安徽省马鞍山市2022-2023学年高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 安徽省 马鞍山市 2022 2023 学年 英语 下学 期二模 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、2023届安徽省马鞍山市高三第二次教学质量监测英语试题本试卷共8页,满分150分。考试用时120分钟。注意事项:1.答题前,考生务必用0.5毫米黑色墨水签字笔将自己的姓名、座位号、考生号填写在答题卡和试卷规定的位置上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。3.回答非选择题时,必须用0.5毫米的黑色墨水签字笔作答。答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应的 位置,不能写在试卷上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不能使用涂改液、胶带纸、修正带。不按以上要求作答的答案无效。第一部分听力(共两节,满分
2、30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分) :听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题,每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man think of the exam?A. Easy.B. Creative.C. Difficult.【答案】C【解析】【原文】W: I think I can get an A in this exam. Its not so difficult as far as I
3、m concerned.M: Really? This exam is a real killer for me. Ill be satisfied if I can get a pass mark.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When will Lindas interview begin?A. At 9:00.B. At 9:30.C. At 9:50.【答案】C【解析】【原文】M: Linda, you only have half an hour. Hurry up, or youll be late for the interview.W: Dont worry, de
4、ar. Its only 9:00 now. The interview has been delayed by 20 minutes.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why does the man come to the library?A. To return a book.B. To renew a book.C. To borrow a book.【答案】B【解析】【原文】M: Id like to renew this book, please. Here is my library card.W: Let me check. Sorry, but you have an
5、other book that is overdue. You need to return it first.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does the conversation probably take place?A. In a bakery.B. In a zoo.C. In a restaurant.【答案】A【解析】【原文】M: Mum, I didnt have breakfast. I feel I can eat a horse now.W: Dear, this bakery has introduced some new types of c
6、akes recently. You can choose what you like. Then well have lunch with your dad in a new restaurant.M: Great!5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Who is the man probably talking to?A A news reporter.B. A shop assistant.C. A travel agent.【答案】C【解析】【原文】W: Good morning, sir. What can I do for you?M: Well, Id like to as
7、k something about the package tour you advertised in the local newspaper.W: OK. What exactly do you want to know?M: Hmm will the guide take us to some shopping malls, for example?第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟:听完后,各小题
8、将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What is the man working for?A. A press.B. A school.C. A bookstore.7. What is the womans plan today?A. To read a book.B. To attend an interview.C. To meet her classmates.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】M: Hi, Tina. Havent seen you for ages since we gr
9、aduated from college.W: Hi, Jack. Hows everything?M: Not bad.W: Where are you working?M: A local press.W: Sounds cool! By the way, will you go to the class reunion next Saturday?M: Thats for sure. Well, would you like to go to the Xinhua Bookstore with me now? Its a good place to read.W: Id love to,
10、 but I have a job interview in two hours.M: Oh, good luck! See you next Saturday.W: See you then.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What did the man enjoy doing during his break?A. Reading novels.B. Watching TV.C. Playing games.9. How long did it take the man to recover from his ankle injury?A. F
11、ive weeks.B. Six weeks.C. Seven weeks.【答案】8. A 9. B【解析】【原文】M: I hurt my ankle while running seven weeks ago. The doctor told me to stay at home and restuntil I recovered.W: It must be boring to stay at home.M: Thats what I thought at first, too. Instead of watching TV and playing computer games, I f
12、ound myself a hobby reading novels.W: Well, it sounds like you had a pretty good time. When will you be able to go running again?M: Actually I recovered a week ago, but I want to finish the novel Im reading before I start running again.听下面一段较长对话,回答以下小题【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What is the probable relat
13、ionship between the two speakers?A. Co-workers.B. Relatives.C. Strangers.11. Where are the speakers?A. Ina taxi.B. At a bus stop.C. At a subway station.12. What does the man offer to do for the woman?A. Introduce her to his friend.B. Treat her to lunch today.C. Help her if she gets lost.【答案】10. C 11
14、. B 12. C【解析】【原文】W: Sorry to bother you, but does this bus go to the business district?M: It does. Why? Do you work down there?W: Yes. Im supposed to be at the ACME Building by 9: 00, but I dont think Im going to make it on time.M: Well, I work in the building just across the street from you.W: Real
15、ly? Actually, its my first day on the job. Do you think it would be faster if we shared a taxi?M: In this traffic, it wont make a difference. If you run to the subway station, you might catch the next train. That will take you straight there.W: Im not from around here. Id probably get lost.M: No pro
16、blem. Hey, do you have WeChat on your phone?W: Yes, I do. Im CareBear99.M: OK, Ill send you a friend request now. If you get lost or need someone to show you around, Id be happy to help. Maybe we can even have lunch together sometime next week.W: Sure, why not?听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13.
