四川省成都市石室中学2020-2021学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 成都市 石室 中学 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省成都市石室中学2020-2021学年高二英语下学期期中试题(含解析)试卷说明:英语考试时间共 120 分钟,满分 150 分。英语试题卷分第 I 卷(选择题)和第 II 卷(非选择题)。 考试做答时,须将答案答在答题卡上,在本试卷、草稿纸上答题无效。第一部分 听力(共两节,满分 20 分)第一节(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项并 标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每 段对话仅读一遍。1. What is the man going
2、 to do?A. Stay inside. B. Look outside. C. Find his umbrella.2. Why is the man calling?A. To make an appointment.B. To cancel an appointment. C. To change an appointment.3. What can we learn about the local weather?A. Its sunny and warm. B. Its cold and cloudy. C. It will change in two weeks.4. When
3、 will the speakers meet?A. On January 30th. B. On January 31st. C. On February 1st.5. What will the woman probably do?A. Accept the mans offer. B. Walk home. C. Give the man a ride.第二节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选 出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题
4、将 给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。6. What are the speakers talking about?A. A computer. B. An e-mail. C. A mobile phone.7. What will the woman do next?A. Call the manager. B. Cancel an appointment. C. Get someone to help the man.听第 7 段材料,回答第 8 至 9 题。8. Why does the woman say sorry to the man?A She deleted o
5、ne of the mans files.B. She made the mans computer broken.C. She saw the mans e-mail without permission.9. What is the mans attitude towards the woman?A. Impatient. B. Friendly. C. Critical.听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。10. Whats the probable relationship between the woman and Mr. Smith?A. Husband and wife
6、. B. Boss and secretary. C. Doctor and patient.11. What does the man ask the woman to do at the beginning?A. Have lunch together.B. Take a message for him.C. Give him Mr. Smiths mobile number.12. What will the man do next?A. Wait for a phone call. B. Work at his desk. C. Go to meet Mr. Smith.听第 9 段材
7、料,回答第 13 至 16 题。13. What do the customers think of the fitness equipment in the hotels?A. Satisfying. B. Disappointing. C. Up-to-date.14. How many hotels does the woman mention?A. Three. B. Eight. C. Eleven.15. Where is the woman?A. In Florence. B. In Zurich. C. In Bern.16. What will the speakers do
8、 next?A. Budget the cost.B. Fix a time for a meeting.C. Look around the fitness rooms.听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17. Who are the listeners?A. Parents. B. Students. C. Teachers.18 Where is the speaker?A. In the school hall.B. In the student health center.C. In the international student office.19. How ca
9、n the listeners get the information about the procedures?A. From the speaker. B. From a doctor. C. From a handbook.20. What does the speaker suggest the listeners do in the end?A. Get some travel medicine.B. Offer their medical history to the doctor.C. Make an early appointment with the specialist.第
10、二部分 阅读理解 (共两节,满分 40 分)第一节(共 15 小题;每小题 2 分, 满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项 涂黑。AFoods to Eat to Burn More CaloriesWATERMELONWatermelon is brimming with B vitamins which boost your energy levels and curb your need to munch on an extra snack. A cup of diced watermelon contains 46 c
11、alories and virtually no fat. Watermelon is a rich source of potassium, dietary fiber, protein, vitamin A, magnesium, vitamin C, and iron.Watermelon is one of powerful foods to eat to burn more calories. Watermelon is also high in lycopene, the antioxidant that lower your risk of macular degeneratio
12、n, heart disease, and cancer. With 90 percent water, watermelon is filling you up, but are not filling you out. Enjoy fresh watermelon juice, smoothie, or use it any summer fruit salad you like.GRAPEFRUITGrapefruits speed up your metabolism and help burn a lot of calories. This fruit will help feel
13、full faster and longer. According to the U. S. Department of Agriculture National Nutrient Database, one half of a grapefruit contains around 53 calories. Moreover, grapefruit is rich in fiber that may help stabilize your blood glucose levels. You can add grapefruit to your fruit salad, smoothies or
14、 drink a grapefruit juice.CELERYThe secret of celery is very simple: it contains less calories and helps burn more than you eat. Celery mostly consists of water and thats why it is good as a part of a balanced diet.However, this food is not suitable for celery diet only as your body wont get the nec
15、essary minerals and nutrients. So the best decision will be to combine it with some other foods.WHOLE GRAINSStudies show that whole grains are healthier than refined grains and that they lower the risk of getting a chronic disease. This type of grains is also a good part of a diet as it takes more t
