山西省太原市第五中学2021-2022学年高二上学期10月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省太原市第五中学2021-2022学年高二上学期10月月考英语试题 WORD版含解析 山西省 太原市 第五 中学 2021 2022 学年 上学 10 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年山西省太原市第五中学高二上学期10月月考英语试题第I卷 选择题 (共60分)第一部分 从各小题的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。(共10小题;每小题1分,满分10分)1. After cleaning the window, he _ the room to see if there was anything else he could do.A. looked upB. looked overC. looked acrossD. looked through【答案】C【解析】【分析】【详解】考查动词短语词义辨析。句意:擦完窗户后,他朝房间的另
2、一头看了看,想看看还有什么他能做的。A. looked up向上看,查找;B. looked over检查,查看;C. looked across朝对面看;D. looked through浏览,快速查看。根据后文“to see if there was anything else he could do”句意可知,此处指“朝对面看”。故选C项。2. With rich practical experience, he is _ handling various emergencies.A. capable ofB. annoyed withC. concerned aboutD. sensi
3、tive to【答案】A【解析】【详解】考查短语辨析。句意:他有丰富的实践经验,能够处理各种突发事件。A.capable of有能力做某事;B.annoyed with对某事生气;C.concerned about关心某事;D.sensitive to对某事敏感。根据句中handling various emergencies,可以处理各种各样的突发事件,说明他是有能力的。选项A符合题意,故选A。3. China is no doubt the most remarkable places in the world _ its architectural marvels(建筑奇迹).A. in
4、 favor ofB. in terms ofC. in honor ofD. in place of【答案】B【解析】【详解】考查短语词义辨析。句意:就其建筑奇迹而言,中国无疑是世界上最引人注目的地方。A.in favor of有利于;赞同;支持;B.in terms of依据;按照;就而言;C.in honor of为向表示敬意;D.in place of代替。根据句中China is no doubt the most remarkable places in the world,中国无疑是世界上最引人注目的地方是根据其建筑而言的。选项B符合题意,故选B。4. My schedule i
5、s _ -I could arrange to meet with you any day next week.A. tangledB. passiveC. effectiveD. flexible【答案】D【解析】【详解】考查形容词词义辨析。句意:我的日程安排很灵活,我可以安排下周的任何一天与你见面。A.tangled复杂的;混乱的;B.passive被动的;消极的;C.effective有效的;D.flexible灵活的,可变动的。根据后文“I could arrange to meet with you any day next week”可知,“我”可以安排下周的任何一天与你会面,由此
6、推知, “我”的日程表应是“灵活的;可变动的”。选项D符合句意。故选D项。5. He still _ regularly to the magazine “New Scientist” after retiring.A. hesitatedB. contributedC. adjustedD. offered【答案】B【解析】【详解】考查动词词义辨析。句意:他退休后仍定期为新科学家杂志撰稿。A.hesitated犹豫;B.contributed(为报纸、杂志、电台或电视节目)撰稿;C.adjusted调整;D.offered提供。根据句中to the magazine “New Scienti
7、st” ,所以此处指他给新科学家杂志撰稿,选项B符合题意,故选B。6. Facing such a bad situation, no one could _ a better solution.A. live up withB. catch up withC. put up withD. come up with【答案】D【解析】【详解】考查短语词义辨析。句意:面对如此糟糕的情况,没有人能想出更好的解决办法。A.live up with不辜负;B. catch up with赶上;C.put up with忍受;D.come up with提出;想出。根据句中a better solutio
8、n可知,此处指想出一个更好的解决方法。故选D。7. If _ promptly and properly, some cancers are highly curable.A. treatedB. being approachedC. aidingD. having been solved【答案】A【解析】【详解】考查状语从句的省略。句意:如果及时恰当地治疗,有些癌症的治愈率很高。在状语从句中,从句的主语和主句主语一致,且从句中用了be动词,可以省略从句的主语和be动词。分析可知,逗号前的内容为条件状语从句的省略,其完整句式为:If some cancers are treated promp
9、tly,从句的主语和主句主语一致,也用了be动词,所以此处省略了some cancers are,结合选项,选项A符合题意,故选A。8. A dozen parks _ in recent years, _ as both tourism destinations and natural oxygen bars.A. was built; to serveB. have been built; servingC. built; servingD. have built; served【答案】B【解析】【详解】考查时态、语态和非谓语动词。句意:近年来已经建成了十几个公园,既是旅游目的地,也是天然
10、氧吧。根据句中时间状语in recent years及as both tourism destinations and natural oxygen bars可知,公园的建设已经完成,所以第一空要用现在完成时;parks于build为动宾关系,所以第一空要用被动语态。第二空及之后的内容作为公园建立后实现的一个结果,所以应用现在分词作状语。结合选项,选项B符合题意,故选B。9. Prices of daily goods _ through a computer can be lower than store prices.A. to be boughtB. are boughtC. bough
11、tD. are being bought【答案】C【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:通过电脑购买的日常商品的价格可以低于商店的价格。分析可知。本句的谓语动词为can be,所以空白处应用非谓语动词;goods与buy存在被动关系,相当于which are bought.,作定语修饰先行词 goods,所以此处应用过去分词。结合选项,选项C符合题意,故选C项。10. Bob has never _, and we all have to work harder to make up for his laziness.A. raised his concernsB. let off steam
12、C. reached his targetD. pulled his weight【答案】D【解析】【详解】考查短语词义辨析。句意:鲍勃从来没有尽到他的职责,我们都必须更加努力工作来弥补他的懒惰。A.raised his concerns提出了他的担忧;B.let off steam 发泄;C.reached his target达到目标;D.pulled his weight尽职尽责。根据句中we all have to work harder to make up for his laziness可知,我们要更努力工作来弥补他的懒惰,说明他没有尽职尽责。选项D与文意相符,故选D。第二部分
13、阅读理解(共两节,满分30分)第一节 阅读下列短文,从每小题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。(共10小题;每小题2分,满分20分)AWhile you are probably familiar with the characteristics of the type A personality (hard-driving ambitious, perfectionist), you might not be familiar with the type B personality. People with a type B personality are often des
