广东省华南师范大学附属中学2019-2020学年高二英语上学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 华南师范大学 附属中学 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省华南师范大学附属中学2019-2020学年高二英语上学期期末考试试题(含解析)笔试部分共五道大题,共10页,满分90分,考试用时120分钟。一、单项选择(共15小题,每小题0.5分,满分7.5分)1. Quantities of food _ the charity every year.A. are subscribed toB. is subscribed toC. are subscribedD. subscribe to【答案】A【解析】【详解】考查固定短语、动词语态和主谓一致。句意:每年都向慈善机构捐赠大量的食物。subscribeto为固定短语,意为“把捐赠给”,排除C项;主
2、语food和subscribe为被动关系,排除D项;Quantities of修饰主语,谓语动词的单复数与quantities保持一致,使用复数形式。故选A。2. He spent too much time in surfing the Internet. _ he didnt pass the IELTS.A. By accidentB. In consequenceC. In returnD. On the contrary【答案】B【解析】【详解】考查介词短语。句意:他花太多时间上网。结果,他没有通过雅思考试。A.By accident偶然;B.In consequence结果;C.I
3、n return作为回报;D.On the contrary相反。因为他花太多时间上网,所以他没有通过雅思考试。故答案为B。3. _ the value of the whole planet, the development of the economy is totally meaningless.A. Comparing withB. Compared withC. ComparingD. Compared【答案】B【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:与整个地球的价值相比,经济的发展是毫无意义的。表示“与相比”短语为be compared with,此处省略be动词,用过去分词作状语。
4、故选B。4. Nicotine, a substance common to all forms of tobacco, is a powerfully _ drug.A. addictedB. addictingC. addictD. addictive【答案】D【解析】【详解】考查形容词词义辨析。句意:尼古丁是所有形式的烟草所共有的物质,是一种非常容易上瘾的药物。A. addicted形容词,沉溺于,上瘾的,修饰人;B. addicting动词,使上瘾;C. addict动词,使上瘾;D. addictive形容词,使人上瘾的。此处修饰后文名词drug,作定语应用形容词addictive,
5、表示“使人上瘾的”。故选D。5. It is striking, and _, that some women have to be forced to leave their jobs once they get married, which goes against their will.A. shamelessB. shamefulC. ashamedD. shamed【答案】B【解析】【详解】考查形容词词义辨析。句意:一些女性在结婚后被迫辞职,这违背了她们的意愿,这是令人震惊和不道德的。A. shameless无耻的;B. shameful可耻的,不道德的;C. ashamed羞愧的,
6、羞耻的,用于修饰人;D. shamed动词,使羞耻。根据上文It is striking, and可知此处应填形容词,作表语,故排除D选项;且此处主语为it,故应用-ing结尾形容词,故排除C选项;结合语境可知,让一些女性在结婚后被迫辞职这是“不道德的”行为,应用shameful。故选B。6. As for this incident, there is less than one chance in 10.000 that it has _ accidently.A. come acrossB. come aboutC. come aroundD. come into【答案】B【解析】【详解
7、】考查动词短语辨析。句意:对于这一事件,只有不到万分之一的可能是出于意外发生的。A.come across偶遇,碰到;B.come about发生,出现;C.come around来访;D.come into进入。分析句子可知,主语it指代的是incident,应该搭配come about表示“事件发生”的可能性。故选B项。7. The full _ of social media lies in its ability to attract the customers to help us meet the business goals.A. powerB. strengthC. energ
8、yD. force【答案】A【解析】【详解】考查名词词义的辨析。句意:社交媒体的全部力量在于它能够吸引客户来帮助我们实现业务目标。A. power基本意思是“力,力量”,指人或国家甚至是某个机构的权力、势力或影响力;B. strength说人时,指“体力,力气”;说物时,指“强度”。也可指“强项,长处”;C.energy主要指人的精力; D.force主要指强制力量,暴力,武力等。这里指社交媒体的影响力。故选A。8. _ has been four years _ we met last time.A. It; whenB. There; beforeC. It; sinceD. There;
9、 after【答案】C【解析】【详解】考查固定句型。句意:自从我们上次见面到现在已经四年了。表示“自从至今已经多久了”句型为“it has been+一段时间+since+从句”。故选C。9. This kind of effective software makes it easier for a company to _ its operation system.A. rateB. estimateC. valueD. evaluate【答案】D【解析】【分析】【详解】考查动词辨析。句意:这款有效的软件使得一个公司更容易地评价它的操作系统。A.rate “等级的评定” ;B. estima
10、te “推测地估计”或“个人的主观估计”;C.value “重视或对某物价值的估计”;D. evaluate“准确地评价”,根据句中“有效的软件”,可以推断后面是“公司进行准确地评价”,故选D。【点睛】10. If we consider these _ separately, each phenomenon is not so serious, but if we consider them _, the situation becomes serious and desperate.A. phenomenons; as a wholeB. phenomena; as a wholeC. p
