山西省临汾市第一中学2020-2021学年高一英语上学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省 临汾市 第一 中学 2020 2021 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山西省临汾市第一中学2020-2021学年高一英语上学期期末考试试题(含解析)注意事项:1.本试题考试时间120分钟,满分150分.2.全部答案在答题卡上完成,答在本试卷上无效。第一部分:听力(共两节,每小题1分,满分20分) 第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出 最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你有10秒钟的时间来回答有关小 题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How often does Megan clean the bathrooms?A. Once a day. B. Once a week. C. A few tim
2、es a month.2. What are the speakers mainly talking about?A. A library. B. A writer. C. A book.3. How does the woman feel?A. Annoyed. B. Relieved. C. Nervous.4. What did the man do over the weekend?A. He saw a film. B. He went on a hike. C. He made chocolate cakes.5. Where will the speakers go first
3、according to the man?A. To Rome. B. To Paris. C. To London.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三 个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你招有时间阅读 各个小题,每小题5秒钟;听完后,各个小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. When will the woman start to clean?A. Today. B. Tomorrow. C. The day after tomorrow.7. Which room w
4、ill the man clean?A. The kitchen. B. The living room . C. The bathroom.听第7段材料,回答第8、9题。8. What does the mans wife mostly do at home?A. She writes books. B. She does housework. C. She plays computer games.9. What will the mans wife do later this month?A. She will write a novel.B. She will publish a ne
5、w book.C. She will try working at home.听第8段材料,回答第10至12题。10. Who are Jane and Robert?A. The speakers5 neighbors.B. The speakers classmates.C. The speakers colleagues.11. Why doesnt the woman want to buy a toy?A. It is too expensive.B. The baby already has too many toys.C. The baby is too little to pl
6、ay with it.12. What has the man decided to do in the afternoon?A. Visit Jane and RobertB. Go to a department store.C. Drive Dave to the airport.听第9段材料,回答第13至16题。13. Why didnt the man take notes?A. Because of his laziness.B. Because of the dull literature.C. Because of the fast speed of the instructo
7、r.14. What is the womans advice for the man?A. Trying to write down every word the instructor says.B. Reading the materials that the instructor handed out beforehand.C. Fixing his eyes upon the classmates now and then during the lecture.15. Whats the man doing while talking with the woman?A. Taking
8、notes.B. Looking for his pencil.C. Exchanging notes with others.16. How does the woman sound?A. Confident. B. Helpful. C. Proud.听第10段材料,回答第17至20题。17. Who are called senior citizens in the USA?A. People over 55 years old.B. People over 60 years old.C. People over 65 years old.18. What is the feature
9、of senior citizens?A. They have more free time.B. They live with their families.C. They always have part-time jobs.19. What are senior citizens in big cities usually worried about?A. Their health. B. Their wealth. C. Their safety.20. What may be the speakers attitude towards the future of senior cit
10、izens?A. Doubtful. B. Optimistic. C. Cautious.第二部分:阅读理解(共两节,满分40分) 第一节(共15小题;每小题2分,满分30分) 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上 将该项涂黑。AThe Hanging Gardens of Babylon, one of the Seven Wonders of the Ancient World, is perhaps the earliest and most famous example of botanical gardens. Over decades a
11、nd centuries, many incredible botanical gardens have been established. Here is a list of them.Orto Botanico di PadovaThe Orto Botanico di Padova in Padua, north-eastern Italy, is the oldest academic botanical garden still in its original location. It was founded in 1545 by the Venetian Republic. It
12、is spread across an area of 22,000 square meters. It is particularly known for its historical architecture, as well as the collection of 6000 kinds of plants. The astonishing botanical garden is a UNESCO World Heritage Site.Kirstenbosch National Botanical GardenThe Kirstenbosch National botanical Ga
13、rden is located at the foot of Table Mountain in. Cape Town, South Africa. It is one of South Africas nine national botanical gardens, which covers five out of six biomes (生物群落),and the first of its kind in the world. It is famous for exhibiting native plants from different regions.Botanical Garden
