2021版高考英语大一轮复习 核心素养测评四 Unit 1 Tales of the unexplained 牛津译林版必修2.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021版高考英语大一轮复习 核心素养测评四 Unit Tales of the unexplained 牛津译林版必修2 2021 高考 英语 一轮 复习 核心 素养 测评 牛津 译林版 必修
- 资源描述:
-
1、核心素养测评四 Unit 1Tales of the unexplained. 阅读理解AIn summer the extreme heat often makes people sweaty and restless. While people are annoyed by it, experts suggest summer is the best season to discharge(排放) your bodys toxins(毒素) and recover your energy. One popular option is hot-stone massage(按摩). Thera
2、pists use smooth and heated stones, usually river rocks, to massage certain parts of the body, or place them on key points of the body. The warmth of the hot stones will improve blood circulation and also help relax muscles, while sweating is also believed to be good for discharging the bodys toxins
3、. Another popular option is hot-stone baths. The hot-stone bath will help the body discharge toxins and humidity that accumulated during the last winter. Summer is the best season to build a good body. Rather than use water or steam to heat and wash the body, people simply wear a coat or something c
4、omfortable, and then lie on heated stone tablets made of hot stones, which are warmed to around 45 . The body will gradually warm up and blood circulation will also be improved. More sweat will come out quickly. The sweat is smooth and fresh, not smelly like that released after sports activities. Su
5、ch baths bring a number of health benefits, such as anti-aging, improved blood circulation and stress relief. The slimming effect of dieting can even be promoted. Using hot stones for healing dates back to ancient times, but the modern renewal of hot-stone massage is generally credited to Mary Nelso
6、n, a native of Tucson, Arizona, America, whose trademark is “LaStone Therapy”. The therapy is gaining wide popularity with many people, especially those who have jobs in cool air-conditioned rooms. The hot-stone therapy can help cure many diseases, including back pain. 【文章大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了当下深受人们喜欢
7、的热石按摩和热石浴的保健功能和原理。1. What do people use to release toxins in their bodies according to the text? A. Washing the body with cold water. B. Discharging lots of sweat. C. Relaxing muscles. D. Lying on the warm beds. 【解析】选B。细节理解题。根据文章第二段最后一句中的“while sweating is also believed to be good for discharging th
8、e bodys toxins”可知, 出汗是排出毒素的一个很好的办法, 故选B。2. What can we know from the text? A. Sports have greater effects on the health than hot-stone massage. B. There are no toxins and humidity in the body in summer. C. Using water of about 45 to wash the body is good for the health. D. People should take advanta
9、ge of summer to improve their health. 【解析】选D。推理判断题。根据文章第一段中的“experts suggest summer is the best season to discharge your bodys toxins and recover your energy”及下文中对可在夏天进行的热石按摩及热石浴的保健功能的介绍可推知, 夏季是一个排毒的好季节, 人们应好好利用, 以促进身体健康, 故选D。3. What can be learned about the hot-stone therapy? A. It was invented by
10、Mary Nelson, an American. B. It successfully cured many people of cancer. C. It is popular with people with its excellent effects. D. It can help people avoid sweating too much in hot summer. 【解析】选C。细节理解题。根据文章最后一段中的“The therapy is gaining wide popularity with many people . . . The hot-stone therapy
11、can help cure many diseases”可知, 这种疗法因为极好的效果而受到人们的欢迎, 故选C。4. Which of the following could be the best title for the text? A. The origin and development of the hot-stone therapyB. The amazing functions of the hot-stone therapyC. A healthy and comfortable lifestyleD. How to live comfortably in summer【解
12、析】选B。标题归纳题。通读全文可知, 文章主要介绍了热石疗法及其神奇的功效, 故选B。BSince English biologist Charles Darwin published On the Origin of Species in 1859, scientists have vastly improved their knowledge of natural history. However, a lot of information is still the subject of the speculation, and scientists can still only make
13、 educated guesses at certain things. One subject that they guess about is why some 400 million years ago, animals in the sea developed limbs(肢) that allowed them to move onto and live on land. Recently, an idea that occurred to the US paleontologist(古生物学家) Alfred Romer a century ago became a hot top
14、ic once again. Romer thought that tidal(潮汐的) pools might have led to fish gaining limbs. Sea animals would have been forced into these pools by strong tides. Then, they would have been made either to adapt to their new environment close to land or die. The fittest among them grew to accomplish the t
15、ransition(过渡) from sea to land. Romer called these earliest four-footed animals “tetrapods”. Science has always thought that this was a credible theory, but only recently has there been strong enough evidence to support it. Hannah Byrne is an oceanographer(海洋学家) at Uppsala University in Sweden. She
16、announced at the 2018 Ocean Sciences Meeting in Oregon, US, that by using computer software, her team had managed to link Romers theory to places where fossil deposits(沉积物) of the earliest tetrapods were found. According to the magazine Science, in 2014, Steven Balbus, a scientist at University of O
17、xford in the UK, calculated that 400 million years ago, when the move from land to sea was achieved, tides were stronger than they are today. This is because the planet was 10 percent closer to the moon than it is now. The creatures stranded in the pools would have been under the pressure of “surviv
18、al of the fittest”, explained Mattias Green, an ocean scientist at the UKs University of Bangor. As he told Science, “After a few days in these pools, you become food or you run out of food . . . the fish that had large limbs had an advantage because they could flip(翻转) themselves back in the water.
