广东署山一中石门中学顺德一中国华纪中四校2018_2019学年高一英语下学期期末联考试题含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东 一中 石门 中学 顺德 国华 纪中四校 2018 _2019 学年 英语 学期 期末 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省佛山一中、石门中学、顺德一中、国华纪中四校2018-2019学年高一英语下学期期末联考试题(含解析)本试卷共8页,81小题,满分150分,考试时间120分钟。注意事项:1.答题前,考生务必用黑色笔迹的钢笔或签字笔将自己的姓名、考号填写在答题卷上。2.每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卷上对应题目选项的答案信息点涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卷各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。3.作答选做题时,请先用2B
2、铅笔填涂选做题的题组号对应的信息点,再作答。漏涂、错涂、多涂的,答案无效。第一部分:听力(满分10分)回答问题(共5小题,每小题2分,满分10分)听下面三段对话。每段对话或独白后有1-2个小题,请根据录音内容,回答以下问题。每段对话或独白读两遍。1.听一段对话,回答问题。1. _【答案】Sunny.【解析】【详解】此题为听力题,解析略。听一段对话,回答问题。2. _3. _【答案】2. She drives to work. 3. The price of gasoline is dropping.【解析】【2题详解】此题为听力题,解析略。【3题详解】此题为听力题,解析略。听一段对话,回答问题
3、。4. _5. _【答案】4. Five. 5. To judge the chocolate.【解析】【4题详解】此题为听力题,解析略。【5题详解】此题为听力题,解析略。第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节:(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑.AThe San Diego Center for Children recently added three acres of land to its 9-acre Linda Vista campus. Thanks to the effort
4、s of Assembly member Dr. Shirley Weber, the state sold the land near the Centers main campus. Now the Center, which is the oldest childrens nonprofit(非营利的机构) in the region, will be able to provide more treatment and educational foster care(看护) to kids and families who need it most.Jewish Family Serv
5、ice of San Diego (JFS) received a $10,000 grant from the USS Midway Foundation to support its Hand Up Food Pantry(食品贮藏室). “Jewish Family Service works every day to help struggling families and individuals in San Diego move forward and build more stable, secure lives,” says JFS CEO Michael Hopkins.St
6、. Madeleine Sophies Center raised more than $16,000 at its Swing with Santa Golf Tournament(锦标赛). The funds will go toward programs for adults with developmental disabilities. The 5th annual tournament included 18 hotels, food and drinks, and two celebrity appearances: both Santa and Elvis made a dr
7、amatic entrance via helicopter.Coming Up: Raise money for the 4SRanch-Del Sur Community Foundation and Helens Closet (壁橱,衣帽间) at the 9th Annual Thank You Run on Thanksgiving Day, November 22. Helens Closet serves patients with ALS. The distance is 5K with a 1K Fun Run for children aged 8 and under.6
8、. Whats just happened to the San Diego Center for Children?A. Its campus has grown in size.B. Dr. Shirley Weber has become a member.C. It has built a campus at Linda Vista.D. It has started providing foster care.7. Which non-profit focuses on the disabled?A. The San Diego Center for Children.B. Jewi
9、sh Family Service of San Diego.C. St. Madeleine Sophies Cente.D. The USS Midway Foundation.8. What should children who want to raise money attend?A. Jewish Family Service of San Diego.B. The 9th Annual Thank You Run.C. 4SRanch-Del Sur Community Foundation.D. The San Diego Center for Children.【答案】6.