11、henomena; on the wholeD. phenomenons; on a whole【答案】B【解析】【详解】考查名词复数和固定短语。句意:如果把这些现象分开来看,每一种现象都不是那么严重,但是如果把它们作为一个整体来考虑,情况就会变得严重和铤而走险 。phenomenon意为“现象”,第一个空前的these可知,空格处应该填phenomenon的复数形式phenomena;as a whole意为“整体而言”,on the whole意为“大体上说,总的来说”,consider. as .意为“作为考虑”,由第二个空前面的consider 可知,应该填as a whole。综合以
12、上分析,应该选择B项。11. _ in the queue for two hours, Jack suddenly realized that he had left his identity card at home.A. WaitedB. Having been waitedC. Having waitedD. To have waited【答案】C【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:在排队等了两个小时之后,Jack突然意识到他把身份证忘在家里了。分析句子结构可知waite在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主Jack构成主动关系,故应用现在分词作状语,且“等待”发生在谓语动词之前,故应用
13、having done形式。故选C。12. It is important that we _ the window before we leave.A. shall closeB. will closeC. must closeD. close【答案】D【解析】【详解】考查虚拟语气。句意:我们离开前关上窗户是很重要的。诸如necessary、important、impossible、natural、strange、surprising、funny、right、wrong、better、a pity、the shame、no wonder等表情绪、观点的形容词或名词要用虚拟语气,符合“It i
14、s.that +主语从句”的结构,从句的谓语动 词常用“should+动词原形”,且should的省略要看情况而定。句中表示建议的语气,should可以省略。故选D项。13. It is _ he often feels sleepy in class _ makes his teachers worried about him.A. what; thatB. that; whatC. that; thatD. /; that【答案】C【解析】【详解】考查连词。句意:他经常在课堂上打瞌睡,这使他的老师担心他。分析句子成分可知:句子的主语为_ he often feels sleepy in c
15、lass,第一个设空处引导从句在句中作主语,从句不缺少成分,且句意完整,故用that;强调句结构为:it is/was +强调成分+that+其他。本句强调主语that he often feels sleepy in class,故第二个设空处应为that。故答案为C.14. He is an untiring _ of educational reform. He advocates _ the teachers for their excellent jobs.A. advocator; rewardingB. advocate; rewardingC. advocator, to re
16、wardD. advocate; to reward【答案】A【解析】【详解】考查名词和非谓语动词。句意:他是教育改革的不懈倡导者,他主张对教师的出色工作给予奖励。分析句子结构可知:第一个设空处前为形容词,形容词修饰名词作句子表语,设空处应为名词,结合句意,此处指“提倡者”,故用advocator;第二个设空处在句中作非谓语,advocate doing sth提倡做某事。故答案为A。15. _ the problems theyve faced, they are happy with the life they lead.A. In spite ofB. Due toC. So long
17、asD. regardless of【答案】A【解析】【详解】考查固定短语。句意:尽管面临着许多问题,他们仍然开心地过着自己的日子。A.In spite of不管,尽管;B.Due to由于;C.So long as只要;D.Regardless of不管,不顾。分析句子可知,前后句逻辑上属于“先抑后扬”的关系,考虑让步状语,句意上来看,一般对于客观上无法避免的事实,往往是不利的条件、因素,要用in spite of后接名词the problems,意为“尽管,不管”。故选A项。二、阅读理解(共两节,满分30分)(共20小题:每小题1.5分,满分30分)第一节(共15小题;每小题1.5分,满分
18、22.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项A、B、C和D中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AYou probably know who Marie Curie was, but you may not have heard of Rachel Carson. Of the outstanding ladies listed below, who do you think was the most important woman of the past 100 years?Jane Addams (1860-1935)Anyone who has ever been helped b
19、y a social worker has Jane Addams to thank. Addams helped the poor and worked for peace. She encouraged a sense of community by creating shelters and promoting education and services for people in need. In 1931 Addams became the first American woman to win the Nobel Peace Prize.Rachel Carson (1907-1
20、964).If it werent for Rachel Carson, the environment movement might not exist today. Her popular 1962 book Silent Spring raised awareness of the dangers of pollution and the harmful effects of chemicals on humans and on the worlds Lakes and oceans.Sandra Day OConnor (1930-present)When Sandra Day O C
21、onnor finished third in her class at Stanford Law School, in 1952, she could not find work at a Law firm because she was a woman. She became an Arizona state senator (参议员) and in 1981, the first woman to join the U.S. Supreme Court. OConnor gave the deciding vote in many important cases during her 2