17、What does CAPP help students to do?A. Apply for a job.B. Do business well.C. Live a healthy life.14. What does the woman say about herself?A. She is curious.B. She is reliable.C. She is adventurous.15. Where will the man probably volunteer?A In a school.B. At an athletic store.C. On a construction s
18、ite.16. What are the speakers mainly talking about?A. A job plan.B. Future careers.C. A school course.【答案】13. A 14. B 15. C 16. C【解析】【原文】W: Did you get your new schedule? Let me see, I want to know if we are in some of the same classes.M: Sure. Hey, look! Were both in CAPP! Im not sure what it is.W:
19、 It is called Career and Personal Planning. Every Grade 12 student has to take it.M: Do you know what its all about?W: It teaches us about the business world. Actually, its about how to find a job.It also helps us discover our strengths, weaknesses, and interests.M: Oh, I see. So since I am curious
20、and like adventure, I might be a good reporter. What do you think is your best quality?W: I always do what I say Im going to do. I mean, you can always count on me if you need something. M: Great!W: We also have to volunteer at a job for one weekend. If you want, I can get you a job at my dads athle
21、tic store.M: Id rather work with someone I know. My brother is building his house right now, and he needs some help.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. How many kinds of tea will Ms Wei talk about?A. Three.B. Four.C. Five.18. What will Ms Wei describe about tea in the first part of the lecture?A. I
22、ts history.B. Its kinds.C. Its tastes.19. In which part of the lecture can the audience make tea?A. The second.B. The third.C. The fourth.20. When will the famous chef deliver a lecture?A. In April.B. In May.C. In June.【答案】17. B 18. A 19. A 20. B【解析】【原文】This weekend, there will be a special three-ho
23、ur lecture called “The Perfect Cup of Tea.” Ms Wei, an International tea expert, will teach you the proper way to prepare some different kinds of tea. In her lecture, she will talk about Indian black tea, North African mint tea, Chinese jasmine tea and English milk tea. During the first part of the
24、lecture, Ms Wei will describe the history of tea and how it spread to different areas. In the second part, the audience will have a chance to make the four different kinds of tea. You will discover the perfect water temperature and cooking time for each one. In the third part, you will learn how to
25、recognize good tea leaves by how they look and smell. The last half-hour of the lecture will be reserved for questions. This is the first lecture in a series. Next month, the head of a two-star restaurant in New York City will talk about his amazing journey from a dishwasher to a famous chef. The fo
26、llowing month, in June, you will learn in four hours how to make one of the hardest dishes: Shanghai dumplings.第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ADeserts are dry ecosystems that receive less than 250 millimetres of rainfall a year on average. Here are the wor
27、lds several big deserts.Antarctic Desert Antarctica is, on average, the coldest, windiest and driest of all the worlds continents. With an average annual rainfall of just 166 millimetres along the coastal regions and even less farther inland, it meets the standard of a desert. The continent has only
28、 plants that can live in a region so cold and dry.Australian DesertThe Australian desert consists of ten interlinked smaller deserts. Together, they cover 18 percent of the mainland and contribute to making Australia the worlds second driest continent. The deserts are far from deserted, populated by