10、A 7. C 8. B【解析】【分析】本文属于说明文,介绍四个公益组织的近况。【6题详解】细节理解题。根据第一段The San Diego Center for Children recently added three acres of land to its 9-acre Linda Vista campus.可知,该组织最近在9公顷的校园基础上增加了三公顷,故可知,该组织的面积增大了,故选A。【7题详解】细节理解题。根据第三段St. Madeleine Sophies Center部分的The funds will go toward programs for adults with d
11、evelopmental disabilities.可知,该机构的基金会投入到残疾人的项目中去,故选C。【8题详解】推理判断题。根据最后一段Raise money for the 4SRanch-Del Sur Community Foundation and Helens Closet (壁橱,衣帽间) at the 9th Annual Thank You Run on Thanksgiving Day, November 22.可知,在11月22日感恩节这天,第九届感恩跑将会举行,为the 4SRanch-Del Sur社区基金会以及Helens Closet筹款,故可知,须参加9th
12、Annual Thank You Run活动筹款,故选B。点睛】细节理解题细节理解题属直接解答性问题,是阅读理解题中最简单的一种,多数属中低难度的题。但高考所占的比例大,应特别引起注意。事实和细节题的命题特点是:对文章或某一段落中的一些特定细节或文章重要事实的理解,一般包括直接理解题和语义转化题。直接理解题能在原文直接找到答案,而语义转化题则需要将题目信息与原文信息加工或整理后才能得出结论。做细节理解题具体方法与步骤如下:1.略读材料,大概了解原文,掌握中心或主旨。经常有新技术对将来人们工作和生活不良影响的预测,但事实证明结果并不是那样,我们有必要否定预测,以减少人们的恐惧。2.按文章的体裁,
13、作者写作的组织模式及有关的信息词。如for example, first, second等预测应该到何处寻找自己所需要的事实。3.将精力放在寻找你所需要的细节上。快速通篇跳读,全文扫视,找到细节出处,待找到含细节句子时,放慢速度,仔细核对比较内容,直至找到答案。比如小题1,根据第一段The San Diego Center for Children recently added three acres of land to its 9-acre Linda Vista campus.可知,该组织最近在9公顷的校园基础上增加了三公顷,故可知,该组织的面积增大了,故选A。BIf you canno
14、t afford to travel in any class above economy, flying generally sucks, either a little or a lot, depending on your tolerance level. But it especially sucks if you are too wide for the airlines design.Just getting to your seat can be a challenge, as your hips(臀部,髋) bounce from seat to seat on each si
15、de of the aisle(过道). If someone is standing up to put things in the overhead locker, there is a decision to be made about whether its worth trying to squeeze past. Everything is just slightly too small: the seats, the overhead lockers, even the bathrooms and those, it seems, are getting even smaller
16、.The Washington Post recently reported that, on some newer planes flown by American, Delta and United airlines, the bathrooms in economy class are just 61cm wide: about 25cm narrower than the average portable toilet, and roughly the width of the average dishwasher. Your face might be the only thing
17、you can poke in there comfortably which makes it a poor design, considering what a passenger is likely to need the bathroom for.According to the manufacturer, these “Advanced Spacewell” bathrooms make space for six additional passengers, which is great for the airlines financial bottom line. But wha
18、t about the other bottom line? Concerning, well, bottoms that cant fit into their planes bathrooms?As bodies get bigger and aeroplane spaces get smaller, the wide among us have come up with solutions. Armrests that turn us into sausages(香肠) can be pulled up, or slowly encased(围住,包起) into the soft fl
19、esh of our sides until we go numb(麻木). We can ask the flight attendant to get us a seat-belt extender, if security has confiscated the one we brought with us, as can sometimes happen. But squeezing into a tiny toilet and closing the door behind us? Not workable.Unlike the impossible task of squeezin
20、g down the aisle to your seat, or the side-to-side dance necessary to get big hips past the armrests, fitting into a space just 61cm wide is not just a challenge it is almost impossible. It is not like missing out on an option for the in-flight meal a bathroom is as essential as a safety-compliant s
21、eat belt, or the air that is pumped in to the cabin(飞机舱). If airlines are not willing to make space for us, bigger passengers may have no option but to reconsider booking a flight at all.9. What is the advantage of the new toilets?A. More passengers can use them.B. The airlines can increase their pr
