山东省潍坊滨州市2020届高三英语一模试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 潍坊 滨州市 2020 届高三 英语 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省潍坊滨州市2020届高三英语一模试题(含解析)注意事项:1. 答题前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。A“Becoming Jane”Through September 7,2020National Geographic MuseumJ
2、ane Goodall began observing chimpanzees in 1960 at Gombe Stream Game Reserve in what is now Tanzania, but her first study of animal behavior took place some 20 years earlier, when she, at 5 years old, spent several hours in a henhouse, waiting to see how a hen laid an egg.That curiosity helped drive
3、 Goodall to become one of the most famous scientists of the 20th century. Her evolution from innocent child to “global icon(偶像)” is documented in. “becoming Jane”, an exhibit in Washington, D. C. through September 7. After that, it heads to the Natural History Museum of Los Angeles Country. “Becomin
4、g Jane” is technology heavy. Interactive digital displays, 3-D experiences and a hologram(全息图)-like appearance by Goodall herself will draw the attention of both adults and youngsters. For those who have followed Goodalls career closely, the real treat is seeing her birthday gifts and books from her
5、 childhood, field notes, Ph. D. papers and other personal belongings and photos.Visitors will follow the path of her childhood dream gradually coming true, then the course of her field study about chimpanzees in African wild forests, with remarkable achievements, and finally her recent life as an An
6、imal Rights activist.PRICE $15WHEN November 22, 2019September 7, 2020LOCATION 1145 17th Street NW Washington, D. C. 200361. Where is “Becoming Jane” held before September 7, 2020?A. In TanzaniaB. In Washington, D. C.C. In Los Angeles Country.D. In Janes hometown.2. What may attract Jane Goodalls fol
7、lowers most?A. Treats for children.B. Free books by Jane.C. Janes personal items.D. The applied technology.3. What type of writing of this text?A. A storyB. An advertisement.C. An official report.D. A celebrity profile.【答案】1. B 2. C 3. B【解析】本文是一则广告。 “Becoming Jane”展览将在华盛顿特区持续到9月7日。文章介绍了与“Becoming Ja
8、ne”有关的事宜。【1题详解】细节理解题。根据第二段中“becoming Jane”, an exhibit in Washington, D. C. through September 7. “becoming Jane” 可知,展览将在华盛顿特区持续到9月7日。由此可知,展览是在Washington, D. C.举行的。故选B。【2题详解】推理判断题。根据第三段中For those who have followed Goodalls career closely, the real treat is seeing her birthday gifts and books from her
9、 childhood, field notes, Ph. D. papers and other personal belongings and photos.“对于那些密切关注古道尔职业生涯的人来说,真正的享受是看到她的生日礼物和童年时的书籍、野外笔记、博士论文以及其他个人物品和照片。”由此可知,Jane Goodall的个人物品可能最吸引她的粉丝。故选C。【3题详解】推理判断题。根据最后一段Visitors will follow the path of her childhood dream gradually coming true, then the course of her fi
10、eld study about chimpanzees in African wild forests, with remarkable achievements, and finally her recent life as an Animal Rights activist.“参观者将沿着她儿时的梦想逐渐实现的道路,然后是她对非洲野生森林中的黑猩猩进行实地研究的课程,取得了显著的成就,最后是她最近作为一名动物权利活动家的生活。”和PRICE $15;WHEN November 22, 2019September 7, 2020;LOCATION 1145 17th Street NW Wa
11、shington, D. C. 20036.由此可知,这是一则广告,关于“becoming Jane”展览的广告。故选B。BMom and I were putting the finishing touches on dinner, and my little niece Jessica came in to set the table. Instead of going to the dish cabinet, she went into the pantry where there was a stack of old, mismatched dinner plates on the b
12、ottom shelf.When she had set all six places, she stood back and sighed, “Oh, Grandma, your plates are so beautiful. Ours are all alike!” We had a good laugh at her innocent remark, but as I think back to all those years ago, I believe she was right. Those plates were beautiful.Mom worked for the loc
13、al council on aging as a housekeeper. She did many of the little things that allowed elderly people to stay in their own homes. Most of her clients got Meals on Wheels, a service in the 1970s. They received a hot lunch and a cold snack to have later in the evening. This is really not very much food.
