山东省淄博市2021届高三英语仿真考试(三模)试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 淄博市 2021 届高三 英语 仿真 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省淄博市2021届高三英语仿真考试(三模)试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。 2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。 3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分阅读(共两节, 满分 50 分)第一节(共 15 小题;每小题 2. 5 分,满分 37. 5 分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。AIf you are planning to visi
2、t the historic capital city of Scotland, Edinburgh, a travel destination that people crowd to from around the world, and want to attend one Festival while you are there, keep on reading to discover more information. AKA. Imaginate Festival When: 22 May 2 June 2021Where: Traverse Theater, Assembly Ro
3、xyA festival where kids take over Edinburgh. With a whole range of free pop-up performances, take your kids to see some of the most inspiring theatre and dance from a whole range of talented performers. Edinburgh International Film Festival When: 19 June 29 June 2021Where: Film House, Festival Theat
4、erOriginally the very best in international film, it was established in 1947. The dynamic programme features everything from documentaries to shorts, along with a range of experimental cinema, in an attractive setting with a spray of red carpet charm. Edinburgh Art Festival When: 25 July 25 August 2
5、021Where: City Art Center, The Scottish GalleryWith over 40 exhibitions to attend, the Edinburgh Art Festival is the UKs largest visual arts event where you can see everything from historical works to contemporary masterpieces. The Royal Edinburgh Military Tattoo When: 2 24 August 2021Where: Edinbur
6、gh CastleWith a different theme every year, over 200,000 visitors crowd to Edinburgh to see the military bands and the symbolic piper set against the backdrop of Edinburgh Castle.1. Who is the AKA. Imaginate Festival intended for?A. Children.B. Talented performers.C. Parents.D. Dancers.2. Whats spec
7、ial about Edinburgh Art Festival?A. It includes all forms of arts.B. It is about great works in history.C. It is the largest festival in the world.D. It lasts for the longest time.3. Which Festival offers performances by soldiers?A. Edinburgh Art FestivalB. AKA. Imaginate FestivalC. The Royal Edinbu
8、rgh Military TattooD. Edinburgh International Film Festival【答案】1. A 2. D 3. C【解析】【分析】本文是应用文。介绍了苏格兰爱丁堡的四个节日的时间,地点和节日内容。【1题详解】推理判断题。根据AKA. Imaginate Festival部分的“A festival where kids take over Edinburgh. With a whole range of free pop-up performances, take your kids to see some of the most inspiring t
9、heatre and dance from a whole range of talented performers. (一个孩子们接管爱丁堡的节日。通过一系列的免费弹出式表演,带你的孩子去看一些最鼓舞人心的来自各种有才华的表演者的戏剧和舞蹈。)”可推断,AKA. Imaginate Festival是面向孩子的。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据各个节日的时间“AKA. Imaginate Festival When: 22 May 2 June 2021”“Edinburgh International Film Festival When: 19 June 29 June 2021”
10、“Edinburgh Art Festival When: 25 July 25 August 2021”“The Royal Edinburgh Military Tattoo When: 2 24 August 2021”可知,爱丁堡艺术节持续时间最长。故选D项。【3题详解】细节理解题。根据The Royal Edinburgh Military Tattoo部分的“With a different theme every year, over 200,000 visitors crowd to Edinburgh to see the military bands and the sym
11、bolic piper set against the backdrop of Edinburgh Castle.( 每年有不同的主题,超过20万游客来到爱丁堡,观看映衬着爱丁堡城堡的背景下的军乐队和具有象征性的风笛手。)”可知,The Royal Edinburgh Military Tattoo节日提供士兵表演。故选C项。BMany teens may feel anxious sometimes. Its the kind of nervousness that makes you bite your nails before a big test. We spend more time
12、 online than we should. We feel good about ourselves or bad based on how many Likes and Followers we get on social media. Young people are developing a false view of life. On the screen, we see what people want to show us. People usually only post photos where they are looking their best. They are s
13、urrounded by friends and seem that they are having a great time. No one seems sad or lonely. In short, life is fabulous. But sooner or later, our young people compare their real life to it. They find that theirs doesnt seem as fun or exciting and grow worried that they may be missing out. No wonder
14、teachers are reporting more anxious students. Its reported that a lot more college students feel overwhelming anxiety. The percentage jumped from 50% in 2011 to 62% in 2016. Anxiety is now the most common mental-health problem in my country. It affects nearly one-third of teens and adults. Certainly
15、, we cant blame it on social media alone. We expect too much from our children and a lot of these expectations arent reasonable. Their schedules are packed with sports, clubs and homework. They dont have enough free time. We want our children to succeed, and we dont care how much it costs. As parent
16、s, we must have more balance. On one hand, we push too hard, and on the other hand, we make life too easy for children. We shouldnt and cant promise our children that they will always be happy. We shouldnt try to protect them from the problems of everyday life. Let them solve the problems in person.
