山东省德州市第一中学2015届高三10月月考英语纯WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 德州市 第一 中学 2015 届高三 10 月月 英语 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、第I卷(选择题)请点击修改第I卷的文字说明评卷人得分一、单项选择(题型注释)1Was it on that lonely island _the family finally _?A. where, set down B. where, calmed downC. that, settled down D. which, got down【答案】C【解析】试题分析:句意:最终那家人是在那个荒岛上定居下来了吗?set down 记下,写下,让人下车;calm down使人平静下来;settle down 定居下来,安顿下来; get down记下。根据句意选C。此句是强调句型的一般问句形式:Is
2、 it +被强调部分+that .考点:考查特殊句式和短语辨析2_an advertisement says, remember that there is _as a free lunch in the worldA. Whatever, no such thing B. What, not such thingC. However, no such thing D. how, not such thing【答案】A【解析】试题分析:句意:不管广告说什么,要记住世界上没有免费的午餐。前面让步状语从缺少say的宾语,应该用连接代词,排除CD选项。而what不引导状语从句。选A。no such
3、thing “没有这样的事情”。考点:考查状语从句和不定代词3I can still remember the first day _I spent at school _it were yesterday.A. that, even if B. which, even thoughC. /, as if D. when, as though【答案】C【解析】试题分析:句意:我还记得我在学校度过的第一天,仿佛如同昨天一般。Even if 即使;even though 即使,尽管;as if 仿佛;as though 仿佛,好像。根据状语从句中的谓语动词were可以判断是虚拟语气,排除AB选项。
4、而前面定语从句缺少spent的宾语,应该用关系代词,排除D,答案选C。考点:考查状语从句和定语从句4-How long have you been here? -About half an hour, Jack _me here.A. had driven B. has driven C. drives D. drove【答案】D【解析】试题分析:句意:-你来这儿有多久了?-大约半个小时,杰克开车送我来的。从语境判断此处只是强调“杰克送”这一过去的事实,对现在没影响,用一般过去时,选D。考点:考查动词时态语态5-How are you prepared for the new project?
5、 -We have done much but a lot of equipment _.A. is remained to buy B. are remained to buy C. remains to be bought D. remain to be bought【答案】C【解析】试题分析:句意:-这项新任务你准备的怎样了?-我们已经做了许多,但是还有很多设备要买。Equipment是不可数名词,做主语时谓语动词应该用单数形式,排除BD选项。Remain可以做系动词或者不及物动词使用,没有被动形式,故答案选C。考点:考查谓语动词6-Is this book_ you bought in
6、 the bookstore?-No, mine is yellow. It _ Sally, I think.A. that, is belonging B. what, is belonged toC. the one, belongs to D. which, belongs 【答案】C【解析】试题分析:句意:-这本书是你昨天在书店买的那本吗?-不是,我的书是黄色的。我想这本是萨利的。Belong必须和to搭配构成短语belong to“属于”, 后面才可以跟宾语,故排除AD选项。而belong to的特点是不能用于进行时态,而且没有被动形式,选C。考点:考查动词和代词辨析7That w
7、as the first time I _to Hongkong so I had great difficulty _the hotel.A. went, finding B. had gone, to findC. have been, found D. had been, finding【答案】D【解析】试题分析:句意:这是我第一次来香港,所以我找旅馆有点困难。固定短语:have difficulty doing sth“做某事有困难”,排除BC选项。句型:it is the first time that+从句“这是第一次做某事”如果主句谓语是is,则that从句用现在完成时态;如果是
8、was 则that从句则用过去完成时,选D。考点:考查固定句型和短语8-We didnt expect there were so many suggestions _ at the meeting.-Really, now what they _is how we deal with these suggestions.A. come up, concern aboutB. that are come up, are concerned withC. came up, concernD. coming up, are concerned about【答案】D【解析】试题分析:句意:-我们没有
9、预料到在会议上提出这么多建议。-真的,现在他们关注的是我们如何处理这些建议。Come up“被提出,走上前来”,没有被动形式,排除B选项。根据结构可知第一个空是做定语,修饰suggestions,应该用非谓语形式,排除AC选项, be concerned about“担心”。 答案选D。考点:考查动词短语9_ his expression, he didnt _the driving test.A. Judging from, go throughB. Judging by, get throughC. Judged from, pass throughD. Judged by,put thr
10、ough【答案】B【解析】试题分析:句意:从他的表情判断,他没有通过驾照考试。固定短语:judging from/by“从判断”,排除C。go through“经历,遭受”;get through“通过,接通电话”;pass through“通过”;put through接通;完成;根据句意选B。考点:考查短语辨析10-Im terribly sorry to have put you to so much trouble.- _. I know you didnt mean to.A. Forget it B. My pleasure C. All right D. Go ahead【答案】
11、A【解析】试题分析:句意:-我非常抱歉给你添麻烦了。-没关系。我知道你不是有意的。A别提了;B很荣幸;C好吧;D做吧,前进。选A。考点:考查情景交际评卷人得分二、完形填空(题型注释)Before graduation from college, my son began to seek a job. He targeted a company which planned to only one person. However, there were over 20 candidates, _ was my son. I him, “Its difficult to get into the c
12、ompany. Dont too much for fear that you would feel disappointed when you fail.” My son said smilingly, “ I try, there will be hope!”Of the 20 candidates, only three could the final round, which would later decide the one to be employed. Everything seemed to quite well and my son the first round and
