广东省茂名地区2019-2020学年高一英语上学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 茂名 地区 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省茂名地区2019-2020学年高一英语上学期期末考试试题(含解析)(满分:150分 时间:140分钟)第卷听力部分(共两节,满分20分)请将本部分题的答案写在答题卡上第一节:听对话,并根据题目的要求提问和回答(每小题1.5分,共12分)In this part, you are required to act as a role and complete three communicative tasks: listen to a speaker, ask the speaker three questions and then answer five questions.情景介绍:角色
2、:你是Mary。任务:(1)与朋友Tom谈论学校设施(facilities)的相关事情;(2)根据谈话内容回答另一个朋友的问题。生词:house (收藏) court (球场)Now please get ready to ask three questions in English according to the following Chinese tips. You have thirty seconds to prepare the question. When you hear a beep, begin to ask the question.1) Please get ready
3、 to ask the first question in English.中文呈现:这是和另一所大学的比赛吗?学生提问:_电脑回答:(磁带录音)2) Please get ready to ask the second question in English.中文呈现:这儿有篮球场吗?学生提问:_电脑回答:(磁带录音)3) Please get ready to ask the third question in English.中文呈现:你做一些运动吗?学生提问:_电脑回答:(磁带录音)Now please get ready to answer five questions in Eng
4、lish. You are allowed thirty seconds to prepare the answer. When you hear a beep, begin to answer the question.4) Please get ready to answer the first question.电脑提问:(磁带录音)学生回答:_5) Please get ready to answer the second question.电脑提问:(磁带录音)学生回答:_6) Please get ready to answer the third question.电脑提问:(磁
5、带录音)学生回答:_7) Please get ready to answer the fourth question.电脑提问:(磁带录音)学生回答:_8) Please get ready to answer the fifth question.电脑提问:(磁带录音)学生回答:_第二节 听独白,根据所听的内容,把它补充完整。(每小题2分,共8分)In this part, you are required to listen to a monologue and then retell it basedon what you have heard.梗概:Tom有天在去集市的路上帮助一位妇
6、人提了苹果,妇人很感激他。关键词:help(帮助),carry(提,basket(篮子),kind (友好的),leave(离开)Now please get ready. When you hear a beep,begin to retell it.Be Kind to OthersTom is fifteen years old and always ready to help others. One day, 9. , he saw a woman carrying a large basket of apples. She looked very pale and tired, so
7、 Tom asked, 10. If you are, I can help you carry your basket. “Thank you,” replied the woman. Tom put the womans basket on his bike. They walked together and the woman told Tom about her family. She said, “11. , and Im going to sell these apples at the market in town to buy some medicine for him.” T
8、om said, “Im going to the market to meet my mother, so I can help you carry these apples to the market.” “But Im afraid youll be late. I hope your mother wont be angry with you, said the woman.” “Dont worry. My mother always lets me be kind to others,” said Tom. When they got to the market, the woma
9、n offered to give Tom some apples for his help. But Tom said, “No, thank you. 12. ” Then he left happily.第卷 笔试部分(满分130分)第一部分 阅读理解(共两节,满分35分)第一节 阅读理解(共10小题;每小题2.5分,满分25分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThe other day I walked along with my friends towards the cafeteria and outside I co
10、uld see a crowd made up mostly of girls. I couldnt make out what was happening We came closer and were able to see that a lady was cutting a girls hair Beside there was a poster which encouraged people to donate about 10 inches of their hair in order to make wigs (假发) for patients who suffered from