22、4 years on the top court.Rosa Parks (1913-2005)On December 1, 1955, in Montgomery, Alabarna, Rasa Parks would not give up her seat on a bus to a white passenger. Her simple act landed Parks in prison. But it also set off the Montgomery bus boycott. It lasted for more than a year, and kicked off the
23、civil-rights movement. “The only tired I was, was tired of giving in,” said Parks.16. What is the reason for OConnors being rejected by the law firm?A. Her lack of proper training in law.B. Her little work experience in court.C. The discrimination against women.D. The poor financial conditions.17. W
24、ho made great contribution to the-civil movement in the US?A. Jane Addams.B. Rachel Carson.C. Sandra Day OConnor.D. Rosa Parks.18. What can we infer about the women mentioned in the text?A. They are highly educated.B. They are truly creative.C. They are pioneers.D. They are peace-lovers.【答案】16. C 17
25、. D 18. C【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了四位杰出的女性,和她们在不同领域所做出的贡献。【16题详解】细节理解题。根据第四段中When Sandra Day O Connor finished third in her class at Stanford Law School, in 1952, she could not find work at a Law firm because she was a woman.可知1952年, Sandra Day O Connor在斯坦福大学法学院以全班第三名的成绩毕业时,因为是女性,她在律师事务所找不到工作。由此可知,因为对妇女的歧
26、视,所以律师事务所了拒绝OConnor。故选C。【17题详解】细节理解题。根据最后一段中On December 1, 1955, in Montgomery, Alabarna, Rasa Parks would not give up her seat on a bus to a white passenger. Her simple act landed Parks in prison. But it also set off the Montgomery bus boycott. It lasted for more than a year, and kicked off the civ
27、il-rights movement.可知1955年12月1日,在阿拉巴马州的蒙哥马利市, Rasa Parks不愿在公交车上给一名白人乘客让座。她的简单行为使Parks进了监狱。但这也引发了蒙哥马利的公车抵制运动。它持续了一年多,拉开了民权运动的序幕。由此可知,Rosa Parks对美国的民权运动做出了巨大的贡献。故选D。【18题详解】推理判断题。根据第二段中In 1931, Addams became the first American woman to win the Nobel Peace Prize.(1931年,Addams成为第一位获得诺贝尔和平奖的美国女性);第三段If it
28、 werent for Rachel Carson, the environment movement might not exist today. Her popular 1962 book Silent Spring raised awareness of the dangers of pollution and the harmful effects of chemicals on humans and on the worlds Lakes and oceans.(如果没有Rachel Carson,环境运动可能不会存在。她在1962年出版的畅销书寂静的春天提高了人们对污染危险以及化学
29、品对人类和世界湖泊和海洋的有害影响的认识);第四段中She became an Arizona state senator (参议员) and in 1981, the first woman to join the U.S. Supreme Court.(1981年,她成为亚利桑那州参议员,成为第一位加入美国最高法院的女性)以及最后一段中Her simple act landed Parks in prison. But it also set off the Montgomery bus boycott. It lasted for more than a year, and kicked
30、 off the civil-rights movement.(她的简单行为使Parks进了监狱。但这也引发了蒙哥马利的公车抵制运动。它持续了一年多,拉开了民权运动的序幕)由此可推知,文中提到的女性在不同的领域都做出了杰出贡献,他们都是开拓者。故选C。BThe Intelligent Transport team at Newcastle University has turned an electric car into a mobile laboratory named “DriveLAB” in order to understand the challenges faced by ol
31、der drivers and to discover where the key stress points are.Research shows that giving up driving is one of the key reasons for a fall in health and well-being among older people, leading to them becoming more isolated(隔绝) and inactive.Led by Professor Phil Blythe, the Newcastle team are developing
32、in-vehicle technologies for older drivers which they hope could help them to continue driving into later life.These include custom-made navigation(导航) tools, night vision systems and intelligent speed adaptations. Phil Blythe explains: “For many older people, particularly those living alone or in th
