四川省眉山市东坡区多悦高级中学校2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 眉山市 东坡 区多悦 高级 学校 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省眉山市东坡区多悦高级中学校2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析)(满分:150分 时间:120分钟)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What kind of food is the man making?A.Mexican. B.Thai. C.Chinese.2.Where does the conversation take place?A.In
2、 a hospital. B.In a hotel. C.In a prison.3.How much should the man pay? A.$2. B.$3.50. C.$5.50.4.Why is the man carrying an extra suitcase? A.He has too much luggage.B.He is helping someone else.C.He got permission to carry it.5.What is the relationship between the speakers?A.Co-workers. B.Aunt and
3、nephew. C.Doctor and patient.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.Where is the woman probably going this afternoon?A.To the library. B.To a swimming pool. C.To a professors class.7.Which
4、subject is the woman good at? A.Literature. B.History. C.Maths.听第7段材料,回答第8、9题。8. Why is the woman angry with the man? A.He didnt give her the menu.B.He didnt arrange a table for her.C.He didnt get in touch with the guests.9.What might the woman be? A.She is a waitress. B.She is a policewoman. C.She
5、is a businesswoman.听第8段材料,回答第10至12题。10.What did Professor Johnson just do? A.He painted a picture. B.He delivered a lecture. C.He gave an interview.11.What are the speakers mainly talking about? A.The origin of painting. B.The value of old paintings. C.The skills of painting.12.Why did ancient peopl
6、e paint according to Professor Johnson?A.To hunt animals. B.To develop their hobbies. C.To attract others attention.听第9段材料,回答第13至16题。13. What are the speakers doing? A.Preparing for a meeting. B.Organizing a presentation.C.Finding ways to save the environment.14.What is the man going to do this even
7、ing? A.Write a letter. B.Attend a meeting. C.Collect rubbish.15.What is the womans attitude to the pollution? A.Worried. B.Indifferent. C.Disappointed.16.What does the woman suggest doing? A.Phoning Kate. B.Printing out the poster.C.Asking someone else for help.听第10段材料,回答第17至20题。17. What sports does
8、 the speaker like? A.Skiing and snowboarding.B.Swimming and playing football.C.Skiing and swimming.18.When did the speaker begin snowboarding? A.At the age of five. B.At the age of eight. C.At the age of seventeen.19.What do many people think about snowboarding? A.Dangerous. B.Exciting. C.Safe.20.Wh
9、at will happen if you fall while on skis? A.We may have a cold.B.We may have a stomachache.C.We may break our bones.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题:每小题2分,满分30分)ADuring the day we work and play and at night we sleep. Our bodies rest while we sleep. In the morning we are ready to work and play again. It
10、 is while we are asleep that our bodies grow most. When children feel tired and angry, they usually need more sleep. We can get our lessons better, and we feel better, too, when we have had plenty of rest. Boys and girls, eight or nine years old, need ten hours of sleep every night. Our bodies need
11、plenty of air when we sleep. If we do not get enough fresh air, we wake up feeling tired. While in bed we must not cover our heads. If we do, our lungs will not get enough fresh air. If we open our windows at night, we can have plenty of fresh air. Cool air is better than warm air. Boys and girls mu
12、st get plenty of sleep if they want to grow and be strong.1. Our bodies grow most while we are _.A. eatingB. playingC. sleepingD. exercising2. What often makes us feel tired in the morning?A. Too much air.B. Not enough fresh air.C. Too much cold air.D. Too much sleep.3. The writer is trying to tell
13、boys and girls_.A. to get their lessons betterB. not to cover their headsC. how to go to bedD. to get plenty of sleep【答案】1. C 2. B 3. D【解析】这是一篇说明文。文中主要说明了关于睡眠的一些知识,如睡觉的时候身体发育最旺盛,当孩子们感到疲倦和生气时,他们通常需要更多的睡眠。八九岁的男孩和女孩每天需要十个小时的睡眠。男孩和女孩如果想要成长和强壮,就必须得到充足的睡眠等。【1题详解】细节理解题。根据文中“It is while we are asleep that o
14、ur bodies grow most.(我们睡觉的时候身体发育最旺盛)”可知,我们的身体在睡觉时长得最快。故选C。【2题详解】细节理解题。根据文中“If we do not get enough fresh air, we wake up feeling tired.(如果我们没有得到足够的新鲜空气,我们醒来时感到疲劳)”可知,没有足够的新鲜空气经常使我们在早晨感到疲倦。故选B。【3题详解】推理判断题。根据最后一句“Boys and girls must get plenty of sleep if they want to grow and be strong.(男孩和女孩如果想要成长和强
