四川省眉山市2020-2021学年高一上学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省眉山市2020-2021学年高一上学期期末考试英语试题 WORD版含解析 四川省 眉山市 2020 2021 学年 高一上 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、眉山市高中2023届第一学期期末教学质量监测英语试题(满分150分,考试时间120分钟)注意事项:1. 答题前,考生先将自己的姓名、准考证号填写清楚,并认真核对条形码上的姓名、准考证号和科目;2. 选择题部分请按题号用2B铅笔填涂方框,修改时用橡皮擦干净,不留痕迹;3. 非选择题部分请按题号用0.5毫米黑色墨水签字笔书写,否则作答无效;4. 在草稿纸、试题卷上答题无效;5. 请勿折叠答题卡。保持字体工整、笔迹清晰、卡面整洁。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5 小题;每小题1.5分,满分7.
2、5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does the conversation most probably take place?A. At a concert.B. In a flower shop.C. In a restaurant.【答案】C【解析】【原文】M: The music and flowers are lovely.W: Yes. I hope the food
3、is good, too.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What time is it now?A. 7:00.B. 8:00.C. 9:00.【答案】A【解析】【原文】W: Remember, the game starts at eight.M: Never forget things. We still have an hour to get there.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Whats the probable relationship between the speakers?A. Husband and wife.B. Passenger and d
4、river.C. Bank clerk and customer.【答案】B【解析】【原文】W: Could you please tell me at which stop I should get off for the Hopkins Primary School?M: Sure. You get off at the National Bank, then walk straight ahead. You cant miss it.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Which is the quickest way to the airport?A. By taxi.B. By
5、 bus.C. By subway.【答案】C【解析】【原文】W: How can I get to the airport?M: You can go there by subway, by bus or by taxi. The subway is the quickest, but the bus is the cheapest.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the woman going to do this evening?A. Eat out with her sister.B. Watch a movie with her sister.C. Phon
6、e the restaurant.【答案】B【解析】【原文】M: If youd like to go out for dinner this evening, Ill phone the restaurant.W: Thank you, but I promised my sister Id go to cinema with her.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作
7、答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What did the man want to buy?A. Watches.B. Videos.C. Notebooks.7. How much did the man pay?A. 13 yuan.B. 65 yuan.C. 5 yuan.【答案】6. C 7. B【解析】【原文】W: Good afternoon, sir. Can I help you?M: Yes. Do you sell notebooks here?W: What kind do you want?M: T
8、he kind with Superman on the face.W: Im afraid that kind is sold out. But we have some with Iron man.M: Oh, thats nicer. How much are they?W: Thirteen yuan each.M: Good. Ill buy five.W: All right. Heres your change, sir. Thank you. Good-bye.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Where did the acciden
9、t happen?A. Near a hospital.B. Near the mans company.C. On the 4th Street.9. How did the accident happen?A. The man drove too fast.B. The man had drunk too much.C. A pet knocked into the mans car.【答案】8. B 9. A【解析】【原文】W: Hi, Frank. Havent seen you for weeks. Whats happened to you?M: Er. I had a car a
10、ccident three weeks ago.W: Oh, sorry to hear that. So you were injured and treated in the hospital.M: Yes, but luckily, only my left arm was broken. And I can move it now.W: Good. But how did it happen?M: I was driving to work on the 5th Street and when I was close to my company I crashed into a pol
11、e.W: You drove too fast, I suppose.M: Yes, and I regret it.W: Remember the lesson. I hope you will return to work soon.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What does the woman think of her present job?A. Boring.B. Tiring.C. Amusing.11. What is the advantage of working at the Holiday Hotel for the
12、woman?A. The pay is high.B. The hotel is near her home.C. She doesnt have to work at night.12. Who is looking after Penny at night now?A. The womans mother.B. The woman herself.C. Pennys grandma.【答案】10. A 11. B 12. B【解析】【原文】M: Whats the matter, honey?W: Well, I dont like my job as a typist. Theres n
13、o one to talk to by sitting in front of the machine, and the day goes too slowly.M: Then what do you want to do?W: Id like to do some service work, like working in a hotel.M: Thats funny. But the pay is not high.W: Well, by working in a hotel, I can meet all kinds of tourists from home and abroad.M:
