山东省日照第一中学2020-2021学年高一英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 日照 第一 中学 2020 2021 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省日照第一中学2020-2021学年高一英语下学期期末考试试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项 中选岀最住选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的吋间来回答有关小题和阅读 下一小题。每段对话仅读一遍。1 . What is the weather like today?A. Rainy. B. Cloudy. C. Sunny.2. What are the speakers going to do?A. Go on a trip. B. Buy some C.
2、Wait for a taxi.3. What will the woman do tomorrow afternoon?A. Go to sleep. B. Have a picnic. C. Deal with an email.4. What are the speakers talking about?A. Literature. B. Major. C. Computer.5. What does the man think of the lecture?A. It was more interesting than ever. B. It was long but easy to
3、understand.C. It was far beyond his understanding.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、 C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两 遍。6.Why docs the man call the woman?A.To invite her parents to the trip. B.To remind her of a letter about the trip
4、.C. To ask her to hand in the report tomorrow.7.When does the conversation take place?A. On Sunday. B. On Friday. C. On Wednesday.听下面一段对话,回答第8至10题。7.Where are the two speakers probably?A. In a school. B. In a hotel. C. In a bank.9. What will the woman do at 3 oclock tomorrow?A. Make an appointment.
5、B. Take a test. C. Fill out some forms.10. hats the probable relationship between the speakers?A. Teacher and student. B. Classmates. C. Workmates.听下面一段对话,回答第11至13题。11.Which does the woman think she can afford to buy now?A. Fish. B. Sausage and eggs. C. Caffeine-free coffee.12. Whose price has just
6、increased most?A. Cheese. B. Bacon. C. Meat.13. Why cant the woman buy instant coffee?A. Because its too expensive. B. Because it has caffeine. C. Because its not popular.听下面一段对话,回答第14至17题。14.Whats the trouble with the man?A.He has put on some weight. B.He has a sleep disorder. C.He feels tired easi
7、ly.15.How long has the mans symptom lasted?A. About twenty days. B. About a month. C. About five weeks.16. Why was the man fired?A. Because he was often absent from work.B. Because he was found sleeping at a meeting.C Because his boss didnt sleep well before a meeting.17. What will the man have firs
8、t?A. A chest X-ray. B. A brain scan. C. A blood test.听下面一段独白,回答第18至20题。18. How many cars can the hotel hold?A. 220. B. 235. C. 244.19. What do we know about the rooms?A. All rooms have alarm clocks. B. Snooker rooms need extra fees. C. Single rooms dont have mini-bars.20. What is forbidden?A. Swimmi
9、ng in the pool. B. Taking dogs into the hotel. C. Having breakfast in the room.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWe work with Cambridge County Councils Participation Team to create opportunities for young people to visit the University and lea
10、rn more about it. The following events are scheduled for the 2019/2020 academic year.Super Star workshopsTwelve engaging workshops are planned for young people aged 7 to 11. These half-day visits will be held throughout the year, at times when young people are not at school. If participants complete
11、 8 of the 12 workshops, they will be awarded the nationally recognized Super Star Crest Award.Please note, workshops will only run if we have a sufficient number of attendees (usually around 3+ participants).Explore University DaysExplore University Days are for young people aged 12-15. Participants
12、 visit the University for two days and engage with a range of university-related workshops, and other fun activities.Previous participants have engaged with the following:Visited the Sports CentreTook part in a Neuroscience workshop Enjoyed a two-course meal at a University College.Dates will be con
13、firmed in early December 2019, and a schedule for event will follow in the New Year.Events for post-16 studentsIf you are studying for your post-16 qualifications and are considering applying for Cambridge or would like to find out more about a specific subject, the following events might be for you
14、:University and College Open DaysSubject MasterclassesCambridge Science Festival1. What can the participants do in Super Star workshops?A. To stay half a day there.B. To get a gift.C. To enjoy a free meal.D. To attend College Open Days.2. Which event is specially for applicants of Cambridge Universi
