2021届高考英语二轮复习之阅读理解“典型技巧”高效练 典型技巧01 长难句的分析与理解(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语二轮复习之阅读理解“典型技巧”高效练 典型技巧01 长难句的分析与理解含解析 2021 高考 英语 二轮 复习 阅读 理解 典型 技巧 高效 01 长难句 分析 解析
- 资源描述:
-
1、典型技巧01 长难句的分析与理解【技巧释义】高考阅读理解的文章一般会有一些结构复杂的句子,增加了句子的长度和难度,干扰了学生正常的阅读速度和思维方式。一、长难句的常见形式1.复合句这些句子往往较长,一个从句套着另一个从句。其实,不管句子有多长、多复杂,它只由两部分构成,即主干和修饰成分。主干主要指主谓宾结构(如:I want a ticket.)或主系表结构(如:The man is a teacher.)。而修饰成分在句中只起修饰或补充主干的作用,它既可以是单词,也可以是短语,更常见的则是从句,尤其是定语从句和状语从句。应通过仔细分析,将每个修饰成分划出来,找出句子的主干,这样整个句子结构就
2、清晰了。I urge you to contact your state legislators to move this legislation forward so that this weekend will be one of the last times when we have to “fall back”.分析此句的主语为I,谓语是urge, so that引导的结果状语从句。在结果状语从句中when引导定语从句。2.分隔结构高考试题中出现较多的分隔结构是插入语、用破折号插入的新话题或补充信息。此外,还有一些句子成分(一般是定语)过长而出现后置,也可以看作是插入现象。“The r
3、esults are pretty excitingstrong levels of reductionsbut there clearly are going to be things to be learned from the areas where the reductions are not as great.” said Penn State University professor Elizabeth McGraw.提醒分析长难句时务必注意这些非限制性修饰成分,它们打断了原来的行文逻辑,插入补充了一些额外的信息。3.成分省略或倒装在英语句子中,用词简洁是一条重要的修辞原则。省略主
4、要是为了避免重复,突出关键词并使上下文紧密连接。有时为了强调句子表达的重心,对句子进行倒装。(2019北京高考阅读)By the end of the century, if not sooner, the worlds oceans will be bluer and greener thanks to a warming climate, according to a new study.分析此句正常语序为: By the end of the century, if it is not sooner, the worlds oceans will be bluer and greener
5、 thanks to a warming climate, according to a new study.二、长难句突破策略1.结构分析法通过语法分析,迅速弄清句子的结构,把握句子的基本框架的基本步骤是:首先,判断该句是简单句、并列句还是复合句;然后,找出句子的核心成分,分清主语和谓语,再分清句子的附属成分。方法一:较复杂单句的处理方法找主谓语,即找主干成分较复杂单句在高考试卷中经常出现,所以应引起同学们的足够重视。【真题再现】(2020浙江1月高考阅读C)A key skill set for success is persistence (毅力), a characteristic t
6、hat researchers say is heavily influenced by fathers.分析主语是A key skill,谓语是is,表语是persistence, a characteristic是同位语,解释说明persistence。that引导同位语从句,解释名词characteristic。方法二:并列复合句的处理方法找并列连词There was a bit of me that didnt want to love this when everyone else on the planet did, but the horror story is brillian
7、t. 分析句中的but是并列连词,连接两个并列单句。方法三:主从复合句的处理方法找从属连词【真题再现】(2020浙江1月高考阅读C)A key finding is that over time, children raised by an authoritative father were significantly more likely to develop persistence, which leads to better outcomes in school.分析该句主语是A key finding, that引导表语从句,从句中含有which引导的非限制性定语从句,修饰名词per
8、sistence。方法四:并列和主从复合句并存的处理方法先读懂并列复合句,再看主从复合句【真题再现】(2019北京高考阅读)“Itll be a while before we can statistically show that the changes are happening because of climate change,” Dutkiewicz said, “but the change in the color of the ocean will be one of the early warning signals that we really have changed o
9、ur planet.”分析but引导两个并列的主从复合句, but前的主从复合句中是before引导的时间状语从句,该从句中show后是that引导的宾语从句; but后的主从复合句中,主语是the change,谓语是will be, that引导的同位语从句,解释说明名词signals的内容。【技巧演练】(建议用时:45分钟)1If you asked me to dance, Id probably freeze on the spot and some people say I have two left feet! But with some persuasion and Dutch
10、 courage I can be tempted to take to the dance floor and shake some moves-and that, apparently, is only natural.Experts have found as well as being fun, dancing might have helped us to survive as a species. Evolutionary anthropologist(人类学家) Bronwyn Tarr from the University of Oxford believes that da
11、ncing alone is one thing but its dancing as a group that makes our brain reward us with a cocktail of feel-good hormones that change how we feel about ourselves and those around us. This is likely to lead to profound social effects. Its keeping paces with others that makes us happy. Bronwy Tarr says
12、 that “dancing fosters social closeness between people. It helps us build social connections and communities. In our past, those social connections would have been critical for surviving.”Dance is also a good way to keep fit and improve our mental health. In Wales there have been calls for doctors t
13、o prescribe dance classes to people who are unwell. The Arts Council of Wales claims there are many health benefits. And Bronwyn Tarr says “more and more were actually discovering that your longevity(长寿)-your life expectancy-is predicted by the social connections that you havestill today its somethi
