吉林省榆树市第一高级中学2021届高三英语上学期期末备考卷(A)(老教材).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省 榆树市 第一 高级中学 2021 届高三 英语 学期 期末 备考 教材
- 资源描述:
-
1、吉林省榆树市第一高级中学2021届高三英语上学期期末备考卷(A)(老教材)注意事项:1.答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试题卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3.非选择题的作答:用签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4.考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。第卷(选择题)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一
2、个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the man do at 8:00?A. Work in the office.B. Have dinner with Mike. C. Go out with the woman. 2. What does the woman dislike about the shirt?A. The color.B. The design.C. The price. 3. What are the speakers m
3、ainly talking about?A. Garys works. B. Garys application. C. Garys list of samples. 4. What did the man plan to do on March 1st?A. Attend some classes. B. Call the travel agent. C. Go to the mountains. 5. Why does Amy plan to go to Rome?A. To work. B. To travel. C. To study. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5
4、分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选 岀最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给岀5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. What course wont the girl attend?A. African music. B. Business. C. Basic Spanish. 7. On which days does the girl have advanced piano classes?A. Mondays. B. Tuesdays. C
5、. Thursdays. 听下面一段对话,回答第8至第10三个小题。8. Who is the man probably?A. A travel agent. B. The womans friend. C. A hotel receptionist. 9. Where will the woman probably go?A. France. B. Spain. C. Greece. 10. What do we know about The Hotel Playa?A. It is a five-star hotel. B. It has its own beach. C. It has
6、a swimming pool. 听下面一段对话,回答第11至第13三个小题。11. Where does the conversation take place?A. In a shop. B. At home. C. At a TV station. 12. What does Bob like doing?A. Playing tennis. B. Taking photos. C. Riding bikes. 13. What did the woman dream of being?A. A shop owner. B. A bank clerk. C. A tennis playe
7、r. 听下面一段对话,回答第14至第17四个小题。14. How long has Louise been working at the center?A. About six months. B. About one year. C. About two years. 15. How did Louise feel when she started working at the center?A. Excited. B. Nervous. C. Confident. 16. What is the most fruitful part of the job?A. Seeing childre
8、n have a lot of fun. B. Thinking of new things for children to do. C. Helping the less able children achieve more. 17. What does Louise say about working at night?A. Its unfair for her to do it. B. Its something that she enjoys. C. Its a necessary part of the job. 听下面一段独白,回答第18至第20三个小题。18. What orga
9、nizations used to have a lot of power?A. Newspapers and publishers. B. Universities and libraries. C. Digital companies. 19. Why do many city people prefer e-books?A. They are cheaper.B. They are more portable. C. They are more available. 20. What can we learn about Borders Group?A. They were bought
10、 by a tech company. B. They used to have more than 600 stores. C. They made billions of dollars this year. 【答案】1-5 ABBCC6-10 BAABC11-15 ABCCB16-20 CCABB第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AHundreds of years ago, news was carried from place to place
11、 by people on foot or by horse. It took days, weeks and sometimes months for people to receive news. Now it is possible to send words and pictures around the world in seconds. Billions of people learn about news stories of their own country and all over the world every day, either by watching TV or
12、reading newspapers.Newspapers have been an important part of everyday life since the 18th century. Many countries have hundreds of different newspapers. How do newspaper editors decide which news stories to print? Why do they print some stories and not others? What makes a good newspaper story?First
13、ly, it is important to report new stories. TV stations can report news much faster than newspapers. Yet, newspapers give more about the same story. They may also look at the story in another way, or they may print completely different stories to those on TV.Secondly, a news story has to be interesti
14、ng and unusual. People dont want to read stories about everyday life. As a result, many stories are about some kind of danger and seem to be “bad” news. For example, newspapers never print stories about planes landing safely; instead they print stories about plane accidents.Another factor is also ve
15、ry important in many news stories. Many people are interested in news in foreign countries, but more prefer to read stories about people, places and events in their own country. So the stories on the front page in Chinese newspapers are usually very different from the ones in British, French and Ame
16、rican newspapers.21. According to the passage, how do people learn about news stories in the world now?A. They carry news stories and tell others from place to place on foot or by horse.B. They tell each other what they have seen with their eyes.C. They watch TV or read newspapers.D. They listen to
17、the radio every day.22. The difference between newspaper stories and TV news reports is that _.A. people can learn more about the same news story from a newspaperB. people can read the news story more quickly in a newspaperC. people can read news stories in other countriesD. people can read news sto
