山东省济宁市曲阜市第一中学2020-2021学年高一上学期10月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省济宁市曲阜市第一中学2020-2021学年高一上学期10月月考英语试题 WORD版含解析 山东省 济宁市 曲阜市 第一 中学 2020 2021 学年 上学 10 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2020-2021学年山东省济宁市曲阜市第一中学高一上学期10月月考英语试题考试时间:120分钟;试卷分值:150分注意事项:1. 答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息2. 请将答案正确填写在答题卡上,在试卷上作答无效第I卷(选择题)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where does this conversation probably tak
2、e place?A. In a bookstore. B. In a classroom. C. In a library.2. At what time will the film begin?A.7:20. B.7:15. C.7:00.3. What are the two speakers mainly talking about?A. Their friend Jane. B. A weekend trip. C. A radio programme.4. What will the woman probably do?A. Catch a train. B. See the man
3、 off. C. Go shopping.5. Why did the woman apologize?A. She made a late delivery. B. She went to the wrong place. C. She couldnt take the cake back.第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟:听完后,各小题给出5秒钟的做答时间。每段对话读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Whos
4、e CD is broken?A. Kathys. B. Mums. C. Jacks.7. What does the boy promise to do for the girl?A. Buy her a new CD. B. Do some cleaning. C. Give her 10 dollars.听第7段材料,回答第8、9题。8. What did the man think of the meal?A. Just so-so. B. Quite satisfactory. C. A bit disappointing.9. What was the 15% on the bi
5、ll paid for?A. The food. B. The drinks. C. The service.听第8段材料,回答第10至12题。10. Why is the man at the shop?A. To order a camera for his wife.B. To have a camera repaired.C. To get a camera changed.11. What colour does the man want?A. Pink. B. Black. C. Orange.12. What will the man do afterwards?A. Make
6、a phone call. B. Wait until further notice. C. Come again the next day.听第9段材料,回答第13至16题。13. What would Joe probably do during the Thanksgiving holiday?A. Go to a play. B. Stay at home. C. Visit Kingston.14. What is Ariel going to do in Toronto?A. Attend a party. B. Meet her aunt. C. See a car show.1
7、5. Why is Ariel in a hurry to leave?A To call up Betty. B. To buy some DVDs. C. To pick up Daniel.16. What might be the relationship between the speakers?A. Classmates. B. Fellow workers. C. Guide and tourist.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where does Thomas Manning work?A. In the Guinness Company. B. At a ra
8、dio station. C. In a museum.18. Where did the idea of a book of records come from?A. A bird-shooting trip. B. A visit to Europe. C. A television talk show.19. When did Sir Hughs first book of records appear?A. In 1875. B. In 1950. C. In 1955.20. What are the two speakers going to talk about next?A.
9、More records of unusual facts. B. The founder of the company. C. The oldest person in the world第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题:每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWelcome to our school. You can do a lot of things here. Come and join us.TimetableSunday8:30-11:30Personal InventionsYou can see m
10、any inventions by the students;you may also bring your own inventions.Monday19:00-21:00Space and ManDr. Thomas WestIf you want to know more about the universe.Wednesday19:30-21:00Modern MedicineMrs. Lucy GreenWould you like to know medical science?Friday18:30-21:00Computer ScienceMr. Harry Morison f
11、rom Harvard UniversityLearn to use Windows XP.1. You may have a chance to introduce your inventions on _.A. MondayB. Friday .C. SundayD. Wednesday2. The person who teaches Computer Science is from_.A. AustraliaB. AmericaC. CanadaD. New Zealand3. You may learn something about a disease called TB from
12、 _.A. Mr. MorisonB. Dr. WestC. Mr. ThomasD. Mrs. Green4. If you want to learn something about satellites you can go to the class from_.A. 18:30 to 21:00 on FridayB. 8:30 to 11:30 on SundayC. 19:00 to 21:00 on MondayD. 19:30 to 21:00 on Wednesday【答案】1. C 2. B 3. D 4. C【解析】【分析】本文是则广告。欢迎来到我们学校。你可以在这里做很
