分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 7

类型山东省2013年高考英语二轮复习 专题升级训练卷十三 阅读理解(二).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:389016
  • 上传时间:2025-11-29
  • 格式:DOC
  • 页数:7
  • 大小:1.15MB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    山东省2013年高考英语二轮复习 专题升级训练卷十三 阅读理解二 山东省 2013 年高 英语 二轮 复习 专题 升级 训练 十三 阅读 理解
    资源描述:

    1、专题升级训练十三阅读理解(二)第一节阅读理解A(2012济南二模,B)After spending a year in Brazil on a student exchange program,her mother recalled,Marie Colvin returned home to find that her classmates had narrowed down their college choices.“Everyone else was already admitted to college,”her mother,Rosemarie Colvin,said from th

    2、e family home.“So she took our car and drove up to Yale and said,You have to let me in.”Impressedshe was a National Merit(全国英才)finalist who had picked up Portuguese in BrazilYale did,admitting her to the class of 1978,where she started writing for The Yale Daily News “and decided to be a journalist”

    3、,her mother said.On Wednesday,Marie Colvin,56,an experienced journalist for The Sunday Times of London,was killed as Syrian forces shelled the city of Homs.She was working in a temporary media center that was destroyed in the attack.“She was supposed to leave Syria on Wednesday,”Ms.Colvin said.“Her

    4、editor told me he called her yesterday and said it was getting too dangerous and they wanted to take her out.She said she was doing a story and she wanted to finish it.”Ms.Colvin said it was pointless to try to prevent her daughter from going to conflict zones.“If you knew my daughter,” she said,“it

    5、 would have been such a waste of words.She was determined;she was enthusiastic about what she did;it was her life.There was no sayingDont do this.This is who she was,absolutely who she was and what she believed in:cover the story,not just have pictures of it,but bring it to life in the deepest way y

    6、ou could.” So it was not a surprise when she took an interest in journalism,her mother said.1From the underlined sentence in Paragraph 1 we can infer that _.AYale University was her last choiceBYale must keep its promise to MarieCMarie Colvin was confident of herselfDMarie Colvin was good at persuad

    7、ing2Marie Colvins story suggests some of the best qualities of being a journalist are _.Apatience and confidenceBhonesty and curiosityCflexibility and creativityDdetermination and courage3Which of the following is the correct order to describe Marie Colvins life?aShe was doing a story in Syria and g

    8、ot killed.bShe was admitted to Yale University.cShe studied in Brazil as an exchange student.dShe was hired by The Sunday Times of London.eShe began to take an interest in journalism.Adecab BcbedaCedcba Dbcdea4From the last paragraph we can know that Ms.Colvin _.Aknows her daughter very wellBcares l

    9、ittle about her daughterCdislikes the choice of her daughterDdoesnt fully appreciate her daughter5What can be the best title of the text?ACovering Stories in a Dangerous Conflict AreaBApplying for Top Universities,a Successful CaseCRecalling Her Daughter,a Journalist Killed in SyriaDChoosing Lifelon

    10、g Careers Based on Your Own InterestB(2012山东潍坊高考仿真三,B)WASHINGTONChinese VicePresident Xi Jinping arrived at Andrews Air Force Base in Washington,February 13,2012.VicePresident Xi Jinping said he would explore important problems in an active and practical manner with his American hosts on Monday duri

    11、ng his fiveday official trip here after arriving at Andrews Air Force Base in the afternoon.In a written statement given upon his arrival,Xi said as the international situation experiences complex and complete changes,China and the United States have more extensive common interests and shoulder more

    12、 important common responsibilities on the present world stage.The purpose of the current visit is to “carry out the important consensus reached by President Hu with President Obama during his visit to the United States in January last year and to advance the building of the ChinaUS cooperative partn

    13、ership based on mutual respect and mutual benefit,”said Xi.According to Xi,bilateral(双边的)relations have moved forward in spite of some twists and turns during the past several decades.“This has brought enormous benefits to our two countries and two peoples,and has had a positive,farreaching impact o

    14、n peace,stability and the prosperity of the AsiaPacific region and the world at large.”Xi said that “whether we can seize opportunities,tackle challenges and build a cooperative partnership at the new historical starting point matters to the future of our two countries and the world as a whole.”Xi s