14、cribed as easy-going, relaxed, and highly flexible. The type B personality is basically the opposite of the type A.The type A and type B types were first introduced during the 1950s by cardiologists (心脏病专家) Rosenman and Friedman who were interested in how an individuals personality might serve as a
15、predictor for heart disease later on in life. As researchers continued to explore this link,they noted that certain groups personality traits(特点) seemed to have a link to specific physical illnesses.People with type A personality traits such as aggression and competitiveness were found to have a gre
16、ater risk of developing high blood pressure and heart disease. People with Type B personalities, on the other hand, had a lower risk of heart problems.So what exactly distinguished this type of personality? The type B personality lacks the behavior typically seen in the A type. The type B personalit
17、y is characterized by a set of traits that include flexibility, low stress levels, relaxed attitude, patience, creativity. It is important to remember that everyone tends to experience the above traits to some degree from time to time. People with the type B personality, however, exhibit these trait
18、s more often. Knowing your type can help you better understand your tendencies, including your potential strengths and weaknesses.Some have suggested that since type A behavior is more connected to heart problems, there might be some benefit to helping people adopt more of a type B approach. However
19、, as some researchers point out, doing so could also lead to negative outcomes. If an ambitious driven workaholic(工作狂) stopped displaying typical type A behavior, it could lead to reduced productivity, decreased job function,and even loss of income. These effects could then negatively impact health
20、by increasing stress levels.11. What are people with a type B personality like?A. Flexible, ambitious and patient.B. Flexible, patient and creative.C. Stressed and hard-driving.D. Outgoing, hard-driving and creative.12. Why did the cardiologists put forward two types of traits?A. They wanted to unde
21、rstand peoples potential strengths and weaknesses.B. They thought these two types could lead to different physical illnesses.C. They wanted to find out how people s personalities affect their health.D. They thought these two types play different roles in developing high blood pressure.13. What will
22、happen if type A people adopt a type B approach, according to the text?A They might be more creative.B. They could gain a lot of benefits.C. They might suffer from poor work efficiency.D. Their health condition could be greatly improved.【答案】11. B 12. C 13. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲述了两种不同性格即A型性格和B型性格的不同及其
23、行为方式对健康的影响。【11题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“The type B personality is characterized by a set of traits that include flexibility, low stress levels, relaxed attitude, patience, creativity.”(B 型性格的拥有属性包括一系列特征,包括灵活性、低压力水平、放松的态度、耐心和创造力。)可知,B型性格的特征是灵活的、耐心的,有创造力的。选项B与文意相符,故选B。【12题详解】细节理解题。根据第二段“The type A and type B
24、 types were first introduced during the 1950s by cardiologists (心脏病专家) Rosenman and Friedman who were interested in how an individuals personality might serve as a predictor for heart disease later on in life. As researchers continued to explore this link,they noted that certain groups personality t
25、raits(特点) seemed to have a link to specific physical illnesses.”(A型和B型最早是在20世纪50年代由心脏病学家罗森曼和弗里德曼引入的,他们对个体的性格如何在以后的生活中预测心脏病非常感兴趣。随着研究人员继续探索这种联系,他们注意到某些群体的性格特征似乎都有这样的联系)可推知,心脏学家提出A型和B型性格是为了找到不同性格的人们在以后的生活中,他们的健康会有什么不同。选项C. “They wanted to find out how people s personalities affect their health.”(他们想知道
26、人的性格如何影响他们的健康)选项C与文意相符,故选C。【13题详解】细节理解题。根据最后一段中“Some have suggested that since type A behavior is more connected to heart problems, .it could lead to reduced productivity, decreased job function,and even loss of income.”(有人认为,既然A型行为与心脏问题的关系更密切,那么帮助人们采用 B型行为可能会有一些好处。然而,正如一些研究人员指出的,这样做也可能导致负面的结果。如果一个雄
27、心勃勃的工作狂不再表现出典型的A型行为,可能导致生产力下降,工作功能下降,甚至失去收入)可知,如果A型性格的人用了B型性格的行为,那么将会导致他的生产力下降,工作功能下降,甚至失去收入。选项C.“They might suffer from poor work efficiency.”(他们的工作效率可能会很低)与文意相符,故选C。BHungarian Jewish activist Rezso Kasztner, a brilliant, self-confident lawyer and journalist was directly responsible for liberating