33、e country, driving is important for preserving their independence, giving them the freedom to get out and about without having to rely on others.”“But we all have to accept that as we get older our reactions slow down and this often results in people avoiding any potentially challenging driving cond
34、itions and losing confidence in their driving skills. The result is that people stop driving before they really need to.” Dr Amy Guo the leading researcher on the older driver study, explains, “The DriveLAB is helping us to understand what the key points and difficulties are for older drivers and ho
35、w we might use technology to address these problems.”“For example, most of us would expect older drivers always go slower than everyone else but surprisingly, we found that in 30mph zones they struggled to keep at a constant speed and so were more likely to break the speed limit and be at risk of ge
36、tting fined. Were looking at the benefits of systems which control their speed as a way of preventing that.”“We hope that our work will help with technological solutions(解决方案) to ensure that older drivers stay safer behind the wheel.”19. What is the purpose of the DriveLAB?A. To explore new means of
37、 transport.B. To design new types of cars.C. To find out older drivers problems.D. To teach people traffic rules.20. Why is driving important for older people according to Phil Blythe?A. It keeps them independent.B. It helps them save time.C. It builds up their strength.D. It cures their mental illn
38、esses.21. What do researchers hope to do for older drivers?A. Improve their driving skills.B. Develop driver-assist technologies.C. Provide tips on repairing their cars.D. Organize regular physical checkups.22. What is the best title for the text?A. A new Model Electric CarB. A Solution to Traffic P
39、roblemC. Driving Service for eldersD. Keeping Older Drivers on the Road【答案】19. C 20. A 21. B 22. D【解析】【分析】这是一篇说明文。本文主要介绍了老年司机在需要停止开车的年龄之前就不得不停止开车,所以一些研究人员就开始了解老年司机存在的问题,想要用技术去解决这些问题,比如开发了控制速度的系统、制定导航工具、夜视系统和智能速度适应。【19题详解】细节理解题。根据第一段The Intelligent Transport team at Newcastle University have turned a
40、n electric car into a mobile laboratory named “DriveLAB” in order to understand the challenges faced by older drivers and to discover where the key stress points are.可知,DriveLAB为了理解老年司机所面对的挑战,发现关键点在哪里。即发现老年司机的问题,故选C。【20题详解】细节理解题。根据第四段中Phil Blythe explains: “For many older people, particularly those
41、living alone or in the country, driving is important for preserving their independence, giving them the freedom to get out and about without having to rely on others.”可知,开车对于保持老年司机的独立性很重要,让他们可以自由地出去走动,而不必依赖别人。故选A。【21题详解】推理判断题。根据第五段中The DriveLAB is helping us to understand what the key points and dif
42、ficulties are for older drivers and how we might use technology to address these problems.及最后一段We hope that our work will help with technological solutions(解决方案) to ensure that older drivers stay safer behind the wheel.可知,研究人员想要用技术解决的老年司机的关键难题,而且正在研究一种控制速度的系统,即开发驾驶员辅助技术,故选B。【22题详解】主旨大意题。本文主要讲述一些研究人员
43、想要利用技术解决老年司机驾驶存在的问题,其目的是帮助老年司机能够一直开车直到应该停止的年龄,故以 Keeping Older Drivers on the Road符合全文主旨,其他题目都太片面,不足以概括全文。故选D。【点睛】主旨大意题解题技巧Topic/Title型-使用逆推法(1)要在阅读原文基础上,仔细考虑选项是否与文章主题有密切联系(2)再看选项对文章的概括性或覆盖面如何(3)要注意题目是否过大或者过小(4)要避免下列三种错误概括不够(多表现为部分代整体,导致范围过小)、过度概括(多表现为扩大范围)、以事实、细节代替抽象概括的大意。比如第四题主要围绕老年司机为主,故排除了A和B,对象
