山东省潍坊市2020届高三英语上学期期末考试拉练(三)(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 潍坊市 2020 届高三 英语 学期 期末考试 拉练 解析
- 资源描述:
-
1、山东省潍坊市2020届高三英语上学期期末考试拉练(三)(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡上和试卷指定的位置上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读 (共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThis Tiny Box Will Help You Relax
2、In Terrible Summer Heat!Traditional Air Conditioners (AC) are outdated. Thousands of people are now using a much cheaper alternative. With over million units sold worldwide, this device is becoming one of the most successful gadgets of 2019. EVERYONE wants this awesome looking box for summer!What Ar
3、e We Talking About?Meet the new AirFreez! Its a perfect solution for those very hot days and nights! The AirFreez was designed by two Swiss engineers who realized that AC units are super inefficient and cost a lot of money to use. The engineers also discovered that none of the traditional AC units w
4、ere made to travel with.So, they designed this light-weight, portable Air Cooling box. It uses a very small amount of electricity and all without sacrificing any of the main benefits of a top AC model! Its tiny, easy to use and it can cool you in seconds!What Is So Special About This Little Box?The
5、main benefits of AirFreez are its portability and price.It is no larger than a lunchbox. Besides, it can be powered by a pocket solar panel or battery pack.And the price is just amazing. AirFreez costs less than $100 (Actually $53 for each if you buy more than one here). No messy installation, no ex
6、pensive electricity bills. For a Cooling unit of this quality, this must be the single best price-quality AC unit there is!How Can You Get An AirFreez?Here is how to get one order it from the Official Website for BEST PRICE.1. Which of the following words can best describe AirFreez?A. Smart but frag
7、ile.B. Costly but multi-functional.C. Foldable and durable.D. Handy and energy-saving.2. What can we learn about AirFreez?A. It costs less than $53.B. It requires no complex installation.C. It doesnt consume electricity.D. It is a little larger than a lunch box.3. What is the purpose of this passage
8、?A. To advertise Airfreez.B. To explain the functions of AirFreez.C. To introduce the inventors of AirFreez.D. To compare AirFreez with traditional AC.【答案】1. D 2. B 3. A【解析】本文是一篇应用文,主要介绍了一种新型便捷节能的空气冷却箱AirFreez。1题详解】细节理解题。根据第三段“they designed this light-weight, portable Air Cooling box. It uses a very
9、 small amount of electricity and all without sacrificing any of the main benefits of a top AC model!他们设计了这种轻便的便携式的空气冷却箱,它有使用非常少的电力和不会牺牲任何一个顶级AC模式等主要优点”可知AirFreez是方便和节能的,故D为正确答案。【2题详解】细节理解题。文章中没有提到具体价格,故A选项错误,由第三段中“It uses a very small amount of electricity”这句可知C选项错误,根据倒数第四段中“It is no larger than a l
10、unchbox.”这句可知D选项错误,根据倒数第三段“No messy installation, no expensive electricity bills.没有杂乱的安装,没有昂贵的电费”,可知AirFreez不需要复杂的安装,故B为正确答案。【3题详解】推理判断题。根据最后一段“Here is how to get one order it from the Official Website for BEST PRICE这是如何下单的方式:从官网下单可享受最佳价格”可知这篇文章的目的是为AirFreez做广告,故答案为A选项。BFlying HighBarrington Irving
11、made his historic flight and founded an educational non-profit-making organization. The secret, he believes, is having a dream in the first place, and that starts with learning experiences that inspire kids to build careers.The moment of inspiration for Irving came in his parents bookstore. One cust
12、omer, a professional pilot, asked Irving if hed thought about becoming a pilot. “I told him I wasnt smart enough; but the next day he took me to the cockpit (驾驶舱) of the commercial airplane he flew, and just like that I was hooked.”To follow his dream, Irving turned down a football scholarship to th
13、e University of Florida. He washed airplanes to earn money and increased his flying skills by practising at home on a $40 flight simulator (模拟) video game. Then another dream took hold: flying alone around the world. He faced more than 50 rejections for sponsorship before convincing some companies t
14、o donate aircraft components. He took off with no weather radar, no de-icing system, and just $30 in his pocket.After 97 days, 26 stops and dozens of thunderstorms, he touched down to a cheering crowd in Miami. “It was seeing so many young people watching and listening that pushed me into giving bac
15、k with my knowledge and experience.” Irving has been doing it ever since. He set up his non-profit-making organization, Experience Aviation (航空), aiming to increase the numbers of youth in aviation and science-related careers. “We want to create chances for students to accomplish something amazing,”
