分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 7

类型2021高考英语大一轮复习 考点规范练10 Unit 5 Music 新人教版必修2.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:367509
  • 上传时间:2025-11-28
  • 格式:DOCX
  • 页数:7
  • 大小:2.27MB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2021高考英语大一轮复习 考点规范练10 Unit Music 新人教版必修2 2021 高考 英语 一轮 复习 考点 规范 10 新人 必修
    资源描述:

    1、考点规范练10 Unit 5 Music.阅读理解AJamey Turner often performs to large crowds in Old Town Alexandria,Virginia.You can find him playing an unusual musical instrument,the glass harp(竖琴),near Alexandrias historic waterfront.A glass harp is made up of different-sized drinking glasses,each filled with water.Turn

    2、er makes music by running his fingers over the tops of the glasses.By doing so,each glass makes a different musical sound.He became interested in playing the glass harp at the age of six,when he heard his father playing with a glass of water at the dinner table.Today Turner puts together his instrum

    3、ent by placing 60 different glasses on a wooden soundboard.He holds the glasses in place with rubber bands,which keep them from breaking.He then adds different amounts of water to each one to create different musical notes.Adding or taking away just a little water will change the sound.Adding water

    4、to a glass will make a lower sound.The smaller bowls of water produce a higher sound,while the larger ones produce a lower,deeper sound.Turner always uses the low-priced glass because it sounds better than costly crystal(水晶) one and he has more control over the sound.Before buying new glasses,he wil

    5、l test them in stores.The glass harp was popular 300 years ago when composers like Wolfgang Mozart wrote music for the instrument.There have been about 400 pieces of music written just for the glass harp.But Turner plays all kinds of music,even popular music from China.He hopes the next generation w

    6、ill continue making their music.1.What do we know about Turner?A.He began playing the glass harp at six.B.He often teaches glass harp lessons online.C.He is a great master of the Chinese language.D.He was inspired by his father to learn the glass harp.2.What does the author say about the glass harp?

    7、A.Its inventor is Wolfgang Mozart.B.It is made up of glasses of the same size.C.It appears to be gaining in popularity today.D.Its sounds are affected by the water in the glasses.3.Why does Turner prefer to use cheap glasses?A.To save money.B.To produce better sounds.C.To help recycle drinking glass

    8、es.D.To increase difficulty in performing.4.What would be the best title for the text?A.A Musician Pleases Crowds by Playing GlassesB.Playing the Glass Harp:a New TrendC.Jamey Turners Dream Coming TrueD.Wonderful Music Has No BordersBWhen asked about her childhood in the documentary AliveInside,a 90

    9、-year-old woman with dementia(痴呆) replies,“Ive forgotten so much.”Film-maker Michael Rossato-Bennett then plays music from her past for her.“Thats Louis Armstrong,”she says.“Hes singing WhentheSaintsGoMarchingIn and it takes me back to my school days.”She then recalls exact details from her life.Why

    10、 does it happen?Music tends to accompany events that arouse emotions or otherwise make strong impressions on ussuch as weddings and graduations.These kinds of experiences form strong memories,and the music and memories likely become intertwined(紧密相连) in our neural(神经的) networks,according to Julene J

    11、ohnson,a professor at the University of California.Movements,such as dancing,also often pair with our experience of music,which can help form memories.Even many years later,hearing the music can bring back memories of these long-past events.As AliveInside shows,music has this power even for many peo

    12、ple with dementia.Researchers note that the brain areas that process and remember music are typically less damaged by dementia than other areas,and they think it may explain the phenomenon.They also pay attention to elderly people with dementia,especially those in nursing homes.“Its possible those l

    13、ong-term memories are still there,”Johnson says,“but people just have a harder time accessing them because theyre in a strange place and therere not a lot of circumstances in which someone could pull out those memories.”Johnson also notes that music is not universally useful for all people with deme

    14、ntia since there are some people with dementia whose brain area that recognizes music is damaged.Despite musics apparent benefits,few studies have explored its influence on memory recall in people with dementia.“Its really an untapped area,”Johnson says.Petr Janata is a researcher investigating the

    15、topic of music and memory.He says that scientists still do not have the answers to why and how music reawakens memories in people with dementia,but this phenomenon is real and its just a matter of time before its fully borne out by scientific research.5.What helps the old woman in AliveInside recall