14、and Botanical MuseumThe Berlin-Dahlem Botanical Garden and Botanical Museum is located in Berlin, Germany. It has 22,000 different plant species. Among its different plants is a giant bamboo. This astonishing garden has a large scientific library attached to it. The complex has buildings and glassho
15、uses.Singapore Botanic GardenThe 74 hectare (公顷)Singapore Botanic Garden in Singapore is the only botanic garden that stays open from 5 am to 12 midnight, every day. Its attractions include Rainforest, Botany Centre, Tanglin Gate, Jacob Ballas Childrens Garden and other gardens. It has the Tembusu t
16、ree, seen on the Singaporean five-dollar bill.1. What is the special part of Orto Botanico di Padova?A. It is in Europe.B. It has the most plants.C. It has a library.D. It has some ancient items.2. Where should you go if you want to enjoy the native plants in diverse areas?A. Botanical Garden and Bo
17、tanical Museum.B. Kirstenbosch National Botanical Garden.C. Singapore Botanic Garden.D. Orto Botanico di Padova.3. In which continent can you see the Tembusu tree?A. Asia.B. Europe.C. America.D. Africa.【答案】1. D 2. B 3. A【解析】这是一篇应用文。文章介绍了四个著名的植物园。【1题详解】细节理解题。根据Orto Botanico di Padova中前两句“The Orto Bot
18、anico di Padova in Padua, north-eastern Italy, is the oldest academic botanical garden still in its original location. It was founded in 1545 by the Venetian Republic. (位于意大利东北部帕多瓦的Orto Botanico di Padova是现存最古老的学术植物园。它于1545年由威尼斯共和国建立。)和第四句“It is particularly known for its historical architecture, as
19、 well as the collection of 6000 kinds of plants. (它尤其以其历史建筑,以及6000种植物的收藏而闻名。)可知,Orto Botanico di Padova的特别的部分是里面有一些古老的物品。故选D。【2题详解】细节理解题。根据Kirstenbosch National Botanical Garden中最后一句“It is famous for exhibiting native plants from different regions.( 它以展示来自不同地区的本地植物而闻名。)”可知,如果你想欣赏不同地区的本土植物,可以去Kirsten
20、bosch National Botanical Garden。故选B。【3题详解】细节理解题。根据Singapore Botanic Garden中“It has the Tembusu tree, seen on the Singaporean five-dollar bill.( 新加坡五元钞票上有香灰莉木。)”可知,在新加坡可以看到香灰莉木。新加坡属于亚洲,所以在亚洲大陆可以看到香灰莉木。故选A。BYou should always support your kids and their natural talents. And if you nurture them, great t
21、hings will happen. Thats what 9-year-old Joe Whales parents thought when they encouraged their son to keep drawing, even though he got into trouble for doodling (涂鸦) during class.They sent Joe to an after-school art class and his artistic abilities were quickly noticed by those around him. In fact,
22、Joe was invited to decorate the dining room of the “Number 4” restaurant in Shrewsbury, England. Now, Joe is known as The Doodle Boy and has his own website, as well as social media pages showing off his awesome art.According to Greg, Joes dad, his son has always loved drawing and was added to the G
23、ifted register in primary school aged 4”. Greg also revealed how long it took Joe to finish his drawings on the dining room walls in the restaurant. Joe spent about 12 hours illustrating the wall.”Whats more, Greg had some proposals for parents who want to encourage their kids to develop their talen
24、t: I would advise parents to encourage their children to always follow their passion and dreams - research local workshops or groups within your local community ”Joes teacher recognized his talent and posted his work on Instagram. His drawings caught the eye of the “Number 4 restaurant which asked h
25、im to come over and decorate their walls with his doodles. Now, his dad drives him there so he can draw his heart out. Who knew that drawing in an after-class program would lead Joe to get his first job at barely 9 years old?4. What did Joe do in his class?A. Supported other naughty children.B. Left
26、 school to find his parents.C. Drew pictures in the class.D. Decorated the wall.5. What is Gregs suggestion?A. To send the children to the local restaurant.B. To talk with the childrens teacher actively.C. To offer enough support for the childrens dream.D. To force the children to stay at school all
27、 day long.6. How did the Number 4 restaurant find Joe?A. Joe was famous in the community.B. Joes works were displayed on the InternetC. Joes teacher recommended Joe to the restaurant.D. Joe has his own website looked through by the restaurant.7 Who is the text mainly intended for?A. Parents.B. Child
