安徽省皖豫名校联盟2022-2023学年高三英语上学期第一次考试试题(Word版带解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 安徽省 名校 联盟 2022 2023 学年 英语 上学 第一次 考试 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、皖豫名校联盟”2023届高中毕业班第一次考试英语考生注意:1.答题前,考生务必将自己的姓名、考生号填写在试卷和答题卡上,并将考生号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有2分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所
2、给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What does the man mean?A. He will turn on the TV later.B. The woman should switch off the TV.C. He will watch a TV program soon.2. Where does the conversation most probably take pl
3、ace?A. In a bookstore. B. In a cinema. C. In a supermarket.3. What is the woman doing?A. Preparing for a speech. B. Doing an experiment. C. Taking an examination.4. Who will probably pick the woman up tonight?A. Michael. B. Anne. C. John.5. When should the man have arrived?A. At 8:20. B. At 9:20. C.
4、 At 10:20.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6.7题。6. What subject does the man like best?A. Physics. B. Biology. C. Chemistry.7. How does the man feel about his career future?A. Anxious. B. Con
5、fident. C. Confused.听第7段材料,回答第8至10题。8. Why does the man feel surprised about the woman speaker?A. She went to the concert late.B. She didnt enjoy the concert.C. She argued with somebody.9. What did the boy do in the concert?A. He kept talking.B. He dropped liter everywhere.C. He stared at the woman
6、speaker.10. What would the man have done if he had been there?A. He would have told the security guard.B. He would have hit the boy.C. He would have quarreled with the woman.听第8段材料,回答第11至13题。11. What is the relationship between the speakers?A. Strangers. B. Colleagues. C. Schoolmates.12. Why did the
7、 woman become a tour guide?A. To visit new places. B. To make more friends. C. To taste foreign foods.13. What does the woman think of her former job?A. Its boring. B. Its difficult. C. Its creative.听第9段材料,回答第14至16题。14. What does the man advise the woman to add to the letter?A. Her hobbies. B. Her p
8、hoto. C. Her driving license.15. What language is the woman least fluent in?A. Chinese. B. French. C. Japanese.16. What did the woman do in Japan?A. She received education.B. She visited her uncle.C. She worked as an office assistant.听第10段材料,回答第17至20题。17. How much salt should a healthy person eat ev
9、ery day?A. At most 4 grams. B. At most 5 grams. C. At most 6 grams.18. What should we do to lift our spirits?A. Have a party. B. Go out for a walk. C. Eat some snacks.19. What should we do on the day of an important event?A. Have a big lunch. B. Avoid eating breakfast. C. Have breakfast as usual.20.
10、 What is the speaker mainly talking about?A. How to eat healthily. B. What are healthy foods. C. Why health is important.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AChoosing a university or collegeWith over 160 universities to choose from in the UK, and li
11、mitless courses and study options on offer, you can make your UK university experience as unique as you are.Understanding rankingsHigher education institutions are ranked each year by a variety of organizations. The QS World University Rankings, for example, focuses heavily on research and reputatio
12、n, but doesnt include the quality of teaching or students views. THE World University Rankings and the Complete University Guide focus more on research strength and student satisfaction. The People and Planet University League even ranks UK universities on their environmental and ethical performance
13、.How to applyundergraduate (本科)1. Register with UCASFirst, go to the Universities and Colleges Admissions Service (UCAS) website where you can fill in your application form.Then write your personal statement. This is your chance to stand out from the crowd by explaining why you are interested in the
14、 course, the skills you have that make you suitable, and your life experiences and achievements.2. Application deadlinesThere are four application deadlines throughout the school year:Octoberfor courses at the Universities of Oxford and Cambridge, or for most courses in medicine15 January “on time”
15、deadline for most undergraduate coursesMarchfor some art and design courses30 Junelate deadline for most undergraduate courses. While you will be able to apply after the January deadline right up until 30 June, it is better to apply early.3. Receive an offerUCAS will contact you with any offers from
16、 your chosen universities or colleges. If your offer is “unconditional”, you can relax. Some offers are conditionalusually this means you need to achieve certain results in your current studies or in English language tests.1. Which of the following focuses on a universitys environmental performance?