14、 Every evening Mom would make to-go meals on these mismatched plates covered with aluminum foil, and then deliver them to the people who she knew didnt get enough to eat.This was about ten years before microwave ovens became common so it was important that the food be on a plate that could be reheat
15、ed in a regular oven. Instead of a cold sandwich and macaroni salad, Moms clients dined on Beef Manhattans, pan-fried chicken or meatloaf, along with veggies and a piece of pie or cake. Mom and Dad did this even after Mom left her job, and Mom continued after Dads death until all her former clients
16、had either passed away or moved out.When I was cleaning our Moms house after her death, I kept one as a souvenir(纪念品). That plate is a sweet reminder of the lessons of generosity and caring for ones neighbor that were modeled for me by my parents.4. Why did the author think those plates beautiful?A.
17、 They were not all alike.B. They were little Jessicas pride.C. They were collected from different places.D. They were symbols of the parents kindness.5. What did the authors mother do to earn a living in the 1970s?A. Be a housewife.B. Run Meals on Wheels.C. Deliver food to houses.D. Do housework for
18、 the old.6. Why did the authors mother make to-go meals?A. It was her job.B. She was good at cooking.C. She wanted to help beyond her duty.D. Her family didnt have enough to eat.7. What is the best title for the text?A. Plates of SympathyB. A Precious SouvenirC. Services for the SeniorD. A Kind-hear
19、ted Mother【答案】4. D 5. D 6. C 7. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了妈妈在职务之外为人提供帮助的故事。父母慷慨和关心邻居为作者树立了榜样。【4题详解】推理判断题。根据最后一段最后一句That plate is a sweet reminder of the lessons of generosity and caring for ones neighbor that were modeled for me by my parents.“这个盘子提醒着我一段甜美的训诫,慷慨和关心邻居是我父母为我树立的榜样。”由此可知,这些盘子是父母善良的象征,所以它们很美
20、。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第三段中She did many of the little things that allowed elderly people to stay in their own homes. Most of her clients got Meals on Wheels, a service in the 1970s.“她做了许多小事,让老年人可以住在自己的家里。她的大多数客户都是上门送餐服务,这是20世纪70年代的一项服务。”由此可知,作者的母亲在20世纪70年代是靠为老人做家务谋生的。故选D。【6题详解】推理判断题。根据第三段中Every evening
21、Mom would make to-go meals on these mismatched plates covered with aluminum foil, and then deliver them to the people who she knew didnt get enough to eat.“每天晚上,妈妈都会用这些不配套的盘子做外卖,盘子上盖着铝箔纸,然后把外卖送到那些她知道吃不饱的人手中。”由此可知,作者的母亲之所以做外卖,是她想在她的职责之外给人提供帮助。故选C。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段When I was cleaning our Moms house a
22、fter her death, I kept one as a souvenir(纪念品). That plate is a sweet reminder of the lessons of generosity and caring for ones neighbor that were modeled for me by my parents.“妈妈去世后,我在打扫她的房子时,留了一个作为纪念。这个盘子提醒着我一段甜美的训诫,慷慨和关心邻居是我父母为我树立的榜样。”这篇文章讲述了妈妈在职务之外用一些盘子为人提供帮助的故事。在作者眼里这些盘子是美的,是父母慷慨和关心邻居为作者树立了榜样提醒。
23、由此可知,A项Plates of Sympathy是最佳标题。plate是文章的焦点。故选A。【点睛】在细节考查题中有一类事实细节题 。该题属于细节类型的阅读理解题,一般只针对某个特定的细节,题型可以多种多样。此类题型一般分两种。第一种是直接理解题,在原文中可以直接找到答案。第二种是词义转换题,正确选项是原文有关词语和句子的转换。做此类试题一定要抓住事件发生的时间、地点、人物、发展过程和结局等环节,所选答案一定要符合原文,切不可望文生义。本题第2小题,根据第三段中She did many of the little things that allowed elderly people to s
24、tay in their own homes. Most of her clients got Meals on Wheels, a service in the 1970s.“她做了许多小事,让老年人可以住在自己的家里。她的大多数客户都是上门送餐服务,这是20世纪70年代的一项服务。”由此可知,作者的母亲在20世纪70年代是靠为老人做家务谋生的。故选D。C“A lie can travel half way around the world before the truth can put its bots on.” That quote is attributed to Mark Twai
25、n. In todays Internet world of “fake(假的)news”, lies spread even faster than the truth is having trouble finding its boots.To make matters worse, most young people get news from social media sites where facts are mixed with rumors(谣言), half-truths and complete lies. This has led to young people becom
26、ing confused. In the latest PISA, which tested 15-year-old worldwide on academic subjects, fewer than one in ten of the examinees were reported to be able to distinguish fact from opinion. A Stanford University study showed that students at all levels of education could not tell real news from fake
