山东省青岛市黄岛区2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 青岛市 黄岛区 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省青岛市黄岛区2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析)(时间:120分钟,满分:150分)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将答题卡交回。第一部分:听力(共20小题;每小题1.5分,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每
2、段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. When will the man start work?A. On Monday. B. On Wednesday. C. On Friday.2. Whose recorder is the best?A. Jacks. B. The mans. C. The womans.3. What is the man doing?A. Typing a letter.B. Repairing a machine.C. Teaching the
3、 woman something.4. How old is the boys sister?A. 10. B. 12. C. 14.5. What are the speakers talking about?A. When to play the piano.B. How often to go to the gym.C. How to deal with stress.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题
4、5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6、7题。6. What are Meis lessons about?A. Painting. B. Speaking Chinese. C. Drawing Chinese words.7. How does Meis teacher help Mei?A. He makes learning fun.B. He tells her to be patient.C. He makes the lessons easy.听下面一段对话,回答第8至10题。8. What does the boy disl
5、ike to eat?A. Vegetables. B. Meat. C. Cake.9. Who told the boy people should drink milk?A. His mother. B. His teacher. C. His father.10. What will the boy do next?A. Eat his salad. B. Drink fruit juice. C. Get ready for bed.听下面一段对话,回答第11至13题。11. What will the man do today?A. Buy some dog food.B. Bri
6、ng his dog to the doctor.C. Have a check-up for himself.12. What does the woman say about her sister?A. She has a son.B. She doesnt like dogs.C. She doesnt treat her dog very well.13 What does the woman suggest?A. The mans dog is lucky.B. Her dog is like her child.C. She wants a dog soon.听下面一段对话,回答第
7、14至17题。14. When did Sue leave last night?A. At around 10:00 p.m.B. At around 10:30 p.m.C. At around 11:30 p.m.15. What did Matt have to drink?A. Some soda. B. Some juice. C. Some water.16. Who won the game?A. Chris. B. Joey. C. Matt.17. How did the man feel about the game?A. He was lucky.B. He got t
8、ired of playing.C. He didnt have a chance to win.听下面一段独白,回答第18至20题。18. Who was from the farm?A. The duck. B. The fish. C. The dog.19. Why did the little rabbit try swimming in the water?A. Other animals liked doing it.B. He wanted to leave the farm.C. He wanted to prove he was the best.20. What did
9、the rabbit say at the end?A. He liked to be outside the farm.B. He didnt like swimming.C. He wanted to stay home.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AExercise helps to keep us in good health. Doctors at the American Heart Association suggest getting at lea
10、st 150 minutes of proper physical activity every week. Many people exercise for a few minutes every day or every other day. So, getting 150 minutes every week is easy.But what about those times when you are sick? If you do not feel well, should you keep following your exercise habit? Following are t
11、he answers from health experts.Edward R. Laskowski is a doctor at the Mayo Clinic. He and other experts have a general rule about exercising when you are sick. It is usually fine to exercise properly (not hard), he explains, if your symptoms are all “above the neck”. These signs may include a runny
12、nose, sneezing or a sore throat.Geralyn Coopersmith, a physical fitness trainer who has written several books on exercise offers similar advice. However, both Coopersmith and Dr. Laskowski suggest taking a break from exercising if signs of your illness appears “below the neck”. Pay special attention