19、 ”As is often the case, however, there are others who find the theory less convincing. Cambridge Universitys paleontologist Jennifer Clark, speaking to Nature magazine, seemed unconvinced. “Its only one of many ideas for the origin of land-based tetrapods, any or all of which may have been a part of
20、 the answer, ” she said. 【文章大意】本文是一篇新闻报道。文章用一些新的证据来支持以前人们的理论猜测: 潮汐潭促使海洋动物发育了四肢, 进而迁徙并生活在陆地上。5. Who first proposed the theory that fish might have gained limbs because of tidal pools? A. Hannah Byrne. B. Charles Darwin. C. Alfred Romer. D. Steven Balbus. 【解析】选C。细节理解题。根据第三段内容“Recently, an idea that oc
21、curred to the US paleontologist Alfred Romer a century ago became a hot topic once again. ”和第四段第一句“Romer thought that tidal pools might have led to fish gaining limbs. ”可知, 是Alfred Romer最先提出了鱼类可能因为潮汐潭而发育出四肢的理论, 故选C项。6. Why were tides stronger 400 million years ago than they are today according to St
22、even Balbus? A. There were larger oceans. B. Earth was under greater pressure. C. The moon gave off more energy. D. Earth was closer to the moon. 【解析】选D。细节理解题。根据第七段中的“. . . tides were stronger than they are today. This is because the planet was 10 percent closer to the moon than it is now. ”可知, 过去的潮
23、汐比现在强。这是因为地球这颗行星以前距离月球比现在近了10%, 故D项正确。7. The underlined word “stranded” in Paragraph 8 probably means “”. A. trappedB. settledC. abandonedD. found【解析】选A。词义猜测题。根据第四段中的“Sea animals would have been forced into these pools by strong tides. ”可知, Romer认为海洋生物因为潮汐作用被迫进入潮汐潭, 并结合画线词所在句可知, 海洋动物是被迫进入潮汐潭, 因而被困于潮
24、汐潭最为适合题意, 故选A项。8. What is the focus of the article? A. The arguments over a scientific theory. B. Some new evidence to support a previous theory. C. The proposal of a new scientific theory. D. A new discovery that questions a previous theory. 【解析】选B。主旨大意题。通读全文可知, 英国生物学家达尔文的物种起源极大地提高了科学家对自然历史的认识。但仍有不
25、少是没有根据的猜测。其中关于海洋动物如何有了四肢, 从而得以迁徙到陆地上生活的原因美国古生物学家Alfred Romer提出的猜测再次成为热门话题。许多科学家对此进行实验并提供了许多新的证据来进行证实。同时结合第五段第二句可知, B项(一些新的证据来支持以前的理论。)是本文阐述的重点, 故选B项。. 阅读填句Everyone dreams. If youve ever tried to figure out the meaning of a strange dream, youre not alone. Humans have been trying to make sense of drea
26、ms since recorded history. 1 Here are some of the findings. 2 People with great creativity are more likely to dream about unusual settings and about blocks in the natural world, such as a log or a rock they cant get around. Youve got a heart problem. People who have frequent nightmares may be signif
27、icantly more likely to suffer from an irregular heartbeat or chest pain. If you have those problems, its more difficult for you to breathe at night. 3Youre avoiding something. Do you dream about being followed by a stranger, a monster, or a giant tidal wave? This could indicate that youre afraid to
28、deal with something in your daily life. 4Youll have a good result in a test. Students whose performance improved were those who had dreamed about the maze (迷宫) during the sleep. 5 This improves learning and problem-solving skills. Despite the fact that technology has vastly expanded our understandin
29、g of dreaming, much of what occurs when were asleep remains as it has always been: a mystery. A. How creative you are. B. Dreaming may strengthen memories. C. What kind of problem solver you are. D. What can our dreams tell about ourselves? E. How can we understand better about ourselves? F. That ex
30、plains why you cannot have a sound sleep. G. Ask yourself what issue or emotion youre faced with. 【文章大意】本文是一篇说明文, 主要介绍了关于梦的几项研究结果。1. 【解析】选D。根据空后的“Here are some of the findings. ”及下文介绍的通过做梦分析自身的内容可知, D项“我们的梦能告诉关于我们自己的什么? ”符合语境。2. 【解析】选A。根据空处所在的位置及文章的结构可知, 空处为该段的主题句; 结合空后的“People with great creativity
31、 are more likely to dream about unusual settings and about blocks in the natural world, such as a log or a rock they cant get around. ”可知, 有创造力的人更有可能梦到不寻常的场景和自然界中的障碍, 比如他们无法避开的原木或石头。据此可知, 该段主要说明了梦能反映人们的创造力, 故A项正确。3. 【解析】选F。根据前一句“If you have those problems, its more difficult for you to breathe at ni
