟”。故选A。2答案与解析:B根据语境可知,作者期待这个音乐演奏会很久了,已经准备了(prepared)自己最好的(演奏)歌曲。故选B。3答案与解析:B根据上文中的“disappointed”可知,妈妈把作者的失望(letdown)变成了值得的事情。故选B。4答案与解析

    29、:C根据前文的内容可知,作者期待这个音乐演奏会很久了,已经准备了自己最好的(演奏)歌曲。妈妈建议作者去Carriage House Manor & The Cottages表演(perform)准备好的歌曲。investigate“调查”。故选C。5答案与解析:A根据第三段中的“several grayhaired people”可知,Carriage House Manor & The Cottages里住着老年人(seniors)。故选A。6答案与解析:A根据上文中的“this was a winwin situation”和下文中的“how music brought big smile

    30、s to their faces”可知,作者可以通过演奏歌曲让老年人高兴起来(cheer up)。故选A。7答案与解析:C根据上文可知,作者期待为老年人演奏的那一天终于(finally)到来了。故选C。8答案与解析:C根据上文中的“I saw several grayhaired people seemingly enjoying a dinner”可知,作者准备演奏的时间恰好是一些头发花白的老人享受晚餐和陪伴(company)的时间。故选C。9答案与解析:D根据“some of whom tragically didnt have families”可知,其中一些人没有家人。由此可推知,尽管

    31、餐桌上的谈话不断,但孤独(loneliness)仍像乌云一样笼罩着这间屋子。故选D。10答案与解析:B根据前文的“After introductions,I sat down in front of the piano, butterflies in my stomach”可知,作者刚开始演奏时很紧张。作者继续演奏时,紧张感(nervousness)消失了。故选B。11答案与解析:C根据“One woman got up”“others snapped their fingers(弹指头)”和常识可知,这名女士站起来随着音乐的节拍跳舞。故选C。12答案与解析:D参见上题解析。故选D。13答案与解析:D根据“see how music brought big smiles to their faces”可知,作者惊讶地看到了音乐让他们的脸上绽放笑容的过程。故选D。14答案与解析:D根据“Calling off the recital was a blessing”可知,作者把音乐这份礼物分享(share)给最需要的人。故选D。15答案与解析:B根据全文内容尤其是“a blessing”可知,作者觉得音乐演奏会的取消是一件好事,因为这让作者把音乐分享给了真正需要的人,因此作者认为无论什么时候,只要有可能,尽可能去传播善良。故选B。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2023新教材高考英语二轮专题复习 层级一 感悟价值引领 主题六 学习榜样人物.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-346631.html
    相关资源 更多
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 4 Life in the future Unit 3 Language in use练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 4 Life in the future Unit 3 Language in use练习 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 4 Life in the future Unit 2 Every family will have a small plane练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 4 Life in the future Unit 2 Every family will have a small plane练习 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans模块测试 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans模块测试 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans Unit 3 Language in use练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans Unit 3 Language in use练习 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans Unit 2 We’re going to cheer the players练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans Unit 2 We’re going to cheer the players练习 (新版)外研版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Unit 2 I'll help to clean up the city parks Section B 2 (3a-Self check) 教案(新版)人教新目标版.doc2022春八年级英语下册 Unit 2 I'll help to clean up the city parks Section B 2 (3a-Self check) 教案(新版)人教新目标版.doc
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans Unit 1 What are you going to do at the weekend练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans Unit 1 What are you going to do at the weekend练习 (新版)外研版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Unit 2 I'll help to clean up the city parks Section A 3 (Grammar focus-4c)教案(新版)人教新目标版.docx2022春八年级英语下册 Unit 2 I'll help to clean up the city parks Section A 3 (Grammar focus-4c)教案(新版)人教新目标版.docx
  • 冀教版八年级英语上册Unit 2 Lesson 7 Don’t be late for class(共21张PPT).ppt冀教版八年级英语上册Unit 2 Lesson 7 Don’t be late for class(共21张PPT).ppt
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 2 What can you do Unit 3 Language in use练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 2 What can you do Unit 3 Language in use练习 (新版)外研版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Unit 10 I've had this bike for three years Section B 2 (3a-Self-check)教案(新版)人教新目标版.doc2022春八年级英语下册 Unit 10 I've had this bike for three years Section B 2 (3a-Self-check)教案(新版)人教新目标版.doc
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 2 What can you do Unit 2 I can run really fast练习1 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 2 What can you do Unit 2 I can run really fast练习1 (新版)外研版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Unit 10 I've had this bike for three years Period 6 SectionB (3a-Self Check)教学设计(新版)人教新目标版.doc2022春八年级英语下册 Unit 10 I've had this bike for three years Period 6 SectionB (3a-Self Check)教学设计(新版)人教新目标版.doc
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 2 What can you do Unit 1 I can play the piano练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 2 What can you do Unit 1 I can play the piano练习 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found模块测试 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found模块测试 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 3 Language in use课时练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 3 Language in use课时练习 (新版)外研版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Unit 1 What's the matter Section A 3 (Grammar focus–4c) 教案(新版)人教新目标版.doc2022春八年级英语下册 Unit 1 What's the matter Section A 3 (Grammar focus–4c) 教案(新版)人教新目标版.doc
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 2 Are they yours练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 2 Are they yours练习 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 1 Whose bag is this课时练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 1 Whose bag is this课时练习 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 1 Whose bag is this练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 1 Whose bag is this练习 (新版)外研版.docx
  • 冀教版八年级英语上册Unit 2 Lesson 10《Looking for Lisa》(共23张PPT).ppt冀教版八年级英语上册Unit 2 Lesson 10《Looking for Lisa》(共23张PPT).ppt
  • 2020-2021学年七年级英语上册 Unit 9 My favorite subject is science课时同步练习(含解析)(新版)人教新目标版.docx2020-2021学年七年级英语上册 Unit 9 My favorite subject is science课时同步练习(含解析)(新版)人教新目标版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Module 9 Friendship拓展阅读(新版)外研版.doc2022春八年级英语下册 Module 9 Friendship拓展阅读(新版)外研版.doc
  • 冀教版八年级英语上册Unit 2 Lesson 10《Looking for Lisa》(共15张PPT).ppt冀教版八年级英语上册Unit 2 Lesson 10《Looking for Lisa》(共15张PPT).ppt
  • 2020-2021学年七年级英语上册 Unit 9 My favorite subject is science基础知识练习 (新版)人教新目标版.docx2020-2021学年七年级英语上册 Unit 9 My favorite subject is science基础知识练习 (新版)人教新目标版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Module 9 Friendship Unit 3 Language in use教案(新版)外研版.doc2022春八年级英语下册 Module 9 Friendship Unit 3 Language in use教案(新版)外研版.doc
  • 2020-2021学年七年级英语上册 Unit 8 When is your birthday基础知识练习 (新版)人教新目标版.docx2020-2021学年七年级英语上册 Unit 8 When is your birthday基础知识练习 (新版)人教新目标版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Module 8 Time off拓展阅读(新版)外研版.doc2022春八年级英语下册 Module 8 Time off拓展阅读(新版)外研版.doc
  • 2020-2021学年七年级英语上册 Unit 8 When is your birthday Section B课时同步练习(含解析)(新版)人教新目标版.docx2020-2021学年七年级英语上册 Unit 8 When is your birthday Section B课时同步练习(含解析)(新版)人教新目标版.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1