13、entered the final. Unexpectedly, the final interview was unbelievably , and all of them were asked to go home and wait for the of the interview.11A. employ B. support C. manage D. interview12A. among them B. with them C. among whom D. with whom 13A. interrupted B. promised C. reminded D. followed14A
14、. spend B. expect C. waste D. wish15A. As if B. as soon as C. Even if D. As long as16A. enter B. survive C. change D. judge17A. move B. go C. fit D. stay18A. passed B. earned C. left D. started19A. challenging B. simple C. perfect D. secret20A. course B. plan C. answer D. result【答案】11A12C13C14B15D16
15、A17B18A19B20D【解析】试题分析:本文是一篇记叙文,讲述了作者的儿子去公司面试并且得到这份工作的事情。在面试的20多个人中,公司只选择3个人参加最后的面试,但是幸运得是,作者的儿子得到了这个机会。而最后的面试却是想象不到的容易。11A. 动词辨析。 A. employ 雇佣;B. support 支持,支撑; C. manage 管理; D. interview采访,面试。根据下文which would later decide the one to be employed 可知,公司只计划雇佣一个人,选A。12C介词短语辨析。A. among them 在他们中;B. with t
16、hem 和他们一起;C. among whom在他们中; D. with whom 和他们一起。根据结构可知此处是定语从句,先行词是人,所以选C。 13C动词辨析。A. interrupted 打断; B. promised 答应,许诺; C. reminded 提醒,使想起;D. followed跟随,听懂。根据上下文内容可知参加应聘的有20个人,从中只录取一个人,作者认为儿子进入该公司的难度很大,于是提醒儿子,选C.14B动词辨析。 A. spend 花费,度过; B. expect 期望,预计;C. waste浪费;D. wish希望。根据语境判断作者提醒儿子不要抱太大的希望,以免没被雇
17、佣后会感觉失望,选B。15D 连词辨析。 A. As if仿佛,好像; B. as soon as 一.就;C. Even if 即使,尽管;D. As long as只要。根据前后句内容判断此处表示一种条件,选D。16A动词辨析。 A. enter进入; B. survive 幸存; C. change改变;D. judge判断。根据下文entered the final 可知,在20名应聘人员中,只有三个人能进入最后一轮面试,选A。17B动词辨析。 A. move移动;B. go 进行,去; C. fit 适合;D. stay呆,停留。根据下文语境可知儿子进入最后一轮面试,由此判断此处指一
18、切似乎进展顺利,选B。18A动词辨析。 A. passed 度过,递给;B. earned 赢得;C. left 离开;D. started开始。作者的儿子通过了第一轮面试,进入最后一轮面试,根据语境选A。19B形容词辨析。A. challenging 有挑战性的;B. simple 简单的,简朴的; C. perfect 完美的;D. secret秘密的。根据故事内容可知最后一轮的面试非常简单,就是回家等待面试的结果。选B。20D名词辨析。 A. course 过程;B. plan 计划; C. answer回答;D. result结果。根据语境可知此处指回家等待最终的面试结果,选D。考点:
19、考查故事类短文阅读From the time I was seven, I had a dream of becoming a member of the Students Union. I always my school leaders for taking responsibility for all of us. So I dreamed of being a leader like them.Years _ _ by, and soon I was able to take part in the elections, I would win. But the reality was
20、 that I hadnt had a chance. I wasnt beautiful. Girls across the school hardly knew me. I just did not have what it to win a school election. I was .As I cried in my room that evening, I suddenly took a deep breath and decided I wouldnt stop dreaming. I decided that I would for elections again in my
21、final year at school and I would make every effort to the election.I recognized that my rivals had a lot of things in their favor. What were the points that would work in _ _ favor? I had good grades, and I was friendly and helpful. And my biggest was the faith I had. I would not allow my plain appe
22、arance to hold me _ _ from putting my best foot forward. That evening, I my election plans a whole year ahead of time.I realized that girls would have to get to know me and recognize that I had the ability to them. I loved making friends and I liked being helpful, I decided that perhaps I could use
23、these qualities to work to my advantage. In order to learn how to present a great election , I also attended a course on effective public speaking.The day after the election, when the principal announced I won the second highest number of votes, the students . That joy on the faces of all my friends
24、 showed me that my victory was theirs.Suddenly, I realized that I had much more than I had dreamed of. I had made many new friends and had helped people along the way. I had won the and love of my school-mates and they me as somebody who would stand by them. I was able to put a smile on their faces
25、and their day.21A. praised B. remembered C. admired D. believed22A. flied B. flowed C. flew D. passed23A. pretending B. planning C. hoping D. judging24A. took B. provided C. meant D. offered 25A. concerned B. angry C. surprised D. upset 26A. enter B. speak C. pay D. wait27A. win B. beat C. defeat D.