13、 to symptoms such as chest congestion, bad cough or pain in the stomach.There are other symptoms that can tell you to avoid exercise. They include a higher than normal body temperature, a sense of feeling very tired, and widespread muscle pain.Both Coopersmith and Dr. Laskowski suggest listening to
14、your body. If you feel really bad, take a break and let your body rest. If you dont feel too bad, these experts both suggest cutting down the amount of exercise. For example, if you usually run, take a quick walk instead.1. How long should people do exercise according to doctors?A. No less than two
15、and a half hours a week.B. One hundred and fifty minutes each day.C. At least a few minutes every day.D. About 150 minutes every other day.2. People with symptoms “below the neck” are advised to _.A. stop exerciseB. walk instead of runC. ignore the symptomsD. do less exercise3. What does the underli
16、ned part “listening to your body” in the last paragraph mean?A. Taking good care of yourself.B. Learning to take advice of your body.C. Making decisions according to your physical condition.D. Listening to music when exercising to keep healthy.4. What is the text mainly about?A. Warnings against exe
17、rcise when you are ill.B. Harmful results of exercise when you are ill.C. Time for exercise when you are ill.D. Professional suggestions on exercise when you are ill.【答案】1. A 2. A 3. C 4. D【解析】这是一篇说明文。锻炼有助于保持身体健康,但是在感觉不适的时候,要根据具体情况而定。文章主要为专家就生病时的锻炼提出了一些建议。专家指出如果病症出现在“颈部以上”的位置,通常可以锻炼;如果病症出现在“颈部以下”,请暂
18、停锻炼。【1题详解】细节理解题。根据第一段中“Doctors at the American Heart Association suggest getting at least 150 minutes of proper physical activity every week. Many people exercise for a few minutes every day or every other day. So, getting 150 minutes every week is easy.(美国心脏协会的医生建议每周进行至少150分钟的适当体育锻炼。许多人每天或每隔一天锻炼几分钟
19、。所以,每周锻炼150分钟很容易)”可知,根据医生的建议,人们应该每周至少锻炼150分钟,即不少于两个半小时。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第四段中“However, both Coopersmith and Dr. Laskowski suggest taking a break from exercising if signs of your illness appear below the neck.(然而,库伯史密斯和拉斯科夫斯基博士都建议,如果你的疾病迹象出现在脖子以下,就应该暂停锻炼)”可知,如果“脖子以下”出现了疾病症状,应暂停锻炼。故选A。【3题详解】词义猜测题。根据划线
20、词后文“If you feel really bad, take a break and let your body rest. If you dont feel too bad, these experts both suggest cutting down the amount of exercise.(如果你真的感觉不好,休息一下,让你的身体休息一下。如果你感觉不太糟,这两位专家都建议减少运动量)”可知,Coopersmith 和 Laskowski博士建议人们锻炼要根据身体状况而决定。划线部分意思为“根据你的身体状况做决定”。故选C。【4题详解】主旨大意题。根据第二段“But what
21、 about those times when you are sick? If you do not feel well, should you keep following your exercise habit? Following are the answers from health experts.(但是当你生病的时候呢?如果你感觉不舒服,你应该继续你的锻炼习惯吗?以下是健康专家的回答)”结合文章说明了锻炼有助于保持身体健康,但是在感觉不适的时候,要根据具体情况而定。文章主要为专家就生病时的锻炼提出了一些建议。专家指出如果病症出现在“颈部以上”的位置,通常可以锻炼;如果病症出现在“
22、颈部以下”,请暂停锻炼。可知,这篇文章的主要内容是生病时对运动的专业建议。故选D。BLanguage is part of our daily lives, no matter where we live in the world. Similarly, music is a part of many peoples lives. Both language and music play a huge role in our culture and here are some of their similarities.Both language and music have a writin
23、g system. In English we record language using the alphabet, which is a collection of letters. Similarly, we use notes to keep a record of music. Just as you are reading this collection of letters and find meaning in it, musicians read notes and create meaning in the form of music which we can hear.