22、ofits.C. They are more comfortable.D. They are practical and convenient.10. What does the underlined word confiscated mean?A. providedB. questionedC. checkedD. taken11. What does the fifth paragraph mainly tell us?A. Fat people can deal with many problems they face on planes.B. Flight attendants are
23、 likely to be helpful when asked for assistance.C. Flying is pleasant for overweight people at present.D. Peoples bodies are getting bigger year by year.12. The writer believes that bigger passengers _.A. will have to find more creative solutions in the futureB. should grasp the chance to lose weigh
24、t before flyingC. should miss out on the option for the in-flight mealD. might be unable to travel by air in the future【答案】9. B 10. D 11. A 12. D【解析】【分析】本文属于议论文,阐述飞机上种种对肥胖患者不友好的设施。【9题详解】细节理解题。根据第四段According to the manufacturer, these “Advanced Spacewell” bathrooms make space for six additional passe
25、ngers, which is great for the airlines financial bottom line.可知,根据制造商,这些飞机上的厕所会额外腾出6个乘客的空间,这对于航空公司的经济底线是有好处的,故可知,这就是新的厕所对航空公司的收益有好处,故选B。【10题详解】词义猜测题。根据第五段We can ask the flight attendant to get us a seat-belt extender可知,我们可以请航空服务员给我们弄一个安全带延长器,如果安保人员把我们携带的给没收了,故可知,confiscate意思为没收,故选D。【11题详解】主旨大意题。根据第五
26、段We can ask the flight attendant to get us a seat-belt extender, if security has confiscated the one we brought with us, as can sometimes happen. But squeezing into a tiny toilet and closing the door behind us? Not workable.可知,我们可以请航空服务员给我们弄一个安全带延长器,如果安保人员把我们携带的给没收了。但是挤进很小的厕所并关门,不太可行,本段描述肥胖的人在飞机上遇到太
27、多的问题,故选A。【12题详解】推理判断题。根据最后一段If airlines are not willing to make space for us, bigger passengers may have no option but to reconsider booking a flight at all.可知,如果航空公司不愿意增加空间,肥胖的乘客别无选择只能重新考虑预订机票,故可知,以后的航班对肥胖的乘客将极不友好,故选D。【点睛】主旨大意题的做题技巧。1) 主旨大意题属于归纳概括题。如有标题,标题中蕴含的信息往往是关键信息。2) 找准文章的主题句是关键。“主题句定位法”是一种行之有
28、效的方法。在答题时,我们可以:读首句抓大意;读尾句抓大意;读首尾段抓大意。3.) 无明显主题句时高频信息词,任一篇文章都是围绕某个主题展开的,因此,有的文章中最明显的特点之一是有一个反复出现的中心词,即高频词,也叫做主题词。抓住了它,便容易抓住文章的中心。比如小题3,根据第五段We can ask the flight attendant to get us a seat-belt extender, if security has confiscated the one we brought with us, as can sometimes happen. But squeezing in
29、to a tiny toilet and closing the door behind us? Not workable.可知,我们可以向航空服务员给我们弄一个安全带延长器,如果安保人员把我们携带的给没收了。但是挤进很小的厕所并关门,不太可行,本段描述肥胖的人在飞机上遇到太多的问题,故选A。CDistance, just like currency, becomes incomprehensible when it reaches large quantities.So, when outdoor enthusiast and Midwest Mountaineering employee
30、Elizabeth John says she only hiked the nearly 500 miles of the Colorado Trail over a period of six weeks, dont let her fool you. Thats like walking from St. Paul to St. Louisgive or take a few dozen milesplus thousands upon thousands of feet of altitude.“Im a gardener, Im a busy-hands person, but bu
31、sy feet are just as good,” she explains. “I dont meditate, but maybe thats the way I think about itwalking as a way to relax.”John took childhood hikes in the Boundary Waters and caught her case of busy feet while hiking in Alaska as a teenager. With a background in paddling, mountaineering, and bac
32、kpacking, she found long-distance hiking rewarding, though exhausting.Since then, thru-hikinghiking a long-distance trail(考验,试验) end-to-end in one hiking seasonhas gotten friendlier to beginners. John has given up 60-pound packs in favor of a lighter modern backpacking equipment. For her 50th birthd
33、ay, she decided to fly to Spain and walk close to 500 miles of the Camino de Santiago. The Colorado jaunt, her first solo long-distance hike, followed a few years later in 2017.“Going on a big walk is unreasonable and includes being uncomfortable, wet, hungry, sore, tired, lonelyits challenging,” sh
