2021届通用版高考一轮英语复习专题学案: 专题 七选五5 WORD版含答案.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届通用版高考一轮英语复习专题学案: 专题 七选五5 WORD版含答案 2021 通用版 高考 一轮 英语 复习 七选五 WORD 答案
- 资源描述:
-
1、2021届通用版高考一轮英语复习专题学案: 专题 七选五5(1)江苏省苏州中学、第十中学2019-2020学年高二下学期期中联考 Without Her NameIt is a truth universally acknowledged that Pride and Prejudice by English novelist Jane Austen is one of the most popular tales ever written. But behind the global admiration she enjoys today lies a sad fact.16. In Pri
2、de and Prejudice, she was simply the author of Sense and Sensibility, which had carried the title “By a Lady.” The anonymity(匿名) worked so well that even friends of the Austen family had no idea that dear, sweet Jane was a novelist. A friend of Jane s brother Henry actually told him that Pride and P
3、rejudice was “much too clever to be the work of a woman.”17. Tom Paine, a Founding Father of the United States, kept his identity hidden for a short time after the publication of his famous Common Sense.For a woman, however, there was the added burden of societal expectations. Any sort of publishing
4、 or public display of talent was considered improper behavior for a woman.It wasnt only fear about “bad manners” that discouraged women from writing under their own names.18. Charlotte Bronte, author of Jane Eyre, once sent her poetry to Robert Southey, a famous poet. Southey simply responded: “Lite
5、rature cannot be the business of a womans life.” Bronte used her pen name, Currer Bell, to publish Jane Eyre in 1847.Her sister Emily published WutheringHeights as Ellies Bell in the same year.19. Mary Shelley s Frankenstein(科学人) had come out without her name in 1818.Mary Anne Evans wrote Middlemarc
6、h and her other novels under the pen name George Eliot.The 20th century saw great progress towards gender equality. In theory, it should be unnecessary for women writers to follow Austen s path any longer, unless driven by personal reasons.20. Joanne Rowling, author of the Harry Potter novels, was a
7、dvised to become J. K. Rowling. Thats because boys might dislike the feeling of picking up a book by a woman. Connie Ann Kirk explained in her biography of Rowling.A. Jane Austen has attracted a great deal of critical attention in recent years.B. Women s writing was seldom taken seriously.C. Politic
8、ians, for reasons of safety, also frequently chose to be invisible.D. In practice, however, certain prejudices just wont go away.E.in a 2016 interview, Italian novelist Elena Ferrante claimed her use of a pen name let her concentrate on writing.F.in her own time, Austen s name never appeared on her
9、books.G.They joined a long list of women authors who felt they had to hide.【文章大意】这是一篇说明文。文章主要以Austen为例,说明了虽然Austen今天享有的全球赞赏的背后,存在着一个可悲的事实在她那个时代,Austen的名字从未出现在她的书中。由此说明了历史中女性作家因为不受重视和社会偏见在文学创作中不得不使用笔名的社会现象,这种偏见即使在20世纪也仍在现实中存在。16.F 根据上文But behind the global admiration she enjoys today lies a sad fact.