28、1, 684 Jews on a train to Switzerland.Struggling to save the Hungarian Jews,by the war ended, he had preserved some 100,000 more lives by bargaining (讨价还价) with the Nazis, including Adolf Eichman and Kurt Becher among other officers. He did this by making use of the Nazi weaknesses of greed and need
29、 “blood for goods”. Kasztner offered money, jewelry and the promise of war materiel (物资) that he knew could never be delivered in exchange for Jewish lives. He and the other activists were able to save only a small number of their people, as nearly half a million Hungarians.Jews were sent to Auschwi
30、tz to be killed in just few months. The selection of those who were saved, especially on the train, had bothered Kasztner ever since.After the war, Kasztner and his family emigrated to Israel, where he expected to be welcomed as a hero. Instead, they found tension between settlers and refugees (难民),
31、 and because Kasztner had to pretend to make friends with Nasis, he was attacked as a Nazi collaborator (勾结者). When he charged one of his accusers (a man who was jealous (嫉妒) of him back in Hungary) with libel (谤罪), the judge ruled against him because of the struggle for power between the political
32、parties in Israel.The real Rezso Kasztner was an extraordinary man who played a high-risk game with the devil. And he won in the only game of saving human lives. He achieved more in his way than any other individual in Nazi-occupied Europe. In the end all he lost was his own life.14. What can we lea
33、rn about Rezso Kasztner from the passage?A. He once worked on a train in Switzerland.B. He was famous as a lawyer and journalist throughout Europe.C He devoted himself to saving Jewish people during the war.D. He made a lot of money by trading with the Nazi officers.15. What did Kasztner expect when
34、 he emigrated to Israel?A. To receive a heros welcome.B. To be sheltered by Nazis.C. To get more support.D. To save more people.16. The court ruled against Kasztner in Israel because he _.A. was a Nazi collaboratorB. defended the Nazis as a lawyerC. declared the law of Israel unjustD. got caught in
35、Israeli political conflict17. What is the passage mainly about?A. A mans heroic deeds in saving Hungarian Jews.B. The crimes committed by the Nazis.C. The darkness of Nazi-occupied Europe.D. Peoples different views about heroes.【答案】14. C 15. A 16. D 17. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了解救犹太人的英雄李泽斯卡斯特纳的英勇行为。【
36、14题详解】细节理解题。根据第二段中“Struggling to save the Hungarian Jews,by the war ended, he had preserved some 100,000 more lives by bargaining (讨价还价) with the Nazis, including Adolf Eichman and Kurt Becher among other officers.(为了拯救匈牙利犹太人,战争结束时,他与纳粹讨价还价,包括阿道夫艾希曼(Adolf Eichman)和库尔特贝歇尔(Kurt Becher)等军官,又挽救了大约10万人的生
37、命)”可知,在战争时期,卡斯特纳积极投身于拯救犹太人。故选C。【15题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“After the war, Kasztner and his family emigrated to Israel, where he expected to be welcomed as a hero.(战争结束后,卡斯特纳和他的家人移民到以色列,他希望在那里受到英雄般的欢迎)”可知,卡斯特纳和家人在移民到以色列后,他希望能得到英雄般的欢迎。故选A。【16题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“When he charged one of his accusers (a man who
38、was jealous (嫉妒) of him back in Hungary) with libel (谤罪), the judge ruled against him because of the struggle for power between the political parties in Israel.(当他指控他的一个原告(一个在匈牙利嫉妒他的人)诽谤时,由于以色列政党之间的权力斗争,法官判他败诉)”可知,因为以色列政党之间的权力斗争,卡斯特纳被被判为败诉。故选D。【17题详解】主旨大意题。根据第一段“Hungarian Jewish activist Rezso Kaszt
39、ner, a brilliant, self-confident lawyer and journalist was directly responsible for liberating 1, 684 Jews on a train to Switzerland.(匈牙利犹太激进分子李泽斯卡斯特纳是一位才华横溢,自信满满的律师和记者,他直接负责解放了开往瑞士的火车上的1684名犹太人)”和最后一段“he real Rezso Kasztner was an extraordinary man who played a high-risk game with the devil. And he
40、 won in the only game of saving human lives. He achieved more in his way than any other individual in Nazi-occupied Europe. In the end all he lost was his own life.(真正的李泽斯卡斯特纳是个非凡的人,和魔鬼玩高风险的游戏。他赢得了唯一一场拯救人类生命的比赛。在纳粹占领的欧洲,他比任何人都有成就。最后他失去的只有自己的生命)”可知,本文主要讲述了解救犹太人的英雄李泽斯卡斯特纳的英勇行为。故选A。CYou probably have a
41、 rough idea of how much energy and water your home uses based on your utility bills (物业账单). But new technologies aim to turn the tables, letting you see just how much you are using in advance of those bills so that your bottom line is lower. And that goes for everything from everyday appliances to y
