2021届高考英语大一轮复习综合检测8北师大版.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021 高考 英语 一轮 复习 综合 检测 北师大
- 资源描述:
-
1、综合检测(选修8)第一部分略第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A(2019江苏南京外国语学校高三模拟)Basketball Statistician Help WantedThe Athletic Department is looking for students to help assist staff during the Fall 2016, Winter 201617 and Spring 2017 semesters. Students in this position
2、 will be keeping live statistics during basketball games. Students must meet all of the following requirements:Good computer skillsAvailable evenings and weekendsKnowing basketball rules and statisticsStudents interested in working for the Athletic Department should contact the Athletic Coordinator
3、at their respective (各自的) campuses.TP/SS Athletic Coordinator, Michael Simone, 2405671308Rockville Athletic Coordinator, Jorge Zuniga, 2405677589Springfield Athletic Coordinator, Gary Miller, 2405672273Germantown Athletic Coordinator, Gauri Chavan, 2405676915本文是一则广告。广告介绍了所要招聘的篮球比赛统计员应具备的条件以及各大学的运动协调
4、人员的联系方式。21When will the job start?AIn May 2016. BIn May 2017.CIn September 2016.DIn September 2017.答案:C解析:细节理解题。根据文中的“during the Fall 2016, Winter 201617 and Spring 2017 semesters”可知,the Fall 2016与C项内容一致,故选C项。22Who is more likely to get the job?ASam, English major, member of the college basketball t
5、eam.BJudy, IT staff with night classes, childrens basketball team coach.CTed, computer major, basketball fan, free on evenings and weekends.DMolly, parttime programmer, high school basketball player, new mother.答案:C解析:细节理解题。文中的“Students must meet all of the following requirements: Good computer skil
6、ls, available evenings and weekends, knowing basketball rules and statistics”与C项中的“computer major, basketball fan, free on evenings and weekends”相吻合,故选C项。23Whom should you contact if you want to apply for the job in Rockville?AMichael.BJorge.CGauri.DGary.答案:B解析:细节理解题。根据题干中的“in Rockville”,在文章中找到对应的内容
7、“Rockville Athletic Coordinator, Jorge Zuniga, 2405677589”,故选B项。B(2019河北衡水市第二中学高三模拟)Papa, as a son of a dirtpoor farmer, left school early and went to work in a factory, for education was for the rich then. So, the world became his school. With great interest, he read everything he could lay his han
8、ds on, listened to the town elders and learned about the world beyond his tiny hometown. “Theres so much to learn,” hed say. “Though were born stupid, only the stupid remain that way.” He was determined that none of his children would be denied (拒绝) an education.Thus, Papa insisted that we learn at
9、least one new thing each day. Though, as children, we thought this was crazy, it would never have occurred to us to deny Papa a request. And dinner time seemed perfect for sharing what we had learned. We would talk about the news of the day; no matter how insignificant, it was never taken lightly. P
10、apa would listen carefully and was ready with some comment, always to the point.Then came the momentthe time to share the days new learning.Papa, at the head of the table, would push back his chair and pour a glass of red wine, ready to listen.“Felice,” hed say, “tell me what you learned today.”“I l
11、earned that the population of Nepal is.”Silence.Papa was thinking about what was said, as if the salvation (拯救) of the world would depend upon it. “The population of Nepal. Hmm. Well.” hed say. “Get the map; lets see where Nepal is.” And the whole family went on a search for Nepal.This same experien
12、ce was repeated until each family member had a turn. Dinner ended only after we had a clear understanding of at least half a dozen such facts.As children, we thought very little about these educational wonders. Our family, however, was growing together, sharing experiences and participating in one a
13、nothers education. And by looking at us, listening to us, respecting our input, affirming (肯定) our value, giving us a sense of dignity, Papa was unquestionably our most influential teacher.Later during my training as a future teacher, I studied with some of the most famous educators. They were impar
14、ting what Papa had known all along the value of continual learning. His technique has served me well all my life. Not a single day has been wasted, though I can never tell when knowing the population of Nepal might prove useful. 家境贫寒的父亲人穷志不穷,一生都在努力学习。父亲很重视让孩子接受教育,并利用家庭这一平台让孩子学到很多东西,让他们受益终生。24What do
15、 we know from the first paragraph?AThe authors father was born in a workers family.BThose born stupid could not change their life.CThe poor could hardly afford school education.DThe town elders wanted to learn about the world.答案:C解析:细节理解题。根据第一段中“for education was for the rich then. So, the world bec
16、ame his school.”可知作为一个穷人,爸爸付不起学费,那时的教育是为有钱人准备的,因此整个世界就成了他的学校,故选C。25The underlined word “it” in the second paragraph refers to “_”Aone new thingBthe newsCa requestDsome comment答案:B解析:代词指代题。根据画线词前We would talk about the news of the day可知,这里的it代指的是news。故选B。26What is the greatest value of “dinner time”
17、to the author?AWinning Papas approval.BShowing talents.CContinual learning.DFamily gettogether.答案:C解析:推理判断题。根据文章最后一段中“They were imparting what Papa had known all along the value of continual learning. His technique has served me well all my life.”可知,儿时长期坚持的晚餐时间的交流实际上是一种持续不断的学习,故选C。27It can be learne
18、d from the passage that the author _.Aappreciated his fathers educational techniqueBknew very well about NepalCfelt regret about those wasted daysDenjoyed talking about news答案:A解析:推理判断题。根据最后一段中His technique has served me well all my life.可知A项正确。C(2019浙江绍兴诸暨中学高三一模)The World Health Organization (WHO)