10、可知但在她今天享有的全球赞赏的背后,存在着一个可悲的事实。由此可知,本句承接上文说明这个关于Austen可悲的事实是什么。故F选项“在她那个时代,Austen的名字从未出现在她的书中”符合上下文语境,故选F。17. C根据后文Tom Paine, a Founding Father of the United States, kept his identity hidden for a short time after the publication of his famous Common Sense.可知美国开国元勋Tom Paine在他著名的常识出版后,短暂地隐瞒了自己的身份。由此可知,
11、本段是在说明政客们隐藏身份的事情。故C选项“出于安全考虑,政客们也经常选择隐藏身份”符合上下文语境,故选C。18. B根据后文Charlotte Bronte, author of Jane Eyre, once sent her poetry to Robert Southey, a famous poet. Southey simply responded: “Literature cannot be the business of a womans life.”可知简爱的作者Charlotte Bronte曾将她的诗歌寄给著名诗人Robert Southey。Southey只是简单地回答
12、说:“文学不能成为女人的生活。”由此可知,当时女性作家并不受人重视。故B选项“女性的写作很少受到重视”符合上下文语境,故选B。19.G 根据后文Mary Shelleys Frankenstein had come out without her name in 1818.Mary Anne Evans wrote Middlemarch and her other novels under the pen name George Eliot.可知Mary Shelley的弗兰肯斯坦在1818年问世时没有署名。Mary Anne Evans以George Eliot的笔名创作了米德尔马契和其他
13、小说。由此可知,此处是在说明Charlotte Bronte和许多其他女性作家一样选择隐藏自己身份,用笔名来署名自己的小说。故G选项“她们加入了一长串觉得自己必须隐藏的女性作家的行列”符合上下文语境,故选G。20.D 根据后文Joanne Rowling, author of the Harry Potter novels, was advised to become J.K.Rowling. Thats because boys might dislike the feeling of picking up a book by a woman.可知哈利波特系列小说的作者Joanne Rowl
14、ing曾被建议成为J. K. Rowling。这是因为男孩可能不喜欢拿起女人写的书的感觉。由此可知,即使20世纪,性别平等取得了巨大进步,但是某些偏见在现实中还是存在的。故D选项“然而,实际上,某些偏见是无法消除的”符合上下文语境,故选D。(2)山东省济南市章丘市第四中学2019-2020学年高二下学期第五次质量检测Why I Got Rid of My Cell PhoneIn 2017 I decided to take a break from my cell phone. Instead of shutting it off completely, I decided to turn
15、it off for a month to see how it goes. By the end of the month I found that I could live without a cell phone. It has been seven months since I have lived without a cell phone. I would like to share with you the reasons why I decided to get rid of my cell phone.11. Checking my phone was the first th
16、ing I did when I woke up and the last thing I did before going to sleep. Throughout the day I would check my phone countless of times. It became a bad habit of mine in which the only way to break it was to be far away from it.When I owned a phone, I was constantly connected to it. I wasnt taking eno
17、ugh time to see what was right in front of me. There was no end of the day when it came to work and there was not nearly enough time to relax. Instead, I was constantly going.12. 13. If I was having a conversation with someone, I would think about what else I could be doing or texting other people i
18、nstead of being fully present in the conversation. Now that I dont have a cell phone, I am more present in my conversations and to my surroundings.I was completely dependent on my cell phone.14. A cell phone was my quick and easy problem solver. Whatever problem I met during the day, I used my cell
19、phone for the answer. Without my cell phone I have become more selfdependent and a selfproblem solver.I also found that my sleep wasnt as good as it had been in the past. Screens stimulate (刺激) your mind and can affect your natural sleep patterns.15. However, I did not have the selfcontrol to do thi
20、s. I would go to bed with a stimulated mind causing me to have a poor night sleep.A. It made me less social.B. I found that I was addicted to my phone.C. Having a cell phone split my attention in half.D. I know that is not good for my health.E.The answer to this is to turn off your phone a few hours
21、 before bed.F.These phonefree travels were some of the most liberating moments of my life.G.It was my watch, my alarm clock, my email, my maps, my wallet, and my way to talk with friends.【文章大意】本文是一篇说明文。文章介绍了为什么作者要远离手机。11.B 根据下文内容“Checking my phone was the first thing I did when I woke up and the las
22、t thing I did before going to sleep.”可知,“我”早上起来第一件事情就是看手机,“我”晚上入睡前最后一件事情也是看手机可知,“我”发现“我”自己对手机上瘾了。故选B。12.D 根据文章第三段内容可知,“我”一有空就看手机,这让“我”觉得手机占据了“我”应该放松和休息的时间,从而影响了“我”的健康。故选D。13.C 由下文可知,手机分散了“我”的注意力。“我”在和别人聊天的时候,会时不时地去看“我”的手机,这不礼貌,也让“我”无法专心。故选C。14.G 根据空前“I was completely dependent on my cell phone.”可知,“
23、我”完全依赖“我”的手机,空后“A cell phone was my quick and easy problem solver. ”可知,手机能快速、容易地解决问题,故G项,“我”的手机是“我”的手表、“我”的闹钟、“我”的电子邮件、“我”的地图等,衔接上下文,符合语境。故选G。15.E 根据空前“Screens stimulate (刺激) your mind and can affect your natural sleep patterns.”提到手机会影响睡眠,空后“However, I did not have the selfcontrol to do this.”提到,但是,
24、“我”不能控制自己,故空处与下文形成转折,因此推断E项“解决办法是在睡觉前几个小时关掉你的手机。”故选E。(3)江苏省徐州市2019-2020学年高二下学期期中考试根据短文内容,从短文后的选项中选岀能填入空白处的最佳选项。选项虫有两项为多余选项。I was seventeen, working as a waiter. 56. . Families had been coming on the same week each summer for generations. Many of the employees were regulars too, so we knew a lot of t
25、he guests by sight. Some we knew by name. Others by reputation. The guests arrived on Saturday to stay the week. The waiters lined up, ready to carry bags and earn the standard one-dollar tip. Sometimes it was fifty cents. If we got lucky, two dollars. 57. . This was the week the Fish Man was to arr
26、ive. We didnt know his real name. It was said he made a fortune in some sort of fish-related business. But more importantly, he was a twenty-dollar tipper.There were five waiters and only one Fish Man per year. If it was your turn in line, it was like winning a small lottery (彩票).That summer, I got
27、the Fish Man. He was a big man, bright red hair, easy smile, and a big belly. I didnt talk to the Fish Man much. None of his bags were unusually heavy, so I did the job easily. He drew a twenty from the wallet, smiled and said, “thanks.”58. .Soon the money was spent. But I never forgot the Fish Man.