    16、 her childhood?A.A film she watched before.B.A song she listened to before.C.The voice of her childhood friend.D.The description of her school days.6.What benefit of music is discussed in paragraph 2?A.It helps make lasting memories.B.It helps cure patients of dementia.C.It helps arouse emotions in

    17、special events.D.It helps remember dance movements easily.7.According to Johnson,what should we do for elderly people with dementia?A.Send them to nursing homes for good care.B.Provide familiar environments for them.C.Play lots of classical music to them.D.Talk to them about their past.8.What do we

    18、know about the study into music and memory recall in people with dementia?A.It is criticized by Petr Janata.B.It is a ground-breaking study.C.It is supported by solid evidence.D.It applies to all people with dementia.七选五阅读(2019浙江)Rock music consists of many different styles.Even though there is a co

    19、mmon spirit among all music groups,they make very different music.1At that time the Beatles entered the world of music from Liverpool.After they were given an invitation to appear live on BBC,the Beatles quickly became famous in Britain with nationwide tours.By mid-1963,the Beatles had been extremel

    20、y popular in England.2 They held large concerts and performed at clubs.They became the hottest thing on the pop music scene in England.They began as a modestly successful musician group and ended the year as show business legends(传说).John Lennon and Paul McCartney were named composers of the year.3

    21、They were not sure how the Americans would react to the new type of music.Beatlemania hit New York on February 7,1964.Hundreds of fans jammed the airport to greet them.4The concert was broadcast live and attracted the largest one night audience in the history of television up to that time.The Beatle

    22、s were described as a British invasion(入侵) by local and nationwide newspapers at that time.Their victory in America was still remembered as a major turning point in the history of rock and roll.Thanks to the Beatles,a lot of opportunities were opened up to new faces on the market.5A.They decided on

    23、a tour to the United States in 1964.B.Even their hairstyles became major trends at that time.C.Rock music developed in the 1950s and the early 1960s.D.However,their songs changed the lives of generations to come.E.Many rock bands were able to follow in the footsteps of the Beatles.F.They appeared in

    24、 the films AHardDaysNight(1964) and Help!(1965).G.They performed their first concert in America at CBS televisions 53rd street studio.短文改错The aim of this report is to show the opinions on reading paper books.On the one hand,reading paper books do bring us benefits.First,its much more convenience to

    25、read paper books but we can take notes in places where we want to express our opinions.Second,it does less harm to your eyesight.Third,it helped us develop the habit of reading.On the other hand,paper books have some disadvantage.For example,they are not easily to carry.Besides,they cost a lot of pa

    26、per,that is not very friendly to our environment.In the general,paper books cannot be replaced in spite their disadvantages.考点规范练10(必修2Unit5).【解题导语】本文是记叙文。杰米特纳多年来一直坚持用玻璃竖琴演奏美妙的音乐。1.D细节理解题。根据第三段可知,特纳是受父亲的影响对玻璃竖琴产生了兴趣。2.D细节理解题。根据第四段的第四句“Addingortakingawayjustalittlewaterwillchangethesound.”可知,通过增加或减少玻

    27、璃杯中的水量,演奏者就可以演奏出不同的乐调。故选D项。3.B推理判断题。根据第五段的第一句“Turneralwaysusesthelow-pricedglassbecauseitsoundsbetterthancostlycrystaloneandhehasmorecontroloverthesound.”可知,特纳选用便宜的玻璃杯是为了演奏出更美妙的音乐。4.A主旨大意题。通读全文可知,在弗吉尼亚,游人可以看到杰米特纳的精彩表演,他使用玻璃竖琴演奏出美妙的音乐,故A项做标题可以概括文章主题。【解题导语】本文是说明文。音乐对唤醒痴呆病人的记忆十分有用。5.B细节理解题。根据第一段中的“.pla

    28、ysmusicfromherpastforher.ThatsLouisArmstrong,shesays.Shethenrecallsexactdetailsfromherlife.”可知,这位老人的记忆是被她过去听过的一首歌唤醒的。6.A细节理解题。根据第二段中的formstrongmemories及“.helpformmemories.Evenmanyyearslater,hearingthemusiccanbringbackmemoriesoftheselong-pastevents.”可知,本段主要讨论了音乐可以帮助人们形成深刻的记忆,多年后都可能被唤醒。7.B推理判断题。根据第四段中