16、 he notes. The most powerful educational tool is the example his own life provides.4. According to Irving, what is the most important in achieving success?A. Meeting people who provide unexpected help.B. Getting a chance to study technical knowledge.C. Having something specific that you want to acco
17、mplish.D. Developing communication with different organizations.5. What Irving replied to the pilot in the bookstore suggested that _.A. he felt embarrassed to refuse the offerB. he was doubtful about his own abilitiesC. he knew his efforts would be rewardedD. he realized immediately how lucky he wa
18、s6. What can we learn about Irving in Paragraph 3?A. He chose to reduce his budget as low as possible.B. He was finally given enough money to keep going.C. He got the most useful flying tips from his video game.D. He took on a further challenge after he knew how to fly.7. Why does Irving set up his
19、non-profit-making organization?A. Because he hoped to become a public figure.B. Because he expected to start a business in other fields.C. Because he saw there was great interest in what he was doing.D. Because he thought he could teach more than flight schools could.【答案】4. C 5. B 6. D 7. C【解析】本文是一篇
20、记叙文,主要讲述了Barrington Irving学习飞行、独自一人飞越全球并成立公益组织传播飞行知识及经验的故事。【4题详解】细节理解题。根据第一段中The secret, he believes, is having a dream in the first place, and that starts with learning experiences that inspire kids to build careers.可知他相信,秘诀在于首先要有梦想,而梦想从学习经验开始,激励孩子们去建立自己的职业生涯。由此可知,在Irving看来,取得成功最重要的是有明确的目标。故选C。【5题详
21、解】推理判断题。根据第二段中“I told him I didnt think I was smart enough;”(“我告诉他,我认为自己不够聪明。”)可知Irving告诉对方自己可能不够聪明,表明Irving怀疑自己的能力。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第三段中Then another dream took hold: flying alone around the world.可知然后另一个梦想出现了:独自飞行环游世界。由此可知,在他知道如何飞行之后,他接受了进一步的挑战。故选D。【7题详解】推理判断题。根据第四段中“It was seeing so many young pe
22、ople watching and listening that pushed me into giving back with my knowledge and experience.” Irving has been doing it ever since. He set up his non-profit-making organization, Experience Aviation (航空), aiming to increase the numbers of youth in aviation and science-related careers.The most powerfu
23、l educational tool is the example his own life provides.可知“看到这么多年轻人在看、在听,促使我用自己的知识和经验回馈社会。” Irving从那时起就一直这样做。他成立了自己的非盈利组织“体验航空”,旨在增加从事航空和科学相关职业的年轻人数量。最有力的教育工具是他自己的例子。由此可推知,促使他建立这个公益组织的是因为他看到人们对他所做的事非常感兴趣。故选C。CScience is finally beginning to embrace animals who were, for a long time, considered secon
24、d-class citizens.Annie Potts of Canterbury University has noted that hens trained to pick colored buttons sometimes choose to give up an immediate food reward for a slightly later (and better) one.Pigs respond meaningful to human symbols. When a research team carried wooden blocks marked with X and
25、O symbols around pigs, only the O carriers offered food to the animals. The pigs soon ignored the X carriers in favor of the Os. Then the team switched from real-life objects to T-shirts printed with X or O symbols. Still, the pigs walked only toward the O-shirted people: they had transferred their
26、knowledge to a two-dimensional format, a not inconsiderable feat of reasoning.Ive been guilty of prejudiced expectations, myself. At the start of my career, I was firmly convinced that monkeys and apes who are from our own mammalian(哺乳动物的) class out-think and out-feel other animals. Fairly soon, I c
27、ame to see that whales too are masters of cultural learning, and elephants express profound joy and mourning with their social companions. Long-term studies helped to fuel a viewpoint shift in our society: the public no longer so easily accepts monkeys made to undergo painful procedure kin laborator
28、ies, elephants forced to perform in circuses, and dolphins kept in small tanks at theme parks.Animal activists are already there, of course, committed to not eating these animals. But what about the rest of us? Can paying attention to the thinking and feeling of these animals lead us to make changes
29、 in who we eat?8. According to Annie Potts, what ability do hens have?A. interactionB. analysisC. creationD. abstraction9 What does the research into pigs show?A. That pigs learn letters quickly.B. That pigs have a good eyesight.C. That pigs can build up a good relationship.D. That pigs can apply kn
30、owledge to new situations.10. What does Paragraph 4 mainly suggest?A. The similarities between mammals and humans.B. The necessity of long-term studies on mammals.C. A change in peoples attitudes towards animals.D. A discovery of how animals express themselves.11. What might be the best title for th
31、e passage?A. The Inner Lives of Food AnimalsB. The Lifestyles of Food AnimalsC. Science Reports on Food AnimalsD. A Revolution in Food Animals【答案】8. B 9. D 10. C 11. A【解析】这是一篇说明文。文章论述了我们原来当作食物的动物实际上也有情感有思想,文章通过科学研究来说明,母鸡和猪也具备情感,也具备分析推理能力。人类不应只将它们当作食物。【8题详解】推理判断题。根据第二段中When given problems to solve, t
