山东省青岛市平度市2020-2021学年高一英语月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 青岛市 平度市 2020 2021 学年 英语 月考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省青岛市平度市2020-2021学年高一英语月考试题(含解析)第一部分:听力(共20小题;每小题1.5分,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. When will the man start work?A. On Monday. B. On Wednesday. C. On Friday.2. Whose recorder is the best?A. Jacks. B. The mans. C.
2、 The womans.3. What is the man doing?A. Typing a letter.B. Repairing a machine.C. Teaching the woman something.4. How old is the boys sister?A. 10. B. 12. C. 14.5. What are the speakers talking about?A. When to play the piano.B. How often to go to the gym.C. How to deal with stress.第二节 (共15小题;每小题1.5
3、分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6、7题。6. What are Meis lessons about?A. Painting. B. Speaking Chinese. C. Drawing Chinese words.7. How does Meis teacher help Mei?A. He makes learning fun.B. He t
4、ells her to be patient.C. He makes the lessons easy.听下面一段对话,回答第8至10题。8. What does the boy dislike to eat?A. Vegetables. B. Meat. C. Cake.9. Who told the boy people should drink milk?A. His mother. B. His teacher. C. His father.10. What will the boy do next?A. Eat his salad. B. Drink fruit juice. C.
5、Get ready for bed.听下面一段对话,回答第11至13题。11 What will the man do today?A. Buy some dog food.B. Bring his dog to the doctor.C. Have a check-up for himself.12. What does the woman say about her sister?A. She has a son.B. She doesnt like dogs.C. She doesnt treat her dog very well.13. What does the woman sug
6、gest?A. The mans dog is lucky.B. Her dog is like her child.C. She wants a dog soon.听下面一段对话,回答第14至17题。14. When did Sue leave last night?A. At around 10:00 p.m.B. At around 10:30 p.m.C. At around 11:30 p.m.15. What did Matt have to drink?A. Some soda. B. Some juice. C. Some water.16. Who won the game?
7、A. Chris. B. Joey. C. Matt.17. How did the man feel about the game?A. He was lucky.B. He got tired of playing.C. He didnt have a chance to win.听下面一段独白,回答第18至20题。18. Who was from the farm?A. The duck. B. The fish. C. The dog.19. Why did the little rabbit try swimming in the water?A. Other animals lik
8、ed doing it.B. He wanted to leave the farm.C. He wanted to prove he was the best.20. What did the rabbit say at the end?A. He liked to be outside the farm.B. He didnt like swimming.C. He wanted to stay home.第二部分 阅读 (共两节,满分50分)第一节 (15个小题,每题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AIncluding the
9、following food or fruit in your breakfast makes you healthier and full of energy.Grapefruit“Even if you changed nothing else about your diet, eating half a grapefruit before each meal may help you lose up to a pound a week, ”says Patricia Bannan, author of Eat Right When the Time Is Right, “Research
10、ers found that when obese people ate half a grapefruit before each meal, they dropped an average of 3. 5 pounds over 12 weeks, ”she says.Tart CherryTart cherries have been shown to benefit heart health as well as body weight in a study on obese rats, A 12-week study by the University of Michigan fou
11、nd that rats fed tart cherries showed a 9 percent belly fat reduction. Moreover, the researchers noted that the cherry consumption had great ability to alter the expression of fat genes. Enjoy them during breakfast to kick your morning off right.Sweet PotatoSweet potatoes are packed with nutrients a
12、nd ean help you burn fat. They are high in fiber and have a low glycemic index(血糖指数), which means they re absorbed slowly and keep you feeling full longer. Min Chen likes to use them to whip up a sweet potato hash. “I love any kind of this dish because it provides rich vitamins, minerals and fiber.