11、cancer and had lost all or most of their hairI was moved by the courage of those girls who were excitedly waiting their turn to get their hair cut My friends sensed this and asked me if I was considering donating my hair I told them I would like to but I was a little anxious about how I would end up
12、 looking But finally, I made up my mindI asked one of my friends to braid (编) my hair and the rest of them started cheering me on so I would not back off We went outside and I was now in line It was finally my turn so I walked towards the lady; she sat me down on a chair and didnt even spend 30 seco
13、nds cutting my braid More than half of my hair was put in a bag and I couldnt hide my joy I just couldnt help but think about a person who would be happy with her new image I knew I would never meet her,but I felt pleased with the act of kindness that I made that day1. What were the girls waiting to
14、 do?A. Cut a girls hairB. Drink special coffeeC. Buy wigs for some patientsD. Donate their hair to cancer patients2. What made the author anxious at first?A. The long lineB. Her friends opinionsC. Her look with short hairD. The courage of those girls3. What can we learn from the last paragraph?A. Th
15、e authors kindness also made her dayB. People are usually happy with new imagesC. People should try hard to help cancer patientsD. The author looked forward to meeting that patient【答案】1. D 2. C 3. A【解析】【分析】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者参与了为癌症患者捐赠头发的活动,为自己的善举感到高兴。【1题详解】细节理解题。根据第一段Beside there was a poster which en
16、couraged people to donate about 10 inches of their hair in order to make wigs for patients who suffered from cancer and had lost all or most of their hair(旁边有一张海报,鼓励人们捐出大约10英寸的头发,为癌症患者制作假发,这些患者的头发已经全部或大部分脱落)可知,女孩们是在等着为癌症患者捐赠头发。故选D。【2题详解】细节理解题。根据第二段My friends sensed this and asked me if I was conside
17、ring donating my hair. I told them I would like to but I was a little anxious about how I would end up looking.(我的朋友们意识到了这一点,问我是否考虑捐头发。我告诉他们我愿意,但我有点担心自己最终的样子。)可知,作者一开始焦虑是因为她担心她留着短发的样子。故选C。【3题详解】推理判断题。根据最后一段I knew I would never meet her, but I felt pleased with the act of kindness that I made that da
18、y.(我知道我永远也见不到她了,但我为那天所做的善举感到高兴。)可知,作者的善良也让她自己感觉到开心。故选A。【点睛】细节理解题的解题思路:细节理解题就是我们常见的wh-题,它们大多是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。抓住文段中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其它类型问题的基础。该题型几乎都可以在文章中直接找到与答案有关的信息,或是其变体。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节,做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题和选项有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。如第一小题,根据第一段Beside t
19、here was a poster which encouraged people to donate about 10 inches of their hair in order to make wigs for patients who suffered from cancer and had lost all or most of their hair(旁边有一张海报,鼓励人们捐出大约10英寸的头发,为癌症患者制作假发,这些患者的头发已经全部或大部分脱落)可知,女孩们是在等着为癌症患者捐赠头发。故选D。BThe beach may seem like an inviting place
20、to run on a cool summer morning, but is running on the sand good for your body? It can be, but its important to be aware of the challenges that some beach runners experience before you get ready.Running on the beach can be a good thing. Its certainly different from running on a track or a pavement.