28、renC. Teachers.D. Restaurant owners.【答案】4. C 5. C 6. B 7. A【解析】本文是一篇记叙文。文章主要以年少成名的Joe为例告诉家长一个道理应该永远支持你的孩子和他们的天赋。【4题详解】细节理解题。根据第一段“even though he got into trouble for doodling (涂鸦) during class.”(尽管他因为在课堂上涂鸦而惹上了麻烦。)可知,Joe在课堂里画画。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据倒数第二段“Greg had some proposals for parents who want to
29、encourage their kids to develop their talent: I would advise parents to encourage their children to always follow their passion and dreams - research local workshops or groups within your local community ”(Greg还为那些希望鼓励孩子发展才能的家长们提出了一些建议:“我建议家长们鼓励孩子们追随自己的激情和梦想研究当地社区的工作坊或团体。”)可知,Greg建议家长们支持孩子的梦想。故选C项。【
30、6题详解】细节理解题。根据最后一段“Joes teacher recognized his talent and posted his work on Instagram. His drawings caught the eye of the “Number 4 restaurant which asked him to come over and decorate their walls with his doodles.”(Joe的老师发现了他的天赋,并将他的作品发布到了Instagram上。他的画引起了“4号”餐厅的注意,餐厅请他过去用他的涂鸦来装饰餐厅的墙壁。)可知,是因为Joe挂在网
31、络的画引起了“4号”餐厅的注意。故选B项。【7题详解】推理判断题。根据第一段“You should always support your kids and their natural talents. And if you nurture them, great things will happen.”(你应该永远支持你的孩子和他们的天赋。如果你培养他们,伟大的事情将会发生。)可推测,本文是写给家长的。故选A项。CFor centuries, elephants have caught our admiration and imaginations, and its easy to see
32、why. The planets largest land animals can stand up to 10 feet tall and weigh up to 13, 200 pounds. But theyre not just about brawn.With their complex brains, elephants are incredibly clever and sensitive: caring for their families and capable of remembering faraway places and old friends. Ln fact, w
33、hen elephants spot friends, they often show love by wrapping their trunks together or resting them on each others foreheads. Trunks come in handy for more than just greeting. For instance, elephant babies suck (吮吸)their trunks for comfort, just as human babies suck their thumbs. Trunks are also hand
34、y for reaching high hanging food.Elephants have back teeth the size of small bricks and tusks (长牙).They use tusks to carry things, pull bark off trees, clear paths, dig for roots and water, fight enemies and impress other elephants. Unfortunately, its those amazing tusks that put elephants5 lives at
35、 risk. The desire for tusk ivory is the reason why so many elephants have been killed.From the days of ancient Egypt and Rome, elephant tusk ivory is valuable. Today, in many parts of the world ivory or “white gold remains a symbol of wealth and status, especially in Asia. More recently, its been us
36、ed to make piano keys, and decorations. In order to get the ivory, elephants are killed. In 1979, there were an estimated 1.3 million elephants in Africa. By 2007 that number had dropped to between 472,000 and 690,000.Did you know these surprising facts about ivory? Seven out of ten people in China
37、dont know it comes from a dead elephant. With the spending power of a growing middle class in countries such as China, the demand for illegal ivory is increasing. Forty percent of people in the United Kingdom dont think elephants need to be harmed to take their tusks. And the United States is still
38、the second largest market in the world for elephant ivory. If more people knew that every piece of ivory comes from a dead elephant, fewer people might want to buy ivory products. And less demand for ivory means more elephants will survive.8. What does the underlined word brawn in the first paragrap
39、h mean?A. lovable character.B. human imagination.C. brilliant mind.D. physical strength.9. What can we learn about elephants from the text?A. They have good memories.B. Their trunks are used to fight enemiesC. Their back teeth put their lives at riskD. They touch their foreheads for comfort.10. What
40、 can we learn from the text?A. Most people in China know tusks come from dead elephants.B. Most people in the UK think its legal to get tusks.C. Most people in Asia think ivory represents wealth and status.D. Most people in the US today refuse to purchase ivory products.11. What is the purpose of th
41、e text?A. To explain the importance of the elephant.B. To call on people to protect the elephant.C. To show the living habits of the elephant.D. To persuade people to raise money for the elephant.【答案】8. D 9. A 10. C 11. B【解析】本文是一篇说明文。文章主要讲述了过去到现在,人们为了得到象牙导致大量的大象死于非命,告诉我们一个道理没有买卖,就没有伤害。【8题详解】词义猜测题。根据
42、第一段划线词前句“The planets largest land animals can stand up to 10 feet tall and weigh up to 13, 200 pounds.”(地球上最大的陆地动物可以站立到10英尺高,重达13200磅。)可猜测,brawn指的是“身体强壮”。故选D项。【9题详解】细节理解题。根据第二段“With their complex brains, elephants are incredibly clever and sensitive: caring for their families and capable of remember