17、4. What is the text mainly about?A. What causes teens nervousness.B. How to deal with teens anxiety.C. What a view of life means to people.D. How to treat social media appropriately.5. What does the underlined word “fabulous” in paragraph 2 mean?A. Wonderful.B. Encouraging.C. Anxious.D. Doubtful.6.
18、Why does the author mention the numbers in paragraph 3?A. To draw teachers attention.B. To show teachers mental problems.C. To present the seriousness of teens anxiety.D. To show adults have more problems than teens.7. What should parents do to help their children out?A. Try to meet their expectatio
19、ns.B. Help them with their homework.C. Give them more free time to play sports.D. Allow them to solve their own problems in life.【答案】4. B 5. A 6. C 7. D【解析】【分析】这是一篇说明文。焦虑现在是我国最常见的心理健康问题,它影响了近三分之一的青少年和成年人。作为父母,我们必须保持平衡,既不要逼得太紧增加了他们的压力,也不必过度保护,要放手让他们自己解决日常问题。【4题详解】主旨大意题。通读全文可知,本文开头介绍了许多青少年感到焦虑,接着分析了他们
20、产生焦虑的原因,最后给出了作为父母应对焦虑采取的措施,故本文主题为如何应对青少年的焦虑,故选B。【5题详解】词义猜测题。根据第二段“People usually only post photos where they are looking their best. They are surrounded by friends and seem that they are having a great time. No one seems sad or lonely.(人们通常只在他们看起来最好的地方发布照片。他们周围都是朋友,看起来他们玩得很开心。没有人看起来悲伤或孤独。)”可知,他们在网络上
21、展现出来的生活是“极好的,精彩的”,故选A。【6题详解】推理判断题。根据第三段“Its reported that a lot more college students feel overwhelming anxiety. The percentage jumped from 50% in 2011 to 62% in 2016. Anxiety is now the most common mental-health problem in my country. It affects nearly one-third of teens and adults.( 据报道,越来越多的大学生感到
22、极度焦虑。这一比例从2011年的50%跃升至2016年的62%。焦虑现在是我国最常见的心理健康问题。它影响了近三分之一的青少年和成年人。)”可知,这些数字显示了青少年焦虑的严重性,故选C。【7题详解】细节理解题。根据最后一段“We shouldnt try to protect them from the problems of everyday life. Let them solve the problems in person.( 我们不应该试图保护他们远离日常生活中的问题。让他们亲自解决问题。)”可知,父母应该让他们自己解决生活中的问题,故选D。CTyphoons can be dea
23、dly in 2013, Typhoon Haiyan, the strongest ever recorded, was responsible for 6,340 deathsand cost billions in damages. Current forecast models can only predict these storms 10 days in advance, at most, and they cannot precisely predict how intense the storms will become. An international team of re
24、searchers has developed a model that analyzes nearly a quarter of Earths surface and atmosphere in order to better predict the conditions that birth typoons. “The target problem of this study is how to foretell the birth of typhoons,” said paper author Mingkui Li, associate professor in the Key Labo
25、ratory of Physical Oceanography in the Ocean University of China and the Pilot National Laboratory for Marine Science and Technology (QNLM). “We specifically address three aspects: the beginning time, inner pressure and maximum wind speed.” The researchers also accounted for the influence of one var
26、iable(变量) on another, such as wind speed on sea surface temperature. This influence is well understood and accounted for in climate predictions and in weather forecasts, but it has not been fully applied in understanding how long-term climate affects day-to-day weather, according to Li. “We aimed to
27、 provide insights on the time scale that can be used to forecast typhoons in advance.” From their study, the researchers determined that a model with the ability to better understand the relationship between warm sea surface temperatures and weak wind movement conditions that favor typhoon formation
28、could improve typhoon predictability. “Our goal is to develop a 10 to 30-day prediction system that will lead to seamless(无缝的) weather-climate predictions.” Shaoqing Zhang, paper author and professor in the Key Laboratory of Physical Oceanography, said.8. What is the problem with the present forecas