14、 Do you have any particular hotel in mind?W: I hope to get a job at the Holiday Hotel. That is a well-known hotel, and its not far from our home.M: But you have to work at night.W: Its OK as long as I feel interested, I think.M: Who will take care of Penny at night?W: If I cant, you can ask your mot
15、her for help.M: Penny is only one year old. I hope you will think this over.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. Who is the man?A. A repair man.B. A doctor.C. A neighbor.14. When will the man come over?A. Tomorrow afternoon.B. Tomorrow morning.C. In a little while.15. What did the man do a few wee
16、ks ago?A. Broke a small window.B. Repaired a window for the woman.C. Played ball with the womans children.16. Why was the window broken this time?A. The children played ball in the house.B. The window was of poor quality.C. The woman broke it by accident.【答案】13. A 14. C 15. B 16. C【解析】【原文】W: Id like
17、 to speak to Mr. Stone, please.M: This is Mr. Stone.W: Oh, hello. This is Sara Johnson. A window of my living room was broken this afternoon. Can you repair it?M: Sure. I can come over tomorrow afternoon. Is that OK?W: Could you come over now?M: OK, Ill come over and take a look in a little while.W:
18、 You charge about 100, dont you?M: Usually, if it is a small window. Didnt I repair a window for you a few weeks ago?W: Yes, you did.M: Oh, your children have broken the window again? Were they playing volleyball in the house?W: Well, no. I told them not to do that any more. This time I broke it by
19、accident when I was cleaning my room.M: OK, Im coming soon.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. How many rooms does the camp offer?A. 45 rooms.B. 90 rooms.C. 180 rooms.18. What is the camps special activity?A. Skating training.B. Mountain climbing.C. Writing practice.19. When does the music program
20、start?A. At 3:30 pm.B. At 4:30 pm.C. At 6:00 pm.20. How does the speaker make the announcement?A. By radio.B. By TV.C. By phone.【答案】17. A 18. C 19. B 20. A【解析】【原文】Hello, listeners. Welcome to our Friendship Club Radio. Heres some information about our winter camp.Our camp has enough space for 90 mem
21、bers with 2 beds in each room. Well stay here for 7 days and there are many interesting activities expecting you such as skating, skiing and mountain climbing. But youve already known what makes our camp special. Right? Weve a writing workshop with some professional writers. Well write our experienc
22、es at the camp.And now some notes about the timetable. We start quite early you might not be used to that. We wake you up at 6:30 and breakfast is at 8:00. Lunch is at noon,and then theres tea at 3:30. Our music program starts at 4:30. Supper is usually at 6:00. Hope youll enjoy the meals here. In t
23、he evening at 7:00 youll have the camp news.Youll find the radio button on the wall near your bed. This is our camp radio and we wish you a good stay here.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D 四个选项中,选出最佳选项。ABeijingChengdu TrainAltogether about 5 pairs of trains are running
24、between Beijing and Chengdu at present. Among them, a few pairs are high speed trains, which run between Beijing West Railway Station and Chengdu East Railway Station with duration of 8 to 10 hours; the rest few pairs are normal types between Beijing West Railway Station and Chengdu Railway Station
25、and the whole journey takes about 21 to 32 hours.High Speed TrainsBasic Facts:Duration: about 810 hoursDistance: about 1,8742,391 kilometers (1,1651,485 miles)Top speed: 300 km/h (186 mph)Operated at: Beijing West Railway Station, Chengdu East Railway StationStations along the way: Shijiazhuang, Han
26、dan East, Anyang East, Zhengzhou East,Huashan North, Xian North, Guangyuan, MianyangBeijing to Chengdu High Speed Train Schedule:(Last Update on Nov 12, 2020)Train No.Departure - ArrivalTravel TimeG8906:5314:387h45mG57109:2218:549h32mG30709:3819:369h58mG34915:1322:587h45mBeijingChengdu Train Ticket
27、Price:(Last Update on Nov 12, 2020)Business Class SeatFirst Class SeatSecond Class SeatCNY 2,417 / USD 350CNY 1,246 / USD 181CNY 778 / USD 112Note: Children under the height of 1.2 for free ; Children with height between 1.2 and 1.5 meters half price ; Children above the height of 1.5 full price.21.
