分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 6

类型2022版高考英语一轮复习 专题二十二 读后续写考点集训(含解析).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:347957
  • 上传时间:2025-11-27
  • 格式:DOCX
  • 页数:6
  • 大小:44.33KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2022版高考英语一轮复习 专题二十二 读后续写考点集训含解析 2022 高考 英语 一轮 复习 专题 十二 后续 考点 集训 解析
    资源描述:

    1、专题二十二读后续写【考情探究】考点试题信息考情分析2020.07新高考2020.07浙江2020.01浙江2018.06浙江2017.11浙江体裁故事类记叙文话题经济衰退时期,人们互助共渡难关拍摄北极熊时发生意外爸爸为狗找到了新的伙伴爸爸带儿子去朋友家农场游玩迷路和父母一块去旅游所给文章长度319313340320338名词(词组)无7676动词(词组)无2221形容词、副词无1213分析解读【命题规律】读后续写主要考查学生以下四个方面的能力:1.宏观把控语篇结构的能力:学生需要掌握上下文逻辑关系,所续写的短文与所给短文及段落开头语之间要有连贯性,所续写的短文内语句要连贯、有序。2.熟练准确运

    2、用语言的能力:学生能准确、恰当地使用所学词汇和语言结构,还能够根据内容需要使用较多、较复杂的词汇和语言结构,使语言表达丰富而又有感染力。3.把握关键信息和语言特点的能力:学生需要了解所给短文的主要内容,清楚其关键词和语言结构的使用情况,并通过续写短文表现出来。4.进行创造性思维的能力:学生所续写的短文要具有较丰富的内容,包含详细和生动的情景、态度和感情描述。【命题趋势】1.读后续写的文章体裁将继续为故事性较强的记叙文。续写部分内容是原故事的必要组成部分,和原文构成一篇结构完整、语言风格一致、主题统一的故事。2.文章的难度将保持稳定,故事设计将更能让考生发挥自己的想象力,提供更多的思维和表达空间

    3、。【真题探秘】真题再现阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。The Meredith family lived in a small community. As the economy was in decline, some people in the town had lost their jobs. Many of their families were struggling to make ends meet. People were trying to help each other meet the challenges. Mrs. Meredi

    4、th was a most kind and thoughtful woman. She spent a great deal of time visiting the poor. She knew they had problems, and they needed all kinds of help. When she had time, she would bring food and medicine to them. One morning she told her children about a family she had visited the day before. The

    5、re was a man sick in bed, his wife, who took care of him and could not go out to work, and their little boy. The little boyhis name was Bernardhad interested her very much.“I wish you could see him,” she said to her own children, John, Harry, and Clara.“He is such a help to his mother. He wants very

    6、 much to earn some money, but I dont see what he can do.”After their mother left the room, the children sat thinking about Bernard. “I wish we could help him to earn money,” said Clara.“His family is suffering so much.”“So do I,” said Harry.“We really should do something to assist them.”For some mom

    7、ents, John said nothing, but, suddenly, he sprang to his feet and cried,“I have a great idea! I have a solution that we can all help accomplish (完成).”The other children also jumped up all attention. When John had an idea, it was sure to be a good one. “I tell you what we can do,” said John.“You know

    8、 that big box of corn Uncle John sent us? Well, we can make popcorn(爆米花), and put it into paper bags, and Bernard can take it around to the houses and sell it.”注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在相应位置作答。When Mrs. Meredith heard of Johns idea, she thought it was a good one, too.With everything ready, Bernard s

    9、tarted out on his new business.【文本分析】Topic:help others to get through difficulty togetherTime:the economy was in decline Place:in a small communityMain characters: Mrs. Meredith, Merediths children (John,Harry,Clara)and Bernard【故事情节】Para.1:经济衰退,人们互助共渡难关。Para.2:善良的Meredith夫人主动帮助生活困难的人。Para.34:Meredit