29、t system?A. It cannot foretell storms in advance.B. It is ineffective in accuracy and timeliness.C. It costs too much and causes great damages.D. It can hardly predict the intensity of typhoons.9. What does the underlined word “it” in paragraph 4 refer to?A. The variable.B. The climateC. The tempera
30、ture.D. The influence.10. What is the purpose of the study?A. To advance the prediction system.B. To figure out the three main aspects.C. To know how climate affects daily weather.D. To understand the influence of the variables.11. Where is this text most likely from?A. A work diary.B. A travel guid
31、ebook.C. A science magazine.D. A fantasy fiction.【答案】8. B 9. D 10. A 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。介绍了一个国际研究小组开发了一个模型,该模型分析了近四分之一的地球表面和大气,以便更好地预测产生台风的条件。【8题详解】细节理解题。根据第一段第二句“Current forecast models can only predict these storms 10 days in advance, at most, and they cannot precisely predict how intense the st
32、orms will become.(目前的预报模型最多只能提前10天预测这些风暴,而且不能准确预测风暴的强度)”可知,目前的台风预测模型在时效性和准确性方面效果不是很理想。故选B项。【9题详解】词句猜测题。根据第四段第一二句“The researchers also accounted for the influence of one variable(变量) on another, such as wind speed on sea surface temperature. This influence is well understood and accounted for in clim
33、ate predictions and in weather forecasts, but it has not been fully applied in understanding how long-term climate affects day-to-day weather, according to Li.( 研究人员还考虑了一个变量对另一个变量的影响,比如风速对海平面温度的影响。他说,这一影响在气候预测和天气预报中得到了充分理解和考虑,但在了解长期气候如何影响日常天气方面,这一影响尚未得到充分应用)”可知,第二句主语this influence指第一句中出现的influence,一
34、个变量对另一个变量的影响,划线词it在but引导的并列句中做主语,和前面分句主语相同,所以使用it。故选D项。10题详解】推理判断题。根据第一段第二句“Current forecast models can only predict these storms 10 days in advance, at most, and they cannot precisely predict how intense the storms will become.(目前的预报模型最多只能提前10天预测这些风暴,而且不能准确预测风暴的强度) ”可知,之前的台风预测模型在时效性和准确性方面效果不是很理想,及倒
35、数第二段“From their study, the researchers determined that a model with the ability to better understand the relationship between warm sea surface temperatures and weak wind movement conditions that favor typhoon formationcould improve typhoon predictability.( 从他们的研究中,研究人员确定了一个能够更好地理解温暖的海面温度和弱风运动(有利于台风形
36、成的条件)之间关系的模型,可以提高台风的可预测性)”及最后一段“Our goal is to develop a 10 to 30-day prediction system that will lead to seamless(无缝的) weather-climate predictions.( 我们的目标是研发一个10到30天的预测系统,从而实现无缝的天气-气候预测)”可知,这个国际研究小组所做的研究目的是为了提高台风预报方法。故选A项。【11题详解】推理判断题。根据第二段“An international team of researchers has developed a model
37、 that analyzes nearly a quarter of Earths surface and atmosphere in order to better predict the conditions that birth typoons.( 一个国际研究小组开发了一个模型,该模型分析了近四分之一的地球表面和大气,以便更好地预测产生台风的条件)”并综合全文可知,这是一篇报道在地理科学方面研究台风预报的进展,可以推理得知,这篇文章应该摘自科学杂志。故选C项。DFor 30 years we have been told how temperatures have been risin
38、g rapidly to unheard of levels. This is causing polar ice to melt, sea-levels to rise and has brought about a dangerous increase in extreme weather events. These intense climatic changes would likely present challenges to our society and environment. The causes of climate change are mainly anthropog
39、enic (人为的) in nature. Since the industrial revolution, human activities have increased the amount of greenhouse gases in the atmosphere. The increased amount of gases which absorb heat has led to more heat being kept in the atmosphere, causing global warming. The certainty of global warming can be s
40、een through some of the natural phenomena like the effect on crops and extreme weather conditions around the world. The most recent assessment report says that the earths average temperature has risen by 0. 74 degrees in the period from 1906 to 2005, and that the average temperature will continue to