28、 Where will you get off if you take a normal type train from Beijing to Chengdu?A. Chengdu Railway Station.B. Chengdu East Railway Station.C. Beijing West Railway Station.D. Mianyang Station.22. Which high-speed train would you take in order to get to Chengdu before 17:30?A. G571.B. G307.C G89.D. G3
29、49.23. How much should a couple with their 1.3-meter-tall son pay if they all book Second Class Seats?A. USD 224.B. USD 280.C. USD 336.D. USD 1945.【答案】21. A 22. C 23. B【解析】【分析】本文是应用文,介绍了北京到成都的列车情况。【21题详解】细节理解题。根据第一段“the rest few pairs are normal types between Beijing West Railway Station and Chengdu
30、 Railway Station and the whole journey takes about 21 to 32 hours.” 其余几对为北京西站至成都站之间的普通列车,全程约21-32小时。可知,乘坐普通列车的乘客需要在成都站下车。故选A项。【22题详解】细节理解题。根据题目要求,需要在17:30之前到达成都,结合列车时刻表,G89的出发时间和到达时间为06:5314:38,所以G89次列车符合要求,故选C项。【23题详解】细节理解题。根据题目要求,一对夫妻和一米三的孩子坐二等座需要支付多少钱,结合价格表以及Children with height between 1.2 and 1
31、.5 meters half price(身高在一米二和一米五的孩子半价),计算结果应为112+112+56=280,故选B项。BIt all started because Lynn and her two teenage children needed to get from Georgia to Alaska, where Lynns husband, an American officer, is stationed (驻扎). Lynn packed up all their belongings, bought a 4x4 truck, and started a cross-co
32、untry family adventure. The first 3,000 miles of the trip went well.The farther north they traveled, the worse the weather got. Lynn, who was raised in the South, met her first winter white-out conditions. Then she used up windscreen wiping fluid. Slush (雪泥) covered her windows and she couldnt see t
33、o drive. Even scarier her tires seemed to be sliding on the ground.After changing the summer tires at a tire store, Lynn decided to give up driving. She phoned her husband and asked if he could just come and get them where they were. Her husband was worried but he wasnt legally able to get them hims
34、elf. Then the family had to find a motel and went to bed. Thats when the kind people there put out a request on Facebook for someone to drive them the last 1,056 miles to the border.Gary Bath was at home when he saw his friends post about the trapped family. After watching the post for a while and s
35、eeing no one was able to help, he and his wife made the decision that he would drive them the whole way to the border.Both families met over the Internet, and when they decided they were all comfortable with the plan, the Baths drove to meet the family at the motel. It took Gary two days to drive th
36、em to a border checkpoint (边防关卡) where the family was greeted by Lynns husband and the new friends parted ways.24. Why did the American family set off for Alaska?A. To enjoy the beautiful scenery.B. To visit an old friend.C. To have an adventure.D. To have a family reunion.25. What does Paragraph 2
37、mainly talk about?A. The birth place of Lynn.B. The difficulties Lynn got into.C. The direction of this journey.D. The weather conditions on the way.26. How did the people in the motel help the family?A. By asking for public help.B. By telephoning the husband.C. By offering them free meals.D. By dri
38、ving them to the border.27. Which of the following can best describe Gary Bath?A. Serious and careful.B. Smart and honest.C. Kind and caring.D. Brave and determined.【答案】24. D 25. B 26. A 27. C【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了一个温暖的故事:Lynn一家决定进行一次从乔治亚州前往阿拉斯加的越野家庭探险,到边境寻找丈夫,但路上遇到了困难。出于善良,Gary Bath帮助了这一家人。【24题详解】细节理解题。