    29、的“.theyreinastrangeplaceandthererenotalotofcircumstancesinwhichsomeonecouldpulloutthosememories.”可知,如果患有痴呆症的老人住在养老院的话,由于处在不熟悉的环境中,他们很难找回回忆,因此我们应该给这些老人提供熟悉的环境,以便唤醒他们失去的记忆。8.B细节理解题。根据最后一段中的“.fewstudieshaveexploreditsinfluenceonmemoryrecallinpeoplewithdementia.Itsreallyanuntappedarea,.”可知,关于音乐唤醒痴呆病人记忆功

    30、效的研究是项全新的研究。.【解题导语】本文是说明文。本文主要介绍了摇滚乐队“披头士乐队”的组建与流行。1.C根据本段的首句“Rockmusicconsistsofmanydifferentstyles.”可知,空处应该与rockmusic有关,再根据该空后的Atthattime可知,空处应该有表示时间的结构与之呼应。C项“Rockmusicdevelopedinthe1950sandtheearly1960s.”满足了这两个条件,所以选C项。2.B根据该空上一句“Bymid-1963,theBeatleshadbeenextremelypopularinEngland.”可知,此处应该讲述那时

    31、候乐队受欢迎的情况。B项“Eventheirhairstylesbecamemajortrendsatthattime.”能够承接上文。所以选B项。3.A根据该空的下一句“TheywerenotsurehowtheAmericanswouldreacttothenewtypeofmusic.”可知,该空应该讲述theBeatles要去美国巡演,所以选A项。4.G根据该空的下一句“Theconcertwasbroadcast.”可知,应选G项。5.E根据该空的上一句“ThankstotheBeatles,alotofopportunitieswereopeneduptonewfacesonthe

    32、market.”可知,披头士乐队为摇滚方面的新人创造了许多机会。E项讲述的许多摇滚乐队能够沿着披头士乐队的足迹走下去,与上一句内容相吻合。所以选E项。.The aim of this report is to show the opinions on reading paper books.On the one hand,reading paper books dodoes bring us benefits.First,its much more convenienceconvenient to read paper books butand we can take notes in pla

    33、ces where we want to express our opinions.Second,it does less harm to yourour eyesight.Third,it helpedhelps us develop the habit of reading.On the other hand,paper books have some disadvantagedisadvantages.For example,they are not easilyeasy to carry.Besides,they cost a lot of paper,thatwhich is not very friendly to our environment.In the general,paper books cannot be replaced in spiteof their disadvantages.