41、 rise. There have also been more violent downpours, sea levels have risen and the ice at the worlds poles and on its mountains is melting. The rising sea level is flooding the low-lying countries in Asia and small islands in the Pacific. This may lead to the displacement of millions of people, loss
42、of millions of land and consequently billions of dollars. Troubled by the serious situation, world leaders came together for the 2015 United Nations (UN) Climate Change Conference in Paris. The climate talks led to 196 countries reaching a landmark agreement that will, for the first time, commit nea
43、rly every country to lowering planet-warming greenhouse gas emissions to address global climate change. That was certainly an encouraging step forward for our earth and mankind!As the world leaders continue to commit themselves to monitor our sick planet, we need to continue to take small steps to h
44、eal the world. We are left with not much of a choice. If only we could just pack our bags and migrate to Mars!12. What does paragraph 2 mainly talk about?A. The information of industrial revolution.B. The greenhouse gases in the atmosphere.C. The reasons of climate change.D. The result of extreme we
45、ather events.13. What can we infer from the last paragraph?A. We have made great achievements.B. Some measures are still required to take.C. Mars is suitable for peoples living.D. Some countries will receive urgent aid.14. Which can be a suitable title for the text?A. Long Live Planet Earth!B Enviro
46、nment Changes Rapidly!C. What Serious Global Warming!D. How Important the UN Agreement Is!15. Which of the following shows the structure of the whole text?A. B. C. D. 【答案】12. C 13. B 14. A 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文,主要讲述了全球气候变化的原因,对人类社会和环境造成的影响,及各国应对全球气候变化所采取的措施和取得的成效。【12题详解】细节理解题。根据第二段第一句“The causes of c
47、limate change are mainly anthropogenic (人为的) in nature.(气候变化的原因主要是人为的。)”可知,第二段主要讲述气候变化的原因。选项C意为“气候变化的原因”,符合原文。故选C项。【13题详解】推理判断题。根据最后一段第一句“As the world leaders continue to commit themselves to monitor our sick planet, we need to continue to take small steps to heal the world.(随着世界各国领导人继续致力于监测我们这个生病的星
48、球,我们需要继续采取小步骤来治愈世界。)”可推知,还需要采取一些措施来治愈地球。选项B意为“仍需采取一些措施。”符合以上推测。故选B项。【14题详解】主旨大意题。根据第一段第一句“For 30 years we have been told how temperatures have been rising rapidly to unheard of levels.(30年来,我们一直被告知气温是如何迅速上升到闻所未闻的水平。)”,第三句“These intense climatic changes would likely present challenges to our society
49、and environment.(这些剧烈的气候变化可能给我们的社会和环境带来挑战。)”以及最后一段“As the world leaders continue to commit themselves to monitor our sick planet, we need to continue to take small steps to heal the world. We are left with not much of a choice.(随着世界各国领导人继续致力于监测我们这个生病的星球,我们需要继续采取小步骤来治愈世界。而且我们只能这么做,别无选择。)”可知,本文主要讲述了气候
50、变化对人类带来了很多挑战,但是各国都在致力于采取措施应对这些挑战,以改善全球变暖的现状,且没有其他的选择。选项A“地球万岁!”表达出治理全球气候变化,保护地球的决心;选项B意为“环境瞬息万变!”,选项C意为“多么严重的全球变暖!”,选项D意为“联合国协议是多么重要!”,这三个选项都只是概括文章的某个部分。故选A项。【15题详解】推理判断题。根据文章内容可知,第一段总述了全球气候变化很大,对人类社会和环境造成很大影响;第二段讲述了气候变化的原因,第三段用一些具体的数据和事例讲述了气候变化对人类社会造成的影响;由此可知,第二段和第三段是对第一段内容分两个方面的阐述,所以前三段行文结构是“总-分-分
51、”。第四段主要讲述了各国都在采取措施应对全球气候变化;所以,前三段和第四段之间是顺承递进的结构;第五段讲述了尽管已经取得一定的成效,但是各国仍需继续努力。可知,第五段是对第四段内容的进一步补充说明,所以,第四段和第五段是并列关系。综上所述,选项D的结构图符合文章的整体结构,故选D项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to stop life getting you downWe dont like to talk about our struggles, choosing instead
52、 to put on a brave face. _16_There are many means possible to prevent ourselves from being knocked down. Try out a new hobby. Hobbies dont just fill time, but they also help to give you a sense of purpose and something to be proud of. Try out a new sport, learn to dance or perhaps join a music club.
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2018-2019学学年九年级语文(安徽)下册课件:专题九 (共92张PPT).ppt