14、ng we should do more of.”It could be part of being a conservative Englishman that makes me a reluctant dancer. Look at other nationalities such as Cubans where dancing is at the heart of their cultural identity. And in Brazil at Carnival time, people let their hair down by dancing together day and n
15、ight. They seem to be having a good time-so maybe I should get on my feet and dance!1.What does the author imply in the first paragraph?A.He doesnt like dances.B.He does not dance well.C.He lacks confidence in dance.D.He does everything out of nature.2.What can be inferred from Tarrs words in Paragr
16、aph 2?A.Dancing alone doesnt benefit at all.B.Dancing with others helps people survive.C.It is funny to keep paces with other people.D.It matters most to dance on social occasions.3.How does the author feel about dancing in the last paragraph?A.Positive.B.Negative.C.Unclear.D.Objective.4.Which is th
17、e best title for the text?A.What makes you a real dancer?B.What can dances bring us?C.Why do people love to dance?D.How can we dance well?【答案】1.B 2.B 3.A 4.C【分析】这是一篇说明文。文章剖析了“人为什么要跳舞”及跳舞对种群生存的积极意义。1.推理判断题。根据第一段中“If you asked me to dance, Id probably freeze on the spot and some people say I have two
18、left feet! (如果你请我跳舞,我可能会当场呆住,人们会说我笨手笨脚的。)”可知,作者不擅长跳舞。故选B项。2.推理判断题。根据第二段中“Experts have found as well as being fun, dancing might have helped us to survive as a species. (专家们发现,舞蹈不仅有趣,还可能帮助我们作为一个物种生存下来。)”和“Bronwy Tarr says that “dancing fosters social closeness between people. It helps us build social
19、 connections and communities. In our past, those social connections would have been critical for surviving.”( Bronwy Tarr说:“跳舞能促进人们之间的社会亲密感。它帮助我们建立社会联系和社区。在我们过去,这些社会关系对生存至关重要。”)”可知,Bronwy Tarr认为和别人跳舞有助于人们生存。故选B项。3.推理判断题。根据最后一段中“They seem to be having a good time-so maybe I should get on my feet and
20、dance!(他们似乎玩得很开心,所以也许我应该站起来跳舞!)”可知,作者对跳舞的看法是积极的。故选A项。4.主旨大意题。根据第二段中“Experts have found as well as being fun, dancing might have helped us to survive as a species. (专家们发现,舞蹈不仅有趣,还可能帮助我们作为一个物种生存下来。)”和“This is likely to lead to profound social effects. (这可能会导致深远的社会影响。)”以及第三段中“Dance is also a good way t
21、o keep fit and improve our mental health.(舞蹈也是一个很好的方式来保持健康,改善我们的心理健康。)”可知,文章剖析了“人为什么要跳舞”及跳舞对种群生存的积极意义,因此选项C“为什么人们喜欢跳舞?”最合适作文章标题。故选C项。2What do you do with old stuff? That dress you bought for a party three years ago, for example. You wore it once and put it away somewhere. So, what to do?In the UK, w
22、e might take it to a charity shop. The first charity shops appeared in Britain in the 19th century. The Salvation Army was one of the first to run a second-hand clothing shop to provide the needy with affordable clothes. This was followed by charities such as the British Red Cross, who also relieved
23、 hardship and raised money for the war effort during World War Two. In 1947, Oxfam opened a charity shop in High Street, Oxford, which is the modern form we know today. These days, charity shops are a common sight with around 11, 200 shops across the UK, according to the Charity Retail Association.
24、During business hours the public can donate their unwanted items to a charity shop-clothes, books, electronics, furniture. These items are checked for wear and tear and if found still serviceable, priced up to be sold at a heavily discounted price.For many, this is a win-win situation. To the charit
25、y, it means a valuable source of income. To the consumer, it provides the opportunity to buy, often extremely cheap items and clothes. To the donator, it may help to assuage consumer guilt. “You can make a pretty good case to yourself that you are doing good, because what you are doing is going towa
26、rds a charitable cause and you are saving stuff from landfill(垃圾堆),” Clare Press, fashion journalist and sustainable style advocate, tells the Guardian.There are sometimes hidden treasures for the buyers, too. Take a screen print for example. It was bought for 99p and later found to be by English ar
27、tist Ben Nicholson. It was sold for4, 200. So next time you need to rid yourself of something, spare a thought for the charity shop-after all, charity begins at home!5.The text is mainly written to_.A.comment on the benefits of charity shopsB.analyze the popularity of the UK charitiesC.list the name
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-362473.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2021秋六年级语文上册 第二单元 第6课 狼牙山五壮士品读释疑课件 新人教版.ppt