13、多事情。来加入我们吧。【1题详解】细节理解题。从第一则广告的内容:Sunday8:30-11:30Personal(个人的) Inventions(发明)可知,星期天你可能有机会介绍你的发明。故选C。【2题详解】细节理解题。从第四则广告的句子:Computer Science Mr. Harry Morison from Harvard(哈佛)University(大学)可知Mr. Harry Morison 是哈佛大学的,就是美国的。故选B。【3题详解】细节理解题。从第三则广告的内容Mrs. Lucy Green,Would you like to know medical(医学的) sci
14、ence?可知,你可以从格林夫人那里学到一些关于结核病的知识。故选D。【4题详解】细节理解题。从第二则广告的时间19:00-21:00可知,如果你想学习一些关于卫星的知识,你可以在周一的19:00到21:00去上课。故选C。BOn my first day of high school,I asked an eleventh grader where my class was. And he told me it was “on the fourth floor,next to the pool.” I found out five minutes later that we dont eve
15、n have a fourth floor and theres no pool either! Besides that,I didnt have any trouble with the older kid.I think the biggest difference between middle and high school is the homework load (工作量) and size of the school. I went from maybe fifteen minutes of homework a night to several hours,so I had t
16、o learn how to make full use of time! Our class size is around 550,but joining in clubs,sports,music,and other activities at school makes it easier to get to know people in every grade.The best advice I can give about the years you spend in high school is to learn things for yourself,not just to get
17、 a good grade. There have been so many tests that Ive prepared for the night before,gotten an A,and not remembered anything later. Ive changed that this year,and I enjoy school so much more. Dont take easy classes just to have a simple year. If you have a choice between chemistry and sports,the firs
18、t will prove to be a lot more useful!While drinking and smoking might be present in some middle schools,theyre also around in high school. I have a lot of friends who promised theyd never drink or smoke,but are now partying every weekend. If you have “fun” and spend your nights wasting instead of st
19、udying,you will regret it when youre applying for (申请) college. The “friends” who say youre a loser for not partying are really not your friends at all. Its hard to see your closest friends grow apart and go in different directions,but dont follow their footsteps. Create your own path in life and ma
20、ke your own decisions.5. What does the author think of high school?A. There are very few activities.B. Its hard to meet new people there.C. It requires hard work.D. There isnt enough time for homework.6. The author advises high school students to_.A. get ready for tests the night beforeB. give up sp
21、ortsC. choose useful classesD. try their best to get good grades7. The text is probably written by_.A. a high school studentB. a chemistry teacherC. a college studentD. a sports player8. The last paragraph mainly tells us_.A. not to make decisions on your ownB. not to take part in any parties in hig
22、h schoolC. not to lose ourselves in high schoolD. not to make any friends in high school【答案】5. C 6. C 7. A 8. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要讲述了高中阶段要注意的事项,并给出了相应的一些建议。【5题详解】细节理解题。根据第二段中“I think the biggest difference between middle and high school is the homework load (工作量) and size of the school. I went fro
23、m maybe fifteen minutes of homework a night to several hours,so I had to learn how to make full use of time!(我认为初中和高中最大的区别是家庭作业的量和学校的规模。我从一个晚上大概15分钟的作业变成了几个小时,所以我必须学会充分利用时间!)”。由此可知,高中需要更加努力地学习。故选C。【6题详解】细节理解题。根据第三段的“If you have a choice between chemistry and sports,the first will prove to be a lot m
24、ore useful(如果你要在化学和体育之间做出选择,第一种会更有用)”可知,作者是建议学生们应该选择有用的课程。故选C。【7题详解】推理判断题。根据第一段中“On my first day of high school,I asked an eleventh grader where my class was. And he told me it was on the fourth floor,next to the pool.”(在我上高中的第一天,我问一个11年级的学生我的班级在哪里。他告诉我它“在四楼,游泳池旁边”)”可知,这篇课文可能是一个高中生写的。故选A。【8题详解】主旨大意题
25、。根据文章最后一段内容“If you havefunand spend your nights wasted instead of studying,you will regret it when youre applying for (申请) collegeThefriendswho say youre a loser for not partying are really not your friends at allIts hard to see your closest friends grow apart and go in different directions,but dont