15、ty?A. Super Star workshops.B. The Neuroscience workshop.C. Explore University Days.D. Events for post-16 students.3. The events in the passage most probably aim to _.A. introduce some coursesB. advertise Cambridge UniversityC. enrich students spare time lifeD. promote childrens interest in touring【答
16、案】1. A 2. D 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了剑桥大学2019学年和2020学年的活动信息。【1题详解】细节理解题。根据第二段“These half-day visits will be held throughout the year, at times when young people are not at school.(这些半天的参观将在全年举行,有时是年轻人不在学校的时候)”可知,参与者在Super Star workshops只能待半天。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据最后一部分“If you are studying for your po
17、st-16 qualifications and are considering applying for Cambridge or would like to find out more about a specific subject(如果你正在为获得16岁以上的学历而学习,并且正在考虑申请剑桥大学,或者想了解更多关于特定学科的信息)”可知,16岁以上的学生活动是专门针对剑桥大学申请者的。故选D项。【3题详解】推理判断题。分析文章结构可知,文章采用了总分结构,所以第一段是文章的中心段落;根据第一段“We work with Cambridge County Councils Partici
18、pation Team to create opportunities for young people to visit the University and learn more about it. The following events are scheduled for the 2019/2020 academic year. (我们与剑桥郡议会的参与团队合作,为年轻人创造参观剑桥大学和更多了解它的机会。以下活动将于2019/2020学年举行)”可知,文章主要介绍了2019/2020学年活动的基本信息。由此推知,本文是为了宣传剑桥大学。故选B项。BLetting her take t
19、he wheelMy daughter, Mia, is 16 and learning to drive. Many parents are freaked out (惊慌失措) about putting their easily distracted teenagers in charge of a fast-moving thing of glass and steel. My wife refused to teach her, leaving the task to me.Ive learned a few things. First, Mia didnt know how to
20、drive at all. She didnt even know where to put the key. It was like watching a chimpanzee try to solve a puzzle. Worse, she couldnt remember that D was for drive, and R meant reverse (倒车).Then came the road rules. Mia likes to sail past stop signs. I had to explain that “STOP means STOP”. Had she ac
21、tually read the rule book? “Yes,” she said, but she forgot most of it. “It was so boring.”Although I had been driving her around for her whole life, she hadnt learned anything.Despite these things, Ive also learned that I enjoy teaching her. I think Im pretty good at it. I am much calmer than I thou
22、ght I would be.I also enjoy the one-on-one time we have together. We have some good conversations. So far, we have covered her friends hairstyles and how stressed she feels after school. I enjoyed communicating with her.One Sunday evening, we were driving down a narrow back street, deep in conversat
23、ion, when I realized that the car was moving quite fast. “SLOW DOWN!” I yelled, yanking (猛拉) the hand brake (手刹). We stopped the car and sat in the dark for a minute. “You cant go that fast,” I said. “You dont know enough yet.” I put my hand on her head, “I dont want anything to happen to you.”“Me n
24、either.” she said.“Okay, cool,” I said. “Lets go.”She started the car and we headed back home.4. What can we know from the first two paragraphs?A. Mia knew much about driving.B. Mia was a beginner at driving.C. Mia never followed her parents advice.D. Mia was naturally skillful at driving.5. The mai
25、n reason why the author enjoys Mia teaching is that _.A. he gets to know more about herB. it helps him be calmer in daily lifeC. it is more hands-on teachingD. he can help plan her future6. When Mia drove fast, the author felt _.A. angry and nervous.B. impatient and nervous.C. disappointed and carin
26、gD. surprised and concerned7. The story that the author taught her daughter driving implies that _.A. parents should teach their child driving as early as possibleB. parents must accompany their child to do anythingC. parents should value the time they spend with their kidsD. teenagers should be giv
27、en enough space to develop【答案】4. B 5. A 6. D 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述作者通过教女儿学开车,学会了与孩子共处交流,增加对她的了解,也学会了遇事冷静专注,所以作为父母应该多花时间陪伴孩子。【4题详解】推理判断题。根据第一段“My daughter, Mia, is 16 and learning to drive.(我的女儿米娅16岁,正在学开车)”和第二段“First, Mia didnt know how to drive at all. She didnt even know where to put the key.