18、ries about their own country23. According to the passage, which of the following can you most possibly watch on TV?A. You often play football with your friends after school.B. Your teacher has got a cold.C. A tiger in the city zoo has run out and hasnt been caught.D. The bike in front of your house
19、is lost.【答案】21-23 CAC【解析】这是一篇说明文。介绍了如今人们获取信息的两大媒介:报纸和电视。尤其介绍了成就好报纸的三要素。21.细节理解题。由第一段“Billions of people learn about news stories of their own country and all over the world every day, either by watching TV or reading newspapers.”可知,每天有数十亿人通过看电视或读报纸来了解自己国家和世界各地的新闻故事。故C选项正确。22.细节理解题。由第三段“Yet, newspape
20、rs give more about the same story.”可知,报纸对于同样的新闻报道得更详细。故A选项正确。23.推理判断题。由第四段“People dont want to read stories about everyday life. As a result, many stories are about some kind of danger and seem to be “bad” news.”可知,人们不想读关于日常生活的故事。因此,报纸上报道的新闻都是关于某种危险的。故C选项正确。BI was born free free in every way that I
21、could know. I was only when I began to learn that my boyhood freedom was an illusion(幻想), when I discovered as a young man that my freedom had already been taken from me, that I began to hunger for it. At first, as a student, I wanted freedom only for myself, the short freedom of being able to stay
22、out at night, read what I pleased, and go where I chose. Later, as a young man in Johannesburg, I strongly desired for the basic and honorable freedom of achieving my goals, of earning my keep, of marrying and having a family.But then I slowly saw that not only was I not free, but my brothers and si
23、sters were not free. I saw that it was not just my freedom that was reduced but the freedom of everyone who looked like me was. That is when I joined the African National Congress, and that is when the hunger for my own freedom became the greater hunger for the freedom of my people. It was during th
24、ose long and lonely years in prison that my hunger for the freedom of my own people became a hunger for the freedom of all people, white and black.Some say my mission has now been achieved. But I know that that is not the case. The truth is that we are not yet free; we have only achieved the freedom
25、 to be free, the right not to be oppressed. We have not taken the final step of our journey.I have walked that long road to freedom. But I have discovered the secret that after climbing a great hill, one only finds that there are many more hills to climb. I have taken a moment here to rest to look b
26、ack on the distance I have come. But I can rest only for a moment, for freedom comes with responsibility.24. What does the author mainly want to tell readers in the first paragraph?A. He cared much about the freedom of himself.B. He made up his mind to fight for the freedom of his people.C. His free
27、dom didnt exist any longer.D. His freedom came as a great surprise.25. What can we learn from the passage?A. As a student, the author struggled for freedom for all people.B. The authors dream came true after he was set free.C. The author was luckier in his earlier life.D. There was still a long way
28、to go to achieve the authors goal.26. The “secret” in the last paragraph essentially refers to _.A. a great hillB. his familys affairsC. his further responsibilitiesD. his desire for freedom27. Whats the main purpose of the passage?A. To tell readers the authors struggling for freedom.B. To introduc
29、e what freedom is.C. To claim the rude treatment to a person.D. To require us to change ideas if necessary.【答案】24-27 ADCA【解析】本文是一篇人物自传,讲述了曼德拉对自由的认识、追求,以及为获得自由而做出的不懈努力和奋斗。24.细节理解题。根据第一段中的At first, as a student, I wanted freedom only for myself以及I strongly desired for the basic and honorable freedom o
30、f achieving my goals可知,从学生时代起,曼德拉就十分关心自己的自由,故A项正确。25.推理判断题。根据最后两段内容,特别是倒数第二段中的We have not taken the final step of our journey.可知,我们还没有踏上征程的最后一步,也就是说为了实现自己的目标,还有很长的路要走,故D项正确。26.推理判断题。根据最后一段中的But I can rest only for a moment, for freedom comes with responsibility.可知,但我只能休息片刻,因为自由伴随而来的是责任,由此可知,曼德拉所说的“秘
31、密”指的是随着自由而来的责任,故C项正确。27.主旨大意题。通读全文,特别是根据文中多次出现的关键词freedom可知,主要讲述了曼德拉为追求自由而不断奋斗的事迹,故A项正确。CStreet art is visual art created in public places, usually outside of traditional art venues. The term became popular during the graffiti(涂鸦) art boom of the early 1980s. The average person on the street would a
32、ssociate street art with run-down urban centers and New Yorks graffiti explosion of the 1970s and 1980s. During that period, graffiti artists often painted subways, benches, and other urban surfaces. But artists who choose the streets as their gallery often do so because they prefer to communicate d
33、irectly with the public at large and be free from the confinement of the formal art world. Therefore, most major cities now have what is called a “wall of fame” a public space where street artists come to paint, compete, and connect with other artistsLocated near Dubai International Airport, Dubai F
34、estival City, for example, was host to street art from 2007 to 2011. At an event sponsored by Montana, a popular spray paint brand, a wall was designated as a canvas for international artists to work on. After the event, officials allowed the wall to remain, and creative art workers would get togeth