13、It is very filling, which helps keep appetite and portions under control as the day goes on, ”she says.Bell PepperGreen, red or yellow, fresh or frozen, peppers are never a bad companion for your eggs. Thanks to their high vitamin C content, eating them can help burn stored fat. Studies also indicat
14、e that vitamin C helps muscles process a fatty acid called carnitine thats essential to muse growth and recovery.1. Which food or fruit is beneficial to the patients who suffer from heart diseases?A. GrapefruitB. Sweet potatoC. Tart cherryD. Bell pepper2. What benefit do these food and fruit have in
15、 commonA. Making people live longer.B. Makine muscles grow strong-C. Helping control glycernic indexD. Helping people lose weight.3. In which part of newspaper can you read the text?A. Education.B. HealthC. Agriculture.D. Technology【答案】1. C 2. D 3. B【解析】本文是一篇说明文。主要介绍了四种有益健康的食物和水果,以及各自的特点和好处。【1题详解】细节
16、理解题。由文章介绍Tart Cherry一段中的第一句“Tart cherries have been shown to benefit heart health.”(车厘子被证明有益于心脏健康),也就是说对于有心脏健康问题的人吃车厘子是有好处的。故选C。【2题详解】细节理解题。在文章第一段第一句提到“eating half a grapefruit before each meal may help you lose up to a pound a week”(每顿饭前吃半个葡萄柚就可能帮你一周减掉一磅);第二段第一句“rats fed tart cherries showed a 9 pe
17、rcent belly fat reduction”(喂食车厘子的老鼠腹部脂肪减少了9%);以及第三段中提到了“Sweet potatoes are packed with nutrients and ean help you burn fat”(红薯富含营养可以帮助你燃烧脂肪);第四段第二句“eating them can help burn stored fat”(吃甜椒可以帮助燃烧储存的脂肪),四种水果和食物都提到了有减重和燃烧脂肪的作用,因此他们的共同的好处就是D(帮助人们减肥)。故选D。【3题详解】判断推理题。本文主要介绍了四种水果和食物的特点,以及对人们健康方面的好处。因此应位于报
18、纸的“Health”版面。故选B。BWhen I was a little girl, I remember that when my dad was repairing something, he would ask me to hold the hammer, so we would have time for a conversation with each other. I never saw my dad drinking or taking a night out. All he did after work was taking care of his family.I grew
19、 up and left home for college and since then, my dad had been calling me every Sunday morning. And when I bought a house several years later, my dad painted it by himself in the fierce summer heat. All he asked was to talk to him, but I was too busy in those days.Four years ago, my dad visited me. H
20、e spent many hours putting together a swing for my daughter. He asked me to have a talk with him, but I had to prepare for a trip that weekend.One Sunday morning we had a telephone talk as usual. I noticed that my dad had forgotten some things that we discussed lately. I was in a hurry, so our conve
21、rsation was short. Several hours later that day I received a call. My father was in the hospital. Immediately I bought a plane ticket and on my way I was thinking about all the occasions I missed to have a talk with my dad. By the time I arrived at the hospital, my father had passed away. Now it was
22、 he who did not have time for a conversation with me. I realized how little I knew about my dad, his deepest thoughts and his dreams.After his death I learned much more about him and even more about myself. All he ever wanted was my time. And now he has all my attention every single day.4. When the
23、author was a little girl, she .A. was good at repairing thingsB. liked playing with the hammerC. often talked with her fatherD. learned to take care of her family5. What happened when the author was at college?A. She phoned her father every Sunday morning.B. She received a call from her father every
24、 Sunday morning.C. Her father bought her a house.D. She often asked her father to talk with her.6. Why did the author fail to have a talk with her father four years ago?A. Because her father was busy putting up a swing for her daughter.B. Because she had got tired of talking with him.C. Because she
25、was busy planning a trip.D. Because her father often forgot what they had once talked about.7. What can we learn from the underlined sentence?A. The author found an excuse to forgive herself.B. The author and her father were both busy.C. The author complained about her fathers leave without saying g