16、ime to digest and you wont get hungry for a longer period of time. Whole grains are rich in various vitamins, minerals and carbohydrates but low in fat.GREEN TEARich in antioxidants green tea boosts your metabolism and helps lose weight, which is just fantastic for ladies, isnt it? Simply enjoy a cu
17、p of hot fragrant green tea and do a great favor to your body.1. To balance blood glucose levels, youd better take in _ regularly.A. green teaB. whole grainsC. watermelonD. grapefruit2. From the passage we can know that _.A. grapefruit contains more calories than watermelon.B. whole grains are healt
18、hier because they contain more water and various mineralsC. having celery diet before a cup of green tea can help get enough nutrients to lose weight.D. both grapefruit and green tea can help speed up metabolism for those who are eager to lose weight.3. Which column can we read this passage in the n
19、ewspaper?A. Business.B. Medicine.C. Health.D. Learning Kit.【答案】1. D 2. D 3. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了五种可以燃烧更多卡路里的食物,说明了这些食物特性和对人体的好处。【1题详解】细节理解题。根据GRAPEFRUIT部分中“Moreover, grapefruit is rich in fiber that may help stabilize your blood glucose levels.(此外,葡萄柚富含纤维,可以帮助稳定血糖水平)”可知,为了平衡血糖水平,你最好经常吃葡萄柚。故选D。【2
20、题详解】细节理解题。根据最后一段中“Rich in antioxidants green tea boosts your metabolism and helps lose weight, which is just fantastic for ladies, isnt it?(富含抗氧化剂的绿茶可以促进新陈代谢,帮助减肥,这对女士来说是极好的,不是吗?)”以及GRAPEFRUIT部分中“Grapefruits speed up your metabolism and help burn a lot of calories.(葡萄柚能加快你的新陈代谢,帮助燃烧很多卡路里)”可知,柚子和绿茶都可
21、以帮助那些渴望减肥的人加速新陈代谢。故选D。【3题详解】推理判断题。根据文章主要介绍了五种可以燃烧更多卡路里的食物,说明了这些食物特性和对人体的好处。可推知,可能会在报纸的“健康”一栏读到这篇文章。故选C。BThe 2020 Nobel Prize in literature has been awarded to former U.S. Poet Laureate (桂冠诗人) Louise Gluck. The prize committee cited “her unique poetic voice that with plain beauty makes individual exi
22、stence universal”. Gluck is the first American woman to win the award since Toni Morrison in 1993. Gluck, 77, joins a list of literary giants and previous Nobelists who include, in this century, Canadian short-story master Alice Munro, Chinese magical-realist Mo Yan, etc.Glucks work includes 12 coll
23、ections of poetry and a few volumes of essays on literary writing. “All are characterized by a striving for clarity (清晰). Childhood and family life, the close relationship with parents and siblings, is a theme that has remained central to her,” Anders Olsson, the chairman of the Nobel Committee for
24、Literature, said. “She seeks the universal, and in this she takes inspiration from myths and classical motifs,” Olsson added, citing her 2006 collection Averno, which the committee described as “masterly” for its “visionary interpretation of the myth of Persephones (珀尔塞福涅) fall into hell in the capt
25、ivity (囚禁) of Hades (哈得斯), the god of death”.Being a professor at Yale and a resident of Cambridge, Gluck also served as U.S. Poet Laureate from 2003 to 2004 and is no stranger to awards. She won the Pulitzer Prize in 1993 for her collection of poems titled The Wild Iris, in which “she describes the
26、 incredible return of life after winter in the poem Snowdrops,” the Nobel literature committee said Thursday. She also won the 2014 National Book Award for the poem Faithful and Virtuous Night. In 2016, President Obama awarded the National Humanities Medal to Gluck in a White House ceremony.The publ
27、icity-shy Gluck did not immediately issue any comment about the latest honor for her body of work, which spans more than half a century. In a 2012 interview, she acknowledged that prizes can make “existence in the world easier” but did not amount to the immortality (不朽) of a true artist.4. What can
28、we know about Gluck from Paragraph 1?A. She is as popular as the Chinese novelist Mo Yan.B. She won the Nobel Prize for her special literary style.C. She is the first American to win a Nobel Prize in literature.D. She has made friends with Poet Laureates Alice Munro and Mo Yan.5. What do Glucks poem
29、s mainly focus on?A. Careers.B. Nature.C. Daily life.D. Classical myths.6. What is the purpose of Paragraph 3?A. To present Glucks outstanding achievements.B. To reveal Glucks great passion for writing.C. To list Glucks contributions to literature.D. To stress Glucks influence on other poets.7. What
30、 does Gluck think about the honor she has received?A. She is content with it.B. She takes it very seriously.C. She is a little dissatisfied with it.D. She doesnt attach great importance to it.【答案】4. B 5. C 6. A 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述2020年诺贝尔文学奖前美国桂冠诗人Louise Gluck的事迹和杰出成就。【4题详解】细节理解题。由第一段中的“The p