17、A. The QS World University Rankings.B. THE World University Rankings.C. The Complete University Guide.D. The People and Planet University League.2. What should an applicant include in a personal statement?A. Previous chances.B. Future expectations.C. Hobbies and interests.D. Qualifications and stren
18、gths.3. When are students advised to apply for most undergraduate courses?A. In October.B. Before 15 January.C. In March.D. On 30 June.【答案】1. D 2. D 3. B【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章简要介绍了申请英国大学本科课程的基本步骤。【1题详解】细节理解题。由Understanding rankings中的“The People and Planet University League even ranks UK universities on
19、 their environmental and ethical performance. (人民与星球大学联盟(People and Planet University League)甚至对英国大学的环境和道德表现进行了排名)”可知,在四个大学排行榜中,The People and Planet University League侧重于大学的环境绩效。故选D项。【2题详解】细节理解题。由1. Register with UCAS下第二段“Then write your personal statement. This is your chance to stand out from the
20、crowd by explaining why you are interested in the course, the skills you have that make you suitable, and your life experiences and achievements. (然后写下你的个人陈述。这是你从人群中脱颖而出的机会,通过解释你为什么对这门课程感兴趣,你拥有的使你适合的技能,以及你的生活经历和成就)”可知,个人陈述的主要作用是让自己脱颖而出(stand out from the crowd),也就是申请人应该重点强调个人的资格和优势。故选D项。【3题详解】细节理解题。
21、由Application deadlines中的“15 January “on time” deadline for most undergraduate courses (1月15日大多数本科课程的“准时”截止日期)”可知,推荐的大部分本科课程申请的提交日期是1月15日前。故选B项。BTheres a new “Papa” Hemingway in the island city where legendary author Ernest Hemingway lived and wrote for most of the 1930s.More than 100 men competed fo
22、r the title of “man who most resembles author and former Key West resident Ernest Hemingway” this weekend in Floridaand only one man succeeded. Jon Auvil caught the keen eye of the judges, who awarded him the winner in the Hemingway Look-Alike Contest at Sloppy Joes Bar on Saturday. Auvil beat out 1
23、24 other men for the tile, according to the Associated Press.Some of the look-alike hopefuls showed up in wool fishermans sweaterswhile other contestants wore sportsmens clothes. Yet Auvila lawyerwore a cream-colored sweater; it was apparently that touch that helped him take the crown.The Hemingway
24、Look-Alike Contest participants were judged by the winners of previous contests at Sloppy Joes Bar, the Duval Street saloon where Hemingway and his friends frequently gathered.Crowds of audience cheered enthusiastically for their favorites as they paraded on stage at the bar and took turns speaking.
25、 Most participants tried to emulate the author in his later years, including full beards, as well as the way he behaves, dresses, and speaks.In addition to appearance, Auvil said he shared other features with Ernest Hemingway including a love of fishing. He has also tried his hand at writing fiction
26、 and a bit of nonfiction. “Of course, every man wants to write like Hemingway,” Auvil said. “He represents a lotromance, masculinity (男子气概), sports, love of the sea, love of a woman, love of children.and life.”Hemingway, the Nobel Prize-winning author, wrote famous classics including For Whom the Be
27、ll Tolls and To Have and Have Not while living in Key West. The event also included the conclusion of the Lorian Hemingway Short Story Competition directed by Ernests granddaughter, an author.4. What made Jon Auvil win the contest?A. His life experience.B. His passion for writing.C. His unique perso
28、nality.D. His special appearance.5. Who made the final decision about the result of the contest?A. The past winners.B. The audience present.C. Some famous writers.D. Hemingways granddaughter.6. What does the underlined word “emulate” in paragraph 5 mean?A. Challenge.B. Respect.C. Copy.D. Appreciate.