21、For starters, sand can be a challenge because it has an uneven (不平坦的) surface. As you push off, youre going to lose some of your push as the sand moves. So, youre not going to be able to push yourself forward as you would on a track or a pavement. But this unevenness has an upside; It gives your bod
22、y an extra workout, forcing you to exercise muscles that dont get as much use during runs on firm surfaces. For example, your feet, ankles and lower back might feel sorer and more tired than usual after a beach run just because the surface is constantly moving and changing step to step.You also migh
23、t feel sore afterward because beaches tend to slope (倾斜) down to the water. If youre going for a long run on the beach, you might notice that one side of your body might feel sorer because youre putting more pressure on it due to the slope.Some beach runners prefer to run barefoot not wearing anythi
24、ng on feet. However, if youre not used to barefoot running, start slowly and dont run long distances at first. Thats because running barefoot uses more different muscles than running with shoes does, and its important to strengthen these muscles and adapt your feet. If you want to run barefoot and a
25、s long as you run carefully enough into it, go for it!Running on the sand can be a smart choice for you, because running on softer ground surfaces can reduce muscle damage.4. Why is it difficult to run on the beach for starters?A. Running on its uneven surface takes much effort.B. People need to run
26、 carefully on its smooth surface.C. The soft surface makes people fall over easily.D. Its hard to keep ones balance on its hard surface.5. Which of the following best explains “upside” underlined in Paragraph 2?A. Character.B. Reason.C. Advantage.D. Challenge.6. The passage can probably be found in
27、_.A. A primary school textbookB. A sports magazineC. A tourist guideD. A scientific report【答案】4. A 5. C 6. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了沙滩慢跑者有可能会经历的挑战。【4题详解】细节理解题。根据文章第二段内容For starters, sand can be a challenge because it has an uneven surface. As you push off, youre going to lose some of your push as the
28、 sand moves. So, youre not going to be able to push yourself forward as you would on a track or a pavement. (对于初学者来说,沙子可能是个挑战,因为它的表面不平整。当你推的时候,沙子移动的时候,你会失去一些推力。所以,你不可能像在跑道或人行道上那样推动自己前进)可知,对于初学者来说在沙滩跑步会因为表面不平整而无法像在跑道或人行道那样容易前进。故选A项。【5题详解】词义猜测题。划线单词所在句有“but”存在,说明与前文为转折关系,前文“For starters, sand can be a
29、 challenge because it has an uneven surface. As you push off, youre going to lose some of your push as the sand moves.”讲述的是在沙滩跑步对于初学者来说的困难,而划线单词所在句后文“It gives your body an extra workout, forcing you to exercise muscles that dont get as much use during runs on firm surfaces(它给你的身体一个额外的锻炼,迫使你锻炼肌肉,在坚实的
30、表面上跑步不会得到太多的使用)”在讲述其好处。因此“upside”所在句应是承前启后的作用,可推知“upside”可以理解为“优点;好处”,与选项C. Advantage含义相同。故选C项。【6题详解】推理判断题。通读全文可知,文章核心主题为“Running on the sand(沙滩慢跑)”,因此可推知,文章应是刊登在体育类杂志上。故选B项。【点睛】判断文章出处题话题词汇做判断在做此类题目时,要具备一定的常识,把文章的内容与自己所具备的常识结合起来作出正确的判断,如要对报纸,杂志,网络,广告,说明书,旅游指南,药品说明等文章的语言特色和话题词汇有基本的了解,根据文章的语言特色和话题词汇对号
31、入座,快速选出最佳答案。如小题3:3. The passage can probably be found in _.A. A primary school textbook B. A sports magazineC. A tourist guide D. A scientific report通过阅读文章可知,本文的话题词汇应是“running on the sand”,结合常识判断其为一篇体育有关的文章,因此答案应为B项。CThe biggest challenge faced by travelers especially those who like to have a hiking
32、 trip is how to ensure a steady supply of clean clothes. Now, thanks to a great invention called Scrubba Wash Pack, that worry may be a thing of the past.The portable(手提的) washing machine was invented by Ash Newland in 2010, while planning to climb Mt. Kilimanjaro. Struck by the limited packing spac
33、e, he got inspiration(灵感) from traditional washboards to create a bag that could be used to clean clothes. Then he gave up his career as a lawyer and focused on perfecting the bags design. By 2012, the bag was ready for the public. It weighed only 180 grams and required very little storage space, ma
34、king it perfect for anyone wishing to travel light.Not surprisingly, the bag worth 55 dollars was an instant hit with travelers, university students and even passengers. However, Newland was not satisfied. He still saw a flaw(缺点) with his invention dirty clothes had to be carried around in a separat
35、e bag! The recently introduced Scrubba Wash Pack solves that problem.In order to make the pack active, dirty clothes are placed inside the bag along with two to three liters of water. The bag is then shut tightly to ensure all air is squeezed out(挤出去) and the clothes are massaged for a few minutes.