39、根据第一段中“It all started because Lynn and her two teenage children needed to get from Georgia to Alaska, where Lynns husband, an American officer, is stationed (驻扎). Lynn packed up all their belongings, bought a 4x4 truck, and started a cross-country family adventure. (这一切都是因为Lynn和她的两个十几岁的孩子需要从乔治亚州前往阿拉
40、斯加,而Lynn的丈夫是一名美国军官,驻扎在那里。Lynn收拾好他们所有的东西,买了一辆4x4卡车,开始了一次越野家庭探险)”可知,这个美国家庭出发去阿拉斯加是为了家庭团聚。故选D项。【25题详解】主旨大意题。根据第二段“The farther north they traveled, the worse the weather got. Lynn, who was raised in the South, met her first winter white-out conditions. Then she used up windscreen wiping fluid. Slush (雪泥
41、) covered her windows and she couldnt see to drive. Even scarier her tires seemed to be sliding on the ground. (他们越往北走,天气就越糟。Lynn在美国南部长大,她第一次遇到了冬季大风暴的情况。然后她用完了挡风玻璃擦拭液。雪泥覆盖了她的窗户,她没法开车。更可怕的是,她的轮胎似乎在地上滑动)”及讲述的种种困难,可知,第二段主要讲了Lynn遇到的困难。故选B项。【26题详解】细节理解题。根据第三段中“ Then the family had to find a motel and wen
42、t to bed. Thats when the kind people there put out a request on Facebook for someone to drive them the last 1,056 miles to the border. (然后这家人不得不找一家汽车旅馆睡觉。就在这时,善良的人们在脸书上发出请求,希望有人开车送他们走完最后去边境的1056英里)”可知,汽车旅馆里的人通过寻求公众的帮助来帮助这个家庭。故选A项。【27题详解】推理判断题。根据第四段“Gary Bath was at home when he saw his friends post
43、about the trapped family. After watching the post for a while and seeing no one was able to help, he and his wife made the decision that he would drive them the whole way to the border. (Gary Bath看到朋友发布的有关受困家庭的帖子时正在家里。他和妻子在看了一会儿帖子发现没人能帮上忙后,决定开车送他们去边境)”可知,Gary Bath是一个善良和关心他人的人。故选C项。CWhat do you want
44、to be when you are growing up? A doctor, an engineer or maybe a footballer or actor? We all have big plans for our futures and believe there is a dream job waiting for us one that will pay well and give great job satisfaction. But how realistic is that?Today, in the UK at least, young people are bei
45、ng warned that some of their career hopes and dreams dont match the types of jobs available. Research by the charity Education and Employers suggests five times as many 17 and 18 year-olds in the UK want to work in art, culture, entertainment and sport than there are jobs.The excitement of working i
46、n these employment sectors (部门) is obviously an attraction. But those looking for these types of job will be disappointed. Thats what the report, Disconnected: Career ambitions and jobs in the UK, says. Writing about this for the BBC, Katherine Sellgren points out that although young people are keen
47、 to work in art, entertainment, culture and sport, the economy is unlikely to need them all. At the same time, there is a shortfall of young people wanting to work in careers such as catering and retail(零售).Previous research about the career ambitions of young people by the Office for National Stati
48、stics also found a “reality gap” between their dreams and the sometimes disappointing truth by the time they reached their early to late-20s. Apart from those who aimed to go into teaching, fewer than one in 50 were in the jobs they had wanted such as a doctor, vet, firefighter or actor. Most were w
49、orking as sales assistants, careers or in sales and marketing.Although its good to have ambitions, the aims of young people need to be realistic. This latest report suggests that children need to be made more aware of a wider variety of occupations at a younger age. It also calls for improved career
50、 advice in secondary schools. A spokeswoman for the Department for Work and Pensions told the BBC that “early careers advice can help young people set out on the right path to the job that channels their interests and unlocks their potential.”28. Which employment sector in the UK needs more people t