26、 follow their footsteps(如果你玩得很开心,晚上不学习,那么当你申请大学的时候,你会后悔的。那些说你不参加派对是失败者的“朋友”其实根本不是你的朋友。看到你最亲密的朋友渐渐疏远、分道扬镳,你很难接受,但不要追随他们的脚步)”作者的一些朋友上了高中后开始抽烟、喝酒、虚度时光,作者觉得要和这些所谓的朋友断绝往来,把握好自己的人生,不要重蹈覆辙。由此可知,最后一段主要告诉我们在高中几年的学习生活中,不要迷失了自我。故选C。CIf you are given only 1 yuan, could you live in a city for one day? It seems t
27、his may be a little difficult. But students from Xian did it.On April 10, more than 60 students from the Middle School Attached to Northwestern Polytechnic University took part in the One Yuan Metropolis Survival. The charitable organization for teenagers called Imperceptible Education held this act
28、ivity. Students not only have to live, but they also have to deal with a lot of hard tasks. It has happened in eight cities and is going to four others, including Beijing, in June.To make money, many students looked for part-time jobs and saw how hard life was. Zhang Queue, 14, asked more than 10 re
29、staurants for a job and finally got one chance. “We were sad when they said no. But gradually (逐渐地), we got used to it,” he said. After being a waiter for an hour, he got 25 yuan.Some made use of their talents by singing and dancing in parks or shopping malls. Many people who walked by took notice a
30、nd helped them. Zhao Jincheng, 14, drew pictures and made paper crafts(手工). “This showed its important to learn a special skill,” he said.Living was hard, but finishing the tasks wasnt any easier. They went to different places to finish tasks in a short time. The most amazing one was when they had t
31、o exchange things worth thousands yuan with only a piece of paper in half an hour. “We learned how to persuade others. From a balloon to a cake to a bottle of yogurt (酸乳) after almost 20 tries, we got an expensive necklace,” he said. They will give all of the money they made to poor schools in Tibet
32、.9. To make money, students tried many things EXCEPT _.A. going to Beijing to do their tasksB. working part-time jobsC. giving talent showsD. drawing and making paper crafts10. During this activity, _.A. Zhang Queue gave up when he was refusedB. students learned that life is hardC. Zhao Jincheng mad
33、e money by singingD. all students learned how to make paper crafts11. What does the underlined word “persuade” in the last paragraph mean?A. argue with othersB. show something to othersC. sell something to others by cheatingD. make somebody do something【答案】9. A 10. B 11. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文。这篇文章主要向我们介
34、绍了一群来自西安西北工业大学附属学校的中学生参加的“一元都市生存活动”。【9题详解】细节理解题。结合第三段“To make money,many students looked for part-time jobs and saw how hard life was(为了赚钱,许多学生找兼职工作,看到生活是多么艰难)”第四段“Some made use of their talents(才能) by singing and dancing in parks or shopping malls,Zhao Jiacheng,14,drew pictures and made paper craft
35、s (手工)(一些人利用他们的才能在公园或购物中心唱歌和跳舞,14岁的赵家成(音译)画画和做纸工艺品)”可知,通过找兼职工作,充分利用自己的才能,做手工去赚钱。故选A。【10题详解】细节理解题。结合第三段“To make money,many students looked for part-time jobs and saw how hard life was(为了赚钱,许多学生找兼职工作,看到生活是多么艰难)”可知,孩子们知道了生活很艰苦。故选B。【11题详解】词义理解题。根据最后一段中“The most amazing one was when they had to exchange
36、things worth thousands yuan with only a piece of paper in half an hourWe learned how to persuade othersFrom a balloon to a cake to a bottle of yogurt after almost 20tries,we got an expensive necklace(最令人惊讶的是,他们不得不在半个小时内用一张纸交换价值数千元的东西。“我们学会了如何说服别人。从气球到蛋糕再到一瓶酸奶,尝试了20次之后,我们得到了一条昂贵的项链)”可知,是要劝说人们去买他们的东西,
37、故persuade劝说。故选D。DFor over a month, forest fires in Indonesia spread very quickly out of control as the country suffered its worst drought(干旱) in 50 years. Within days a cloud of smog was hanging over neighboring countries including Malaysia, Singapore and Thailand.When the smoke combined with pollut
