山东省日照市莒县2019-2020学年高二英语下学期期中过程性测试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 日照市 莒县 2019 2020 学年 英语 学期 期中 过程 测试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省日照市莒县2019-2020学年高二英语下学期期中过程性测试试题(含解析)本试卷共四部分,共 10 页。满分 150 分。考试时间 120 分钟。注意事项:1. 答题前,考生务必用 0.5 毫米黑色签字笔将自己的姓名、座号、考生号、县区和科类填写在答题卡和试卷规定的位置上。2. 选择题部分选出答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。3. 笔答题部分必须用 0.5 毫米黑色签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应的位置,不能写在试卷上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案; 不能使用涂改液、胶带纸、修正带。不
2、按以上要求作答的答案无效。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. When did the woman learn to draw?A. In university. B. In high school. C. In her childho
3、od.2. What did the woman tell the man?A. He could use her extra pen.B. The pencil needed sharpening.C. She didnt bring the pencil sharpener.3. Why was the man surprised?A. The woman was late.B. The woman arrived early.C. The woman worked overtime tonight.4. What does the man think of Bill?A. Hes car
4、eless. B. Hes humorous. C. Hes thoughtful5. How much more money does the man want from the woman?A. Thirty dollars. B. Twenty dollars. C. Ten dollars.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对
5、话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。6. What is the conversation mainly about?A. The best social apps.B. Plans for the weekend.C. The mans use of his phone.7. How many people does the man usually text?A. 5. B. 6. C. 60.听第 7 段材料,回答第 8、9 题。8. What color are the mans glasses?A. Blue. B. Yellow. C. Brown.9 What i
6、s the probable relationship between the speakers?A. Colleagues. B. Friends. C. Doctor and patient.听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。10. What is the man prevented from doing in school?A. Wearing jeans. B. Carrying a phone. C. Using a computer.11. What time of the year is it?A. Fall. B. Winter. C. Spring.12. Wha
7、t homework does the woman have for the holiday?A. Finishing an English report.B. Studying for a geography test.C. Reading chapters from her science textbook.听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。13. Why did the man arrive late?A. He got stuck in the traffic.B. He couldnt find a parking space.C. He had to take a di
8、fferent route.14. What was the weather like in the morning?A. Rainy. B. Sunny. C. Cloudy.15. What event did the man miss?A. A sports event. B. A food fair. C. A music performance.16. Where are the speakers?A. At a park. B. At a stadium. C. At a television station.听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17. How many
9、 children were there in Jins family ?A. Two. B. Six. C. Seven.18. What was Jins first wuxia novel?A. The Book and the Sword.B. The Deer and the Cauldron.C. The Smiling, Proud Wanderer.19. When did Jin start working at a film company?A. In 1955. B. In 1957. C. In 1959.20. Where did Jin receive his Do
10、ctors degree?A. In Soochow University.B. In Cambridge University.C. In the Central University of Political Affairs.第二部分 阅读(共两节,满分 40 分)第一节(共 12 小题;每小题 2.5 分,满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AFrom a young age, Michael Platt loved two things: the Rev. Martin Luther King, Jr. an
11、d cupcakes. He imagined ways he too could fight for justice. He memorized figures about income inequality and childhood hunger. But he also spent afternoons at his home computer, amazed by YouTube bakers who made perfect cupcakes.When his parents gave him a pair of Toms shoes for Christmas three yea
12、rs ago, Michael saw a way to connect his twin passions. At age 11, he founded a bakery that operates on the Toms one-for-one model: For every cupcake, cake or cookie that Michael sells, he donates another to the homeless and hungry. Twice a month, he heads to locations to pass out goodies. Michael,
13、now 13, said he especially enjoys handing out cupcakes to kids.“I know I like cupcakes, but also cupcakes are part of a childs childhood so they should get them,” said Michael, noting that he always eats one with whippedicing (打发的糖霜) on his birthday.Michael calls his baking business Michaels Dessert