27、news. In one instance, 80 percent thought that a paid advertisement was a real news story.Fake news is spread by people who have a prejudice. They want to influence public opinion either for or against something or someone. It is important, then, for young people to recognize when they are being use
28、d and to be skeptical of online information.Traditional media, such as newspapers and television, are still the more credible sources of information. Reporters are professionally trained to look for facts, and editors have the job of making sure those facts are correct. However, if you getting most
29、of your information online, you have to be your own editor. In that case, the first thing to do is to look at the writer of a post. Is this person known to be credible? Does the site where you read the post have a prejudice? Next, look for other sources from mainstream media to confirm the informati
30、on. In other words, by putting on your truth boots you wont be fooled into chasing lies.8. Why is the quote mentioned in paragraph 1?A. To give a definition.B. To introduce the topic.C. To offer background information.D. To highlight the wisdom of Mark Twain.9. What will always happen to young peopl
31、e with news around?A. They prefer a read news story.B. They are easily taken in by fake news.C. They can distinguish fact from opinion.D They get worried about their education.10. What is the authors suggestion from the text?A. Fight against prejudices.B. Avoid traditional media.C. Be an editor of y
32、our own.D. Believe in trained reporters.11. What is the text mainly about?A. The truth about fake news.B. The influence of fake news.C. Problems with online information.D. Sources of online information.【答案】8. B 9. B 10. C 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。这篇文章讲的是关于“假新闻的事实。”【8题详解】推理判断题。根据第一段“A lie can travel half
33、 way around the world before the truth can put its bots on.” That quote is attributed to Mark Twain. In todays Internet world of “fake(假的)news”, lies spread even faster than the truth is having trouble finding its boots. “谬误总比真理流传的快。”这句话出自马克吐温。在如今这个充斥着“假新闻”的互联网世界里,谎言的传播速度甚至比真相难以发现的速度还要快。由此可知,在第一段中提到
34、引用是为了“介绍主题假新闻的事实”。故选B。【9题详解】推理判断题。根据第二段第一句To make matters worse, most young people get news from social media sites where facts are mixed with rumors(谣言), half-truths and complete lies.“更糟糕的是,大部分年轻人从社交媒体网站上获取新闻,这些网站上的事实夹杂着谣言、半真半假和完全的谎言。”由此可知,到处都是新闻,年轻人会很容易被假新闻骗了。故选B。10题详解】细节理解题。根据最后一段中However, if yo
35、u getting most of your information online, you have to be your own editor.“然而,如果你的大部分信息都是在网上获得的,那么你就必须是你自己的校订。”由此可知,作者建议“做自己的校订”分辨真假。故选C。【11题详解】主旨大意题。根据第一段中In todays Internet world of “fake(假的)news”, lies spread even faster than the truth is having trouble finding its boots.(在如今这个充斥着“假新闻”的互联网世界里,谎言的
36、传播速度甚至比真相难以发现的速度还要快。)以及下文的分析可推断,这篇文章讲述有关“假新闻的事实。”故选A。【点睛】抓住文章主线和关键词语,归纳文章中心要注意不是所有的段落都有主题句,有时主题句暗含在句中。阅读这样的文章,就需要自己根据文章的细节来分析,概括出段落的主题,从而推导出文章的主旨。分析的方法是:先弄清该段落主要讲了哪几方面的内容,这些内容在逻辑上有什么联系,然后加以归纳形成主题。本题第4小题,根据第一段中In todays Internet world of “fake(假的)news”, lies spread even faster than the truth is havin
37、g trouble finding its boots.在如今这个充斥着“假新闻”的互联网世界里,谎言的传播速度甚至比真相难以发现的速度还要快。由此可知,这篇文章讲述有关“假新闻的事实。”故选A。DAn infectious disease is a disease that is caused by the invasion of a host by pathogens(病原体)whose activities harm the hosts tissues and can be spread to other individuals.Microorganisms(微生物)capable of
38、 causing disease are called pathogens. A true pathogen is an infectious agent that causes disease in any possible host. The terms “infection” and “disease” are quite different. In order to cause disease, pathogens must be able to enter the host body, stick to specific host cells, invade and multiply