19、says the widespread use of sugar in food products and drinks is a major concern in many areas. So WHO officials are calling on governments to require taxes on sugary drinks. The officials believe the taxes also would reduce the risk of health problems resulting from obesity (肥胖)Obesity is a conditio
20、n in which the body stores large, unhealthy amounts of fat. A new report says that in 2014 more than onethird of the adults in the world were overweight, and 500 million were considered obese. The United Nations agency estimates that in 2015, 42 million children under age 5 were either overweight or
21、 obese. Almost half of these boys and girls live in Asia and onefourth in Africa.The UN agency blames unhealthy diets for a rise in diabetes cases. There are more than 400 million cases of the disease worldwide. The WHO says 1.5 million people die from it every year. It says the use of sugar in food
22、 products and drinks is a major reason for the increase in rates of obesity and diabetes.Temo Waqanivalu is with the agency. He told VOA that taxing sugary drinks would reduce consumption and save lives. Waqanivalu noted that Mexico enacted a 10 percent tax on sugary drinks in 2014. He said by the e
23、nd of the year, there was a 6 percent drop in the consumption of such drinks. Among poor people, the number of people who consumed sugary drinks dropped by 17 percent.The WHO says people should limit the amount of sugar they consume. It says they should keep their sugar intake to below 10 percent of
24、 their total energy needs, and reduce it to less than 5 percent for improved health.本文是一篇说明文。鉴于目前世界肥胖人口数量的增长,世界卫生组织呼吁政府向含糖饮料征税,希望以此来降低其消费量。28Why are taxes on sugary drinks required?ATo limit their use and popularity.BTo readjust the economic structure.CTo warn people to change their lifestyle.DTo en
25、sure the markets diverse development.答案:A解析:细节理解题。根据第一段中的“The World Health Organization (WHO) says the widespread use of sugar in food products and drinks is a major concern in many areas. So WHO officials are calling on governments to require taxes on sugary drinks”可知,由于糖在食品和饮料中的广泛使用成为很多地区关心的主要问题,世
26、界卫生组织才呼吁对含糖饮料征税,故此举是为了限制含糖饮料的使用及盛行。故选A。29What do the figures in the second paragraph suggest?AAdult obesity is ignored at present.BObesity is a severe worldwide problem.CObesity can block economic development.DObesity is most serious in developed countries.答案:B解析:推理判断题。根据第二段中的“in 2014 more than onet
27、hird of the adults in the world were overweight, and 500 million were considered obese.”和“in 2015, 42 million children under age 5 were either overweight or obese. Almost half of these boys and girls live in Asia and onefourth in Africa”可知,作者在第二段中引用多种数据是为了说明肥胖在全球范围内是一个严峻的问题。故选B。30What does the under
28、lined word “enacted” mean in the passage?AAbolish.BPass. CPromise.DReduce.答案:B解析:词义猜测题。根据上文的“taxing sugary drinks would reduce consumption and save lives”可知,对含糖饮料征税会减少消费和挽救生命,故下文Waqanivalu所举的墨西哥的例子就是为了印证这一观点,故画线词所在句表示的是墨西哥在2014年通过了对含糖饮料征收10%的税的法律。由此可知,画线词意为“通过(法律)”,故选B。31What does the example of Mex
29、ico prove?ATax policies are unfair to the poor.BSugary drinks are a threat to health.CThe poor consume more sugary drinks.DTaxing sugary drinks makes a difference.答案:D解析:推理判断题。根据倒数第二段中的“.by the end of the year, there was a 6 percent drop in the consumption of such drinks. Among poor people, the numb
30、er of people who consumed sugary drinks dropped by 17 percent”可知,作者援引墨西哥的例子是为了说明对含糖饮料征税是起作用的。故选D。D(2019江苏省苏州中学高三月考)A good workout doesnt just make the body stronger. It also produces a chemical that may keep depression away, scientists report. The researchers mapped out the protective activity of on
31、e chemical that the body makes during exercise. These data may help explain why exercise can heal a person in different ways, says Andrew Miller, a psychiatrist at Emory University in Atlanta.After a good workout, muscles produce a chemical called PGC1 alpha. It signals the body to make more blood v
32、essels and more mitochondria (线粒体). Those mitochondria are important features of cells. They change food into the energy that powers cells.The new study shows that the increase of PGC1 alpha has benefits that reach all the way to the brain. In one set of tests, the scientists exposed mice to several
33、 things that cause stress. After five weeks, the stressed mice showed signs of depression. They consumed less sweet water and did not try to swim when placed in a tank of water. The researchers then conducted the same tests on mice that had been genetically altered to produce high levels of PGC1 alp
34、ha. These mice did not show signs of depression after five weeks of stress. But Maria Lindskog, the lead scientist, and her team didnt stop there. They injected kynurenine (犬尿素) into their mice, a chemical that the body produces during stress. The animals showed signs of depression.But the researche
35、rs found that PGC1 alpha helped transform kynurenine into a different chemical. That new chemical had trouble reaching the brain. So mice whose muscles had produced high levels of PGC1 alpha no longer became depressed. These animals seemed immune to the negative effects of kynurenine. Her team looke
36、d for the same effects in people. After volunteers exercised for three weeks, their muscles produced PGC1 alpha and other chemicals that helped lower kynurenine levels in the brain. The study may point to better treatments for depression.本文是一篇说明文。一项研究表明,运动不仅让人身体强壮,还能让人心情愉悦,远离抑郁。32What does PGC1 alph
37、a function as?AA sensory motivator.BA cell protector.CA signal sender.DAn energy provider.答案:C解析:细节理解题。根据第二段中的“muscles produce a chemical called PGC1 alpha. It signals the body to make more blood vessels and more mitochondria (线粒体).”可知,PGC1 alpha是肌肉所产生的一种化学物质,它给身体传递信号,使其产生更多的血管和线粒体。由此可知,PGC1 alpha充当
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