26、 earn28A. their B. your C. my D. our29A. problem B. worry C. strength D. dream30A. in B. back C. out D. up 31A. discussed B. began C. announced D. challenged32A. reconsider B. accompany C. support D. represent33A. but B. and C. or D. so34A. speech B. capsule C. meeting D. promise35A. nodded B. gathe
27、red C. cried D. cheered 36A. also B. still C. almost D. only 37A. accomplished B. absorbed C. devoted D. developed38A. announcement B. admission C. recognition D. arrangement39A. thought B. spoke C. considered D. said40A. enlarge B. brighten C. wish D. experience【答案】21C22C23C24A25D26A27A28C29C30B31B
28、32D33D34A35D36A37A38C39C40B【解析】试题分析:本文是一篇记叙文,讲述了作者为了实现能够进入学生会的梦想所做出的努力,并且最终竞选成功,顺利地进入了学生会的事情经过。通过这件事,他不仅实现了儿时的梦想,同时也收获了很多。21C动词辨析。. A. praised 表扬;B. remembered记忆;C. admired 钦佩 ; D. believed根据后句内容“So I dreamed of being a leader”可知作者梦想自己也有一天会当学生会成员,由此判断他对他们是钦佩,羡慕的,选C。22C 动词辨析。A. flied飞;B. flowed 流淌;C.
29、 flew 飞行;D. passed过。从语境可知此处 指时间过的非常快,fly by “飞逝,”;pass by“路过”,选C。23C动词辨析。A. pretending假装;B. planning 计划; C. hoping 希望 ; D. judging判断。根据上文可知作者特别期望可以获胜,所以判断hope能体现出作者想赢得选举的心态。24A动词辨析。A. took花费 ;B. provided提供; C. meant意思是 ;D. offered 提供。此处是固定句型:it takes sth to do “做某事需要”,选A。句意:我没有能竞选上学生会所需要的那些。25D 形容词辨
30、析。A. concerned 联系; B. angry 生气的;C. surprised 惊讶的; D. upset沮丧 。作者没有竞选成功,心情可想而知是非常沮丧的,选D.26A动词辨析。 A. enter 进入;B. speak 说;C. pay 付款;D. wait等待。根据语境可知作者没有灰心,打算继续参加来年的学生会竞选,enter for“报名参加”,选A。27.A 动词辨析。A. win赢;B. beat击打; C. defeat 打败;D. earn赢得。作者计划再次参加学生会竞选其目的当然是为了竞选成功,能够获胜,选A。28C代词辨析。A. their他们的 ;B. your
31、你们的 ;C. my我的;D. our我们的。从上文可知作者看到了对手们存在的优点,于是也开始思考自己的优点,对自己有利的方面,选C。29C名词辨析。A. problem问题;B. worry担忧;C. strength强项, 力量;D. dream梦想。由上文的in their favor ,in my favor可知,这里谈论的是优势,所以选strength,意为“长处”。句意:我最大的长处是我有信念。30B副词辨析。A. in 在里面 ;B. back在后面;C. out 在外面;D. up 在上面。从上文以及句前的plain appearance可知作者认为长相平平是自己不利的方面,所
32、以决定要发挥自己的强项,不让自己的不利方面阻挡自己,hold back“隐瞒;抑制;阻止”,选B。31.B 动词辨析。A. discussed 讨论 B. began开始C. announced 宣布; D. challenged挑战。从上下文可知作者在竞选失败后重新振作起来,提前一年的时间来开始准备下次竞选,选B。32D动词辨析。A. reconsider重新考虑;B. accompany 陪同;C. support 支持;D. represent代表;学生会是代表学生的意愿,是学生们活动的组织者和倡导者,由此判断此处作者意思是他有能力代表学生们,选D。33.D 连词辨析。A. but 但是
33、B. and 和C. or 或者D. so所以。从前后两句话内容判断此处是作者想通之后的决定,表示一种因果关系,选D。34A名词辨析。A. speech演讲 B. capsule 胶囊 ,太空舱; C. meeting会议;D. promise许诺。根据后句内容I also attended a course on effective public speaking.可知作者参加的是演讲课,选A。35D动词辨析。A. nodded 点头;B. gathered 聚集;C. cried 哭;D. cheered 欢呼。作者赢得选举,同学们应该为此欢呼以示高兴。选D。36A副词辨析。A. also
34、也;B. still 仍旧;C. almost 几乎;D. only只 。作者竞选成功后同学们欢呼喝彩,为作者感到高兴,就好像作者的胜利也是他们的胜利一样,选A。37A动词辨析。A. accomplished 完成,实现; B. absorbed 吸收;C. devoted 忠实;D. developed发展。根据故事内容可知作者实现了自己竞选进入学生会的梦想,选A。38C名词辨析。A. announcement 宣布;B. admission 入场费; C. recognition 认可,承认;D. arrangement安排;从上文内容可知通过作者的努力,他竞选成功,进入学生会,也就是得到
35、了同学们的认可,选C。39.C动词辨析。 A. thought 认为;B. spoke 说;C. considered 认为;D. said说。固定短语:consider sb as “认为某人是”,选C。句意:他们认为我是可以代表他们的人。40B动词辨析。A. enlarge 增大;B. brighten 变亮;C. wish希望;D. experience经历。这里指作者通过这次经历,有了更多的自信,brighten,意思是:使快乐、高兴,符合语境。句意:“能够让自己的朋友快乐起来,让她们的脸上带着微笑,照亮她们的生活。”考点:考查故事类短文阅读评卷人得分三、阅读理解(题型注释)On th