32、hey reason: hens trained to pick colored buttons choose some times to give up an immediate food reward for a slightly later (and better) one可知,当解决问题时,母鸡们会推理:例如,受过挑选彩色纽扣的训练的母鸡们有时会选择放弃即时的食物奖励,换取稍晚一些(而且更好)的食物奖励。由此可知,母鸡们具备分析能力。故选B。【9题详解】推理判断题。根据第三段中的“Pigs respond meaningful to human symbols. When a rese
33、arch team led by Candace Croney at Penn State University carried wooden blocks marked with X and O symbols around pigs, only the O carriers offered food to the animals. The pigs soon ignored the X carriers in favor of the Os. Then the team switched from real-life objects to T-shirts printed with X o
34、r O symbols. Still, the pigs walked only toward the O-shirted people: they had transferred their knowledge to a two-dimensional format, a not inconsiderable feat of reasoning.”可知猪会对人类的符号做出有意义的反应。宾夕法尼亚州立大学的Candace Croney领导的一个研究小组拿着带X标记的木板,一些研究者拿着带O标记的木板,只有拿带O标记木板的研究者给猪提供食物,猪很快就只理会这些研究者了。当木板换成带X和O标记的衬
35、衫时,猪仍然只走向那些穿带O标记衬衫的研究者。这表明猪将把知识转移到了二维的形式,这是一种相当大的推理壮举。由此可知,对猪的研究表明了猪可以把知识应用到新的情况。故选D。【10题详解】主旨大意题。根据第四段Ive been guilty of prejudiced expectations, myself. At the start of my career, I was firmly convinced that monkeys and apes who are from our own mammalian(哺乳动物的) class out-think and out-feel other
36、animals. Fairly soon, I came to see that whales too are masters of cultural learning, and elephants express profound joy and mourning with their social companions. Long-term studies helped to fuel a viewpoint shift in our society: the public no longer so easily accepts monkeys made to undergo painfu
37、l procedure kin laboratories, elephants forced to perform in circuses, and dolphins kept in small tanks at theme parks.可知我自己也对偏见的期望感到内疚。在我的职业生涯开始时,我坚信来自我们自己的哺乳动物阶级的猴子和猿类比其他动物思维和感觉都好。很快,我发现鲸鱼也是文化学习的大师,大象和它们的社交伙伴表达了深深的喜悦和哀悼。长期的研究帮助推动了我们社会的一种观点转变:公众不再那么容易接受让猴子在同类实验室经历痛苦的过程,大象被迫在马戏团表演,海豚被关在主题公园的小水箱里。由此可
38、知,第四段介绍的是人们对动物看法的转变。故选C。【11题详解】主旨大意题。根据第一段Science is finally beginning to embrace animals who were, for a long time, considered second-class citizens.可知科学终于开始拥抱那些长期以来被认为是二等公民的动物了。文章第二和第三段以母鸡和猪为例告诉读者:通过科学研究,母鸡和猪也具备情感,也具备分析推理能力。第四段介绍了人们对动物看法的转变。第五和第六段呼吁读者:动物有自己的情感和思想,我们不要只将动物当成我们的食物。结合每段大意可知,该文主要是围绕动物
39、也有情感有思想来展开的。故A选项“食用动物的内心生活”适合做该文标题。故选A。DFrom linguists point of view, grammar is a set of patterns for how words are put together to form phrases or clauses, whether in spoken or written. Different languages have different patterns. Some scholars have tried to identify patterns common to all languag
40、es. But apart from some basic features, few of these so-called linguistic universals have been found.The study of these patterns open up “an ongoing debate” between two positions, known as prescriptivism and descriptivism. Prescriptivism thinks a given language should follow consistent rules, while
41、descriptivism sees variation and adaptation as a natural and necessary part of language.Language purists(纯化论者) worked to establish and promote this standard by detailing a set of rules that reflected the established grammar of their times. And rules for written grammar were applied to spoken languag
42、e as well. Speech patterns that deviated from the written rules were considered signs of low social status. And many people who are grown-ups speaking in these ways were forced to adopt the standardized form.More recently, however, linguists have understood that speech is a separate phenomenon from
43、writing with its own regularities and patterns.We form our spoken skills through unconscious habits, not memorized rules. And because speech also uses mood and intonation for meaning, its structure is often more flexible, adapting to the needs of speakers and listeners. This could mean avoiding comp
44、lex clauses that are hard to understand in real time, making changes to avoid awkward pronunciation or removing sounds to make speech faster.But while the debate between prescriptivism and descriptivism continues, the two are not mutually exclusive. Like language itself, its a wonderful and complex
45、fabric woven through the contributions of speakers and listeners, writers and readers, prescriptivists and descriptivists from both near and far.12. What does the underlined word“deviated”in Paragraph 3 probably mean?A. copiedB. updatedC. differedD. originated13. According to the passage, prescripti
46、vism_.A. focuses on established language patternsB. accepts the differences between languagesC. follows the innovations in language patternsD. attaches more importance to written language14. What is Paragraph 4 mainly about?A. A new understanding of language.B. The beliefs held by prescriptivists.C.