29、 native animals like kangaroos.Arabian DesertThe Arabian Desert covers the entire Arabian Peninsula and contains the Rubal-Khali, one of the worlds largest continuous bodies of sand. Bedouins, the native people, have crossed these sands for centuries, driving sheep, cattle, camels and goats into the
30、 desert during the rainy winter season and moving back toward farmland during the dry summer months.Kalahari DesertStrictly speaking, the Kalahari doesnt meet the standard of a desert as its wettest regions can receive more than 500 millimetres of rain in very wet years. However, it remains extremel
31、y dry. Rain filters(渗入)rapidly through the vast expanses of sand, leaving nothing on the surface. The evaporation (蒸发) rate is twice as great as the rainfall in the southwestern half of the Kalahari. The desert is home to several important national parks and reserves, providing shelters for various
32、species.21. Which desert is made up of smaller deserts?A. Antarctic Desert.B. Australian Desert.C. Arabian Desert.D. Kalahari Desert.22. What do we know about Bedouins?A. They are on the move.B. They are good at growing plants.C. They come from Australia.D. They benefit from local tourism.23. What i
33、s special about Kalahari Desert?A. It has enough rainfalls.B. It covers a big areaC. It is poorly protected.D. It dries up quickly.【答案】21. B 22. A 23. D【解析】【导语】这是一篇说明文。主要介绍了沙漠是干旱的生态系统,每年平均降雨量不足250毫米。文章重点介绍了世界上的三个大沙漠。【21题详解】细节理解题。根据Australian Desert中“The Australian desert consists of ten interlinked
34、smaller deserts.”(澳大利亚沙漠由十个相互联系的小沙漠组成。)可知,澳大利亚沙漠是由更小的沙漠组成的。故选B项。【22题详解】细节理解题。根据Arabian Desert中“Bedouins, the native people, have crossed these sands for centuries, driving sheep, cattle, camels and goats into the desert during the rainy winter season and moving back toward farmland during the dry su
35、mmer months.”(当地居民Bedouins人几个世纪以来一直穿越这些沙漠,在多雨的冬季把绵羊、牛、骆驼和山羊赶进沙漠,在干燥的夏季回到农田。)可知,Bedouins一直都在移动中。故选A项。【23题详解】细节理解题。根据Kalahari Desert中“However, it remains extremely dry. Rain filters rapidly through the vast expanses of sand, leaving nothing on the surface. The evaporation rate is twice as great as the
36、 rainfall in the southwestern half of the Kalahari.”(然而,它仍然非常干燥。雨水迅速地冲刷着广阔的沙土,在沙土表面上什么也没有留下。蒸发速率是喀拉哈里西南半部降雨量的两倍。)可知,卡拉哈里沙漠的特别之处是它干的特别快。故选D项。BI have always had pets. My first animal friends were guinea pigs. And then I tried my best to persuade my parents to get a dog. For some reason they did not se
37、em to believe I would walk the dog three times a day, no matter how hard I tried.Then my mother said a friends cat had had kittens and we could go and get one. At first I was disappointed, but with time I learned to love our cat so much I have had cats ever since.I just have to remember to bolt ever
38、ything into place. If I dont, things fly (they seem to get airborne when cats are around the more expensive an object is, the more it seems to enjoy flying).Also, watering plants is no problem. During the years all the plants have disappeared except the cactuses (仙人掌). They dont seem to interest cat
39、s much. Nor do they need much water. It would be nice to get flowers, but I do advise against anyone bringing them to me. No matter what flower it is considered a kitty snack.Changing furniture is nice too. Cats help in letting us know when it is time to change the sofa. Either when the fabric start
40、s to look like Einsteins hair that has been combed with cats paws (爪子), or when no amount of vacuuming (用吸尘器打扫) helps in revealing the original color of the couch, thanks to the generous donation of cat hair. A soft sofa is nice, sure, but it sort of gets a bit embarrassing when, all our guests leav
41、e the house with fur-trousers.I could go on and on to tell you more interesting stories between us next time!24. Why did the authors parents turn him down when he wanted to have a dog?A. They didnt favour dogs.B. They didnt think he could attend dogs well.C. They had already had a pet.D. They though