43、ing faraway places and old friends. ”(大象有着复杂的大脑,非常聪明和敏感:照顾家人,能够记住遥远的地方和老朋友。)可知,大象有很好的记忆力。故选A项。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段“Today, in many parts of the world ivory or “white gold remains a symbol of wealth and status, especially in Asia.”(今天,在世界上许多地方,象牙或“白金”仍然是财富和地位的象征,尤其是在亚洲。)可知,在亚洲的很多人认为象牙代表着财富与地位。故选C项。【11
44、题详解】推理判断题。根据最后一段“If more people knew that every piece of ivory comes from a dead elephant, fewer people might want to buy ivory products. And less demand for ivory means more elephants will survive.”(如果更多的人知道每一根象牙都来自死大象,可能会有更少的人愿意购买象牙产品。而对象牙需求的减少意味着更多的大象将得以生存。)及全文内容可知,本文的目的在呼吁人们保护大象。故选B项。DAlthough i
45、t has been shown in recent years that plants can see, hear and smell, they are still usually thought of as silent. But now, for the first time, they have been recorded making ultrasonic(超声的)cries when stressed, which researchers say could open up a new field of agriculture where farmers listen for w
46、ater-hungry crops.Itzhak Khait and his colleagues at Tel Aviv University in Israel found that tomato and tobacco plants made cries that humans cannot hear when stressed by not having enough water or when their stem is cut.Microphones placed 10 centimeters from the plants picked up sounds in the ultr
47、asonic range of 20 to 100 kilohertz, which the team says insects and some mammals would be able to hear and respond to from as far as 5 meters away. A moth may refuse to lay eggs on a plant that sounds water-stressed, the researchers suggest. Plants could even hear that other plants are short of wat
48、er and react accordingly, they infer.On average, drought-stressed tomato plants made 35 sounds an hour, while tobacco plants made 11. When plant stems were cut, tomato plants made an average of 25 sounds in the following hour, and tobacco plants 15. Unstressed plants produced fewer than one sound pe
49、r hour, on average.Enabling farmers to listen for water-stressed plants could “open a new direction in the field of agriculture”, the researchers suggest. They add that such an ability will be increasingly important as climate change make more areas dry.“According to the new research, it seems possi
50、ble that the sounds that drought-stressed plants make could be used in agriculture if it is not too costly to set up the recording in a field situation. says Anne Visscher at the royal Botanic Gardens, Kew, in the UK.She warns that the results cant yet be broadened out to other stresses, such as sal
51、t or temperature, because these may not cause sounds. Besides, there have been no experiments to show whether moths or any other animal can hear and respond to the sounds the plants make, so that idea is still based on guesses for now, she says.12. What does the experiment by researchers at Tel Aviv
52、 University show?A. Humans can hear water-hungry plants crying clearly.B. Plant sounds can be heard by plants quite for away.C. Tomato plants cry more often than tobacco when hurt.D. Moths like laying eggs on stressed plants.13. What can farmers do if they taking advantage of the new research findin
53、g?A. Harvest crops in time.B. Reduce greenhouse effects.C. Observe and remove insects easily.D. Identify plant condition faster.14. What is Anne Visschers attitude towards the finding of the experiment?A. Careful.B. Disappointed.C. Appreciative.D. Optimistic.15. Which of the following would be the b
54、est title for the passage?A. Plants Get Stressed Just Like UsB. Sounds of Plants Heard Far AwayC. Plants Scream in the Presence of StressD. Cries of Plants Break Farmers Hearts【答案】12. C 13. D 14. A 15. C【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍研究表明植物在遇到外界压力时会发出声音。【12题详解】细节理解题。根据第四段“When plant stems were cut, tomato plants
55、 made an average of 25 sounds in the following hour, and tobacco plants 15.”(当植物的根茎被切断时,番茄植株在接下来的一小时内平均发出25次声音,烟草植株发出15次声音。)可知,特拉维夫大学的实验研究表明:当受伤的时候,番茄植株叫的次数比烟草植株更频繁,故选C项。【13题详解】推理判断题。根据第五段“Enabling farmers to listen for water-stressed plants could “open a new direction in the field of agriculture”,t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-349247.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2022四年级语文上册 第四单元 快乐读书吧:很久很久以前上课课件 新人教版.pptx