14、s. He left out the apostrophe (撇号) as a reminder that he is baking for others, not himself. “I always wanted to have a purpose for what I do.” he said. “Its all about helping people- not just having a purpose for yourself, but thinking about, How does this touch other things? ”When he started the ba
15、kery, he knew that he wanted his business to do more than make money. Thats why the intention of Michaels Desserts is fighting hunger and giving back, which Michael accomplishes through his giveaways. Michael hopes his cupcakes inspire others to work for social equality.Sometimes, Michael admits, he
16、 grows tired of being in the kitchen. Then he remembers the homeless boy he met once while handing out cupcakes. A couple of days afterward, the boys father messaged Michael on Facebook to say that his son, encouraged by Michaels example, now desired to become a baker.“That inspired me,” Michael sai
17、d. He smiled and looked down.1. What inspired Michaels method of helping the poor?A. His admiration for Martin Luther King.B. A Christmas gift his parents gave him.C. A bakery that runs on a one-for-one model.D. A baking program he watched on YouTube.2. Why did Michael name his business Michaels Des
18、serts instead of “Michaels Desserts”?A. To attract more consumers.B. To show its connection with Toms shoes.C. To remind himself to always think about others.D. To remind himself to have a life purpose.3. What does Michaels Desserts intend to do?A. Provide children with perfect cupcakes.B. Inspire m
19、ore people to love baking.C. Help homeless people.D. Feed hungry people.4. Which of the following best describes Michael?A. Sympathetic and selfless.B. Honest and outgoing.C. Talented and modest.D. Ambitious and diligent.【答案】1. B 2. C 3. D 4. A【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲了迈克尔受到父母送的圣诞节礼物的启发,开创了自己的Michaels Desse
20、rts蛋糕店。迈克尔开创蛋糕店的目的并不仅仅是为了赚钱,也是为了帮助那些饥饿和无家可归的人。【1题详解】细节理解题。根据第二段When his parents gave him a pair of Toms shoes for Christmas three years ago, Michael saw a way to connect his twin passions. At age 11, he founded a bakery that operates on the Toms one-for-one model: For every cupcake, cake or cookie t
21、hat Michael sells, he donates another to the homeless and hungry.(三年前,当他的父母送他一双Toms鞋作为圣诞礼物时,迈克尔看到了一种将他的孪生的爱好联系起来的方法。11岁时,他创办了一家以Toms one-for-one模式经营的面包店:迈克尔每卖出一个纸杯蛋糕、蛋糕或饼干,他就会向无家可归和饥饿的人捐赠另一个。)由此可知,他父母送给他的圣诞礼物激发了迈克尔帮助穷人的方法。故选B。【2题详解】细节理解题。根据第四段Michael calls his baking business Michaels Desserts. He l
22、eft out the apostrophe (撇号) as a reminder that he is baking for others, not himself.(Michael称他的烘焙公司为Michaels甜点。他省略了撇号,以提醒自己,他是在为别人烘焙,而不是自己。)由此可知,迈克尔把他的公司命名为Michaels Desserts,而不是Michaels Desserts是为了提醒自己要时刻为他人着想。故选C。【3题详解】细节理解题。根据第五段Thats why the intention of Michaels Desserts is fighting hunger and g
23、iving back, which Michael accomplishes through his giveaways.(这就是为什么迈克尔甜点的目的是对抗饥饿和回馈,迈克尔通过他的赠品实现了这一点。)由此可知,迈克尔甜点打算馈送饥饿的人们。故选D。【4题详解】推理判断题。根据第四段he said, “Its all about helping people- not just having a purpose for yourself”(他说:“这一切都是为了帮助别人而不仅仅是为自己。”)和倒数第二段When he started the bakery, he knew that he w
24、anted his business to do more than make money.(当他开始经营面包店的时候,他知道他想要的不仅仅是赚钱。)可推知迈克尔很无私;根据第五段Thats why the intention of Michaels Desserts is fighting hunger and giving back, which Michael accomplishes through his giveaways.(这就是为什么迈克尔甜点的目的是对抗饥饿和回馈,迈克尔通过他的赠品实现了这一点。)最后一段Sometimes, Michael admits, he grows
25、 tired of being in the kitchen. Then he remembers the homeless boy he met once while handing out cupcakes.(迈克尔承认,有时他会厌倦在厨房里工作。然后他想起了他曾经在分发纸杯蛋糕时遇到的一个无家可归的男孩。)由此推知迈克尔很有同情心。故选A。BRescue workers and thousands of volunteers are not the only ones who have won hearts and minds for their heroic efforts in th
26、e search for survivors after Tuesdays powerful earthquake inMexico. Fifteen dogs from the navys canine(军犬)unit have assisted this week in the rescue efforts at the sites of collapsed buildings across Mexico City, where more than 50 people have been pulled alive from the ruins.Of the canine heroes no
