广东省佛山市第一中学2020届高三英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 佛山市 第一 中学 2020 届高三 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省佛山市第一中学2020届高三英语上学期期中试题(含解析)注意事项:1答题前,考生务必用黑色笔迹的钢笔或签字笔将自己的姓名、考号填写在答题卷上。2每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卷上对应题目选项的答案信息点涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卷各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。第一部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和
2、D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ADuplays Ramadan netball leagueThis is one of the most popular womens leagues so sign your team up now for five weeks of netball.Price: Dhs 2,250 per team.Time: Sun. and Mon., 7 pm-10:30 pm, June 8 to July 13.Place: Emirates International School, Umm Suqeim 3.www. duplays. com
3、 (04 447 2394)Bounces first anniversaryThe first national indoor trampoline (蹦床) park is celebrating its first anniversary with an After Dark Party. Fans of Bounce can come together on the trampolines and jump to party tunes from DJ Scott Forshaw.Limited tickets available.Price: Dhs 80.Time: On Thur
4、sday June 4, 8 pm-midnight.Place: Bounce, 4B Street, Al Quoz.www. bounce. ae (04 3211 400)Jump Boxx BeatzEnjoy new Thursday night jump sessions at Jump Boxx indoor trampoline park. DJs will spin your favorite tracks as you bounce. Tickets are abundant on the spot.Price: Dhs 69 per hour, plus Dhs 11
5、for grip (防滑力) socks.Time: Thur. 7 pm-11 pm, July 8 to August 8.Place:Uptown Mirdif.www.jump- (800 5867)Fit Republiks summer sports camp for kidsSign your kids up now for a summer of sport at Fit Republik. The camp takes place from Sunday July 5 to Thursday August 27 and will offer children aged 4 t
6、o 14 a variety of daily activities including martial (军事的) arts, gymnastics, aquatics (水上的) sports and functional training. Call to register your child in advance.Price: Dhs 270 per child, per day, Dhs 950 for five days. Prices include lunch.Time: Sun.-Thur. 8:45 am-2:15pm, July 5 to August 27.Place
7、: Dubai Sports City. (04 556 1800)1. What makes the second and third events similar to each other?A. They are both celebrations.B. They are both intended for kids.C. Music is to be played at the parties.D. They both open at exactly the same time.2. Which of the four events will last longest?A. Dupla
8、ys Ramadan netball league.B. Bounces first anniversary.C. Fit Republiks summer sports camp for kids.D. Jump Boxx Beatz.3. What can we learn from the text?A. You have to pay to take part in the events.B. Teamwork is a must in all the events.C. Students of all ages can register for Fit Republik.D. Tic
9、kets for the four events are to be booked ahead of time.【答案】1. C 2. C 3. A【解析】本文属于应用文中的广告,介绍了四项体育类活动的具体信息,包括时间、地点和价格等。【1题详解】细节理解题。根据第二、三项活动中“Fans of Bounce can come together on the trampolines and jump to party tunes from DJ Scott Forshaw.DJs will spin your favorite tracks as you bounce. Tickets are
10、 abundant on the spot.”可知这两项活动中都有音乐DJ,说明这些活动中都安排了音乐参与。故C项正确。【2题详解】细节理解题。根据四项活动的具体时间“June 8 to July 13. June 4.July 8 to August 8July 5 to August 27”可知第四项活动Fit Republiks summer sports camp for kid从7月5日持续到8月27日,时间最长。故C项正确。【3题详解】细节理解题。根据四项活动信息“Price: Dhs 2,250 per teamPrice: Dhs 80Price: Dhs 69 per hou
11、r, plus Dhs 11 for grip (防滑力) socksPrice: Dhs 270 per child, per day, Dhs 950 for five days. Prices include lunch”可知这四项活动都需要支付一定费用才可以参加。故A项正确。BIn 1947, the province Bengal of Pakistan was divided into two parts: the western part became India and the eastern part is known as East Bengal which was lat
12、er known as East Pakistan. At that time there were many economic, social and cultural problems. In 1948, when government announced Urdu as the national language, it caused the protest among the Bengali speaking majority of Pakistan. The protest got out of control and ended with the death of four pro