42、t dogs might mess the house up.25. Which of the following can explain “bolt everything into place” underlined in paragraph 3?A. Keep everything fastened.B. Keep everything organized.C. Have everything prepared.D. Have everything repaired.26. What can we infer about the plants from paragraph 4?A. The
43、y are replaced by new ones.B. They are sent to the guests.C. They are mostly eaten by the cats.D. They are frequently watered.27. What is the authors purpose in writing the text?A. To complain about his cats.B. To share fun experiences of petting cats.C. To compare his different pets.D. To introduce
44、 his skills for keeping pets.【答案】24. B 25. A 26. C 27. B【解析】【导语】本文是一篇记叙文。主要分享了作者养小猫的一些趣事。【24题详解】细节理解题。根据第一段中的“For some reason they did not seem to believe I would walk the dog three times a day, no matter how hard I tried.(出于某种原因,他们似乎不相信我会每天遛狗三次,无论我多么努力。)”可知,作者的父母担心作者不会每天遛狗三次,也就是说,父母是担心他不会好好照顾宠物狗。故选
45、B项。【25题详解】词句猜测题。根据划线短语后的“If I dont, things fly (they seem to get airborne when cats are around the more expensive an object is, the more it seems to enjoy flying).(如果我不这样做,东西就会飞起来(当有小猫在的时候,它们似乎就会飞起来越贵的东西似乎越喜欢飞)。)”可知,划线句子前面的内容是说“我必须要记得做划线短语那件事”,如果没记住做这件事,家里的一切就会“飞”起来,结合选项可知,所以为了防止一切不会“飞”起来,只能“把一切都固定好
46、”符合逻辑。故选A项。【26题详解】推理判断题。根据第四段中的“No matter what flower it is considered a kitty snack.(不管什么花 它都被认为是小猫零食)”可知,小猫会把所有的花都当成零食,由此可推断,小猫会把这些花当零食吃掉。故选C项。【27题详解】推理判断题。根据最后一段中的“I could go on and on to tell you more interesting stories between us next time!(下次我可以继续告诉你我们之间更多有趣的故事!)”可知,作者说下次继续讲述与小猫在一起的趣事,由此推断,本文
47、写作的目的是分享与小猫在一起的趣事。故选B项。CAccompanied by typical Jin opera music, a red-faced performer with a long beard showed up at the hall of a high school in Taiyuan, Shanxi Province. All the students in the hall stood up and craned (伸长) their necks to get a better look. In their eyes, Jin opera was something f
48、rom the past.They are not alone. It goes without saying that kids nowadays are much more familiar with popular music than traditional opera, which is why performing artist Wu Lingyun, together with his colleagues, goes to campuses to promote the art. Wu Lingyun is best known for his role as Guan Gon
49、g, a general during the late Han Dynasty period.Wu began playing the role in 1985, at the age of 21, and has been associated with it ever since.Wu was significantly influenced by his parents, both of whom are also famous Jin opera performers. With a natural talent for performing and great effort, Wu
50、 was soon recognized by audiences and later awarded the Chinese Drama Plum Blossom Award in 2000, the highest award for Chinese drama performing arts.Given Wus considerable fame, one might think he would now prefer to enjoy a life of leisure. However, this is far from the case. Deep down, Wu has a b
51、ig dream. He pictures a growing future for Jin opera. Wu expected more chances for more people to get to know about the art, hoping Jin opera could become a worldwide art.Wu has also made some changes to the traditional art to bring it up-to-date.“Jin opera should keep pace with the times if we want
52、 to bring it back to life and get the young generation to accept it,“ he says. “An art without life can never survive”“28. How did the students react to the performance at the hall?A. They became bored.B. They got disappointed.C. They felt curious.D. They looked casual29. What do we know about Wu Li
53、ngyun?A. He got a top award in 2000.B. He started his performance in his teens.C. He now enjoys a leisure life.D. He became famous because of his parents.30. What does Wu Lingyun expect of Jin opera?A. Itll be studied as a college major.B. Itll be officially recognized.C. Itll have an easier perform