27、ne is more famous or loved than Frida, a six-year-old white Labrador who in her distinguished service has won praise for her ability to detect people who have been trapped by various natural disasters. Over her admirable career she has found 52 people including 12 survivors in Mexico and other Latin
28、 American countries.This week, Frida and Evil and Echotwo Belgian Shepherds that have also been specially trained for rescue efforts一were sent to the site of the collapsed Enrique Rebsamen School in southern Mexico City.Equipped with goggles that protect her eyes from dust and smoke, boots to preven
29、t damage to her paws while she climbs over rough ruins, Frida took to her work looking every bit the part of the ruins.If Frida detects the presence of a survivor, she is trained to bark to alert rescue workers but if she detects a corpse she stops suddenly before proceeding, her handler explained.E
30、leven children were rescued from ruins at the school but this time human rescue workers rather than the dogs were the ones who located them.However, that hasnt stopped Frida from becoming a social media star and reaching a new level of fame this week. Videos and other social media posts that highlig
31、ht the work of Frida and her impressive record of detecting people trapped by natural disasters spread quickly online.While she has yet to detect anyone trapped in the ruins this week, she and other rescue dogs are continuing to work tirelessly, searching through spaces that humans cannot reach. Wit
32、h the possibility that there are still people trapped alive, time will tell whether she adds to her rescue record.5. Which of the following is the best title for the passage?A. Severe earthquakes in MexicoB. Undertaking rescue work.C. People waiting for rescueD. Special rescuers in Mexico.6. What ma
33、kes Frida a social media star?A. Her rescue records and tireless work.B. Her cooperation with the rescue team.C. Her cool appearance with some special devices.D. Her ability to search spaces beyond humans reach.7. What does the underlined word corpse in paragraph 5 probably mean?A. An article of clo
34、thing.B. An unconscious animal.C. A dead person.D. A special signal.8. It can be inferred from the last paragraph that_ .A. Frida will achieve nothingB. Frida will probably work miraclesC. more dogs will be sent to the areaD. the rest of the rescue will be done by dogs【答案】5. D 6. A 7. C 8. B【解析】【分析】
35、这是一篇说明文。文章介绍了在墨西哥发生的强烈的地震后的救人英雄军犬“佛里达”,文章同时介绍了当时的救援情况。【5题详解】主旨大意题。文章开头提到墨西哥地震的救援英雄不只是救援人员和成千上万的志愿者,紧接着提到军犬们在这次救援中的巨大作用,接下来详细介绍了军犬佛里达。结合所给选项,本文的标题为“墨西哥特殊救援人员”,故选D。【6题详解】推理判断题。根据第二段一整段的内容可知,它赢得赞誉,因为她能够发现被困在各种自然灾害中的人和其超强的救援能力。故选A。【7题详解】词义猜测题。根据上文的If Frida detects the presence of a survivor, she is trai
36、ned to bark to alert rescue workers 可知,如果弗里达发现有幸存者,她就会吠叫提醒救援人员,尤其是根据survivor 可知,此句是指:如果她发现一具尸体,她会在行动前突然停下来。因此,corpse 是“尸体”的意思。故选C。【8题详解】推理判断题。最后一段讲述了救援工作仍在进行,佛里达和其它救援军犬仍在全力以赴,尤其是With the possibility that there are still people trapped alive, time will tell whether she adds to her rescue record. 可推断出
37、。在仍有活着的人受困的情况下,弗里达可能会创造奇迹。故选B。【点睛】词义猜测题是高考阅读理解中常考题型之一,可以大致分为定义猜词,可以根据定义信息和举例猜测词义。如文中常用refer to,be called或thats to say,such as等。逻辑猜词可以根据同义词、反义词、因果关系词等猜测词义,例如,similarly,the same as,but,however,while,on the other hand, since ,because等,所猜词与这些提示词前/后面部分的含义一样、相反或是前因后果。语法猜词,可以根据构词法,再结合上下文进行猜词。语境猜词,猜测词义离不开上下
38、文的语境,通过上下文提供的情景和线索进行合理的分析,同时还要关注其所在的整段及整篇文章。指代猜词即找出人称代词、指示代词、关系代词或关系副词等所指代的内容,做题时要注意指代词的位置,以便于判断,然后用所找的指代内容替换划线代词,核实其逻辑、意义、位置等是否一致,最后比较所找部分与选项,确定意思最接近的选项。本文中的第3小题是词义猜测题,该小题属于语境猜词,根据上文的If Frida detects the presence of a survivor, she is trained to bark to alert rescue workers 可知,如果弗里达发现有幸存者,她就会吠叫提醒救援
39、人员,尤其是根据survivor 可知,此句是指:如果她发现一具尸体,她会在行动前突然停下来。因此,corpse 是“尸体”的意思。故选C。CEven though theyre not the most exciting things in the world, plants have fascinated us ever since the days of early humans. They may not do any tricks or greet us when we come home at night like a dog would, but that doesnt mean