36、e island of New Zealand, there is a grasshopper-like species of insect that is found nowhere else on earth. New Zealanders have given it the nickname weta, which is a native Maori word meaning “god of bad looks”. Its easy to see why anyone would call this insect a bad-looking bug. Most people feel d
37、isgusted at the sight of these bulky(笨重的),slow-moving creatures.Wetas are natural creatures; they come out of their caves and holes only after dark. A gaint weta can grow to over three inches long and weigh as much as 1.5 ounces. Giant wetas can hop up to two feet at a time. Some of them live in tre
38、es, and others live in caves. They are very long-lived for insects, and some adult wetas can live as long as two years. Just like their cousins grasshoppers and crickets, wetas are able to “sing” by rubbing their leg parts together, or against their lower bodies.Most people probably dont feel sympat
39、hy for these endangered creatures, but they do need protecting. The slow and clumsy wetas have been around on the island since the times of the dinosaurs, and have evolved and survived in an environment where they had no enemies until rats came to the island with European immigrants. Since rats love
40、 to hunt and eat wetas, the rat population on the island has grown into a real problem for many of the native species that are unaccustomed to its presence, and poses a serious threat to the native weta population.41.According to the passage, which of the following statements is TRUE?The weta is a n
41、ewly discovered insect species.The Maoris nicknamed themselves “Wetas”.The Europeans brought wetas to New Zealand.Wetas are unpleasant to the eye. 42.The strange thing about wetas is that they can produce pleasant sounds by _.A. rubbing their body partsB. moving slowly on the groundC. hopping up to
42、two feel at a timeD. coming out only at night 43Which of the following descriptions of wetas is accurate?A. They are quick in movement. B. They are decreasing in number.C. They are very active in the daytime.D. They have a short lifespan for insects.44The underlined word “its” in the last paragraph
43、is the closest in meaning to “_”.A. The dinosaurs B. The wetas C. The islands D. The rats45From which of the following is the passage LEAST likely to be taken?A. A science magazine. B. A travel guide. C. A business journal. D. biology textbook.【答案】41D42A43B44D45C【解析】试题分析:本文是一篇说明文,介绍了新西兰岛上的一种特殊昆虫物种。这
44、是一种自恐龙时代就存在的昆虫,它长相难看,体型庞大笨重,但是它们的天敌是老鼠,由于岛上老鼠的猖獗这种物种数量已经逐渐减少,人们应该采取措施去保护这种古老的昆虫物种。41D 细节理解题。根据文章首段末句Its easy to see why anyone would call this insect a bad-looking bug. Most people feel disgusted at the sight of these bulky,slow-moving creatures.可知这种昆虫很难看,选D。42A 细节理解题。根据文章第二段中wetas are able to “sing
45、” by rubbing their leg parts together, or against their lower bodies.可知选A。43B 细节理解题。从文章末段Since rats love to hunt and eat wetas, and poses a serious threat to the native weta population.可知这种昆虫数量在减少,选B。44D 词义推断题。从前句内容the rat population on the island has grown into a real problem可知老鼠的存在威胁到了岛上其他的物种,its指
46、老鼠,选D。45C推理判断题。文章介绍的是新西兰岛上的一种昆虫物种,由此判断这篇文章最不可能出现在商业杂志上,答案选C。考点:考查生态环境类短文阅读“Have a nice day” may be a pleasant gesture or a meaningless expression. When my friend Maxie says “Have a nice day” with a smile, I know she sincerely cares about what happens to me. I feel loved and secure since another pers
