山东省泰安市2020届高三英语上学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 泰安市 2020 届高三 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省泰安市2020届高三英语上学期期末考试试题(含解析)题号IIIIIIIVV总分得分一、阅读理解(本大题共15小题,共37.5分)AHands-on activities can enrich a trip by creating fond memories and instilling knowledge about the local culture through interactivityIn Japan,a wide range of activities are offered to tourists at single workshops,many open air muse
2、ums,as well as craft villages across Japan Fruit picking Typical duration:30 to 60 minutes Typical price range:800 to 3000 yen Many farms across Japan offer fruit picking opportunities to touristsThe common procedure is for the visitor to get charged for a certain time period during which he/she can
3、 pick and enjoy the fruits on the spotTypical fruit available for this activity include strawberries,apples and grapes Cheese/butter making Typical duration:40 to 60 minutes Typical price range:600 to 1000 yen Cheese and dairy products are commonly made in northern Japan,especially in HokkaidoSome f
4、arms offer cheese and butter making workshopsVisitors usually learn how to make the product and consume it on the spotThe Furano Cheese Factory is one place that offers such workshops Washi paper Typical duration:30 to 60 minutes Typical price range:500 to 1000 yen In many workshops,for example at o
5、ne near Ainokura Village,tourists can experience how washi paper is madeAt other establishments,such as the Kyoto Museum of Traditional Crafts and Takumi no Sato,it is possible to make crafts such as fans and lanterns using washi Paper Tatami making Typical duration:About two hours Typical price ran
6、ge:500 to 1000 yen Its possible to try Tatami making at many places in Japan including Otaru and HakoneTatami mats are made of straw and measure roughly 180 cm90 cmFew establishments offer workshops whereby you can make a small piece of Tatami and take it home as a souvenir1. Which of the following
7、activities takes the longest time? _ A. Fruit pickingB. Cheese/butter makingC. Washi paperD. Tatami making2. Where can visitors make dairy products? _ A. In HokkaidoB. Near Ainokura VillageC. In the Kyoto MuseumD. In Otaru and Hakone3. What can we infer about hands-on activities from the text? _ A.
8、Visitors can take part in the activities for freeB. People can take home the end products as souvenirsC. They all involve actually doing a particular thingD. They can offer people rich culture about their hometown【答案】【小题1】D【小题2】A【小题3】C【解析】1D 细节理解题阅读这几个活动的时间我们知道只有TatamimakingTypicalduration:Abouttwoh
9、ours典型持续时间:约2小时的时间最长,是大约两个小时故选D 2 A 细节理解题根据 Cheese/buttermaking部分CheeseanddairyproductsarecommonlymadeinnorthernJapan,especiallyinHokkaidoSomefarmsoffercheeseandbuttermakingworkshopsVisitorsusuallylearnhowtomaketheproductandconsumeitonthespotTheFuranoCheeseFactoryisoneplacethatofferssuchworkshops奶酪和
10、乳制品通常产于日本北部,尤其是北海道一些农场提供奶酪和黄油制作车间游客通常学习如何制作产品并当场食用呋喃诺奶酪工厂就是提供此类车间的地方可知参观者可以在北海道生产乳制品故选A 3 C 推理判断题阅读全文以及格局第一段Hands-onactivitiescanenrichatripbycreatingfondmemoriesandinstillingknowledgeaboutthelocalculturethroughinteractivityInJapan,awiderangeofactivitiesareofferedtotouristsatsingleworkshops,manyopen
11、airmuseums,aswellascraftvillagesacrossJapan实践活动可以通过创造美好的回忆和通过互动灌输当地文化的知识来丰富旅行在日本,在单个工作坊、许多露天博物馆以及日本各地的手工艺村为游客提供各种各样的活动可知这些活动都是一些实践活动故选C本文是一篇说明文,主要介绍了几个特殊的实践活动阅读理解题测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点BRecently,as I watched my