36、After a quick wash, they are clean and ready to be dried. According to Newland, the pack can clean anything from jeans to smelly socks! Whats even more amazing is that with a capacity to hold 13-liters of water, it can be used to wash more clothes at a time.The best part is that the 99-dollar pack t
37、hat will be available for sale later this year, only weighs 300 grams and is completely foldable, making it easy to store when its not in use. With the Scrubba Wash Pack, wandering through foreign cities searching for a washing shop, or paying for washing machines may soon be a thing of the past!7.
38、What led Ash Newland to create the Scrubba Wash Bag?A. His job requirements.B. His personal experience.C. His interest in invention.D. A traditional washboard.8. Why wasnt Ash Newland satisfied with his former invention?A. The invention was not so convenient.B. Clothes couldnt be washed well.C. The
39、bag couldnt contain enough water.D. The cost of the invention was very high.9. It can be inferred that the improved Wash Pack _.A. turns to be much environmentally friendlierB. will replace the traditional washing machinesC. can encourage more people to travel a long distanceD. will be widely used b
40、y more travelers in the future10. What is the passage mainly about?A. Introducing a great new invention.B. Explaining the development of backpackC. Listing some common problems for travelers.D. Comparing two kinds of washing machines.【答案】7. B 8. A 9. D 10. A【解析】本文讲述了Scrubba Wash Pack的来源以及功能。【7题详解】B细
41、节理解题。根据第二段The portable(手提的) washing machine was invented by Ash Newland in 2010, while planning to climb Mt. Kilimanjaro. Struck by the limited packing space, he got inspiration(灵感) from traditional washboards to create a bag that could be used to clean clothes.可知计划攀登乞力马扎罗山时便携式洗衣机便在2010年新发明出来,在有限的包装
42、空间中,他从传统的搓衣板获得了灵感并创建一个包,可以用来清洁衣服。根据句意可知选B。【8题详解】A细节理解题。根据第三段中However, Newland was not satisfied. He still saw a flaw(缺点) with his invention dirty clothes had to be carried around in a separate bag!他发现脏衣服只能放一个袋子,不方便,所以有些不满意。根据句意可知选A。【9题详解】D推理判断题。根据最后一段With the Scrubba Wash Pack, wandering through for
43、eign cities searching for a washing shop, or paying for washing machines may soon be a thing of the past!与Scrubba Wash Pack相比,在国外的一个洗衣店,或者购买洗衣机可能很快成为过去的事情。根据句意可知选D。【10题详解】A主旨大意题。本文讲述了Scrubba Wash Pack的来源以及功能。根据句意可知选A。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑,选项中有两项为多余选项。How to pr
44、epare for an exam is a big question that you always ask yourself. Here are some tips that may help you.Never fear or hate exam and be confident.Some students study well but still may be much afraid of exams and due to this reason they get upset and wont be able to get marks._11_You have to be confid
45、ent and it is of great help for you to gain success.Prepare a good timetable.Prepare a timetable before starting the study._12_Difficult subjects can be given more time and easier ones less, but most importantly you should spare some time for rest.Select a proper atmosphere for studying.Studying atm
46、osphere plays a very important role._13_So pick a place where you feel comfortable. That is where you feel relaxed and can pay attention to what you are doing. Make sure that while you are studying a subject you are focusing on it only. So keep the books of other subjects away from your eyesight so
47、that you wont be upset about all the things you have to learn.Make notes while studying.This is a very important point. While studying, make small notes. The note should be short and clear to make the review easier._14_Yet dont try to cover everything in it._15_On the night before exam you have to s
48、leep well, at least 6 hours and not more than 8 hours. Remember this will have a great effect on your exam. And have your food as in your daily diet.A. Sleep well and eat well.B. So try to present answers in points.C. This should include all the subjects.D. Can anyone study well while others around
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
六年级下册语文课件-25科学幻想之父|冀教版 (共21张PPT).ppt