26、oodbye.D. The author regretted missing the talks with her father.【答案】4. C 5. B 6. C 7. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了小时候和上大学的时候作者经常和爸爸谈天,但成家后陪爸爸谈天的次数少了,爸爸的突然离世让作者再也没有机会与爸爸谈天了,作者还发现自己对爸爸内心的想法知之甚少,对此作者非常后悔。【4题详解】细节理解题。根据第一段中的“When I was a little girl, I remember that when my dad was repairing something, he wou
27、ld ask me to hold the hammer, so we would have time for a conversation with each other.”可知,当我还是个小女孩的时候,我记得当我爸爸在修理东西的时候,他会让我拿着锤子,这样我们就有时间谈天,由此可知,作者小的时候经常和爸爸谈天,故C项正确。【5题详解】细节理解题。根据第二段中的“I grew up and left home for college and since then, my dad had been calling me every Sunday morning.”可知,我长大后离家上大学,从那
28、以后,我爸爸每个周日早上都给我打电话,由此可知,上大学时,作者每周日早上都会接到爸爸的电话,故B项正确。【6题详解】细节理解题。根据第三段“Four years ago, my dad visited me. He spent many hours putting together a swing for my daughter. He asked me to have a talk with him, but I had to prepare for a trip that weekend.”可知,四年前,爸爸来看我,他花了很长时间为我女儿组装秋千,他要我和他谈天,但我得为那个周末的旅行做准
29、备,由此可知,作者四年前没有和爸爸谈天是因为她正忙着计划一次旅行,故C项正确。【7题详解】词句猜测题。根据画线句前的“on my way I was thinking about all the occasions I missed to have a talk with my dad. By the time I arrived at the hospital, my father had passed away.”可知,在路上,我一直在想所有我错过的和爸爸谈天的机会,当我到达医院时,爸爸已经去世了,因此“现在是他没有时间和我谈话了”的意思是作者很后悔错过了陪爸爸谈天的机会,故D项正确。【点
30、睛】本篇第4题句意理解题难度较大,抓住画线句前作者的心理活动和到医院时的情景的描写是关键,根据画线句前的“on my way I was thinking about all the occasions I missed to have a talk with my dad. By the time I arrived at the hospital, my father had passed away.”可知,在路上,我一直在想所有我错过的和爸爸谈天的机会,当我到达医院时,爸爸已经去世了,因此“现在是他没有时间和我谈话了”的意思是作者很后悔错过了陪爸爸谈天的机会,故D项正确。CEarthqu
31、ake rescue robots have experienced their final tests in Beijing. Their designers say with these robots, rescuers will be able to save lives during an earthquake.This robot looking like a helicopter, is called the detector-bot. Its about 4 meters long, and it took about 4 years to develop the model.
32、Its main functions (作用) are to collect information from the air, and send goods of up to 30 kilos, to people trapped by an earthquake.This robot has a high definition 360 degree panoramic (全景) camera. It can work day and night and will also be able to send the latest pictures from the quake area.Dr.
33、 Qi Juntong, Chinese Academy of Science, said, “The most important feature of this robot is that it doesnt need a distant control. We just set the destination (目的地) information on it, and then it takes off, and lands by itself. It flies as high as 3,000 meters, and as fast as 100 kilometers per hour
34、.”This robot has a different function it can change as the environment changes. Its main job is to search for any signs of life in places where human rescuers are unable to go.As well as a detector (探测器) that finds victims and detects poisonous gas, a camera is placed in the 40 centimeter long robot
35、, which can work in the dark.Another use for the rescuers is the supply part, with its 10 meter long pipe. People who are trapped in the ruins, will be able to get supplies including oxygen and liquids.Experts have said that the robots will enter production, and serve as part of the national earth-q
36、uake rescue team as soon as next year.8. According to the passage, this robot_.A. is carried by the helicopterB. weighs about 30 kilosC. is a machine with a length of 10 metersD. hasnt been put into production so far9. The underlined word “which” in paragraph 6 refers to_.A. a cameraB. a robotC. a r
37、escuerD. a detector10. Which of the following is true of the robot?A. It is designed to prevent the earthquake.B. It is unable to send goods.C. It can take and send pictures even in the dark.D. It can be used to take in poisonous gas.11. The text is mainly about _.A. what the robot looks likeB. an i