40、 theyre any less interesting than animals.However, just when we thought we knew everything we could about them, a recent study found that plants may possess a secret ability thats gone unnoticed all this time. According to the study by Australian biologist Monica Gagliano, published in the journal O
41、ecologia, plants may be able to hear sounds.To come to this conclusion, Gagliano and her team planted pea seedlings in a pair of different Y-shaped pots with two arms. The first pots arms led to fresh water, while the others led to either dry soil or a sealed plastic tube containing flowing water.Na
42、turally, the first pots seedlings grew toward the water. Whats surprising, however, is that the second pots seedlings grew toward the sealed water supply and not the soil.They just knew the water was there, even if the only thing to detect was the sound of it flowing inside the pipe, Gagliano told S
43、cientific American. Gagliano believes that plants are able to use their leaves to detect sound waves, which make tiny vibrations (振动) as theyre produced.This could explain why so many people believe that singing or playing music to their plants helps them grow.I had a plant that I used to wash the l
44、eaves once a week and sing to it, plant lover Heather Goodall told BBC News. It grew from being about 2 feet tall to 7 feet tall in just a couple of years.So, does this mean we should start treating our plants like pets? Not necessarily, although perhaps it does mean we should give them more respect
45、. I would like to see plants acknowledged more as the amazing, interesting, exotic living beings they are, and less as a mere source of human nutrition, Fatima Cvrckova, a scientist at Charles University in the Czech Republic, told BBC News.9. What did Gaglianos study find?A. Plants could identify t
46、he sound of water.B. Different plants have different ways of detecting sounds.C. Plants could tell the difference between various sounds.D. Sound can change the direction plants grow toward.10. According to Gagliano, plants use their _ to hear sound.A. flowersB. rootsC. leavesD. fruits11. Why did th
47、e author mention Heather Goodalls example?A. To show a different way of growing plants.B. To prove that music plays a role in plant growth.C. To stress the importance of treating plants like pets.D. To point out that plants might be more interesting than we thought.12. What would Cvrckova probably a
48、gree with?A. Plants are just a source of human nutrition.B. There is still a lot we dont know about plants.C. Most people dont care enough about their plants.D. Plants are incredible and deserve more respect.【答案】9. A 10. C 11. B 12. D【解析】这是一篇说明文。本文主要讲的是植物可能有一种神秘的听觉能力。科学家通过做实验,证明了植物可以通过叶子的震动来根据声波去判断水
49、源的位置。【9题详解】细节理解题。根据第二段的According to the study by Australian biologist Monica Gagliano, published in the journal Oecologia, plants may be able to hear sounds.(据澳大利亚生物学家Monica Gagliano发表在杂志Oecologia上研究可知,植物能够听到声音)和第四段的Naturally, the first pots seedlings grew toward the water. (自然而然地,第一个罐子里的种子朝着水生长)可知,
50、植物可以识别水的声音,并朝着有水的方向生长。A. Plants could identify the sound of water.(植物可以识别水的声音)符合以上说法,故选A项。【10题详解】细节理解题。根据倒数第四段的Gagliano believes that plants are able to use their leaves to detect sound waves可知,Gaglian认为植物通过它们的叶子来侦测水的声音。C. leaves(叶子)符合语境,故选C项。【11题详解】推理判断题。根据倒数第三段的This could explain why so many peopl
51、e believe that singing or playing music to their plants helps them grow.(这能够解释为什么一些人认为对植物唱歌或播放音乐有助它们的生长)可知,作者举Heather Goodall 的例子是为了证明播放音乐有助于植物的生长。B. To prove that music plays a role in plant growth.(为了证明音乐在植物的生长中起作用)符合以上说法,故选B项。【12题详解】推理判断题。根据最后一段的I would like to see plants acknowledged more as the
52、 amazing, interesting, exotic living beings they are, and less as a mere source of human nutrition, Fatima Cvrckova, a scientist at Charles University in the Czech Republic, told BBC News.(捷克共和国查尔斯大学的科学家 Fatima Cvrckova接受BBC采访时说,我希望看到植物被认为更神奇、更有趣,它们是充满异域风情的圣灵,而不仅仅是人类营养的来源)可推测,Fatima Cvrckova 认为植物是神秘
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-365962.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