29、7. What does Jon Auvil mean by his words?A. Being like Hemingway means a lot.B. Hemingway loved fishing best.C. He suffered much before winning.D. He writes as well as Hemingway.【答案】4. D 5. A 6. C 7. A【解析】【导语】本文是一篇新闻报道。在美国佛罗里达州举办的2022年“海明威模仿大赛”中,来自佛罗里达州的Jon Auvil成功胜出。【4题详解】细节理解题。由第二段中的“Jon Auvil cau
30、ght the keen eye of the judges, who awarded him the winner in the Hemingway Look-Alike Contest at Sloppy Joes Bar on Saturday. (Jon Auvil吸引了评委们的目光,周六,他在Sloppy Joes Bar举办的海明威模仿大赛中获得了冠军)”和第三段中的“Yet Auvila lawyerwore a cream-colored sweater; it was apparently that touch that helped him take the crown.
31、(然而,律师Auvil却穿着一件米色的毛衣;显然,正是这种修饰帮助他夺冠)”可知,Jon Auvil所参加的是“海明威模仿大赛”,该比赛选拔看起来最像海明威的人,Jon Auvil能成功胜出主要靠的是长相和穿着,即外貌。故选D项。【5题详解】细节理解题。由第四段“The Hemingway Look-Alike Contest participants were judged by the winners of previous contests at Sloppy Joes Bar, the Duval Street saloon where Hemingway and his friend
32、s frequently gathered. (海明威模仿大赛的参赛者由之前在Sloppy Joes Bar举办的比赛的获胜者进行评判,该酒吧在Duval街上是海明威和他的朋友们经常聚会的地方)”可知,这项大赛的评委是往届比赛的获胜者,也就是说由他们来决定比赛的最终结果。故选A项。【6题详解】词句猜测题。由第二段中的“More than 100 men competed for the title of “man who most resembles author and former Key West resident Ernest Hemingway” this weekend in Fl
33、oridaand only one man succeeded. (本周末,在佛罗里达州,超过100名男子参加了“最像作家、前基韦斯特居民欧内斯特海明威的男子”的角逐,只有一名男子获得成功)”和第五段中的“Most participants tried to emulate the author in his later years, including full beards, as well as the way he behaves, dresses, and speaks. (大多数参与者都试图emulate晚年的作者,包括蓄满胡须,以及他的行为、衣着和说话方式)”可知,参赛者参加的是
34、“海明威模仿大赛”,该比赛选拔看起来最像海明威的人,可得出这些参赛者试图在各方面“模仿”海明威,包括浓密的胡须,言行举止以及穿着等,画线词emulate意为“模仿(Copy)”。故选C项。【7题详解】推理判断题。由第六段中的“Of course, every man wants to write like Hemingway,” Auvil said. “He represents a lotromance, masculinity (男子气概), sports, love of the sea, love of a woman, love of children.and life.”(奥维尔
35、说:“当然,每个人都想像海明威那样写作。”“他代表了很多浪漫、阳刚之气、运动、爱海、爱女人、爱孩子还有生命。”)”可知,Jon Auvil认为,海明威这一人物形象代表着丰富的内涵,包括浪漫、男子气概、运动、对大海的爱、对女人、孩子及生活的爱。由此推知,他认为像海明威意味着要在很多方面像。故选A项。CSimply put, emotional intelligence involves a series of skills that allow you to understand and use emotions in ways that lead to more accurate self-a
36、wareness, greater confidence, more effective coping, stronger relationships, better decision-making, and more academic and work success. Emotional intelligence does not mean that you are emotional or must tell others everything youre feeling. Rather it will allow you to handle pressure or become mot
37、ivated to perform at your best.Emotional intelligence has been around for a very long time. Early philosophers noted the importance of aspects of emotional intelligence, even though they did not use that term. Consider Platos instruction to “Never discourage anyone. who continually makes progress, n
38、o matter how slow” and his warning to “Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle”. Aristotles reflection that “Anybody can become angrythat is easy, but to be angry with the right person and to the right degree and at the right time and for the right purpose, and in the right waythat
39、is not easy” stresses the need for effective understanding and expression of emotion.In 1983, Harvard psychologist Howard Gardner presented the idea of “multiple intelligences”. The term “emotional quotient” (EQ) was introduced by Reuven Bar-On in the 1980s as he developed an assessment tool to meas