24、So just as you read English, you can read music. By writing pieces of text or music, we are able to share experiences through time. I can read or hear the ideas of someone who lived hundreds of years ago, which is really quite exciting.Both vary with culture. You can make a good guess at where someo
25、ne is from by listening to the language they use. In the same way, we know that styles of music are different around the world, giving us the opportunity to explore many different cultures through their music and providing us with music for every situation.Both share feelings. You can know that I am
26、 angry through my words. Similarly, music can sound angry, sad or happy. Music can show you exactly how the composer was or is feeling, and allows us to share that feeling. When you feel happy, you may want to sing and dance to a happy song to celebrate your happiness, while you probably want to lis
27、ten to sad music when you are feeling down. I think we have all used music to express our feelings.5. Whats the main idea of the text?A. Language is part of peoples daily lives.B. Music plays an important role in peoples lives.C. Language and music are similar in many ways.D. Music is more important
28、 than language for us.6. How does the author develop his idea in Para 2?A. By giving examples.B. By making a comparison.C. By describing details.D. By listing reasons.7. What might people do when theyre in low spirit according to the text?A. Talking to a composer.B. Singing a happy song.C. Dancing t
29、o delightful music.D. Listening to unhappy music.【答案】5. C 6. B 7. D【解析】这是一篇说明文。无论我们生活在世界的哪个角落,语言都是我们日常生活的一部分。同样,音乐也是许多人生活的一部分。文章主要从语言和音乐的文字系统、因文化而异和可以传达感情三个方面来说明了音乐和语言的相似之处。【5题详解】主旨大意题。根据第一段中“Both language and music play a huge role in our culture and here are some of their similarities.(语言和音乐在我们文化中
30、都扮演着重要的角色,以下是它们的一些相似之处)”结合文章主要从语言和音乐的文字系统、因文化而异和可以传达感情三个方面来说明了音乐和语言的相似之处。可知,文章主要讲了语言和音乐在许多方面存在相似之处。故选C。【6题详解】推理判断题。根据第二段内容“Both language and music have a writing system. In English we record language using the alphabet, which is a collection of letters. Similarly, we use notes to keep a record of mu
31、sic. Just as you are reading this collection of letters and find meaning in it, musicians read notes and create meaning in the form of music which we can hear. So just as you read English, you can read music. By writing pieces of text or music, we are able to share experiences through time. I can re
32、ad or hear the ideas of someone who lived hundreds of years ago, which is really quite exciting.(语言和音乐都有一个文字系统。在英语中,我们用字母表来记录语言,字母表是字母的集合。同样,我们用音符来记录音乐。就像你读这些字母集合并从中找到意义一样,音乐家读音符并以我们能听到的音乐的形式创造意义。就像你读英语一样,你也可以读音乐。通过创作一些文字或音乐,我们能够穿越时间来分享经验。我能读到或听到生活在几百年前的人的想法,这真的很令人兴奋)”可推知,作者在第二段中通过将音乐和语言进行对比,来阐述自己的观
33、点。故选B。【7题详解】细节理解题。根据最后一段中“When you feel happy, you may want to sing and dance to a happy song to celebrate your happiness, while you probably want to listen to sad music when you are feeling down.(当你感到快乐的时候,你可能想要唱歌跳舞庆祝你的快乐,而当你感到沮丧时,你可能想要听悲伤的音乐)”可知,人们在情绪低落的时候,会听悲伤的音乐。故选D。CI am a person who has always
34、 loved reading. For me, it is easy to get lost in a book and return to the world a couple of hours later having been on an adventure. As a 6-year-old, I could be found reading Harry Potter, a difficult book for a 6-year-old but I enjoyed it all the same. Now, as a student, it is harder to find the t
35、ime to read books for pleasure; however, I relish the summers where I have the time to read to satisfy myself. Growing up, it soon became clear that spelling for me was not difficult and I had a wide vocabulary. This is because I began reading from such a young age.My advice for you as English learn
36、ers would be to read the books that you have often read in your own language in English. Reading, stories especially, is a great way of improving your vocabulary and spelling without noticing as you are lost in the story. For me, I have read Harry Potter and the Philosophers Stone in French and am c
37、urrently reading Harry Potter and the Chamber of Secrets in Spanish. This is a really useful way of being able to read in another language because I know the story so well in English, it is easy to follow the story in the foreign language even if I do not understand every word.This is another import
38、ant point: it is not necessary to understand every word. If you understand the meaning of the sentence, each word is not necessarily important. Sometimes it is impossible to translate directly from one language to another. Quite often, if a word is used several times in a text, you can gain your own