51、o work in?A. Sport.B. Service industry.C. Art & culture.D. Entertainment.29. The underlined phrase “ reality gap ” in Paragraph 4 refers to the difference between .A. ambition and realityB. males and femalesC. theory and practiceD. the past and the present30. What suggestions about employment are NO
52、T given to help young people?A. They ought to be offered better career advice in secondary schools.B. They should know more kinds of jobs at an early age.C. The government should create more jobs for the young.D. Their employment ambition should be realistic.31. What can be a suitable title for the
53、text?A. Unemployment Problems in BritainB. Young Peoples Lifestyles in BritainC. Tips for Finding Dream Jobs in BritainD. Unrealistic Career Ambitions in Britain【答案】28. B 29. A 30. C 31. D【解析】这是一篇说明文。文章讲述了一项研究发现,英国许多年轻人的职业抱负和现实工作之间脱节和存在差距,呼吁年轻人的目标需要现实一点。【28题详解】推理判断题。根据第二段中“Research by the charity Ed
54、ucation and Employers suggests five times as many 17 and 18 year-olds in the UK want to work in art, culture, entertainment and sport than there are jobs. (慈善机构“教育与雇主”开展一项调查显示,在英国,希望从事艺术、文化、娱乐和体育工作的17、18岁年轻人的数量是就业岗位数量的5倍。)”和第三段的“At the same time, there is a shortfall of young people wanting to work
55、in careers such as catering and retail(零售).”(与此同时,想要在诸如餐饮和零售业就业的年轻人是有缺口的)可知,服务行业需要更多的人工作。故选B项。【29题详解】词句猜测题。根据第四段中“Previous research about the career ambitions of young people by the Office for National Statistics also found a “reality gap” between their dreams and the sometimes disappointing truth b
56、y the time they reached their early to late-20s. 可知,英国国家统计局此前有关年轻人职业抱负的研究也发现,在他们25岁到30多岁的时候,他们的梦想与有时令人失望的现实之间存在“reality gap”。根据句意可知,理想和理想之间存在差距,由此可知划线词reality gap意为“理想与现实”。故选A项。【30题详解】细节理解题。根据最后一段中“It also calls for improved career advice in secondary schools. (它还呼吁改善中学的职业建议。)”可知,选项A“他们应该在中学里得到更好的职业
57、建议。”提及;根据最后一段中“This latest report suggests that children need to be made more aware of a wider variety of occupations at a younger age. (这份最新的报告表明,孩子们需要在更小的时候对更广泛的职业有更多的认识。)”可知,选项B“他们应该在很小的时候就知道更多种类的工作。”提及;根据最后一段中“Although its good to have ambitions, the aims of young people need to be realistic. (虽
58、然有抱负很好,但年轻人的目标需要现实一点。)”可知,选项D“他们的就业目标应该是现实的。”提及。因此选项C“政府应该为年轻人创造更多的就业机会。”没提及。故选C项。【31题详解】主旨大意题。根据第二段中“Today, in the UK at least, young people are being warned that some of their career hopes and dreams dont match the types of jobs available. Research by the charity Education and Employers suggests f
59、ive times as many 17 and 18 year-olds in the UK want to work in art, culture, entertainment and sport than there are jobs. (今天,至少在英国,年轻人被警告说,他们的一些职业希望和梦想与现有的工作类型不符。慈善机构“教育与雇主”开展的一项调查显示,在英国,希望从事艺术、文化、娱乐和体育工作的17、18岁年轻人的数量是就业岗位数量的5倍。)”以及第三段中“Thats what the report, Disconnected: Career ambitions and job
60、s in the UK, says. Writing about this for the BBC, Katherine Sellgren points out that although young people are keen to work in art, entertainment, culture and sport, the economy is unlikely to need them all. (这就是这份名为脱节:英国的职业抱负和工作的报告所说的。Katherine Sellgren在为英国广播公司撰写这篇文章时指出,尽管年轻人热衷于在艺术、娱乐、文化和体育领域工作,但经
61、济社会不可能需要他们所有人。)”以及最后一段中“Although its good to have ambitions, the aims of young people need to be realistic. (虽然有抱负很好,但年轻人的目标需要现实一点。)”可知,本文主要是讲述了一项研究发现:在英国许多年轻人的职业抱负和现实工作之间脱节和存在差距,呼吁年轻人的目标需要现实一点,因此本文的合适标题是选项D“在英国不切实际的职业抱负”。故选D项。DNew observations of the Moon show that lunar water may be more accessibl
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-391436.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2024春八年级语文下册 第4单元 16庆祝奥林匹克运动复兴25周年课件 新人教版.ppt