12、son Nathan play basketball for his high school team,I was starting to feel sorry for myself and for himHis team was facing adversity(逆境)on the court and he was playing in a hostile environment-it was the opponents home gym filled with their supporters,and Nathans team was trailing(落后)for three quart
13、ers of the gameAs for me,I had been dismissed from my job earlier in the day During my drive home,I kept telling myself that I will find work again in a short time-I am confident in my experience and abilitiesThis is the same belief that I tried to instill in my son The basketball game entered the f
14、ourth quarter with Nathans team still trailingI saw the determination on his,as well as his teammatesfaces as they fought back to not only tie the game(平局),but then go ahead by three pointsThen,a player from the other team made an unbelievable shot to tie the game up againWith a tie game and seconds
15、 on the clock,Nathan found himself with the ball and with skill and confidence,he proceeded to make the basket with a defender hanging all over himThe other player was called for a foul(犯规) As Nathan stood at the foul line preparing for a shot that would put his team up by three points,I saw the foc
16、us and determination on his face,there was no room for self doubtNathan was able to turn out all the distractions and nail the free throw with such skill,it was as if he had done it a thousand times As I sat there,my heart bursting with pride,it dawned on meI had taught him perseverance in the face
17、of adversity,and he had just taught me the same lessonThat brief moment of self-doubt and feeling sorry for myself was blown away by the actions of my son on the basketball courtHe will play in the finals,but it doesnt matter if he wins or loses,at this moment,we both won4. What did the author estim
18、ate his sons team would be like at first? _ A. The team would lose at home courtB. The team would finally winC. The team would win the championshipD. The team would lose at visiting court5. Which of the following words can best describe the author? _ A. Self-doubting and pessimisticB. Self-confident
19、 and optimisticC. Hardworking and intelligentD. Easy-going and warmhearted6. What does the underlined phrasetune outin Paragraph 4 mean? _ A. AvoidB. FocusC. CreateD. Receive7. Which of the following is the best title for the text? _ A. Life Goes Just Like Playing BasketballB. It Matters Whether to
20、Win or LoseC. A Lesson in Life and BasketballD. Father And Son in Life【答案】【小题1】D【小题2】B【小题3】A【小题4】C【解析】1D推理判断题根据文章第一段,Recently,asIwatchedmysonNathanplaybasketballforhishighschoolteam,IwasstartingtofeelsorryformyselfandforhimHisteamwasfacingadversity(逆境)onthecourtandhewasplayinginahostileenvironment-i
21、twastheopponentshomegymfilledwiththeirsupporters,andNathansteamwastrailing(落后)forthreequartersofthegame最近,当我看到我儿子Nathan为他的高中队打篮球时,我开始为自己和他感到难过他的球队在球场上正面临着逆境,他在一个充满敌意的环境中打球,对手的主场体育馆里挤满了他们的支持者,Nathan的球队落后了3分比赛的四分之一可知,一开始的时候,作者认为自己儿子所在的球队会失败,结合选项,故选D 2B推理判断题根据文章第二段,Duringmydrivehome,Ikepttellingmyselft
22、hatIwillfindworkagaininashorttime-IamconfidentinmyexperienceandabilitiesThisisthesamebeliefthatItriedtoinstillinmyson在开车回家的路上,我一直告诉自己,我会在短时间内重新找到工作,我对自己的经验和能力充满信心,这和我试图灌输给儿子的信念是一样的可知,作者对于自己是充满了信心,同时对生活也是积极乐观的态度结合选项,故选B 3A词义猜测题根据文章第四段,Isawthefocusanddeterminationonhisface,therewasnoroomforselfdoubtNa
23、thanwasableto turnoutallthedistractionsandnailthefreethrowwithsuchskill,itwasasifhehaddoneitathousandtimes我看到他脸上的专注和决心,没有自我怀疑的余地Nathan能够把所有的分心都解除,用这样的技术把罚球钉住,熟练的就好像他已经做了一千次可知,划线单词意为:避免,结合选项,故选A 4C标题归纳题根据文章内容,本文讲述了作者在观看儿子篮球比赛过程中,看到儿子球队在比赛临近尾声并处于劣势的情况下,依然满怀信心、坚持不懈,最后获得了胜利,这番情景让刚刚失业正处于沮丧不自信中的作者消除了自我怀疑,