28、(首先,米娅根本不知道怎么开车。她甚至不知道把钥匙放在哪里)”可知,Mia根本不会驾驶,车钥匙插哪儿都不知道,所以可以推断她是初学开车的。故选B项。【5题详解】细节理解题。根据第六段“I also enjoy the one-on-one time we have together. We have some good conversations. So far, we have covered her friends hairstyles and how stressed she feels after school. I enjoyed communicating with her.(我也
29、很享受我们单独相处的时光。我们聊得很愉快。到目前为止,我们的交流已经涵盖了她朋友的发型和她放学后的压力。我喜欢和她交流)”可知,作者喜欢手把手教女儿开车主要是因为能和女儿相处、交流并且了解女儿的学校生活和学习压力。故选A项。【6题详解】推理判断题。根据第七段“SLOW DOWN!” I yelled, yanking (猛拉) the hand brake (手刹). We stopped the car and sat in the dark for a minute. “You cant go that fast,” I said. “You dont know enough yet.”
30、I put my hand on her head, “I dont want anything to happen to you.”(“慢点!”我喊道,并且猛拉手刹。我们停下车,在黑暗中坐了一会儿。“你不能开那么快,”我说。“你知道的还不够多。”我把手放在她的头上,“我不希望你发生任何事。”)”可知,通过Mia开车太快作者的惊叫,及时动作控制以及后续安慰等言行表明作者对此既感到吃惊又充满关爱。故选D项。【7题详解】推理判断题。根据第五段“Despite these things, Ive also learned that I enjoy teaching her. I think Im p
31、retty good at it. I am much calmer than I thought I would be.(尽管如此,我也发现我喜欢教她。我觉得我做得很好。我比我想象的要冷静得多)”和全文内容可知,作者通过代替妻子教女儿学开车,学会了与孩子共处交流,增加了对孩子的了解,并且遇事学会冷静专注,这些都让作者喜欢上了与孩子相处,所以这个故事表明作为父母应该珍惜和孩子在一起的时光。故选C项。CPeople have different ways of dealing with a common cold. Some take over the counter medicines suc
32、h as aspirin while others try popular home remedies(治疗) like herbal tea or chicken soup. Yet here is the tough truth about the common cold: nothing really cures it.So why do people sometimes believe that their remedies work? According to James Taylor professor at the University of Washington, colds
33、usually go away on their own in about a week, improving a little each day after symptoms peak, so its easy to believe its medicine rather than time that deserves the credit, USA Today reported.It still seems hard to believe that we can deal with more serious diseases yet are powerless against someth
34、ing so common as a cold. Recently, scientists came closer to figure out why. To understand it, you first need to know how antiviral drugs work. They attack the virus by attaching to and changing the surface structures of the virus. To do that, the drug must fit and lock into the virus like the right
35、 piece of a jigsaw(拼图), which means scientists have to identify the virus and build a 3D model to study its surface before they can design an antiviral drug that is effective enough.The two cold viruses that scientists had long known about were rhinovirus(鼻病毒) A and B. But they didnt find out about
36、the existence of a third virus, rhinovirus C, until 2006. All three of them contribute to the common cold, but drugs that work well against rhinovirus A and B have little effect when used against rhinovirus C.This explains most of the previous failures of drug trials against rhinoviruses, study lead
37、er Professor Ann C. Palmenberg at the University of Wiscons in Madison, US, told Science Daily.Now, more than 10 years after the discovery of rhinovirus C, scientists have finally built a highly detailed 3D model of the virus, showing that the surface of the virus is, as expected, different from tha
38、t of other cold viruses.With the model in hand, hopefully a real cure for a common cold is on its way. Soon, we may no longer have to waste our money on medicines that dont really work.8. What does the author think of popular remedies for a common cold?A. They are quite effective.B. They are slightl
39、y helpful.C. They actually have no effect.D. They still need to be improved.9. How do antiviral drugs work?A. By breaking up cold viruses directly.B. By changing the surface structures of the cold viruses.C. By preventing colds from developing into serious diseases.D. By absorbing different kinds of