39、 and do damage to host tissues.Pathogens may be spread through either direct or indirect contact. Direct contact occurs when an individual is infected by contact with the infection source. It also includes taking in the infectious droplets released by sneezing or coughing. Indirect contact occurs wh
40、en a pathogen can survive the environment outside its host for a long period of time. So lifeless objects that are polluted by direct contact with the infection source may be the indirect contact for easily infected group.Public health measures typically involve killing the pathogen from its source
41、or from its route of spread. Those measures include ensuring a safe water supply, effectively treating waste water, and initiating animal control and vaccination(疫苗)programs, etc. Personally, the first line of defense is to keep pathogen at bay by following good personal hygiene(卫生)habits. Prevent i
42、nfection before it begins and avoid spreading it to others with some easy measures, such as washing hands, getting vaccinated and so on.Man never stops fighting against all kinds of infectious diseases. But in the past two decades at least a dozen “new” disease have been identified, and traditional
43、diseases that appeared to be “on their way out” are re-emerging. Globally, infectious diseases remain the leading cause of death. Clearly, the ballet has not been won. Nevertheless, it is increasingly difficult for most of us to deny the claims of science. We are continually presented with great amo
44、unts of relevant scientific and medical knowledge, which encourages us to take more responsibility for our own health.12. What does paragragh 2 focus on?A. Origin of true pathogens.B. Nature of infectious diseases.C. Strategies for avoiding tissue damage.D. Differences between infection and disease.
45、13. What is likely to cause disease spread through indirect contact?A. Getting bitten by an infected dog.B. Playing toys a sick child played with.C. Breathing in tiny drops from sneezingD. Shaking hands with an infected person.14. Which of the following can best explain the underlined phrase “at bay
46、” in paragragh 4?A. At risk.B. Off course.C. Under control.D. Within reach.15. What does the last paragragh imply?A. Man is at a loss about infectious diseases.B. Traditional infectious diseases are dying out.C. Science counts in defeating infectious diseases.D. The battle against infectious disease
47、s is in vain.【答案】12. B 13. B 14. C 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍有关传染病的一些知识。传染病是由病原体侵入宿主而引起的疾病,病原体的活动损害宿主的组织,并可传播给其他个体。科学在战胜传染病方面起着重要作用。【12题详解】主旨大意题。根据第二段中Microorganisms(微生物)capable of causing disease are called pathogens. A true pathogen is an infectious agent that causes disease in any possible host. T
48、he terms “infection” and “disease” are quite different.“能够引起疾病的微生物被称为病原体。真正的病原体是在任何可能的宿主中引起疾病的传染媒介。“感染”和“疾病”的术语是完全不同的。”由此可知,第二段讲述的是“传染病的本质。”故选B。【13题详解】推理判断题。根据第三段中Indirect contact occurs when a pathogen can survive the environment outside its host for a long period of time. So lifeless objects that
49、are polluted by direct contact with the infection source may be the indirect contact for easily infected group.“当病原体能够在其宿主外的环境中存活很长一段时间的时候接接触发生,因此,直接接触传染源而被污染的无生命物体可能是易感染人群的间接接触。”由此可推断,“一个生病的孩子在玩的玩具”可能通过间接接触引起疾病传播。故选B。【14题详解】词义猜测题。根据第四段中Prevent infection before it begins and avoid spreading it to ot
50、hers with some easy measures, such as washing hands, getting vaccinated and so on.“在感染开始传播前预防感染,并且通过一些简单的措施,如洗手、接种疫苗等,避免传播给他人。”由此可知,Personally, the first line of defense is to keep pathogen at bay by following good personal hygiene(卫生)habits.(就我个人而言,第一道防线就是遵循良好的个人卫生习惯,远离病原体。)中的划线部分at bay的意思是远离病原体,也就
51、是病原体“被控制住”。故选C。【15题详解】推理判断题。根据最后一段中Nevertheless, it is increasingly difficult for most of us to deny the claims of science. We are continually presented with great amounts of relevant scientific and medical knowledge, which encourages us to take more responsibility for our own health.“然而,我们大多数人越来越难以
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