38、ion from factories and cars, it soon became poisonous(有毒的). Dangerous amounts of CO became trapped under the smog and pollution levels rose. People coughed as they left the house and their eyes watered immediately.The smog made it impossible to see across streets and whole cities disappeared as grey
39、 soot (烟灰) covered everything. In some areas, tap water was used from high-rise city buildings to try and break up the smog.Finally, heavy rains, which came in November, put out the fires and cleared the air. But the environmental costs and health problems will remain. Breathing problems could well
40、increase and many non-sufferers may have difficulties for the first time. Wildlife has suffered too. In lowland forests, elephants, deer, and tigers have been driven out of their homes by smog.But smog is not just an Asian problem. In fact, the word was first used in London in 1905 to describe the m
41、ixture of smoke and thick fog. Sometimes the smog was so thick and poisonous that people were killed by breathing problems or in accidents. About 4,000 Londoners died within five days as a result of thick smog in 1952.12. When did the forest fires most probably happen?A. In July.B. In October.C. In
42、November.D. In December.13. Which of the following is true about the forest fires?A. The fires spread to Malaysia Singapore and Thailand.B. The fires were put out by the firefighters and volunteers.C. Many animals were left homeless because of the smog.D. 4,000 people were killed by the forest fires
43、.14. What can we learn from the passage?A. Smog can lead to drought problem.B. Smog can cause forest fires easily.C. Smog has little effect on wildlife.D. Smog is more than an Asian problem.15. What is the similarity between the Indonesia smog and the London smog?A. Both were caused by drought.B. Bo
44、th caused many deaths.C. Both were poisonous.D. Both spread in several countries.【答案】12. B 13. C 14. D 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章以印度尼西亚大火为引子,介绍了雾霾的危害性。【12题详解】细节理解题。根据第一段中的“For over a month, forest fires in Indonesia spread very quickly out of control(一个多月来,印尼的森林大火迅速蔓延,失去了控制)”第四段中的“Finally, heavy rains,
45、 which came in November, put out the fires and cleared the air.( 最后,11月的大雨扑灭了大火,净化了空气)”可知,大火持续一个月后在11月份被扑灭,由此可知,大火发生在10月份,故填B。【13题详解】细节理解题。根据第四段中的“Wildlife has suffered too. In lowland forests, elephants, deer, and tigers have been driven out of their homes by smog(野生动物也受到了影响。 在低地森林里,大象、鹿和老虎被雾霾赶出了家园
46、)”可知,由于雾霾,很多野生动物游离失所,无家可归。故选C。【14题详解】细节理解题。根据最后一段中的“But smog is not just an Asian problem (但雾霾不仅仅是亚洲的问题) ”可知,雾霾不仅仅是亚洲问题。故选D。【15题详解】细节理解题。根据第二段中的“Dangerous amounts of CO became trapped under the smog and pollution levels rose. People coughed as they left the house and their eyes watered immediately(大
47、量的一氧化碳被困在雾霾之下,污染水平上升。 人们离开房子时咳嗽,他们的眼睛立即流泪)”可知,印度尼西亚的雾霾是有毒的;根据最后一段中的“Sometimes the smog was so thick and poisonous that people were killed by breathing problems or in accidents. About 4,000 Londoners died within five days as a result of thick smog in 1952(有时,雾霾太浓、毒性过大,以至于人们死于呼吸问题或事故。 1952年,大约4000名伦敦人
48、死于浓重的雾霾)”可知,伦敦雾霾也是有毒的。它们都危害了人类的健康。由此可知,它们的共同之处是:它们都是有毒的。故选C。第二节(共5小题:每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填空空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to make friends at a new schoolStarting with a new school can be difficult. Everything seems to be different, and you dont even know where to go for your own classes. _16_H
49、owever, if you use these skills, you can quickly turn some of those strangers into friends.Be yourself._17_If some people dont accept you, theyre not the kind of friends you need. People often stay together because they have similar interests. For example, someone who does a lot of sport may make fr
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-376672.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
陕西省西安市长安区第五中学人教版高一英语必修1课件: Unit3 Reading (共15张PPT).ppt