44、不正确。C. Driving Service for elders. 为老人提供服务,本文也算服务的一种,但是犯了过度概括的错误,范围扩大了, D. Keeping Older Drivers on the Road.这正是本文介绍的内容,研究人员目的也是延长老年司机的驾驶时间。故选D。CBabies have an astonishing talent that adults entirely lose. By the age of one, they can recognise the significant noises around them and group them into a
45、 language. When we have lost this capacity as adults, it becomes enormously difficult to distinguish between sounds that are glaringly different to a native speaker. It all sounds Greek to us. This is because the range of possible sounds that humans use to convey meaning may be as high as 2,000, but
46、 few languages use more than 100 and even then the significant noisesthe phonemes (音素) of a languageeach cover a range of sounds and so vague distinctions which would change the meaning of a word in other languages.But where do these phonemes come from and why do they shift over time? New research s
47、uggests that the apparently arbitrary distribution of some sounds around the world may be partially explained by diet. This is unexpected. Wed rather think of language as product of our thought, rather than of the arrangement of our teeth. In reality, though, any given language must be both.Hunter g
48、atherer languages very seldom use the sounds known as labiodentals (唇齿音)those such as f and vthat are made by touching the lower lip with the upper teeth. Only two of the hundreds of Australian aboriginal languages use them, for example. But in cultures that have discovered farming, these consonants
49、 (辅音) are much more common. The argument goes that farmers eat more cooked food and more dairy than hunter gatherers. Either way, they need to chew mush less, and to bite less with their front teeth. So farmers grew up with smaller lower jaws and more of an overbite than their ancestors who had to b
50、ite through harder foods. It became easier for them to make the labiodental consonants instead of purely labial (唇音) ones: one example is that f come to take the place of p. Romans said “pater” but English speakers (unless theyre ReesMoggs) say “father”.Beyond these particular changes, the story hig
51、hlights the way in which everything distinctively human is both material and spiritual: speech must combine sound and meaning, and the meaning can t exist or be transmitted without a real object. But neither can it be reduced to the purely physical, as our inability to understand or even to recognis
52、e foreign languages makes clear. The food we eat shapes our jaws, and our jaws in turn shape the sounds of our language. The ease with which we eat probably shapes our thought too, as anyone who has suffered toothache could testify. What we eat may have shaped the sounds of our language, but how we
53、eat changes how we feel and what we use language to express. A family meal is very different from a sandwich at the office desk, even if the calorie is the same. Food has purposes and meanings far beyond keeping us alive and pleasing the Palate (味觉).23. Compared with adults, babies could more easily
54、 .A. create significant noisesB. classify the forms of noisesC. understand the Greek languageD. distinguish meaningful sounds24. According to the passage, which of the following factors help shape language?A. Lips and teeth.B. Jobs and habits.C. Age and regions.D. Food and thinking.25. The reason fo