15、壮,就必须得到充足的睡眠)”可推知,作者试图告诉男孩和女孩们要得到充足的睡眠。故选D。BThe exam comes in July. When the exam finishes, the summer vacation begins. Boys and girls have two months to rest. The summer vacations are the best part of a year for most children. The weather is usually good. They can swim, go to summer camp or visit o
16、ther places with their parents.We all know that the beaches are good places to relax. Some children are lucky to live near the sea. They can enjoy the sea at any time. But for the children who live far from the sea, they go to the beaches for only one or two weeks with their parents.Why do children
17、like spending their summer vacation on the beaches? It is because they like the sand, the sun, the cool wind and the salt water. There are a lot of new things to see, nice things to eat and exciting things to do.4. School children usually have exams _.A. in JulyB. before JulyC. after JulyD. by July5
18、. How long is the summer vacation?A. Two weeks.B. Two months.C. Three months.D. One or two weeks.6. Why do the school children like summer vocation?A. Because the weather is good.B. Because it is long.C. Because they have lots of activities and the weather is good.D. Because they can go to the beach
19、es.7. Children who live near the sea can enjoy the Sea _.A. any time they wantB. for one or two weeksC. two monthsD. one month8. Which of the following is TRUE?A. Children like going to the beaches only because they can see lots of new things.B. Most parents can take their children to the beaches an
20、d they can enjoy the sea at any time.C. Parents like the summer vacation best.D. Children can swim and enjoy the sand, wind and water on the beaches.【答案】4. A 5. B 6. C 7. A 8. D【解析】这是一篇说明文。暑假是孩子们一年中最喜欢的时光,文章介绍了孩子们暑假期间可以在海滩上进行的一些活动。【4题详解】细节理解题。根据第一段中“The exam comes in July. When the exam finishes, th
21、e summer vacation begins.(考试在七月举行。考试结束后,暑假就开始了)”可知,学生通常在七月考试。故选A。【5题详解】细节理解题。根据第一段中“When the exam finishes, the summer vacation begins. Boys and girls have two months to rest.(考试结束后,暑假就开始了。男孩和女孩有两个月的休息时间)”可知,暑假长达两个月。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第一段中“The summer vacations are the best part of a year for most chi
22、ldren. The weather is usually good. They can swim, go to summer camp or visit other places with their parents.(对大多数孩子来说,暑假是一年中最美好的时光。天气通常很好。他们可以游泳,去夏令营或与他们的父母去参观其他地方)”可知,学校的孩子们喜欢暑假,因为他们有很多活动,天气也很好。故选C。【7题详解】细节理解题。根据第二段中“Some children are lucky to live near the sea. They can enjoy the sea at any time
23、.( 有些孩子很幸运,住在海边。他们可以随时享受大海的乐趣)”可知,住在海边的孩子们可以随时享受大海的乐趣。故选A。【8题详解】细节理解题。根据最后一段中“Why do children like spending their summer vacation on the beaches? It is because they like the sand, the sun, the cool wind and the salt water.(为什么孩子们喜欢在海滩上度过暑假?因为他们喜欢沙子、阳光、凉风和海水)”可知,D选项“孩子们可以游泳,在沙滩上玩沙子、吹风和玩水”正确。故选D。CEver
24、yone likes talking about weather. When people meet, they usually say something like “Isnt it a nice day?” or “Do you think it will rain?”Different people often want different weather. When a farmer needs water, he hopes it will rain. When people want to take a trip, they hope it will be sunny soon.H
25、ow will be the weather? Many people think they can tell it. But they often have different ideas. Some may say, “Its cloudy in the east. It will rain tomorrow.” But others may say, “No, it will be sunny tomorrow.” So people like the weather report. It sometimes makes mistakes Still, it can tell many
26、things about the weather.9. When people meet, they usually say something about.A. their clothesB. foodC. their workD. weather10. The main idea of Paragraph 2 is that.A. different people often want different weatherB. farmers always want rainC. sunny weather is good for a tripD. people like to take a
27、 trip11. People often.A. dont know the weather tomorrowB. have different ideas about the weatherC. dont like the weather reportD. do different things in different weather12. What does the writer think of the weather report?A. People dont need it now.B. Its interesting to watch it.C. Its still useful
28、.D. Its not useful at all.【答案】9. D 10. A 11. B 12. C【解析】这是一篇说明文。每个人都喜欢谈论天气,人们见面时通常也会谈论天气。文章主要介绍了人们对天气的一些看法,指出不同的人往往需要不同的天气,人们对天气也往往有不同的看法。作者认为天气预报虽然有时也会出错,但仍然有用。【9题详解】细节理解题。根据第一段中“When people meet, they usually say something like “Isnt it a nice day?” or “Do you think it will rain?”(当人们见面时,他们通常会说“今天