    10、h夫人希望孩子们帮助Bernard。Para.58:孩子们商量并找到帮助Bernard的办法。【续写方向】借助已梳理的故事情节,通读两个续写段落所给的第一句,确定续写方向。Para.1 想法如何实施?需要哪些准备工作?Bernard如何出场?Para.2 生意结果如何?Bernard有什么感受?事件最终有什么影响?参考范文When Mrs. Meredith heard of Johns idea, she thought it was a good one, too. Smiling, she said, “You may send it to him every Saturday morn

    11、ing, if you are willing to make popcorn for him yourselves. John, will you agree to be responsible for the work?” “Absolutely!” replied John, excitement shining in his eyes. Immediately, the children were busy making popcorn while their mother went out to invite Bernard. When coming back, she brough

    12、t Bernard with her who had been told everything. Seeing the popcorn arranged in the basket, he was moved to tears.With everything ready, Bernard started out on his new business. Everything went amazingly!Soon he returned with an empty basket. Never had he earned so much money before in his life. Fin

    13、ding it was all to be his, he was so delighted that he could hardly speak, but his face lit up. People began to watch for the “little popcorn boy”, and every week he had at least fifty cents to take home. All this was due to Johns bright idea and the way he carried it out. He became a little hero in

    14、 the community.范文鉴赏1.续写内容与所给短文融洽度高,与所提供段落开头语衔接合理;2.语言表达亮点:第一段中关系代词who引导的定语从句和第二段中的定语从句he carried it out,第二段中句型so.that.和never引导的倒装句充分展示了作者对复杂句式结构的把控能力;第一段中非谓语动词smiling和Seeing以及第一段中的独立主格excitement shining in his eyes的合理运用有效地提升了语言表达层次;be responsible for负责;light up喜形于色;喜气洋洋。【考点集训】一、根据情景提示,续写下面的句子1.When

    15、hearing the good news, the smile on her face . 2.When knowing I had let out the secret, he.3.Hearing the news that his grandfather passed away, Tom stood silently, .4.When knowing the firm might fire me, I shook all over, .5.Realizing he had made a big mistake, the boy .6.When I passed her the prize

    16、, her face .7.When the teacher announced the result of the exam, .8.Unwilling to go to the store with her mother, Mary.答案1.shone like a diamond2.glared at me with burning eyes3.(with) tears rolling down his cheeks 4.feeling like sitting on pins and needles5.hung/dropped/lowered/bent/bowed his head i

    17、n shame 6.lit up/brightened/glowed 7.my heart was in my mouth 8.dragged her feet 二、读后续写阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Old Man Donovan was a mean man who hated children. He threw rocks at them and even shot at them with a shotgun. At least thats what we had heard.His small farm bordered our nei

    18、ghborhood where my younger sister, Leigh Ann, and I lived when we were growing up. His farm was long, narrow, and quaint. It held two treasures. One was his beautiful fruit.There were many varieties of fruit: pears, apples, and lots more I just cant think of. The fruit naturally drew the children to

    19、 his land. It made them into thieves. But my sister and I didnt dare to take his fruit because of the horrible rumors we had heard about Old Man Donovan.One summer day, we were playing in a nearby field. It was time to head back home. My sister and I were feeling very daring that day. There was a sh

    20、ort cut to our house that went through the Donovan farm. We thought he wouldnt be able to see us run across his property around the luscious(可口味美的) fruit trees. We were almost through the farm when we heard, “Hey, girls!” in a gruff (粗哑的), low voice. We stopped dead in our tracks! There we were, fac

    21、e to face with Old Man Donovan. Our knees were shaking. We had visions of rocks pounding our bodies and bullets piercing our hearts.“Come here,” he said, reaching up to one of his apple trees. Still shaking, we went over to him. He held out several ripe, juicy, red apples. “Take these home,” he comm

    22、anded. We took the apples with surprised hearts and ran all the way home. Of course, Leigh Ann and I ate the apples.As time went on, we often went through Old Man Donovans farm, and he kept on giving us more luscious fruit. One day, we stopped by to see him when he was on his front porch (门廊). We ta