35、er there every weekend. Since then, Dubai has made a name for itself in the art world. It has a respected annual art fair called Art Dubai, which, having celebrated its thirteenth year in March 2019, is widely regarded as one of the highlights of the Middle Easts art calendar.The street art scene in
36、 Dubai operates with the approval of the authorities. Planned works on buildings or murals painted on wood panels are beginning to pop up on blank walls and at art events all over the city, thanks largely to the support of art galleries and institutions. Corporate collaborations, though frowned(皱眉)
37、upon by some artists, are also helping to make street art more visible in Dubai.28. Why would artists choose the streets over traditional art galleries to exhibit their work?A. It is very expensive to have their work displayed in art galleries.B. They can talk to other artists from around the world
38、on the streets.C. They can more freely express their concepts of art through street art.D. It is more fun to paint on surfaces like park benches and blank walls.29. What does “Corporate collaborations, though frowned upon by some artists” mean in the last paragraph?A. Some artists think corporate co
39、llaborations make street art visible.B. Some artists regard corporate collaborations as a promotional activity.C. Some artists dont approve of the idea of collaborating with corporations.D. Some artists dont like those art galleries that are supported by corporations.30. Why is Dubai mentioned in th
40、e passage?A. To introduce a new art form.B. To promote the Dubai Festival City.C. To explain how to do street art.D. To illustrate a recent trend in street art31. What is the authors attitude toward street art?A. Doubtful.B. Reserved.C. Welcoming.D. Disapproving.【答案】28-31 CCDC【解析】这是一篇说明文。文章介绍了街头涂鸦艺术
41、的起源,以及在迪拜的发展和新的趋势。28.细节理解题。根据第一段的“But artists who choose the streets as their gallery often do so because they prefer to communicate directly with the public at large and be free from the confinement of the formal art world.”(但是,选择街道作为画廊的艺术家这样做,往往因为他们更愿意直接与广大公众沟通,不受艺术界的限制。)可知,艺术家把街道作为画廊,是因为他们能够更自由地表
42、达自己的想法。C选项符合以上说法,故选C项。29.词句猜测题。根据划线部分所在句子可知,虽然一些艺术家不赞成企业合作,但企业合作也有助于让街头艺术在迪拜更加显眼。即一些艺术家不赞成艺术与企业合作。故选C项。30.推理判断题。根据最后一段可知,迪拜的街头艺术活动得到了当局的批准。在美术馆和艺术机构的大力支持下,计划在建筑物上创作的作品,或在木板上绘制的壁画,开始出现在全城各处的空白墙上和艺术活动上。因此,提到迪拜街头艺术是为了阐述街头艺术的一种新趋势,即街头艺术受到相关机构和政府的支持,并与企业进行合作。故选D项。31.推理判断题。根据文章的主要内容,尤其第二段的“It has a respec
43、ted annual art fair called Art Dubai, which, having celebrated its thirteenth year in March 2019, is widely regarded as one of the highlights of the Middle Easts art calendar.”(它有一个受人尊敬的年度艺术展,名为迪拜艺术博览会,它在2019年3月迎来了第13个年头,被广泛认为是中东艺术博览会的亮点。)和最后一段的“The street art scene in Dubai operates with the approv
44、al of the authorities.”(迪拜的街头艺术活动得到了当局的批准。)可知,整篇作者都带着欣赏的口吻来描述街头艺术,而且给予迪拜街头艺术很高的评价,由此推测作者对街头艺术的态度是支持的/喜欢的。故选C项(欢迎的)。DTerribly hot weather. Pouring downpours. Scientists have long suspected that global warming can cause extreme weather events. Now experts have numbers to support that idea.The burning
45、of fossil fuels has been leading to a build-up of carbon dioxide in the Earths atmosphere. This CO2 is a greenhouse gas. That means it can trap heat in the air. As a result, our planets temperature has been rising. And this global warming will account for a growing share of ever more frequent extrem
46、e weather events.Many governments hope to limit global warming to 2 degrees Celsius above temperatures that were typical before the Industrial Revolution. It will be hard for nations to achieve that. But even if they do, global warming still will be responsible for nearly all heat extremes. Global w
47、arming will also be to blame for about 2 out of every 5 extreme rains and snowfalls. “This is a considerable fraction(分数) of major weather events,” says climate scientist Peter Stott.So far, the Earth has warmed about 0.85 degree Celsius since 1750. Thats about when the Industrial Revolution got its
48、 start. Thats also when fossil fuel use took off, spewing(喷出) lots of CO2 into the air. “Overall, the new study shows that relatively small rises in the global temperature translate into large increases in the likelihood of extremes,” Stott says.Erich Fischer and Reto Knutti analyzed 25 different co
49、mputer models of global climate. These analyses looked at different climate periods, from preindustrial times to the present. The analyses also predicted what weather events were likely to be like in the future. This period was predicted to be warmer by 2 and 3 degrees Celsius.The computer looked at
50、 when extreme heat and precipitation(降水量) occurred during each climate period. It focused on events of unusual heat or heavy precipitation. Before the Industrial Revolution, such extremes typically would have occurred only once in every 1,000 days.“But since the globe has been warming, such extremes
51、 are no longer nearly as rare. These new findings provide a global statement,” Fischer says. “You can still get the biggest heat that you have ever seen without any human changes.”32. The second paragraph is mainly about _.A. what damage global warming causedB. how global warming came into beingC. w
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
语文:高考论述类指导课件.ppt