54、ing form.D. Itll be popular across the world.31. Which of the following best describes Wu Lingyun?A. Humorous.B. Kind-minded.C. Cautious.D. Devoted.【答案】28. C 29. A 30. D 31. D【解析】【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述的是晋剧表演艺术家武凌云的艺术成就以及他推广晋剧成为一门世界艺术的决心。【28题详解】细节理解题。根据第一段中的“All the students in the hall stood up and crane
55、d (伸长) their necks to get a better look. In their eyes, Jin opera was something from the past.(大厅里的所有学生都站了起来,伸长了脖子,以便看得更清楚。在他们看来,晋剧是过去的东西。)”可知,孩子们伸长脖子一探究竟,由此可知,孩子们对这项艺术表演充满了好奇。故选C项。【29题详解】细节理解题。根据倒数第三段中的“With a natural talent for performing and great effort, Wu was soon recognized by audiences and l
56、ater awarded the Chinese Drama Plum Blossom Award in 2000, the highest award for Chinese drama performing arts.(凭借天生的表演天赋和巨大的努力,武凌云很快得到了观众的认可,后来在2000年获得了中国戏剧梅花奖,这是中国戏剧表演艺术的最高奖项。)”可知,武凌云在2020年获得了中国戏剧界最高荣誉中国戏剧梅花奖。故选A项。【30题详解】推理判断题。根据倒数第二段中的“Wu expected more chances for more people to get to know about
57、 the art, hoping Jin opera could become a worldwide art.(武凌云希望有更多的机会让更多的人了解晋剧艺术,希望金戏能够成为一门世界性的艺术。)”可知,武凌云希望更多人知道这门艺术,希望晋剧成为一门世界艺术,由此可知,他希望晋剧在全世界流行受欢迎。故选D项。【31题详解】推理判断题。根据倒数第二段的“Given Wus considerable fame, one might think he would now prefer to enjoy a life of leisure. However, this is far from the
58、case. Deep down, Wu has a big dream. He pictures a growing future for Jin opera. Wu expected more chances for more people to get to know about the art, hoping Jin opera could become a worldwide art. (鉴于武凌云的名气很大,人们可能会认为他现在更愿意享受悠闲的生活。然而,情况远非如此。在内心深处,武凌云有一个远大的梦想。他描绘了晋剧的成长未来。武凌云希望有更多的机会让更多的人了解晋剧艺术,希望晋剧能
59、够成为一门世界性的艺术。)”以及尾段中的“Wu has also made some changes to the traditional art to bring it up-to-date.(吴还对传统艺术进行了一些修改,使其与时俱进。)”可知,武凌云在取得一定成就后还要将晋剧推广到世界,而且还对晋剧做出改变,使其与时俱进,由此可推断,武凌云是一个对自己的事业全身心投入的人。故选D项。DTo give grasshoppers (蚱蜢) some credit - jumping across yards and between branches takes a lot more expe
60、rtise than it might appear. There are incredibly tiny factors to consider, such as the resistance in launch surface, as well as desired distance, speed, and landing.Most jumping robots cant compete with the insect, as their jumps are limited to starting atop extremely rigid surfaces. But a new bounc
61、ing robot developed by researchers in Carnegie Mellons College of Engineering is crossing those barriers, and showing promise for how autonomous devices could operate in the future.A team of scientists led by professor of mechanical engineering Sarah Bergbreiter recently optimized a robots latch mec
62、hanisms (弹簧机制) used to boost it upward. Previously, these latches were primarily thought of as simple “on/off switches that enabled the release of stored energy. However, Bergbreiter and her team employed mathematical modeling to illustrate that these latches both were capable of controlling energy
63、output, as well as controlling the transfer (传递) of energy between the jumper and the launch surface.To test their work, the team positioned a small jumping robot atop a tree branch and recorded the precise energy transfers in its jumps first moments.“We found that the latch can not only mediate (调节
64、)energy output but can also mediate energy transfer between the jumper and the environment that it is jumping from,” said Bergbreiter.Now that researchers better understand the interactions at play in the opening moments of jumping, they can now begin working on ways to integrate this into future ro
65、botic designs. “It has been nearly impossible to design controlled insect-sized robots because they are launched in just milliseconds,“ explained Bergbreiter. “Now, we have more control over whether our robots are jumping up one foot or three. Its really fascinating that the latch - something that w
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-383551.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
