2022届高考英语二轮专题复习14 读后续写.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022届高考英语二轮专题复习14 读后续写 2022 高考 英语 二轮 专题 复习 14 后续
- 资源描述:
-
1、读后续写11. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。It was a rainy November morning. Overcome with anger I knew if I didnt leave the house soon I would lose my temper with my husband, Joe. As rain came down in sheets, Joe offered to take me to work. I struggled into my jacket, seized my bag and teaching pl
2、ans and ignored him. He insisted and reached for his boots. I looked at the piles of newspapers and the dirty dishes sill on the table. “Dont you have enough to do? I can take care of myself.” I stormed out, not even kissing him good-bye. Joe shouted after me not to take the shortcut. Joe and I had
3、been eagerly looking forward to our retirement when a heart attack that past spring forced him to leave his job earlier than we had planned. As the medical bills mounted we realized I would have to continue working full-time while Joe stayed home and took over the housework. The new arrangement was
4、a disaster. Exhausted after a day of full work, all I wanted was a hot home-cooked meal and a good nights sleep. However, what greeted me at the table was a microwave package. Sometimes he would serve oatmeal(燕麦)for several nights in a row. One night when I dragged myself to bed, I was terrified to
5、discover Joe had turned our white sheets blue. He told me he had found out how to save on water, soap and electricity. He patted his blue trousers and announced proudly washing everything together was just the secret. Ten minutes later, ignoring Joe s warning, I turned off the main route. I thought
6、it hadnt rained enough to flood the road, but as I rounded the corner water rushed across my path. After a few feet, the car got stuck. I opened the door and water poured in. I hurriedly closed the door. I couldnt risk walking in this. Almost 20 minutes passed. The car began to shake. I got frighten
7、ed to death when I heard three long honks(喇叭声).注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Looking over my shoulder, I stared into the flashing lights of a truck._I screamed at Joe that I couldnt make it. _【参考范文】Looking over my shoulder, I stared into the flashing lights of a truck. It was Joe! I couldnt
8、 help bursting into tears. Joe shouted to me not to be frightened. Then he threw a thick rope so that I could hang on to it and walk straight toward him. I opened the door, grabbed it and inched out. However, a sudden fall left me in the rushing water. I struggled to my feet, only to find a branch b
9、locking the way right in front of me.I screamed that I couldnt make it. Joe, however, remained calm! He urged me to take one step at a time and assured me I could make it. I moved forward slowly and cautiously before I fell into his arms. Sobbing against his chest, I apologized that I shouldnt have
10、taken the shortcut. Joe patted me saying his primary concern was my safety. Only then did I realize Joe actually understood how to take care of me despite his trouble with the housework.【写作分析】这是一篇记叙文。文章主要讲叙了十一月的一个早晨,下着大雨,作者的丈夫Joe叮嘱作者不要抄近路去上班,而作者没有听丈夫的话,还是走了近路,结果车被困在了积满雨水的道路上。1.段落续写:由第一段首句内容“我回过头,盯着一
11、辆卡车闪烁的灯光。”可知,第一段可描写作者发现是丈夫来解救自己,以及丈夫解救作者的经过,最后作者被一根树枝拦住了。由第二段首句内容“我尖叫着说我过去不了。”可知,第二段可描写作者的丈夫是如何鼓励作者克服了困难的,最后作者意识到丈夫其实懂得如何照顾自己,尽管他做家务很麻烦。2.续写线索:回头看到灯光丈夫开车救援鼓励成功解救感悟3.词汇激活行为类大喊:shout at sb./ cry out/call out抓住:get hold of/ catch hold of/ seize/ clench/grab鼓励:encourage/ urge/inspire哭泣:weep/ sob/ cry道歉:
12、apologize/ make an apology/say sorry for情绪类感谢:show appreciation/show gratitude/be grateful积极:positive attitude/act positively【范文点评】高分句型1Then he threw a thick rope so that I could hang on to it and walk straight toward him. (运用了so that引导的目的状语从句)高分句型2Only then did I realize Joe actually understood how
13、 to take care of me despite his trouble with the housework.(运用了“only+副词”置于句首的倒装句。)22. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Jenny stared at the store window longingly. There was nothing in this world that she wanted more than a Happy Hannah doll and all that currently separated her from the hottest d
14、oll of the holiday season was a thin piece of glass and S29.95 plus tax. Unfortunately, Jenny didnt even have the 95 cents, so she let out a deep sigh and continued walking home.Suddenly, a pink rectangle(矩形)in the snow caught her eye. Jenny walked over and realized it was a leather wallet. She remo
15、ved it from the snow, and opened the wallet to find a thick pile of folded green bills and two plastic cards. One was a credit card and the other an ID. Jenny stared at the old woman in her ID photo. The woman had a beautiful smile that reminded Jenny of her grandma. Jenny sighed and then she put th