40、ure EQ. In 1994, Daniel Goleman published his bestseller Emotional Intelligence, who is regarded by many as the “inventor” or “father” of the idea of emotional intelligence.Its natural to believe that IQ (intelligence quotient) is the key to success at every stage of life. Yes, you want your IQ to b
41、e as high as possible, but a high IQ alone doesnt guarantee success either in school or in life. Thats where emotional intelligence comes in. A child with an average IQ who is highly motivated to do well, doesnt give up when work gets challenging, understands when she needs help, and is disciplined
42、enough to complete academic work carefully, will almost always outperform a child with above average or high IQ who is unmotivated, undisciplined, and unrealistic about the work required.8. How does the author begin the text?A. By making comparisons.B. By giving examples.C. By drawing a conclusion.D
43、. By explaining a term.9. Why does the author use Platos and Aristotles sayings?A. To note EQ has many functions.B. To show research on EQ has a long history.C. To prove ancient philosophers had opposite ideas.D To imply early philosophers knew more about EQ.10. Who first put forward the concept of
44、EQ?A. Howard Gardner.B. Daniel Goleman.C. Reuven Bar-On.D. Plato and Aristotle.11. What does the author try to stress in the last paragraph?A. The importance of EQ.B. The significance of IQ.C. The effects IQ and EQ have on us.D. The differences between IQ and EQ.【答案】8. D 9. B 10. C 11. A【解析】【导语】本文是一
45、篇说明文。何为“情商”?智商与情商,哪个更重要?本文就这两个问题进行了解释和说明。【8题详解】推理判断题。由第一段“Simply put, emotional intelligence involves a series of skills that allow you to understand and use emotions in ways that lead to more accurate self-awareness, greater confidence, more effective coping, stronger relationships, better decision
46、-making, and more academic and work success. Emotional intelligence does not mean that you are emotional or must tell others everything youre feeling. Rather it will allow you to handle pressure or become motivated to perform at your best. (简单地说,情商包括一系列技能,使你能够理解和利用情绪,从而获得更准确的自我意识、更大的信心、更有效的应对、更强的人际关
47、系、更好的决策以及更多的学术和工作成功。情商并不意味着你情绪化或必须告诉别人你的感受。相反,它将让你能够处理压力,或激励你发挥最佳水平)”可知,作者开篇首先解释了什么是“情商”,也就是说介绍了“情商”这一概念,可得出作者通过解释“情商”这个术语开始文本。故选D项。【9题详解】推理判断题。由第二段中的“Emotional intelligence has been around for a very long time. Early philosophers noted the importance of aspects of emotional intelligence, even thoug
48、h they did not use that term. (情商已经存在很长时间了。早期哲学家注意到情商方面的重要性,尽管他们没有使用这个术语)”和后面提及的柏拉图和亚里士多德的语录可知,作者列举柏拉图和亚里士多德的名言,主要是说明虽然他们没有用“情商”这个词,但跟“情商”类似的思想和观念古人早已经提出来了,“情商”这一概念拥有很长的历史,并不是近期才提出来的。故选B项。【10题详解】细节理解题。由第三段中的“The term “emotional quotient” (EQ) was introduced by Reuven Bar-On in the 1980s as he develo
49、ped an assessment tool to measure EQ. (“情商”(EQ)一词是由Reuven Bar-On于20世纪80年代提出的,当时他开发了一种测量情商的评估工具)”可知,最早提出“情商”(EQ)这一概念的人是Reuven Bar-On。故选C项。【11题详解】推理判断题。由最后一段中的“Its natural to believe that IQ (intelligence quotient) is the key to success at every stage of life. Yes, you want your IQ to be as high as po
50、ssible, but a high IQ alone doesnt guarantee success either in school or in life. Thats where emotional intelligence comes in. A child with an average IQ who is highly motivated to do well, doesnt give up when work gets challenging, understands when she needs help, and is disciplined enough to compl