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2021高考英语大一轮复习 考点规范练10 Unit 5 Music 新人教版必修2.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-367509.html
    相关资源 更多
  • 四年级上册英语课件-Lesson 3 Coat and Scarf|冀教版(三起) (共25张PPT).ppt四年级上册英语课件-Lesson 3 Coat and Scarf|冀教版(三起) (共25张PPT).ppt
  • 六年级上册英语教案Unit 2 What a day! (Checkout time)译林版(三起).doc六年级上册英语教案Unit 2 What a day! (Checkout time)译林版(三起).doc
  • 四年级上册英语课件-lesson 2 what’s the missing number? ∣川教版(三年级起点)(19张ppt) (共16张PPT).ppt四年级上册英语课件-lesson 2 what’s the missing number? ∣川教版(三年级起点)(19张ppt) (共16张PPT).ppt
  • 六年级上册英语教案Unit 2 Ways to go to school人教.doc六年级上册英语教案Unit 2 Ways to go to school人教.doc
  • 四年级上册英语课件-lesson 2 what’s the missing number? ∣川教版(三年级起点) (共13张PPT).ppt四年级上册英语课件-lesson 2 what’s the missing number? ∣川教版(三年级起点) (共13张PPT).ppt
  • 六年级上册英语教案Unit 2 Ways to go to school 人教.doc六年级上册英语教案Unit 2 Ways to go to school 人教.doc
  • 六年级上册英语教案unit 2 ways to go to school part B∣人教(PEP)().doc六年级上册英语教案unit 2 ways to go to school part B∣人教(PEP)().doc
  • 四年级上册英语课件-Lesson 2 What is it?|接力版 (共15张PPT).ppt四年级上册英语课件-Lesson 2 What is it?|接力版 (共15张PPT).ppt
  • 六年级上册英语教案Unit 2 Part B 第二课时.doc六年级上册英语教案Unit 2 Part B 第二课时.doc
  • 四年级上册英语课件-Lesson 2 What is it 课件1|接力版 (共17张PPT).ppt四年级上册英语课件-Lesson 2 What is it 课件1|接力版 (共17张PPT).ppt
  • 六年级上册英语教案Unit 2 Lesson 6 Round Up 北师大版.doc六年级上册英语教案Unit 2 Lesson 6 Round Up 北师大版.doc
  • 四年级上册英语课件-Lesson 2 New and Old|冀教版(三起) (共23张PPT).ppt四年级上册英语课件-Lesson 2 New and Old|冀教版(三起) (共23张PPT).ppt
  • 六年级上册英语教案Unit 2 Lesson 5 Get It Right 北师大版.doc六年级上册英语教案Unit 2 Lesson 5 Get It Right 北师大版.doc
  • 六年级上册英语教案unit 2 lesson 10_人教(精通).doc六年级上册英语教案unit 2 lesson 10_人教(精通).doc
  • 四年级上册英语课件-Lesson 19 Let’s Go Shopping!_冀教版.ppt四年级上册英语课件-Lesson 19 Let’s Go Shopping!_冀教版.ppt
  • 六年级上册英语教案Unit 2 Lesson 10 How Many Are There冀教版.doc六年级上册英语教案Unit 2 Lesson 10 How Many Are There冀教版.doc
  • 四年级上册英语课件-Lesson 16 How many pupils can you see?|接力版 (共18张PPT).ppt四年级上册英语课件-Lesson 16 How many pupils can you see?|接力版 (共18张PPT).ppt
  • 六年级上册英语教案Unit 2 Katie always gets up early湘少版.doc六年级上册英语教案Unit 2 Katie always gets up early湘少版.doc
  • 四年级上册英语课件-Lesson 15 These are pigs. |接力版 (共18张PPT).ppt四年级上册英语课件-Lesson 15 These are pigs. |接力版 (共18张PPT).ppt
  • 四年级上册英语课件-Lesson 15 These are pigs. |接力版 (共17张PPT).ppt四年级上册英语课件-Lesson 15 These are pigs. |接力版 (共17张PPT).ppt
  • 六年级上册英语教案Unit 2 Charlie’s chores北师大版.doc六年级上册英语教案Unit 2 Charlie’s chores北师大版.doc
  • 四年级上册英语课件-Lesson 14 Is the cat fat or thin?|接力版 (共15张PPT).ppt四年级上册英语课件-Lesson 14 Is the cat fat or thin?|接力版 (共15张PPT).ppt
  • 六年级上册英语教案Unit 2Ways to go to school B Review 人教PEP.doc六年级上册英语教案Unit 2Ways to go to school B Review 人教PEP.doc
  • 四年级上册英语课件-Lesson 14 Is the cat fat or thin |接力版 (共18张PPT).ppt四年级上册英语课件-Lesson 14 Is the cat fat or thin |接力版 (共18张PPT).ppt
  • 六年级上册英语教案Unit 1How can I get therePBLet.doc六年级上册英语教案Unit 1How can I get therePBLet.doc
  • 四年级上册英语课件-Lesson 14 Is the cat fat or thin |接力版 (共17张PPT).ppt四年级上册英语课件-Lesson 14 Is the cat fat or thin |接力版 (共17张PPT).ppt
  • 四年级上册英语课件-Lesson 13 The dress is clean|接力版 (共15张PPT).ppt四年级上册英语课件-Lesson 13 The dress is clean|接力版 (共15张PPT).ppt
  • 六年级上册英语教案Unit 11 Shall we go to the theatre湘少版.doc六年级上册英语教案Unit 11 Shall we go to the theatre湘少版.doc
  • 四年级上册英语课件-Lesson 13 The dress is clean. |接力版 (共17张PPT).ppt四年级上册英语课件-Lesson 13 The dress is clean. |接力版 (共17张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1