    15、aid he looks forward to engaging in extensive dialogue and exchanges with Americans from various sectors to enhance cooperation and strengthen friendship.Xi is scheduled to meet US senior government officials,including Henry Kissinger,Brent Scowcroft,Zbigniew Brzezinski,Madeleine Albright and Henry

    16、Paulson this evening to listen to their advice on ChinaUS ties.Meetings between Xi and US VicePresident Biden and President Obama are scheduled on Tuesday.6The passage mainly tells us _.AXis fiveday official tripBChinaUS cooperative partnershipCXi is set to discuss important bilateral problemsDChina

    17、 and the US have more common interests7It can be inferred from the second paragraph that _.Athe current world stage remains peacefulBChina and US should build the cooperative partnershipCXi himself wrote a statement about his arrivalDChina and the US have the equal rights8The underlined word “consen

    18、sus” in Paragraph 3 means _.Aagreement BopinionCpartnership Dbenefit9According to the passage,bilateral relations between China and US have experienced _.Aenormous dialogues Bextensive exchangesCmany challenges Dvarious hardships10What is Xis attitude towards the visit?ARespectful. BOptimistic.CAppr

    19、oving. DExpectant.CLooking through a magazine in a waiting room recently,I came across an article with the title “My top five most precious possessions”It was just a few lines of text with pictures,but it caught my imagination.Its interesting how inanimate(无生命的)objects can take on such significance

    20、and become woven(编织)into a persons,and sometimes a whole familys,life history.Anyway,the article had me considering what my most precious possessions are.It was difficult to choose only five,but here are mine:An old cardboard box filled with my childrens baby photos.A yellow pocketsized birthday boo

    21、k of special things(poems,pictures of flowers and trees,etc)given to me by my dad when I was probably about seven or eight years old.A 21st birthday card from my mum.In it she had written her congratulations,her love,and her hopes for my future.She died not long after,when I was in my early twenties

    22、.A few ancient but very beautiful botany books that were once my great grandmothers.She was a botanist in a time when it was relatively unusual for women to be qualified in this field and I think she was probably a remarkable and very interesting woman.Id like to have known her.A brooch(胸针)left to m

    23、e by my muchloved grandmother.It was given to my great grandmother by my great grandfather on his return from World War .It is not worth anything in terms of money.However,it not only stands for a link between four generations of women,but it is also a reminder of a young mans return from World War

    24、.How about you?Id love to hear what you feel are your most precious possessions.11What made the writer have the idea of writing the passage?AHer love for her relatives.BHer rich imagination about the objects.CAn article in a magazine.DSome pictures in an article.12According to the passage,the writer

    25、 _.Alost her mother at the age of 26Bwas a mother of several childrenCgot the yellow birthday book at 8Dstudies botany well when she was young13The writer considered her great grandmother remarkable and interesting because she _.Awrote a large number of botany booksBleft the writer some ancient but

    26、beautiful botany booksCwas unusually famous for her achievementsDcould become a botanist in the special time14How many reasons made the writer think the brooch was one of her most precious possessions?AOne. BTwo.CThree. DFour.15In the writers opinion,something that is thought to be the most precious

    27、 should be able to _.Abecome part of a persons and even the whole familys life historyBhave a great effect on one persons lifeCremind somebody of his or her close relativesDshow a persons love and respect for his or her relativesDJust 25 years ago,the top three career hopes for young people in Brita

    28、in were teacher,banker and doctor.Now,they want to be sports star,pop star and actor,according to a survey by the Guardian newspaper.Rachel,a character in the popular TV show Glee,may be said to speak for British teenagers.“Nowadays being nobody is worse than being poor,”he said.Emma Brockes,a repor

    29、ter with the Guardian,believes it is “the bad influence of celebrity(名人) culture” that is to blame.“When children wanted to be a doctor,it wasnt because they were really more interested in the functions of human organs than they are now;you go where the respect is,”she wrote.It could explain why the

    30、re has been such an increase in levels of anxiety and depression.Dr Carlo Strenger,of Tel Aviv University,studied the sense of self for his new book The Fear of Insignificance:Searching for Meaning in the 21st Century.He told the Daily Mail that young people now are“affected by the close connection

    31、to the global entertainment network,which has turned ranking and rating people according to wealth and celebrity into an obsession(痴迷)”“As humans,we naturally measure ourselves to those around us,but now we live in a global village.We are comparing ourselves with the most important people in the wor