29、天气真好,不是吗?”或者“你认为会下雨吗?”)”可知,人们见面时,通常会谈论天气。故选D。【10题详解】主旨大意题。根据第二段内容“Different people often want different weather. When a farmer needs water, he hopes it will rain. When people want to take a trip, they hope it will be sunny soon.(不同的人往往需要不同的天气。当农民需要水的时候,他希望天会下雨。当人们想去旅行的时候,他们希望天气很快就会晴朗起来)”可知,第二段的主要说明了
30、不同的人往往想要不同的天气。故选A。【11题详解】细节理解题。根据第三段中“How will be the weather? Many people think they can tell it. But they often have different ideas.(天气如何?许多人认为他们能辨别。但他们往往有不同的想法)”可知,人们对天气往往有不同的看法。故选B。【12题详解】推理判断题。根据最后一段中“It sometimes makes mistakes Still, it can tell many things about the weather.(它有时也会出错,但是它能告诉我
31、们很多关于天气的事情)”可知,作者认为天气预报仍然有用。故选C。DTom and Fred are talking about the year 2020. “What will our world be like in the year 2020?” “I dont know,” says Fred, “What do you think?” “Well, no one knows, but its interesting to guess.” “In the year 2020 everyone will carry a pocket computer. The computer will
32、 give people the answers to all their problems. We shall all have telephones in our pockets, too, and well be able to talk to our friends all over the world. Perhaps well be able to see them at the same time.” “A lot of people will live and work under the sea. Perhaps there will be big towns, factor
33、ies and farms under the sea, too.” “Machines will do most of the work, and so people will have more holidays, perhaps theyll work only two or three days a week. Theyll be able to fly to the moon by spaceship and spend their holidays there.” “Im looking forward to the year 2020. I hope to go to the m
34、oon!” “And I hope Ill be able to live under the sea.” says Fred, “Wont that be very interesting? Just like a fish!”13. Tom and Fred talked about _.A. their school lifeB. some interesting newsC. their life in the pastD. their life in the future14. From their talk, we know that _.A. only Fred hopes to
35、 fly to the moonB. both of them hope to fly to the moonC. one of them hopes to fly to the moonD. neither of them hopes to fly to the moon15. Which of the following statements is NOT mentioned?A. People will be able to fly to the moon in a spaceship.B People will have more holidays.C. Many people wil
36、l live and work under the sea.D. All the factories and farms will be built under the sea.【答案】13. D 14. C 15. D【解析】这是一篇说明文。文章主要是汤姆和弗雷德就2020年的生活展开的一段对话,二人各表达了他们对未来生活的一些想象。【13题详解】细节理解题。根据文中“Tom and Fred are talking about the year 2020. “What will our world be like in the year 2020?”(汤姆和弗雷德正在谈论2020年。“20
37、20年我们的世界会是什么样子?”)”结合文章主要是汤姆和弗雷德就2020年的生活展开的一段对话,二人各表达了他们对未来生活的一些想象。可知,汤姆和弗雷德谈论他们未来的生活。故选D。【14题详解】细节理解题。根据文中“I hope to go to the moon!(我希望能去月球)”故从他们的谈话中,我们知道他们中有一个人希望能飞到月球上去。故选C。【15题详解】细节理解题。根据文中“A lot of people will live and work under the sea.( 许多人将在海底生活和工作)”以及“Machines will do most of the work, an
38、d so people will have more holidays, perhaps theyll work only two or three days a week. Theyll be able to fly to the moon by spaceship and spend their holidays there. (机器会做大部分的工作,所以人们会有更多的假期,也许他们一周只工作两到三天。他们将能够乘宇宙飞船飞往月球,并在那里度假)”可知,A选项“人们将能乘宇宙飞船飞往月球”,B选项“人们将有更多的假期”和C选项“许多人将在海底生活和工作”文章都提到,除了D选项“所有的工厂和
39、农场都将建在海底”文章没有提到。故选D。第二节(共5题小题,每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Taking good notes is a time-saving skill that will help you to become a better student in several ways._16_. Second, your notes are excellent materials to refer to when you are studying for a test. Third, note-taking
40、offers variety to your study time and helps you to hold your interest.You will want to take notes during classroom discussions and while reading a textbook or doing research for a report. _17_. Whenever or however you take notes, keep in mind that note-taking is a selective process._18_.The followin
41、g methods may work best for you. Read the text quickly to find the main facts and ideas in it.Carefully read the text and watch for words that can show main points and supporting facts. Write your notes in your own words._19_. Note any questions or ideas you may have about what was said or written.A
42、s you take notes, you may want to use your own shorthand(速记). When you do, be sure that you understand your symbols and that you use them all the time. _20_A. Use words, not complete sentences.B. There are three practical note-taking methods.C. You must write your notes on separate paper.D. Otherwis
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-391645.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