55、r farmers making sounds of “f” and “v” is .A. enjoying more cooked foodsB. biting more with front teethC. constantly chewing harder foodsD. growing up with lager lower jaws26. By writing this passage, the author intends to reveal .A. jaws help shape our thoughtB. food determines our thoughtC. diet h
56、as some influence on languageD. language consists of sound and meaning【答案】23. D 24. D 25. A 26. C【解析】这是一篇说明文。主要叙述了人们一直以来认为语言是思想的产物,但是有新的研究表明饮食对于语言也会产生一些影响。且以f和v的发音为例,揭示了农民们发“f”和“v”音的原因是他们喜欢吃更多的熟食。同时这也强调了人类特有的一切都是物质和精神的结合:语言必须把声音和意义结合起来,没有真实的物体,意义就不可能存在或传播。【23题详解】细节理解题。根据第一段第二句By the age of one, they
57、 can recognize the significant noises around them and group them into a language.可知一岁的婴儿和成人相比更能识别出周围的重要声音,故选D。【24题详解】细节理解题。第二段第二句New research suggests that the apparently arbitrary distribution of some sounds around the world may be partially explained by diet.可知某些声音在世界范围内的任意分布,部分可以用饮食来解释。本段提到sound和
58、diet是有关系的,也就是food食物;另外也和思考有关the product of thought,本段最后说到和两者都有关系。因此答案选择D。【25题详解】细节理解题。根据第三段The argument goes that famers eat more cooked food and more dairy than hunter gatherers.可知农民比狩猎采集者吃更多的熟食和奶制品,即农民们发“f”和“v”音的原因是他们喜欢吃更多的熟食。故选A。【26题详解】主旨大意题。根据第二段Wed rather think of language as product of our tho
59、ught, rather than of the arrangement of our teeth. In reality, though, any given language must be both.可知任何一种语言的诞生都必须同时具备思想和饮食这两种因素的影响。以及文章内容可知叙述的都是日常饮食和发音对语言的影响,故选C。DCalifornia has lost half its big trees since the 1930s, according to a study to be published Tuesday and climate change seems to be a
60、 major factor(因素).The number of trees larger than two feet across has declined by 50 percent on more than 46, 000 square miles of California forests, the new study finds. No area was spared or unaffected, from the foggy northern coast to the Sierra Nevada Mountains to the San Gabriels above Los Ange
61、les. In the Sierra high country, the number of big trees has fallen by more than 55 percent; in parts of southern California the decline was nearly 75 percent.Many factors contributed to the decline, said Patrick McIntyre, an ecologist who was the lead author of the study. Woodcutters targeted big t
62、rees. Housing development pushed into the woods. Aggressive wildfire control has left California forests crowded with small trees that compete with big trees for resources(资源).But in comparing a study of California forests done in the 1920s and 1930s with another one between 2001 and 2010, McIntyre
63、and his colleagues documented a widespread death of big trees that was evident even in wildlands protected from woodcutting or development.The loss of big trees was greatest in areas where trees had suffered the greatest water shortage. The researchers figured out water stress with a computer model
64、that calculated how much water trees were getting in comparison with how much they needed, taking into account such things as rainfall, air temperature, dampness of soil, and the timing of snowmelt(融雪).Since the 1930s, McIntyre said, the biggest factors driving up water stress in the state have been
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-388090.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
《重庆专用》2014高考语文二轮回扣与规范课件:第2章 课本文言文再回归训练2.ppt