47、 The impact of grammar on language.D. The ongoing debate between linguists.15 Which of the following would be the best title for the passage?A. The Importance of Grammar.B. The History of Grammar.C. Grammar: Rules or Habits.D. Grammar: Writing Rules.【答案】12. C 13. A 14. A 15. C【解析】这是一篇说明文。介绍了以前对语言模式研
48、究有两大立场规定主义和描述主义,而最近语言学家提出语言是一种独立于文字的现象,有其自身的规律和模式,我们通过无意识的习惯而不是记忆规则来形成语言技能。【12题详解】词义猜测题。根据后文And many people who are grown-ups speaking in these ways were forced to adopt the standardized form.可知许多用这种方式说话的成年人被迫采用标准化的形式。这是前一句的结果,由此可知,不同于书面规则的说话方式被认为是社会地位低下的标志。故划线单词意思为“不同”。A. copied复制;B. updated更新;C. d
49、iffered使不同;D. originated起源。故选C。【13题详解】细节理解题。根据第二段中Prescriptivism thinks a given language should follow consistent rules, while descriptivism sees variation and adaptation as a natural and necessary part of language.可知规定主义认为特定的语言应该遵循一致的规则,而描述主义则认为变异和顺应是语言的自然和必要的组成部分。由此可知,规定主义专注于既定的语言模式。故选A。【14题详解】主旨大
50、意题。根据第四段More recently, however, linguists have understood that speech is a separate phenomenon from writing with its own regularities and patterns. We form our spoken skills through unconscious habits, not memorized rules. And because speech also uses mood and intonation for meaning, its structure i
51、s often more flexible, adapting to the needs of speakers and listeners. This could mean avoiding complex clauses that are hard to understand in real time, making changes to avoid awkward pronunciation or removing sounds to make speech faster.可知然而,最近语言学家已经明白,说话是一种独立于书写的现象,有其自身的规律和模式。我们通过无意识的习惯,而不是记忆规
52、则来形成口语技能。而且,由于讲话也使用语气和语调来表达意思,它的结构往往更加灵活,以适应说话人和听众的需要。这可能意味着要避免复杂的从句,因为这些从句很难实时理解,要做出改变,以避免尴尬的发音,或消除声音,以提高讲话速度。由此可知,本段主要讲的是不同于规定主义和描述主义的、新的对语言模式的理解,即第四段的主要内容是对语言有了新的理解。故选A。【15题详解】主旨大意题。根据第一段From linguists point of view, grammar is a set of patterns for how words are put together to form phrases or c
53、lauses, whether in spoken or written. Different languages have different patterns. Some scholars have tried to identify patterns common to all languages. But apart from some basic features, few of these so-called linguistic universals have been found.可知从语言学家的观点来看,语法是一套模式,无论在口语还是书面语中,词汇如何组合成短语或从句。不同的
54、语言有不同的模式。一些学者试图找出所有语言的共同模式。但除了一些基本特征外,这些所谓的语言共性很少被发现。结合文章介绍了以前对语言模式研究有两大立场规定主义和描述主义,而最近语言学家提出语言是一种独立于文字的现象,有其自身的规律和模式,我们通过无意识的习惯而不是记忆规则来形成语言技能。由此可知,C选项“语法:规则或习惯”最符合文章标题。故选C。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Many people are stuck in a life they dont want, and are held
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2013届高考语文一轮复习课件:86《传记类阅读专题复习》.ppt