    23、lked to him for hours. While he was talking, we realized that we had found the other hidden treasure: the sweet, kind heart hidden behind his gruff voice. Soon, he was one of our favorite people to talk to.注意:续写词数应为150左右。Every summer, we would visit Mr. Donovan and talk to him. The next winter, word

    24、 got around that Old Man Donovan had died, 答案One possible version:Every summer, we would visit Mr. Donovan and talk to him. We shared with him our colorful experience at school while he kept giving out his luscious fruits to us as usual. As time went by, we seemed to be more a family than good frien

    25、ds. But one summer, we were informed that he was seriously ill and we were anxious and restless, feeling like sitting on pins and needles. We rushed straight to the hospital to see his health condition. Weak as he was, he comforted us that it wasnt a big deal.The next winter, word got around that Ol

    26、d Man Donovan had died. Hearing the bad news, I felt a lump in my throat, tears welling up in my eyes. The wind whistled through the trees, as if mourning for the death of Donovan. I realized gone were the days when we sat together chatting with each other. However, he left us a hidden treasurehis kind heart, which shall never die away with the passage of time.

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2022版高考英语一轮复习 专题二十二 读后续写考点集训(含解析).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-347957.html
    相关资源 更多
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-3_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-3_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-2_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-2_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-1_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-1_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 26-3_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 26-3_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 26-2_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 26-2_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-3_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-3_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-2_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-2_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-1_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-1_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 29_人教(精通)(2014秋) (共18张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 29_人教(精通)(2014秋) (共18张PPT).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 27_人教(精通)(2014秋) (共21张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 27_人教(精通)(2014秋) (共21张PPT).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 26_人教(精通)(2014秋) (共18张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 26_人教(精通)(2014秋) (共18张PPT).ppt
  • 六年级上册英语说课稿Unit 4 I have a pen pal 第一课时人教.doc六年级上册英语说课稿Unit 4 I have a pen pal 第一课时人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 25_人教(精通)(2014秋) (共20张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 25_人教(精通)(2014秋) (共20张PPT).ppt
  • 六年级上册英语说课稿Unit 2 Ways to go to school 人教.doc六年级上册英语说课稿Unit 2 Ways to go to school 人教.doc
  • 六年级上册英语试题--学年度 期末测试人教.doc六年级上册英语试题--学年度 期末测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Free time_Join in 剑桥英语(共25张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Free time_Join in 剑桥英语(共25张PPT).ppt
  • 六年级上册英语试题-连词成句练习人教.doc六年级上册英语试题-连词成句练习人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner.ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner.ppt
  • 六年级上册英语试题-第6单元达标检测卷|人教PEP()(含听力材料和答案).doc六年级上册英语试题-第6单元达标检测卷|人教PEP()(含听力材料和答案).doc
  • 六年级上册英语试题-第6单元达标检测卷|人教PEP(含听力材料和答案).doc六年级上册英语试题-第6单元达标检测卷|人教PEP(含听力材料和答案).doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第6课时_人教(PEP).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第6课时_人教(PEP).ppt
  • 六年级上册英语试题-Unit6 How do you feel单元测试人教.doc六年级上册英语试题-Unit6 How do you feel单元测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第5课时_人教(PEP).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第5课时_人教(PEP).ppt
  • 六年级上册英语试题-Unit6 How do you feel 单元测试人教.doc六年级上册英语试题-Unit6 How do you feel 单元测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第3课时_人教(PEP).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第3课时_人教(PEP).ppt
  • 六年级上册英语试题-Unit5 What does he do 单元测试人教.doc六年级上册英语试题-Unit5 What does he do 单元测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第2课时_人教(PEP).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第2课时_人教(PEP).ppt
  • 六年级上册英语试题-Unit4 I have a pen pal 单元测试人教.doc六年级上册英语试题-Unit4 I have a pen pal 单元测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Can Sam play football. 第二课时_外研版(三起) (共23张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Can Sam play football. 第二课时_外研版(三起) (共23张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1