    32、ld and finding ourselves wanting,” he said.Today,even high achievers constantly fear that they are insignificant when they compare themselves to success stories in the media.The way out?Simply stop measuring your achievement through a fantasy of wealth and celebrity.Dr Strenger said that it is a pro

    33、cess called “active selfacceptance through a constant search for selfknowledge through life.”“The fear of insignificance can only be overcome through strong individual and cultural identity over and above measurable achievement,” he said.16Nowadays,young people in Britain have different career hopes

    34、 because they want to_.Achoose jobs based on interestsBbecome famousCbe teachers,bankers and doctorsDearn more money17According to Emma Brockes,what causes the increasing level of anxiety?AChoices of future careers.BAccess to the global network.CBad influences of celebrities.DEndless comparison with

    35、 others.18Which of the following is True of Dr Carlo Strenger?AHe is a newspaper reporter.BHe is the spokesman of teenagers.CHe tells success stories on TV.DHe is against ranking people with wealth.19Dr Carlo Strenger suggests that young people should _.Aseek active selfacceptanceBstick to their own

    36、 dreamsCmake great achievementsDsearch for the secret of wealth20The text is mainly written to_.Atalk about job choicesBanalyze a social phenomenonCencourage celebrity cultureDintroduce three famous people第二节阅读表达(2012济南定时训练)1Everyone wants something in life,love,money,success.Yet too many people fai

    37、l to achieve their goals,and nearly all of them are for the same reason.2Its true that terrible things do happen to people during their lives,though no fault of their own,which may make them feel upset.Generally speaking,however,getting what you really want out of life is just a matter of the follow

    38、ing three simple steps.3Firstly,you have to decide what it is that you want the most.But do not make a list of wishes;try to focus on one thing at a time.If youre not sure about where you want to go,youd better think it over first and not hurry to perform.4Secondly,_.This will be your map for gettin

    39、g from “where you are now” to “where you want to go”You know what you want,and what steps you are going to take to get it.For example,if you want a better job,start with a skills assessment and maybe some extra training.Then youll need to sell yourself and your skills either to your present employer

    40、 or to a new one.5Other goals will require a bit more thought.Some will really get you lost without a clue of how to get there.Not to worry,though,books,biographies and such,can be of great help.6The third and final step is to carry it out.Do what you planned.Take the steps you outlined on your road

    41、 map and keep going on all the time.If you run into some people who are against you,simply ignore them.7Never give up the goal.Keep pushing.Whatever you do,do not lose heart before you have what you desire in your hands. Never think that you cant turn your dream into a reality.1What does the author

    42、mainly want to tell us?(within 10 words)_2What should you do when deciding what you want according to the text?(within 8 words)_3What does the underlined word “it” in Paragraph 3 refer to?(within 5 words)_4Fill in the blank in Paragraph 4 with proper words.(within 5 words)_5Translate the underlined

    43、sentence in Paragraph 7 into proper Chinese._参考答案第一节阅读理解A1. 答案:C解析:推理判断题。根据第二段可知,玛丽科尔文是全国英才决赛选手,在巴西期间就学会了葡萄牙语,她给人留下了很深的印象,于是耶鲁大学接收了她。由此判断,她的话中充满了自信。 2. 答案:D解析:细节理解题。根据第四段可知,尽管叙利亚局势危险,但她为了完成一个报道,还是勇敢地留在了叙利亚;根据第五段妈妈的话中“She was determined;she was enthusiastic about what she did.”可知,她非常坚定。由此可知答案为D项。 3.

    44、答案:B解析:细节理解题。根据文章开头得知她先是到巴西作为交换生;回国后到耶鲁大学学习;在耶鲁大学期间她就表现出了对新闻工作的兴趣;以后她为伦敦星期日时报工作;在叙利亚采访报道期间遇难。 4. 答案:A解析:细节理解题。根据最后一段妈妈的话可知,妈妈对女儿非常了解。 5. 答案:C解析:主旨大意题。从内容来看,本文是玛丽科尔文的妈妈对在叙利亚遇难的女儿的追忆。 B6. 答案:C解析:主旨大意题。本文介绍的是习近平副主席五天之行的开始,所以A项错误;“中美合作伙伴关系”和“中美有更多共同的利益”只是文章的部分内容,故B、D项片面;答案为C项,从第一段“.he would explore impo