34、e says. “Its a leap of faith. But I found the rewards surprising and unexpected, some even waiting for me at home after the trip. There is a rhythm to walking, a physicality and simplicitya discovery.”Logging some 4,000 feet of elevation daily, John met many “trail angels” who provided shade, snacks
35、, and sometimes beer at remote points in the wilderness, purely out of the goodness of their hearts. “Youre so excited, because youre someplace so incredible, and it wasnt easy to get there,” she says. “There was this moment when you love humanity, and youre so proud of people for doing it.”13. What
36、 did Elizabeth John do as a child?A. She often worked in her garden.B. She enjoyed swimming in the wild.C. She got interested in hiking.D. She was too busy to use her feet.14. What is special about thru-hiking?A. Hikers usually take light equipment.B. The hike is done at great speed.C. The hike cons
37、ists of one very long journey.D. It is extremely friendly to beginners.15. When John walked the Camino de Santiago, she _.A. was not experienced in hikingB. was accompanied by othersC. was in her 40sD. carried a heavy pack16. What may trail angels do?A. Give hikers a lift down the mountain .B. Guide
38、 hikers to some remote points.C. Share their hearts with passing hikers.D. Prepare some gifts for hikers.【答案】13. C 14. C 15. B 16. D【解析】本文属于记叙文,讲述Elizabeth John从小就喜欢徒步,因此长大之后喜欢上了远距离的徒步,以及在这过程中遇到的美好的人与事。【13题详解】推理判断题。根据第四段John took childhood hikes in the Boundary Waters and caught her case of busy fee
39、t while hiking in Alaska as a teenager.可知,John孩提时代就在Boundary水域徒步,在十多岁的时候,在阿拉斯加徒步旅行,故可知,John对徒步感兴趣,故选C。【14题详解】推理判断题。根据第五段thru-hikinghiking a long-distance trail(考验,试验) end-to-end in one hiking season可知,thru-hiking是一种长途从一个地方到另一个地方的徒步考验,故选C。【15题详解】推理判断题。根据第五段For her 50th birthday, she decided to fly to
40、 Spain and walk close to 500 miles of the Camino de Santiago. The Colorado jaunt, her first solo long-distance hike, followed a few years later in 2017.可知,50岁生日的生活,她决定飞到西班牙,到Camino de Santiago徒步500英里。在几年之后的2017年,到科罗拉多的徒步,是她的第一次长途徒步。故可知,在Camino de Santiago徒步的时候,不是一个人进行,是有人陪伴的,故选B。【16题详解】推理判断题。根据最后一段L
41、ogging some 4,000 feet of elevation daily, John met many “trail angels” who provided shade, snacks, and sometimes beer at remote points in the wilderness, purely out of the goodness of their hearts.可知,每天徒步上升4000英尺,遇到了很多trail angels在野外偏僻的地方提供阴凉,小吃甚至啤酒,他们这么做都是处于好心。以及后一句There was this moment when you l
42、ove humanity, and youre so proud of people for doing it.”可知,就是在这个时候,你会喜欢人性,你会为人们的这些善意行为感到骄傲,故可以推出trail angels是为徒步者提供帮助和礼物的,故选D。DOwen Williams and his wife befriended their eighty-year-old neighbor, Ken Watson, when they moved into their home in Wales three years ago. When their daughter, Cadi, was b
43、orn a year later, Watson became a grandfather figure, taking the time to drop off Christmas presents for the child. Watson died in October.On Monday, Watsons daughter stopped by the Williams home with a large bag containing 14 wrapped Christmas presents her father had bought and wrapped for Cadi.Wil
44、liams posted notes about what happened on Twitter to spread some Christmas spirit. He wrote that he wasnt sure whether he should give his daughter all the presents now, or hold onto them and give her one a year. Twitter responded in a big way, with many saying the story brought them to tears. So man
45、y people weighed in about the gifts, in fact, that Williams made a Twitter poll. So far, more than 55,000 people have voted on how he should distribute the gifts.Williams, who is a social-media consultant, said the majority of people are voting for giving Cadi one present a year. He said he has no i