28、 The whole point of tipping was lost at the twenty dollar level. 59. . It was as if he was giving a riddle: “Why did I give you so much money? I worked on the riddle for years. Sometimes I thought I had the answer, but the thought always changed.I am the same age as the Fish Man now. I often think o
29、f him. Im sure all the waiters have found different answers by now. The one thing I can say for sure is that the Fish Man got his moneys worth from me. Maybe this holiday seas on would be a good time to save your words of wisdom and just be the Fish Man. 60. .A. Do something nice for someone who has
30、nt done anything to earn it.B. Most of the guests were regulars.C. There was something else going on.D. I thought the Fish Man was showing off.E.There was no explanation for the huge over-tip.F.But this week was special.G.I went back to my office , eager to celebrate my luck.【文章大意】这是一篇记叙文。文章讲述的是作为一个
31、服务员的作者与Fish Man的交往经过以及从他那里所学到的。56.B 根据上文提示“那时我17岁,是一名服务员。”再根据下文提示“几代人以来,每年夏天的同一周都有家庭来访。”承接上下文,B项Most of the guests were regulars.(大多数客人都是常客。)切题。故选B。57. F根据上文提示“如果幸运的话,两美元。”再根据下文提示“这就是那个Fish Man要来的那个星期。”承接上下文,F项But this week was special.(但这周很特别。)切题。故选F。58.E 根据上文提示“他从钱包里抽出20英镑,微笑着说:谢谢。”承接上文,E项There wa
32、s no explanation for the huge over-tip.(对于巨额的超额小费没有任何解释。)切题。故选E。59. C根据上文提示“付小费的意义在20美元的水平上消失了。”再根据下文提示“他好像在出一个谜语:我为什么给你这么多钱?”承接上下文,C项There was something else going on.(还有一些其他的事情。)切题。故选C。60. A根据上文提示“也许这个节日会是一个很好的时间来节省你的智慧的话,那就只是做个鱼人。”承接上文,A项Do something nice for someone who hasnt done anything to ea
33、rn it.(为那些没做任何事的人做点好事。)切题。故选A。(4)宁夏回族自治区银川一中2019-2020学年高二下学期期中考试Everyday Habits That Could and Should Change Forever After CoronavirusHandshakes will be out. In this new era of the coronavirus and the practice of social distancing, there will undoubtedly be a cultural shift in the way we all greet o
34、ne another. 16. Instead, social greetings may be a head nod, or any action that enables one to avoid direct touch or contact.17. We are already seeing a dramatic shift in how consumers are eating at restaurants. The restaurants that require their guests to dine in are seeing the largest decline in s
35、ales. Delivery and takeout options might be expanded. More clear information might be posted in the restaurant showing they are clean.More companies will permit employees to work remotely. More companies will permit employees to work at home. Businesses and their employees see that working from home
36、 is not only doable but that it might even be more productive. 18. Well find another way to press buttons. Directly touching the keypads with your fingers will be an action of the past. Most of us are aware that everyday locations are full of germs. 19. People might start pushing those elevator butt
37、ons with their elbow or even an object like a pen instead of their fingers.People will take their personal space more seriously. One of the most visible policies in the age of the coronavirus is the idea of social distancing”. 20. People will start paying more attention to whom they let approach the
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-364903.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