51、ete academic work carefully, will almost always outperform a child with above average or high IQ who is unmotivated, undisciplined, and unrealistic about the work required. (人们很自然地相信智商是人生每个阶段成功的关键。是的,你希望自己的智商尽可能高,但单靠高智商并不能保证在学校或生活中取得成功。这就是情商的作用。一个智商一般的孩子,如果他有很强的动力去做好工作,在工作遇到挑战时不会放弃,在需要帮助时能够理解,并且有足够的
52、纪律性来认真完成学业,那么他几乎总是会比智商高于平均水平或高的(却没有动力,没有纪律,对所需的工作不切实际)孩子表现得更好)”可知,本段先指出人们普遍认识到智商的重要性,接下来分析说明其实情商对我们未来的成功更加重要,因此最后一段作者强调的是情商的重要性。故选A项。DThe Alps glaciers (冰川) are on track for their highest mass losses in at least 60 years of record keeping, data shared with Reuters shows. By looking at the difference
53、 in how much snow fell in winter, and how much ice melts in summer, scientists can measure how much a glacier has shrunk in any given year.Since last winter, which brought relatively little snowfall, the Alps have gone through two big early summer heatwavesincluding one in July marked by temperature
54、s near 30C in the Swiss mountain village of Zermatt. During this heatwave, the elevation (海拔) at which water froze was measured at a record high of 5,184 metersat an altitude higher than Mont Blancscompared with the normal summer level of between 3,000 - 3,500 meters.Most of the worlds mountain glac
55、iers are shrinking due to climate change. But those in the European Alps are especially vulnerable (脆弱的) because they are smaller with relatively little ice cover. Meanwhile, temperatures in the Alps are warming at around 0.3C per decadearound twice as fast as the global average.If greenhouse gas em
56、issions continue to rise, the Alps glaciers are expected to lose more than 80% of their current mass by 2100. Many will disappear regardless of whatever action is taken now, thanks to global warming baked in by past emissions, according to a 2019 report by the UN Intergovernmental Panel on Climate C
57、hange.Swiss residents worry that the glacier losses will hurt their economy. Some ski resorts of the Alps, which rely on these glaciers, now cover themselves with white sheets to reflect sunlight and reduce melting. Swiss glaciers feature in many of the countrys fairy tales, and the Aletsch Glacier
58、is considered a UNESCO World Heritage Site. “Losing the glaciers means losing our national heritage and our identity,” said hiker Bernardin Chavaillaz.12. What happened to the elevation at which water froze in the Alps?A. It remained unchanged.B. It increased sharply.C. It reached a new low.D. It dr
59、opped noticeably.13. Whats the main purpose of paragraph 3?A. To show temperatures are rising in the Alps.B. To prove climate change leads to heatwaves.C. To explain why the Alps glaciers are in danger.D. To predict what will happen to the Alps glaciers.14. What did Bernardin Chavaillaz express in t
60、he last paragraph?A. His advice on protecting glaciers.B. His confusion in finding his identity.C. His concern over the loss of glaciers.D. His interest in improving the economy.15. What would be the best title for the text?A. Glaciers in the Alps Are Disappearing RapidlyB. Climate Change Is Present
61、ing a Threat to the AlpsC. Summer Heatwaves Hit the Alps More FrequentlyD. Measures Are Needed to Protect the Alps Glaciers【答案】12. B 13. C 14. C 15. A【解析】【导语】本文是一篇说明文。主要讲的是由于气候变化,世界上大多数山地冰川正在消融,其中欧洲阿尔卑斯山的冰川尤其脆弱。数据显示,阿尔卑斯山冰川的融化面积可能会创下近60年来的新高。【12题详解】细节理解题。根据第二段的“During this heatwave, the elevation (海
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-382546.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