38、ntroduction to the robotC. how the robot is madeD. information about earthquakes【答案】8. D 9. A 10. C 11. B【解析】这是一篇说明文。文章介绍了被用来在地震中挽救生命的机器人。【8题详解】细节理解题。根据最后一段Experts have said that the robots will enter production, and serve as part of the national earth-quake rescue team as soon as next year.专家表示,机器人
39、最早将于明年投入生产,成为国家地震救援队一员。可知,机器人将要投入生产,目前没有被生产。故选D项。【9题详解】词义猜测题。根据a camera is placed in the 40 centimeter long robot, which can work in the dark.一台摄影机被放在40厘米长的机器人体内,在暗处也能工作。可知,此句为定语从句,which指代前面句子的主语a camera(摄影机)。故选A项。【10题详解】细节理解题。根据第三段This robot has a high definition 360 degree panoramic (全景) camera. I
40、t can work day and night and will also be able to send the latest pictures from the quake area. 这个机器人有一个高清晰度的360度全景摄像头。它可以昼夜工作,还可以发送地震灾区的最新图片。可知,这个机器人甚至可以在黑暗中拍照和发送照片。故选C项。【11题详解】主旨大意题。根据第一段Earthquake rescue robots have experienced their final tests in Beijing. Their designers say with these robots,
41、rescuers will be able to save lives during an earthquake.地震救援机器人在北京进行了最后的测试。他们的设计者说,有了这些机器人,救援人员将能够在地震中拯救生命。可知,文中介绍的是被用来在地震中挽救生命的机器人。故选B项。DSometimes life can seem challenging (挑战的) and we usually get the feeling of “the grass on the other side is always greener”! We usually feel upset with the troub
42、les that life throws at us.The best thing to do at that point of time is to close our eyes and start counting of all the blessings in life that God has given us.If we think deeply, our life is full of blessings that we hardly recognize. Listening to the singing of birds early in the morning, we real
43、ize that there are many people who spend their life in a world that is silent while many others spend their lives in a world that is dark and may have never seen a rainbow or the setting sun.When you go out for a drive, pull down the window and look at the poor beggar standing under the hot sun, beg
44、ging for filling his hungry stomach. We get three meals a day without realizing its importance. Isnt that a blessing?Whenever you are sad, look at the eyes of your parents and family filled with love and concern for you. There are many people who have never experienced the love of a family. Isnt tha
45、t a blessing?As Mother Teresa once said, “We dont need to do great things. We need to do small things with great love”.The key to a happy life is when we consider others problems to be our own and try to help them. When we love people without any expectations and help them, our heart is filled with
46、a sense of happiness and peace seeing the smile on their face.So the next time whenever life knocks you down, close your eyes andstart counting!12. What does the author intend to tell us?A. True happiness lies in achieving wealth.B. Blessings should be treasured in our life.C. The singing of birds c
47、an make us happy.D. Love from our family gives us courage to face life.13. The underlined part “the grass on the other side is always greener” in paragraph 1 probably means that_.A. however happy we are, we never seem to be satisfiedB. though we are rich, we are poor in mindC. we can have a better l
48、ife if we work harderD. there exists a greener grass on the other side14. What can be learned from the text?A. We have already known that life is filled with blessings.B. It is a blessing to have three meals a day.C. Its natural to see a rainbow or the setting sun in life.D. Mother Teresa calls on u
49、s to do great things in life.15. What would be the best title for the text?A. Troubles in LifeB. Secrets of LifeC. A Sense of HappinessD. Count Your Blessings【答案】12. B 13. A 14. B 15. D【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。文章主要介绍了生活中充满挑战,为此我们会感到沮丧,有时会这山望着那山高,其实我们只需要数数我们被给予的恩典就会懂得知足。12题详解】推理判断题。根据第二段The best thing to do
50、 at that point of time is to close our eyes and start counting of all the blessings in life that God has given us. 在那个时候,最好的办法就是闭上眼睛,开始数数上帝赐予我们生命中的所有福气。可知,作者告诉我们福气应该在我们的生命中被珍惜。故选B项。【13题详解】词义猜测题。根据第一段中Sometimes life can seem challenging (挑战的) and we usually get the feeling of “the grass on the other
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