39、 meaning from it and it makes much more sense than if you tried to translate it in the first place.Give it a try. If you like reading you could be opening up a whole new world of literature.8. What can we learn from the authors reading experiences?A. He often spent hours taking an adventure.B. He di
40、dnt like Harry Potter any more with age.C. He could spare enough time reading for fun as a student.D. Reading helped him a lot since his early age.9. Which of the following can best replace the underlined word “relish” in paragraph 1?A. Spend.B. Lose.C. Enjoy.D. Hate.10. What suggestion does the aut
41、hor give for learning English?A. Reading English stories youre familiar with in your own language.B. Reading Harry Potter in different languages.C. Improving your vocabulary and spelling by design.D. Understanding the story in your own language.11. What can be the best title for the text?A. Better W
42、ays to Read stories.B. The Benefits of Reading.C. How to Improve Spelling and Vocabulary.D. Is It Necessary to Know Each Word?【答案】8. D 9. C 10. A 11. B【解析】这是一篇夹叙夹议文。文中作者通过自己的切身经历告诉我们阅读的好处并提供了一些建议。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“Growing up, it soon became clear that spelling for me was not difficult and I had a w
43、ide vocabulary. This is because I began reading from such a young age.(长大后,我很快意识到拼写对我来说并不难,而且我的词汇量也很广。这是因为我从小就开始阅读)”可知,作者从小开始阅读,这给他带来了很多帮助,故选D。【9题详解】词义猜测题。根据画线词前的“Now, as a student, it is harder to find the time to read books for pleasure; (现在,作为一个学生,很难找到时间来读书消遣)”可知,作者作为学生没有时间阅读来消遣,结合画线词后的“ where I
44、have the time to read to satisfy myself.”(我可以有时间看书来满足自己)”可知,作者很喜欢夏天,因为可以让他在繁忙的学习中抽出时间来阅读,由此可知画线词词义为“喜欢”,故选C。【10题详解】细节理解题。根据第二段“My advice for you as English learners would be to read the books that you have often read in your own language in English. (作为英语学习者,我的建议是阅读你经常读的母语书籍的英语版)”可知,作者给英语学习者的建议是阅读经常
45、读的母语书籍的英语版。故选A。【11题详解】主旨大意题。根据第一段“Growing up, it soon became clear that spelling for me was not difficult and I had a wide vocabulary. This is because I began reading from such a young age.(长大后,我很快意识到拼写对我来说并不难,而且我的词汇量也很广。这是因为我从小就开始读书)”可知作者从阅读中受益良多,结合全文对如何阅读,阅读带来的好处,可知B选项“阅读的益处”,适合用作本文的标题,故选B。DIts a
46、really good idea to visit colleges before you apply because their websites can all look and sound the same. Nothing will give you the sense of what it will actually be like to live on a college campus (校园) like visiting and seeing for yourself the dorms, classrooms and athletic equipment (器材) and, o
47、f course, the students. It seems a little crazy once senior year hits to find the time to visit college campuses, and it can also be pricey if the schools you are applying to happen to be more than a car ride away. But keep in mind that you are making a decision about the next four years of your lif
48、e, and do all the research you can to make sure you are making the right one.Theres no excuse not to visit the schools in your local area. In fact, a lot of college applications even ask if you have visited campus, and obviously, if you live across the country that wont be as much of a possibility,
49、but if you live nearby, go check it out! If campus visits arent going to happen before you apply, at the very least you should find some time between applying and getting your acceptance letters to visit the schools youd like to attend. It can save you a lot of heartache if you rule out now the thin
50、gs that you dont like about certain campuses, things that you wouldnt know unless you actually visit.Now, if time and money are making it impossible, then check out the online college fairs at College Week Live. Its a chance to chat online with admissions (招生) officers, students, and college counsel
51、ors (倾问), and it wont cost you a penny! You can register (注册) for its online college fair at . While visiting an online college fair cant take the place of an actual campus visit, it can be a very useful tool that along with all your other research will help you make a wise decision about which coll
52、eges youd like to attend.12. What does the writer intend to do by writing this text?A. To call on students to visit colleges for pleasure.B. To make people know how to apply for colleges.C. To give advice to students who are to apply for colleges.D. To explain what kind of colleges are good ones.13.
53、 What does the underlined word “it” in paragraph1 refer to?A. To live on college campuses.B. To visit college campuses.C. To find the time to visit college campuses.D. To apply to schools on the websites.14. What can we learn from paragraph 2?A. Some colleges in local areas dont allow students to vi
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
二年级上册语文课件-9欢庆_人教新课标.ppt