16、e wallet into her purse. She turned around and walked in the direction from which she came.Jennys heart beat quickly as she entered the store. She had long dreamed about this moment, but something didnt feel right about it As she approached a neat pile of Happy Hannah dolls, she pushed away her feel
17、ings. She grasped one Happy Hannah dolly.As Jenny approached the register, the Happy Hannah Show theme song began playing. It was her mobile pone. It was her grandma In one hand she held the Happy Hannah doll and in the other she held the phone on which her grandma was calling. Jennys heart was file
18、d with love and appreciation as she thought of her sweet old grandma She put the doll down and picked up the phone call.“Hi Grandma? Im going to be a little bit late tonight. Ive got to drop something off. Yeah, it was good.OK.Alright.I love you too.” Jenny left the store and walked through the melt
19、ing snow all the way to the other side of the town. She though of her grandma as she rang the bell at 301 West Street.注意:1.所续写短文的词数应为150左右;2.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。Paragraph 1:The woman who answered the door had been crying recently and looked upset and anxious._Paragraph 2:The woman took the wallet s
20、milingly._【参考范文】The woman who answered the door had been crying recently and looked upset and anxious.“Are you Mrs. Green?” Jenny asked politely, recognizing her from the ID card instantly. Mrs. Green nodded in confusion and let her come in.“Madam, did you lose something?” Jenny continued and asked
21、some necessary questions.“I lost my wallet with the money to buy gifts for some poor children.” The old lady blurted out at last, her eyes rounding in surprise and sparkling with hope. Overcome with guilt, Jenny felt her face burning and handed the wallet to her. Thank God, she would have disappoint
22、ed those kids.The woman took the wallet smilingly. She held it to her chest tightly and then hugged Jenny, tears streaming down her face.“You are the real angel. No one knows what the wallet means to the children.” She sobbed in gratitude. Jennys soft heart was touched because her grandma often call
23、ed her angel. That night, she darted across the street, the creaking of snow echoing in the air. How eager she was to tell her grandma that today she got a present more meaningful than Hannah doll-She was a real angel!【写作分析】文章以人物为线索展开,讲述了Jenny一直想买洋娃娃,但是她的钱不够,一天在路上捡到了一个钱包,本来想要拿着里面的钱买洋娃娃的,但是正准备去付钱时,祖母
24、的电话打来了,她选择了不买,把钱归还了失主。1.段落续写:由第一段首句内容“开门的那个女人最近一直在哭,看起来既沮丧又焦虑。”可知,第一段可描写Jenny找到失主后,询问了相关信息确认钱包的主人,开门的女人描述了钱包里钱的用处。Jenny把钱包还给女人的同时感觉愧疚。由第二段首句内容“女人微笑着接过钱包。”可知,第二段可描写Jenny归还钱包后,女人赞扬了Jenny的行为。听了女人对她的赞扬后,Jenny被感动了。此时Jenny想到奶奶说的话,她多么想把这个消息告诉奶奶。2.续写线索:失主开门询问还钱包女士惊讶女士感谢赞扬感动告诉奶奶这个故事3.词汇激活:行为类认出:recognize/ide
25、ntify递给:hand/pass拿出:take out/bring out接受:accept/receive情绪类惊讶的:surprised/amazed/astonished感激的:grateful/thankful【范文点评】高分句型1The old lady blurted out at last, her eyes rounding in surprise and sparkling with hope.(独立主格结构)高分句型2No one knows what the wallet means to the children.(what引导的从句为宾语从句)33. 阅读下面材料,
26、根据其内容和所给段落开头续写两段,使之构成一篇完整的短文。Long long ago in a town, a newly-elected mayor was determined to do something effective to make the town better than before.The mayor was acutely aware that his goal should be achieved not only by laws but also morals as well. He was a firm believer of the thought that n
27、othing good could come to a town whose people only complained and expected others to solve their own problems! One day, a new idea suddenly struck him.Early one morning, the mayor dressed himself up and went to a village nearby. He secretly placed a large stone in the middle of the main street and h
28、id a gold coin under the stone. The instant every preparation was done, he hid himself behind a huge maple tree and watched closely, wondering what would happen before long.The first person down the street was a milkman with his cart. He took no notice of it and the cart violently crashed into the s
29、tone, spilling the milk everywhere. “What fool put this stone here?” he shouted loudly. He picked himself up and angrily went away.After a while, a group of women came along, each balancing a pot of water on her head and paying no attention to the road. One woman tripped over the stone and her water
30、 pot went crashing to the ground. She picked herself up and limped away in tears. Neither she nor her friends thought about moving the stone out of the road.The mayor watched all day as many people passing to and fro complained about the stone but he found nobody making an attempt to move it and hav
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