13、testors of the University of Dhaka who were shot by the police on 21st February, 1952. The students deaths during the fight for their mother language are now remembered as The International Mother Language Day (IMLD).Each year on Feb 21, UNESCO holds the event to draw attention to the disappearance
14、of the worlds languages: dozens of them are disappearing each year. What happens when a language dies out? Something huge is lost - not just sounds and marks but the way that people make sense of the world and communicate with each other. And it is through language that we have culture and tradition
15、. Kill a language and all this is killed too.Through IMLD, more people are becoming more aware of the destruction of linguistic (语言的) diversity in modern times and trying to stop it. The Myaamia Project is a kind of effort. This is an attempt to revive (复兴) the language spoken by the Miami and Illin
16、ois tribes (部落) of the US. Project members work to encourage people to study and communicate with this language, which formally died out in the 1960s.This is why we should remember the wise words of Nelson Mandela: “If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. If you tal
17、k to a man in his own language, that goes to his heart.”4. What can we know from the first paragraph?A. Bengal had the biggest population in Pakistan.B. The conflict resulted from linguistic controversy.C. The Bengali were the majority who spoke Urdu.D The police shot four students to end the protes
18、t.5. What message does Paragraph 2 mean to convey?A. Dozens of languages die out every February.B. The world is known merely through languages.C. Language helps to preserve and promote culture.D. Much attention has been paid to language protection.6. What does the Myaamia Project aim to do?A. Keep l
19、inguistic diversity.B. Protect an American tribe.C. Raise money to help the locals.D. Focus on native language learning.7. Why does the author mention Mandelas words?A. To show his contribution to language protection.B. To stress the difficulty in learning a dying language.C. To reflect the possibil
20、ity to preserve a local language.D. To emphasize the importance of ones mother tongue.【答案】4. B 5. C 6. A 7. D【解析】本文是一篇说明文,介绍了世界母语日IMLD的由来,并举例说明人们在保护语言多样性方面所做的努力。【4题详解】推理判断题。根据第一段第三句“In 1948, when government announced Urdu as the national language, it caused the protest among the Bengali speaking maj
21、ority of Pakistan.”可知在1948年,当地政府宣布Urdu为官方语言的时候,产生了巨大的抗议活动。由此可见,本次冲突是由于确定官方语言而导致的语言争议引起的。故B项正确。【5题详解】段落大意题。根据第二段最后两句“And it is through language that we have culture and tradition. Kill a language and all this is killed too.”可知人们正是通过语言才学会了文化和传统,消除语言就意味着杀死一切。由此可见正是语言保护并促进了文化的发展。故C项正确。【6题详解】推理判断题。根据第三段前
22、两句“Through IMLD, more people are becoming more aware of the destruction of linguistic (语言的) diversity in modern times and trying to stop it. The Myaamia Project is a kind of effort.”可知人们意识到了破坏语言多样性的危害并努力阻止这种做法。接着列举the Myaamia Project的例子,正是为了说明人们为了保护语言多样性所做的努力。故A项正确,【7题详解】推理判断题。作者在第三段第一句“Through IMLD
23、, more people are becoming more aware of the destruction of linguistic (语言的) diversity in modern times and trying to stop it.”提及了人们意识到了破坏语言多样性的危害并努力阻止这种做法,为了保护语言多样性做出了很多努力,正是因为语言能够保护并促进文化的发展。引用曼德拉的名言正是为了强调语言的作用,呼吁我们继续保护母语。故D项正确。CThose who are concerned that robots are taking over the world can rest
24、easyfor now. Though the androids have proved useful at performing ordinary tasks, they are not ready for the greatest time. At least that appears to be the case at Japans Henn-na Hotel chain where over half of the robot staff are being replaced by humans.The first location of the unique hotel opened
25、 in July 2015 was at Nagasakis Huis Ten Bosch Theme Park. The hotels owner, Hideo Sawada, promised the hotel to be managed primarily by robots. Guests were greeted and checked-in by a dinosaur robot, while a cute android called Churi, placed inside each room, provided information about attractions.