    45、rtant problems in an active and practical manner with his America hosts.”就可看出本文主要是关于习近平副主席将与美国讨论双边关系问题。 7. 答案:B解析:推理判断题。根据第二段可知,中美有更广泛的共同利益,肩负着更多的共同责任,所以推理两国之间应加强合作,建立合作伙伴关系。 8. 答案:A解析:词义猜测题。根据第三段第一句“.carry out the important consensus reached by President Hu with President Obama during his visit to

    46、the United States in January last year.”判断,胡主席与奥巴马总统达成的应该是“协议”之类的东西,所以选A项。 9. 答案:D解析:细节理解题。根据第四段“.in spite of some twists and turns during the past several decades.”可知,中美双边关系经历了各种各样的困难。twists and turns意为“迂回曲折”。 10. 答案:D解析:推理判断题。根据第七段“Xi said he looks forward to engaging in extensive dialogue and exc

    47、hanges with Americans from various sectors to enhance cooperation and strengthen friendship.”判断,习近平副主席对这次访问充满期待。 C11. 答案:C解析:细节理解题。根据第一段可知,杂志上的一篇文章引起了作者的注意,于是作者写了本文,与读者进行交流。 12. 答案:B解析:推理判断题。根据第四段“An old cardboard box filled with my childrens baby photos.”可判断应选B项。 13. 答案:D解析:细节理解题。根据第七段“She was a bo

    48、tanist in a time when it was relatively unusual for women to be qualified in this field and I think she was probably a remarkable and very interesting woman.”可知应选D项。 14. 答案:B解析:细节理解题。根据第八段“However,it not only stands for a link between four generations of women,but it is also a reminder of a young ma

    49、ns return from World War .”可知应选B项。 15. 答案:A解析:推理判断题。根据第二段“Its interesting how inanimate(无生命的)objects can take on such significance and become woven(编织)into a persons,and sometimes a whole familys,life history.”和作者对她的五样最珍贵的东西的描述可判断应选A项。B项具有干扰性,但较之于A项来说较为片面。D16. 答案:B解析:细节理解题。根据“they want to be sports

    50、star,pop star and actor.”可知,他们想出名,故B项正确。 17. 答案:C解析:细节理解题。根据第三段的“the bad influence of celebrity(名人) culture that is to blame.”可以得知,是现在的一种名人效应影响了人们的价值取向。 18. 答案:D解析:细节理解题。根据第四段可知,卡罗斯特兰博士,是大学里的一位博士,因此他不是一名记者也不是青少年的代言人。根据本段最后一句及下一段可知,这种财富的排名已经到了痴迷的地步,在倒数第二段的内容可知,他是反对以财富与名气进行比较与排名。 19. 答案:A解析:细节理解题。根据倒数