40、 cold viruses at the same time.10. What can we infer from the passage?A. The surface of cold viruses looks quite similar.B. Scientists have already found a cure for the common cold.C. Scientists were not aware of the existence of rhinovirus C until recently.D. Knowing the structure of cold viruses i
41、s the key to developing an effective cure.11. What is the best title for this passage?A. Drugs against cold virusesB. Helpful home remediesC. No current cure for common coldD. Research on cold viruses【答案】8. C 9. B 10. D 11. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了目前没有真正能治愈普通感冒的事实,解释了其科学原因,并且介绍了一种可能真正治愈普通感冒的模型。也许,人
42、们很快就会有治愈感冒的方法。【8题详解】推理判断题。根据文章第一段的“Yet here is the tough truth about the common cold: nothing really cures it.”可知,然而,关于普通感冒有一个残酷的事实:没有什么方法能真正治愈它。由此推测,作者认为普通感冒的流行疗法没有效果。C. They actually have no effect.(它们实际上没有什么效果)符合以上推测,故选C项。【9题详解】细节理解题。根据文章第三段的“They attack the virus by attaching to and changing the
43、 surface structures of the virus” 可知,它们通过附着和改变病毒的表面结构来攻击病毒。由此可知,抗病毒药物通过改变感冒病毒的表面结构起作用。B. By changing the surface structures of the cold viruses.(通过改变感冒病毒的表面结构)符合以上说法,故选B项。【10题详解】推理判断题。根据文章第三段的“To do that, the drug must fit and lock into the virus like the right piece of a jigsaw (拼图), which means sc
44、ientists have to identify the virus and build a 3-D model to study its surface before they can design an antiviral drug that is effective enough.”可知,要做到这一点,这种药物必须像拼图游戏的正确部分一样与病毒相匹配并锁定病毒,这意味着科学家必须先识别病毒并建立一个三维模型来研究它的表面,然后才能设计出足够有效的抗病毒药物。由此可知,了解感冒病毒的结构是开发有效治疗方法的关键。D. Knowing the structure of cold virus
45、es is the key to developing an effective cure.(了解感冒病毒的结构是开发有效治愈方法的关键)符合以上说法,故选D项。【11题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其第一段的“Yet here is the tough truth about the common cold: nothing really cures it”(然而,关于普通感冒有一个残酷的事实:没有什么方法能真正治愈它。)可知,文章主要介绍了目前没有真正能治愈普通感冒的事实,解释了其科学原因,并且介绍了一种可能真正治愈普通感冒的模型。也许,人们很快就会有治愈感冒的方法。C. No
46、current cure for common cold(目前还没有治愈普通感冒的方法)可以作为本文标题,对文章进行概括,故选C项。DIt happens countless times a day. A flowers bright color and the smell of sweet nectar (花蜜) attract a bee. The bee stops by for a quick taste and small grains of pollen (the powder produced by a flower) stick to its body. The bee the
47、n travels to another flower of the same type and leaves the pollen as it has another meal. This is an example of animal pollination (授粉) a process extremely important to plant reproduction.Its not only plants that depend on animal pollination humans do, too. Worldwide, nearly a thousand plants that
48、we grow for food, spices, clothing fibers, and medicine depend on it. If pollination suddenly stopped, we would have no apples, tomatoes, coffee, and many other goods.This important process is carried out by more than 200,000 different animal species known as pollinators. Flies and beetles - the ori
49、ginal pollinators - date back 130 million years to the first flowering plants. Birds, butterflies, and ants also do their part. Even nonflying mammals help out: monkeys tear open flowers with their hands, accidentally spreading pollen into the air and onto their fur.Pollinators are therefore importa
50、nt, but they are also at risk. Climate change, habitat loss, and invasive predators (入侵捕食者) all threaten them. The United States, for example, has lost over 50 percent of its honeybees over the past ten years. A serious threat facing bees is colony collapse disorder, when worker bees mysteriously di
51、sappear from their colony. Scientists are still trying to identify its cause.There is a quote attributed to Einstein that if bees ever disappeared, man would only have four years left to live. Whether thats true or not does not really matter, says wildlife photographer Louie Schwartzberg: the key po
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-370492.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