26、Not surprisingly, the lodging, recognized in 2016 as the worlds first robot-staffed hotel by Guinness World Records, drew in curious visitors from all around the world.But as the years have passed, the hotels main draw is becoming less novel and more unsatisfactory. Also as the robots are “aging”, t
27、hey are costing more to repair. Among the 283 androids being replaced are the chains two dinosaur receptionists. In addition to scaring young guests, they are also unable to photocopy guests passports, forcing human employees to step in each time. Also out are the cute Churi robots, which annoyed gu
28、ests by interrupting their conversations. For example, one guest told The Wall Street Journal that Churi mistook his snoring for a command and kept asking him to repeat his request all night.Sawada told The Wall Street Journal, “When you actually use robots you realize there are places where they ar
29、ent neededor just annoy people.” While Sawada may be cutting back on his use of androids, the recently-opened Smart LYZ Hotel and the Fly Zoo Hotel in China, are run entirely by robots, with not a human in sight. Whether the employees have more competence than those “hired” by the Henn-na Hotel chai
30、n remains to be seen.8. What makes Japans Henn-na Hotel unique?A. Its robot employees.B. Its advanced equipment.C. Its convenient location.D. Its successful management.9. What is the authors purpose with the example in paragraph 3?A. To entertain readers.B. To prove Churis drawback.C. To introduce C
31、huris functions.D. To persuade people not to book the hotel.10. What does the owner of Japans Henn-na Hotel think of his robot staff now?A. Attractive.B. Costly.C. Pioneering.D. Disappointing.11. What is the best title for the text?A. Robots Are Taking Over the World.B. The Boom of Robots-staffed Ho
32、tel.C. Robot Staff Are Fired For No Competence.D. The First Robots-staffed Hotel Won Guinness World Record.【答案】8. A 9. B 10. D 11. C【解析】本文是一篇说明文,主要介绍了日本的机器人酒店Henn-na Hotel中所使用机器人有一半已经被人取代,机器人并不能完全代替人类,同时文章对机器人的不足之处进行了说明。【8题详解】细节理解题。根据第二段第二句“Guests were greeted and checked-in by a dinosaur robot, whi
33、le a cute android called Churi, placed inside each room, provided information about attractions.”可知日本的Henn-na Hotel引人注意主要是因为它使用了很多机器人为客人提供服务。故A项正确。【9题详解】推理判断题。第三段最后两句“Also out are the cute Churi robots, which annoyed guests by interrupting their conversations. For example, one guest told The Wall St
34、reet Journal that Churi mistook his snoring for a command and kept asking him to repeat his request all night.”首先提出Churi常常会打断客人的谈话,让客人很生气。接着就举例做了说明,所列举的例子正是为了说明Churi的弱点。故B项正确。【10题详解】推理判断题。根据最后一段第一句“Sawada told The Wall Street Journal, “When you actually use robots you realize there are places where
35、they arent neededor just annoy people.”可知Sawada公司认为:当我们使用机器人的时候,我们才会意识到我们并不需要它们,它们只会让人们生气。由此可见Sawada对机器人非常失望。故D项正确。【11题详解】主旨大意题。根据第一段最后一句“At least that appears to be the case at Japans Henn-na Hotel chain where over half of the robot staff are being replaced by humans.”可知日本机器人酒店里的机器人有一半被人代替,与人类相比它们并
36、没有太大的竞争力。故C项正确。DPeter Drucker is the worlds most influential management master. Probably more than anyone else, he has helped to determine the nature of management and the tasks and responsibilities of the manager.Druckers interests have ranged broadly. In the 1930s and the 1940s, he wrote a series
37、of thoughtful books on capitalist society. From the 1950s to the 1970s, he wrote a series of books on management. Since the late 1970s, he has been more interested in the impact of technological and social change on management and business.Druckers writings avoid formal theories of management and or
38、ganization and instead encourage managers to ask basic questions. Famously, he urged managers to stop trying to manage processes and instead seek to manage for results, emphasizing output rather than function. In his view, managers should be the pivot around which the organization works, rather than