47、on cares about me and wishes me well. “Have a nice day. Next!” The version of the expression is spoken by a salesgirl at supermarket who is rushing me and my groceries out the door. The words came out in the same tone ( 腔调 ) with a fixed procedure. They are spoken at me, not to me. Obviously, the co
48、ncern for my day and everyone elses is the managements attempt to increase business.The expression is one of those behaviors that help people get along with each other. Sometimes it indicates the end of a meeting. As soon as you hear it, you know the meeting is at an end. Sometimes the expression sa
49、ves us when we dont know what to say. “Oh, you just had a tooth out? Im terribly sorry, but have a nice day”The expression can be pleasant. If a stranger says “Have a nice day” to you, you may find it heart-warming because someone you dont know has tried to be nice to you.Although the use of the exp
50、ression is insincere, meaningless social custom at times, there is nothing wrong with the sentence except that it is a little uninteresting. The salesgirl, the waitress, the teacher, and the countless others who speak it without thinking may not really care about my day. But in a strange and comfort
51、able way, its nice to know they care enough to pretend they care when they really dont care all that much. While the expression may not often be sincere, it is always spoken. The point is that people say it all the time when they like.46How does the author understand Maxies words? A. Maxie shows her
52、 anxiety to the author. B. Maxie really worries about the authors securityC. Maxie encourages the author to stay happy.D. Maxie really wishes the author a good day.47What does the underlined sentence in Paragraph 2 mean?A. The salesgirl says the words as a routine.B. The salesgirl is bored.C. The sa
53、lesgirl cares about me.D. The salesgirl is rude.48By saying “Have a nice day”, a stranger may _.A. give his blessing to youB. express respect to youC. try to be polite to youD. share his pleasure with you49According to the last paragraph, people say “Have a nice day”_.A. sincerely B as a habit C. as
54、 thanks D. encouragingly50What is the best title of the passage?A. Have a Nice Daya Polite Ending of a ConversationB. Have a Nice Daya Pleasant GestureC. Have a Nice Daya Heart-warming GreetingD. Have a Nice Daya Social Custom【答案】46D47A48C49B50D【解析】试题分析: 本文是一篇说明文,主要介绍了人们常说的 “Have a nice day”这一习惯。在日常
55、生活中,朋友们对我们说“Have a nice day”是出于真心,是真诚的。而陌生人向我们这样说或许只是一种习惯,而如果出自销售人员之口,那可能就成为了吸引顾客的手段。46D细节理解题。由第一段最后两句,特别是“cares about me and wishes me well”等提示字眼可知朋友是真心地祝福作者,选D。47A推理判断题。由第二段最后一句“the concern for my day and everyone elses is the managements attempt to increase business.”可知。ABC选项文章没有提及,选D。48C细节理解题。由第
56、四段内容可知,提示信息为“has tried to be nice to you”。此处nice和polite同义,意为“友善的,有教养的”,选A。49B细节理解题。由第一句Although the use of the expression is an insincere, meaningless social custom at times, there is nothing wrong with the sentence except that it is a little uninteresting.和最后一段的最后两句While the expression may not ofte
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
(辽宁专版)2024七年级语文下册 第六单元 写作 语言简明作业课件 新人教版.ppt