    51、第二段“.it is a process called active selfacceptance through a constant search for selfknowledge through life.”可知,他告诫人们要停止这种以财富与名气作为标准的幻想,这也是一种积极的自我接受的过程。故A项正确。 20. 答案:B解析:主旨大意题。本文以青少年找工作为话题,引出现在的一种社会现象,故B项为正确答案。第二节阅读表达1. 答案:How to get what you really want out of life. 2. 答案:Focus on one thing at a time. 3. 答案:Where you want to go. 4. 答案:create an action plan/make an action plan 5. 答案:无论做什么,在你实现目标之前不要丧失信心。/无论做什么,在你得到想要的东西之前不要丧失信心。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:山东省2013年高考英语二轮复习 专题升级训练卷十三 阅读理解(二).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-389016.html
    相关资源 更多
  • 四年级上册英语课件-《Unit 9 It’s one hundred》|湘少版(三起) (共11张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 9 It’s one hundred》|湘少版(三起) (共11张PPT).ppt
  • 2022高考英语复习:高考英语词汇400题及详解(三).docx2022高考英语复习:高考英语词汇400题及详解(三).docx
  • 四年级上册英语课件-《Unit 9 It’s one hundred》|湘少版(三起) (共18张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 9 It’s one hundred》|湘少版(三起) (共18张PPT).ppt
  • 2022高考英语复习:高考英语词汇400题及详解(七).docx2022高考英语复习:高考英语词汇400题及详解(七).docx
  • 四年级上册英语课件-《Unit 8 She wears a white and black sweater》|湘少版(三起) (共8张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 8 She wears a white and black sweater》|湘少版(三起) (共8张PPT).ppt
  • 2022高考英语复习:高考英语词汇400题及详解(一).docx2022高考英语复习:高考英语词汇400题及详解(一).docx
  • 四年级上册英语课件-《Unit 8 She wears a white and black sweater》|湘少版(三起) (共24张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 8 She wears a white and black sweater》|湘少版(三起) (共24张PPT).ppt
  • 2022高考英语备考:易错题典型题详解(四).docx2022高考英语备考:易错题典型题详解(四).docx
  • 2022高考英语备考:易错题典型题详解(五).docx2022高考英语备考:易错题典型题详解(五).docx
  • 2022高考英语备考:易错题典型题详解(二).docx2022高考英语备考:易错题典型题详解(二).docx
  • 2022高考英语备考:易错题典型题详解(三).docx2022高考英语备考:易错题典型题详解(三).docx
  • 四年级上册英语课件-《Unit 8 Dolls》|译林版(三起) (共8张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 8 Dolls》|译林版(三起) (共8张PPT).ppt
  • 2022高考英语备考:易错题典型题详解(一).docx2022高考英语备考:易错题典型题详解(一).docx
  • 四年级上册英语课件-《Unit 8 Dolls》|译林版(三起)(共8张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 8 Dolls》|译林版(三起)(共8张PPT).ppt
  • 2020-2021学年英语人教版必修3课件:UNIT 2 SECTION Ⅱ LEARNING ABOUT LANGUAGE AND USING LANGUAGE .ppt2020-2021学年英语人教版必修3课件:UNIT 2 SECTION Ⅱ LEARNING ABOUT LANGUAGE AND USING LANGUAGE .ppt
  • 四年级上册英语课件-《Unit 7 Whose is this》|湘少版(三起)(共12张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 7 Whose is this》|湘少版(三起)(共12张PPT).ppt
  • 2020-2021学年英语人教版必修3课件:UNIT 1 FESTIVALS AROUND THE WORLD 写作技巧点拨 .ppt2020-2021学年英语人教版必修3课件:UNIT 1 FESTIVALS AROUND THE WORLD 写作技巧点拨 .ppt
  • 四年级上册英语课件-《Unit 7 How much》|译林版(三起)(共20张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 7 How much》|译林版(三起)(共20张PPT).ppt
  • 四年级上册英语课件-《Unit 7 How much》|译林版(三起) (共13张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 7 How much》|译林版(三起) (共13张PPT).ppt
  • 2020-2021学年英语人教版必修3素养作业:UNIT 5 WARMING UP & READING WORD版含解析.doc2020-2021学年英语人教版必修3素养作业:UNIT 5 WARMING UP & READING WORD版含解析.doc
  • 四年级上册英语课件-《Unit 7 How much》|译林版(三起)(共52张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 7 How much》|译林版(三起)(共52张PPT).ppt
  • 四年级上册英语课件-《Unit 7 How much》|译林版(三起) (共38张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 7 How much》|译林版(三起) (共38张PPT).ppt
  • 2020-2021学年英语人教版必修3学案:UNIT 1 LEARNING ABOUT LANGUAGE WORD版含解析.doc2020-2021学年英语人教版必修3学案:UNIT 1 LEARNING ABOUT LANGUAGE WORD版含解析.doc
  • 四年级上册英语课件-《Unit 7 How much》|译林版(三起)(共21张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 7 How much》|译林版(三起)(共21张PPT).ppt
  • 2020-2021学年英语人教版必修3同步课件:单元素养提升 UNIT 3 A TASTE OF ENGLISH HUMOUR .ppt2020-2021学年英语人教版必修3同步课件:单元素养提升 UNIT 3 A TASTE OF ENGLISH HUMOUR .ppt
  • 四年级上册英语课件-《Unit 6 Turn right》|湘少版(三起)(共24张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 6 Turn right》|湘少版(三起)(共24张PPT).ppt
  • 四年级上册英语课件-《Unit 6 Turn right》|湘少版(三起) (共20张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 6 Turn right》|湘少版(三起) (共20张PPT).ppt
  • 2020-2021学年英语人教版必修2课时作业:UNIT 1 CULTURAL RELICS 4 WORD版含解析.doc2020-2021学年英语人教版必修2课时作业:UNIT 1 CULTURAL RELICS 4 WORD版含解析.doc
  • 2022高考英语北师大版一轮总复习课件:专题十一 特殊句式 .pptx2022高考英语北师大版一轮总复习课件:专题十一 特殊句式 .pptx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1