32、ght. ”可知, 如果你有这些问题, 晚上呼吸就会更困难; 据此可知, F项“这就解释了你为什么不能睡好觉”承接上文, 符合语境。4. 【解析】选G。根据前一句“This could indicate that youre afraid to deal with something in your daily life. ”可知, 这可能表明你害怕在日常生活中处理一些事情。故G项“问问你自己, 你面临的问题或情绪是什么”符合语境。5. 【解析】选B。根据空处后一句“This improves learning and problem-solving skills. ”可知, 这提高了学习和解
33、决问题的技能; 据此可知, B项“做梦可以增强人的记忆力”符合语境。. 语法填空阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The Forbidden City, 1. (locate) at the exact center of Beijing, is a place full of wonders. But more than 600 years after it was built, its still managing 2. (serve) up surprises because the Forbidden City has survived more tha
34、n 200 earthquakes. Most structures arent made to survive 3. (nature) disasters, let alone those built hundreds of years ago. To show 4. strong ancient Chinese buildings really are, a television documentary by British broadcaster Channel 4 explored the skills of the ancient buildings designers. A gro
35、up of Chinese carpenters and 5. (engineer) were shown building a scale model of one of the Forbidden Citys palaces, at one fifth of the size. The model 6. (put) to the test. It was subjected to a simulated earthquake of 9. 5 on the Richter scale. Instead of falling apart, the model was just moved 7.
36、 (gentle) during the test. According to experts, the answer to the Forbidden Citys strength, lies in “dougong”8. old building method invented in China. In spite of being held together 9. any nails or glue, “dougong” is perfect at 10. (keep) structures together. So as Chinas most popular tourist dest
37、ination, perhaps the Forbidden City should add one more thing to its list of attractions: earthquake shelter. 【文章大意】本文是一篇说明文, 介绍了紫禁城的位置、历史、建筑抗震强及其原因。1. 【解析】located。考查非谓语动词。分析句子结构可知, 空处充当定语, 省略了which is; be located at表示“位于”。2. 【解析】to serve。考查非谓语动词。manage后面用动词不定式作宾语, 故用to serve。3. 【解析】natural。考查词性转换。空
38、处充当定语, 修饰disasters, 说明被修饰词的性质, 表示“自然的”, 故用形容词形式natural。4. 【解析】how。考查副词。为了表明中国古代的建筑是多么的结实, 英国第四频道电视台的一个电视纪录片探索了古代中国建筑设计师们的技艺。how表示“多么”, 修饰形容词strong。5. 【解析】engineers。考查名词。and连接并列结构, 前后保持一致, 前面用名词复数carpenters, 故空处也应该用名词engineer的复数形式。6. 【解析】was put。考查动词的时态和语态。句意: 这个模型被投入到试验中。根据上下文可知, 动作发生在过去, 故用一般过去时, 又
39、因为主语“The model”与谓语动词“put”构成被动关系, 故用was put。7. 【解析】gently。考查词性转换。空处修饰动词moved, 故用其副词形式gently。8. 【解析】an。考查冠词。method是可数名词, 这里表示泛指一种, 故用不定冠词, 又因为空后是发音以元音音素开头的old, 故用an。9. 【解析】without。考查介词。根据上下文可知, 用“dougong”这种技术建造房子不用钉子和胶水, 故用without。10. 【解析】keeping。考查非谓语动词。keep充当介词at的宾语, 故用其动名词形式。. 阅读理解The ozone hole th
40、at opens every year over the Antarctic is on course to be the smallest in three decades, scientists have said. Researchers say the hole is also a particularly unusual shape this year, being heavily skewed(扭曲) towards South America instead of centring on the South Pole. According to the British Antar
41、ctic Survey, the hole had reached an area of 11 million square kilometres in early September, when the annual “spring warming” event kicked in much earlier than usual. In 2018, the hole reached a maximum area of 22. 9 million square kilometres. In 2002, the polar vortex split in two, creating two se
42、parate ozone holes over the continent. Anna Jones, a scientist at the British Antarctic Survey, told The Independent the shape of the hole this year was “very unusual”. She said, “This is a pretty new phenomenon. It could be a multiple collection of factors. ”Satellite records for the polar vortex i
43、n Antarctica go back to the late 1970s, but the 2002 split vortex is the only other major change. “Scientists havent quite figured it out yet. . . there are various things they can look at, but its certainly very unusual, ” Dr Jones said. Dr Jones said the key to reducing the size of the ozone hole
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-357854.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