39、 directors controlling from the top down or officers leading from the front.According to Drucker, it is the manager who breathes life into the enterprise and makes it function. “The enterprise can decide, act and behave only as its managers do.”In a milestone passage, Drucker says that there is only
40、 one valid purpose for a business:“To create a customer. Markets are not created by nature or economic forces, but by the people who manage a business.” Drucker emphasizes the need to consider the needs and motivations of customers, not just the problems of price and distribution that had formerly c
41、ontrolled marketing.He also stresses the responsibilities of managers: to achieve economic performance, to make work productive and to manage the social effects that any enterprise has on its environment. Particularly important is the third set of responsibilities. Increased social responsibility, s
42、ays Drucker, is part of the price that must be paid for commercial success.Drucker sees management as an art rather than a science and constantly speaks of management in human terms, which has made him the most popular and widely read management writer of all time.12. What is the text mainly about?A
43、. The biography of Peter Drucker.B. What makes a good business.C. The responsibilities of managers.D. Peter Drucker and his influence on management.13. What does the underlined word “pivot” in paragraph 3 mean?A. Helper.B. Center.C. Adviser.D. Controller.14. Which of the following is true according
44、to the text?A. Controlling the process of the business is the key to success.B. Price and distribution decide the domination of markets.C. A business works well if it has a good functional manager.D. Managers should put the domination of markets above all.15. The responsibilities of a manager doesnt
45、 include _.A. improving the profitB. better working efficiencyC. ensuring a better societyD. paying the price for his or her faults【答案】12. D 13. B 14. C 15. D【解析】本文是一篇说明文,主要介绍了管理大师Peter Drucker、他的管理理念以及他对管理界的巨大影响。【12题详解】主旨大意题。根据文章第一段“Peter Drucker is the worlds most influential management master. Pr
46、obably more than anyone else, he has helped to determine the nature of management and the tasks and responsibilities of the manager.”可知Peter Drucker是一位管理大师,在管理业界有巨大的影响,在文章其余各段中详细介绍了他的管理理念。故D项正确。【13题详解】猜测词义题。根据前一句“Famously, he urged managers to stop trying to manage processes and instead seek to mana
47、ge for results, emphasizing output rather than function.”可知Peter Drucker非常强调管理最终的结果,由此可见他建议管理人员不要过多涉及过程,应该以组织运营的有效性为重点,也就是要以最终的结果为中心,所以该词与“center”意义相近。故B项正确。【14题详解】推理判断题。根据第四段“According to Drucker, it is the manager who breathes life into the enterprise and makes it function. “The enterprise can dec
48、ide, act and behave only as its managers do.”可知Drucker认为在经理的作用至关重要,只有当经理发挥作用的时候,企业才会运转良好。故C项正确。【15题详解】推理判断题。根据第六段第一句“He also stresses the responsibilities of managers: to achieve economic performance, to make work productive and to manage the social effects that any enterprise has on its environment
49、.”可知Drucker认为经理的责任包括:获得经济利润,提高工作效率并管理好行业对环境的影响。ABC三项内容均有涉及,并未提及D项“为自己的错误付出代价”,故选择D项。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。How to volunteer abroadThere is so much good to do in the world! If you are planning a trip, here are some pointers to make the most of your volunteer op
50、portunities.Prepare in advance. _16_. Find out what languages are spoken, any cultural differences and any issues of which you should be aware. You must have a heart to serve, and also know how to be careful.Go in with modesty. When visiting another culture, the first step should be humility. Go wit
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