46、dea what is in the packages, but hes leaning toward listening to the will of the voters.“I think were going to turn it into a Christmas story for our daughter,” he said. “Well do one a year for the next 14 years. It feels like the right thing to do now. If she opens a box of Lego when shes 16 then s
47、o be it.”He said he was struck by how many people have responded by saying their neighbors are virtual strangers to them.“The thing that stands out to me is how few people know their neighbors,” Williams said. “People are saying, Thats so lovely. I dont even know my neighbors. This Christmas, take y
48、our neighbors a bottle of wine or a small gift, a token. Just say, Hi. You can open a new world like we did.”17. How old is Cadi?A. two years oldB. one year oldC. three years oldD. 18 months old18. What happened when Williams told the story on Twitter?A. He received a lot of donations.B. He received
49、 a lot of suggestions.C. He was moved to tears by the response.D. He decided that he should give his daughter the presents.19. The underlined word Lego probably refers to _.A. A delicious edible giftB. An adult giftC. A meaningful gift for teenagersD. A gift for children20. What makes Williams feel
50、surprised?A. Few people have relationships with their neighbours.B. Neighbours can be extremely kind and generous.C. More people are opening new worlds with their neighbours.D. Many people are sharing similar experiences.【答案】17. A 18. B 19. D 20. A【解析】【分析】本文属于记叙文,英国一位名叫Ken Watson的87岁老人一直将邻居家的2岁小女孩Ca
51、di视为自己的小孙女,在他去世前为小女孩准备了整整14件圣诞礼物,希望她快乐长大,每年可以收到1件,直到16岁,此事在twitter上引起了很大的影响。【17题详解】细节理解题。根据第一段Owen Williams and his wife befriended their eighty-year-old neighbor, Ken Watson, when they moved into their home in Wales three years ago. When their daughter, Cadi, was born a year later,可知,三年前Williams夫妇与
52、80岁的邻居成为朋友,一年后,女儿出生了,故可知,其女儿现在两岁,故选A。【18题详解】细节理解题。根据第三段So far, more than 55,000 people have voted on how he should distribute the gifts.可知,目前为止,超过55000人投票建议他如何分配这些礼物,故可知,收到了很多关于礼物分配的建议,故选B。【19题详解】词义猜测题。根据第四段上文Well do one a year for the next 14 years. It feels like the right thing to do now. 可知,在接下来的
53、14年里,我们每年都要做一次。我觉得现在做这件事是对的。因此推断画线句说的是:如果16岁的时候打开了一盒Lego,那就不好了。故可以推出Lego是一种与16岁年龄不相匹配的礼物,故可知是儿童礼物,故选D。【20题详解】细节理解题。根据最后一段He said he was struck by how many people have responded by saying their neighbors are virtual strangers to them.可知,他说她很惊讶,很多人回应说他们的邻居差不多都是陌生人,故选A。【点睛】词义猜测题词义猜测题是高考阅读理解中常考题型之一,可以大致
54、分为 定义猜词,可以根据定义信息和举例猜测词义。如文中常用refer to,be called或thats to say,such as等。 逻辑猜词可以根据同义词、反义词、因果关系词等猜测词义,例如,similarly,the same as,but,however,while,on the other hand,since ,because等,所猜词与这些提示词前/后面部分的含义一样、相反或是前因后果。 语法猜词,可以根据构词法,再结合上下文进行猜词。 语境猜词,猜测词义离不开上下文的语境,通过上下文提供的情景和线索进行合理的分析,同时还要关注其所在的整段及整篇文章。指代猜词即找出人称代词
55、、指示代词、关系代词或关系副词等所指代的内容,做题时要注意指代词的位置,以便于判断,然后用所找的指代内容替换划线代词,核实其逻辑、意义、位置等是否一致,最后比较所找部分与选项,确定意思最接近的选项。比如小题4,根据第四段If she opens a box of Lego when shes 16 then so be it可知,如果16岁的时候打开了一盒Lego,那就随他便吧。故可以推出Lego是一种与16岁年龄不相匹配的礼物,故可知是儿童礼物,故选D。第二节:选句填空(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Hea
56、lthy eating is not just about strict nutrition philosophies, staying unrealistically thin, or avoiding the foods you love._21_. If you form the following simple habits, youll soon notice the difference.Its not just what you eat, but how you eat._22_. Healthy eating habits can be learned and it is im
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-360610.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
广东省深圳市文汇中学2015届九年级语文上学期第14周周末作业课件新人教版.ppt