42、our sprinkler (喷水器) system.There are a variety of in-home technology products that will save homeowners money on their utility bills and help the environment at the same time. These technologies aim to help conserve resources, and potentially save you hundreds to thousands of dollars.The idea for Fl
43、o Technologies products was inspired by a disaster. Company CEO Gabriel Halimis family had terrible water damage to their home which resulted in a US$300000 insurance claim (保险索赔).Halimis father, an engineer, was inspired to put forward a solution. The result is the companys water monitoring and con
44、trol technology for the home.The technology is installed on the homes main water supply. It works by tracking the flow, temperature and pressure of your homes water system. Some insurance plans will give you a discount for using the technology, Halimi said. It also shows you in real time via an app
45、how much water youre using. If your water usage requires attention, it can also send push notifications, text messages or emails. If you dont respond, it can call you by phone. The technology can turn off your water in severe situations. You can also turn it off yourself by pushing a button.The key
46、to the technology is that it can help a homeowner save energy and water by reminding them of the problem that they might not know about, like a broken sprinkler or water pipe.“Unless you have something like this, you have no way of knowing that you have something wrong with your home, ” Halimi said.
47、18. What led to the invention of Flo Technologies products?A. A billB. A disasterC. A sprinklerD. An app19. The underlined word install in the fifth paragraph most probably means_.A. to fix equipment or furniture into position so that it can be usedB. to give somebody a test to see how much he knows
48、 about a subjectC. to remove things from a vehicle or ship after it has taken them somewhereD. to put a large quantity of things or people onto or into something20. What can we know from the passage?A. There is only one technology product that helps homeowners save money.B Halimi designed companys w
49、ater monitoring technology for the home.C. Halimis friend suffered terrible water damage at their home.D. Flo Technologies products can remind people of the unknown problems.【答案】18. B 19. A 20. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了一项新科学技术:该技术可以用于记录家里水的流量、温度和压力,可以帮助房主节约能源和水,提醒他们可能不知道的问题。【18题详解】细节理解题。根据第三段第一句“The id
50、ea for Flo Technologies products was inspired by a disaster.”(Flo 科技公司的产品灵感来源于一场灾难)可知,由于一场灾难使得Flo 科技公司的产品得以产生。选项B与文意相符,故选B。【19题详解】词句猜测题。根据第五段第二句“It works by tracking the flow, temperature and pressure of your homes water system.”(它的工作原理是跟踪你家的水系统的流量,温度和压力)可知,这个技术设备可以记录家里水的流量、温度和压力,所以推知这个设备应该是被安置在家里的主
51、要供水系统上。因而划线词此处的含义为 “安装,设置”,选项A.“to fix equipment or furniture into position so that it can be used”(把设备或家具固定在适当的位置以便使用)与文意相符,故选A。【20题详解】细节理解题。根据倒数第二段“The key to the technology is that it can help a homeowner save energy and water by reminding them of the problem that they might not know about, like
52、a broken sprinkler or water pipe.”(这项技术的关键是,它可以帮助房主节约能源和水,提醒他们可能不知道的问题,如一个坏掉的洒水器或水管)可知,这项技术可以提醒屋子主人家里可能已经出现的问题。即这些问题是主人不知道的。选项D与文意相符,故选D。第二节 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。(共5小题;每小题2分,满分10分)Pancake racingOn Shrove Tuesday(基督教的忏悔星期二)-many people like to call it Pancake Day, people across th
53、e UK make and eat pancakes.Pancakes in the UKPancakes in the UK are large and thin and can be topped with different ingredients. People make pancakes in their homes but you might also find that some schools or businesses hold special Pancake Day events. _21_ .Typical pancake racesIn a typical pancak
54、e race, contestants (参赛者) have to run holding a frying pan with a pancake in it. As contestants run, they have to throw the pancake in the air so that it turns over and lands back in the pan on the other side. _22_, although they should also be careful to make sure that the pancake is complete and t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-354656.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