24、重新燃起了生活的斗志结合选项,故选C本文讲述了作者在观看儿子篮球比赛过程中,看到儿子球队在比赛临近尾声并处于劣势的情况下,依然满怀信心、坚持不懈,最后获得了胜利,这番情景让刚刚失业正处于沮丧不自信中的作者消除了自我怀疑,重新燃起了生活的斗志阅读理解题测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点CTheres no place like homeThis English saying has much truth in
25、it:the best place to be is surrounded by our treasured possessions and our loved ones and with a roof over our headAnd for many young adults,its the only affordable place to stay;somewhere where they can receive first-class service from mum and dadBut this comes at a price! In some countries,its qui
26、te traditional for people in their late teens and early 20s to live at home with their parents,but in other places,flying the nest to start their own independent life is very desirableBut theres been a growing trend,in the UK at least,for young people to return home to live-or not to leave home at a
27、11 A survey by a price comparison website found that 18%of adult children in the UK said they were moving back home because of debt,compared with 8%last yearMore young people had lost their jobs,and others couldnt afford their rent compared with the previous yearSo,its easy to see why theyre increas
28、ingly becoming home birds The BBCs Lucy Hooker explains that many returning adult children enjoy home comfortsBut for the hoteliers,thats mum and dad,the survey found the average cost to them has gone up sharply,and that they are sacrificing luxuries and holidays to look after their big kidsEmma Cra
29、ig from Money supermarket saystheyre trying to look after their children moreIf your child comes home and you see them struggling financially,you feel more awkward asking them for rent or to contributeIt tugs on your heartstrings more With parents splashing out around 1,886 on takeaway food,buying n
30、ew furniture and upgrading their Wi-Fi for the benefit of their offspring,its easy for the returning children to put their feet up and make themselves at homeThats before they learn a home truth-that one day it might be their own kids wholl be checking into the hotel of mum and dad!8. Which proverb
31、might present the young Britishs living conditions? _ A. A lazy youth,an awful ageB. East or west,home is bestC. Two heads are better than oneD. Nothing comes wrong to a hungry man9. Which might be the reason for the increase of home birds? _ A. The popularity of living independentlyB. Looking after
32、 their old parentsC. The increase of unemployment rateD. Their parentsfinancial offer10. Whats Emma Craigs attitude towards home birds? _ A. DoubtfulB. UncertainC. ObjectiveD. Understandable11. What is the last paragraph mainly about? _ A. Returning to live with parents comes at a priceB. Parents ar
33、e willing to receive their returning childrenC. Flying the net is becoming popular at presentD. Home birds take it for granted to live with their parents【答案】【小题1】B【小题2】C【小题3】D【小题4】A【解析】1B细节理解题,根据文章第一段的句子TheresnoplacelikehomeThisEnglishsayinghasmuchtruthinit可知,对英国的年轻人来说合适的谚语是:金窝银窝不如自己的草窝故选B 2C细节理解题,根
34、据文章第三段的句子Moreyoungpeoplehadlosttheirjobs,andotherscouldntaffordtheirrentcomparedwiththepreviousyear可知,失业率增加是越来越多的孩子喜欢回家住的原因故选C 3D观点态度题,根据文章倒数第二段的句子Ifyourchildcomeshomeandyouseethemstrugglingfinancially,youfeelmoreawkwardaskingthemforrentortocontribute可知,EmmaCraig对回家的孩子的态度是可以理解的故选D 4A段落大意题,根据文章最后一段的句
35、子Withparentssplashingoutaround 1,886ontakeawayfood,buyingnewfurnitureandupgradingtheirWi-Fiforthebenefitoftheiroffspring可知,和父母一起生活是有代价的故选A本文介绍现在很多英国年轻人喜欢回家和父母一起居住,文章分析其中的原因做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据DA company called C
36、ompass Pools has some good news for height and swimming enthusiasts Recently,the company announced their novel design-a first of its kind 360-degree pool which is set to be placed on a skyscraper in LondonThe Infinity London will be the first and only building in the world to include this cutting-ed
37、ge pool designThe pool will be laid on top of a 55-story skyscraper and will allow people to float over 200 meters above the London skyline with unobstructed(无障碍)views of the city The entrance to the pool is hiddenPeople began to raise questions about how anyone would get inside the poo1Compass Pool
38、s explains:Swimmers will access the pool through a rotating spiral(螺旋)staircase based on the door of a submarine,rising from the pool floor when someone wants to get in or out But that is not the only unique technology of the poo1The designers found a way to make sure the wind doesnt blow the water
39、down to the streetsThey included a built-in anemometer(风力计)to monitor the wind speedIt is linked to a computer-controlled building management system which will also take care of the temperature of the water Alex Kemsley promises that this unique pool will surpass everyones expectationsSwimming in th
40、e SkyPool at The Shard,its quite a strange feeling to have helicopters flying past at your level but this pool takes it a step further,he saysPutting your goggles(防水镜)on and with a 360-degree view of London from 220m up,it really will be something else-but its definitely not one for the acrophobic(恐
41、高)! While the exact date of the construction is not clear yet,if things go well,it may begin in 2020The location has yet to be confirmed too12. What can we learn from the first paragraph? _ A. The Infinity London is the only building to swim inB. Swimmers can enjoy the views of London in the poo1C.
42、The pool is located on the first floor of a skyscraperD. Compass Pools has built many 360-degree pools in the world13. What does the underlined wordthatin Paragraph 3 refer to? _ A. The pool floorB. A built-in anemometerC. The door of a submarineD. The entrance to the poo114. Who might not be suitab
43、le to swim in the SkyPool? _ A. People who enjoy flyingB. People who lose weightC. People who fear heightsD. People who have poor sight15. What can we know about the SkyPool at The Shard? _ A. It is not certain when people can swim in itB. Its exact location of the construction is clearC. Swimmers c
44、an expect its designs easilyD. Its impossible to monitor the temperature of the water【答案】【小题1】B【小题2】D【小题3】C【小题4】A【解析】1B细节理解题根据文章第一段的句子Thepoolwillbelaidontopofa55-storyskyscraperandwillallowpeopletofloatover200metersabovetheLondonskylinewithunobstructed(无障碍)viewsofthecity可知,游泳的人可以在游泳池里欣赏伦敦的景色故选B 2D细节
45、理解题根据文章第二段的句子TheentrancetothepoolishiddenPeoplebegantoraisequestionsabouthowanyonewouldgetinsidethepoo1可知,that指的是游泳池的入口故选D 3C细节理解题根据文章倒数第二段的句子Puttingyourgoggles(防水镜)onandwitha360-degreeviewofLondonfrom220mup,itreallywillbesomethingelse-butitsdefinitelynotonefortheacrophobic(恐高)!可知,恐高的人不适合在游泳池里面游泳故选C
46、 4A细节理解题根据文章最后一段的句子Whiletheexactdateoftheconstructionisnotclearyet,ifthingsgowell,itmaybeginin2020可知,人们什么时候可以在里面游泳还不确定故选A一家名为Compass Pools的公司为身高和游泳爱好者带来了一些好消息最近,该公司宣布了他们的新设计,这是第一个360度游泳池,将被安置在伦敦的摩天大楼上做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
五年级上册语文课件-《我们爱你中国》|北京版(共25张PPT).ppt