31、rize committee cited “her unique poetic voice that with plain beauty makes individual existence universal”. (颁奖委员会称赞“她独特的诗意之声,朴素的美使个体的存在具有普遍性”。)”可知,Louise Gluck被授予诺贝尔文学奖是因为她的作品充满独特的诗意之声,朴素的美使个体的存在具有普遍性,即因为她独特的文学风格。故选B项。【5题详解】细节理解题。由第二段中的“All are characterized by a striving for clarity (清晰). Childhoo
32、d and family life, the close relationship with parents and siblings, is a theme that has remained central to her,” Anders Olsson, the chairman of the Nobel Committee for Literature, said. (“所有这些都以追求清晰为特点。童年和家庭生活,与父母和兄弟姐妹的亲密关系,一直是她关注的主题,”诺贝尔文学委员会主席Anders Olsson说。)”可知,Louise Gluck关注的主题是童年和家庭生活,与父母和兄弟姐
33、妹的亲密关系,这些主题都与日常生活相关。故选C项。【6题详解】推理判断题。由第三段“Being a professor at Yale and a resident of Cambridge, Gluck also served as U.S. Poet Laureate from 2003 to 2004 and is no stranger to awards. She won the Pulitzer Prize in 1993 for her collection of poems titled The Wild Iris, in which “she describes the in
34、credible return of life after winter in the poem Snowdrops,” the Nobel literature committee said Thursday. She also won the 2014 National Book Award for the poem Faithful and Virtuous Night. In 2016, President Obama awarded the National Humanities Medal to Gluck in a White House ceremony. (作为耶鲁大学的教授
35、和剑桥大学的居民,Gluck还曾在2003年至2004年担任美国桂冠诗人,对奖项并不陌生。诺贝尔文学委员会星期四说,1993年,她因诗集野鸢尾获得普利策奖,其中“她在诗雪花中描述了冬天过后令人难以置信的生命回归”。她还因诗歌忠贞不渝之夜获得2014年全国图书奖。2016年,奥巴马总统在白宫的一个仪式上授予Gluck国家人文奖章。)”可知,第三段在介绍Gluck的文学成就。故选A项。【7题详解】推理判断题。由最后一段“The publicity-shy Gluck did not immediately issue any comment about the latest honor for h
36、er body of work, which spans more than half a century. In a 2012 interview, she acknowledged that prizes can make “existence in the world easier” but did not amount to the immortality (不朽) of a true artist. (对于她横跨半个多世纪的作品,不愿在公众面前露面的Gluck没有立即对这项最新的荣誉发表任何评论。在2012年的一次采访中,她承认奖品可以让“世界上的生存变得更容易”,但不能让一个真正的
37、艺术家不朽。)”可知,对于荣誉,Gluck没有立即发表任何评论,对于奖品,她认为奖品不能让一个真正的艺术家不朽,可得出Gluck不重视荣誉和奖项,更注重的是真正的艺术。故选D项。CRecently a new network word “ghost” is popular on line, which refers to a sort of Internet social behavior that your net friends or loved ones dont answer your online messages or phones on purpose as if leaving
38、 the earth. Thus you often wonder whether those chatters are ghosts or pretending to be dead. This behavior is called ghosting in the English world, which means “playing with disappearance”.“Ghost” is better known as a noun referring to spirits of the dead, but “ghost” used as a verb which means “to
39、 disappear suddenly like a ghost”, or “play with disappearance” is relatively unknown. Finally, owing to its high using frequency online, this usage has been added to the Oxford Dictionary of Contemporary English.Playing with disappearance or ghosting also has different grades. Wendy Walsh, a profes
40、sor of psychology from Boston University told us, “There are different grades of ghosting: If you just read on social software but never answer, you are only a lightweight ghosting player; if you meet a person several times but try to avoid him, you are an ordinary ghosting player; if you let your p
41、artner fall in love with you, but you suddenly disappear; which will give the other a heavy blow, you are a heavyweight ghosting player.”Why are some people accustomed to this kind of escapist social behavior? The Times reports that ghosting has a lot to do with how comfortable people feel and how t
42、hey deal with their emotions. When they are in a complex interpersonal relationship, or it is too heavy for their weak mind to carry, they will have to choose to escape.When you find yourself being ghosted, you may lose your self-respect, question yourself, or even hesitate to start the next friends
43、hip or love. How to get out of this emotional trouble? Its important to remember that when youre ghosted, its the others fault rather than yours. In addition, its good to risk telling others how you really feel, even if its not what they want to hear. Have you ever been ghosted? What do you think of
44、 this way of dealing with a relationship?8. Which sort of the following Internet social behavior can be described as ghosting?A. Leaving your friend after a quarrel.B. Love breaking up after a fight.C. Missing after getting friends money.D. Not replying to net friends on purpose.9. According to prof
45、essor Walsh, if you just read but never reply online, you are a(n) _ player.A. heavyweight ghostingB. non-ghostingC. lightweight ghostingD. ordinary ghosting10. Which paragraph tells us the reasons why people are used to ghosting?A. Paragraph 2.B. Paragraph 3.C. Paragraph 4.D. Paragraph 5.11. How sh
46、ould you deal with it when you are ghosted according to the writer?A. Search out their identification on the Internet and reason with them.B. Never blame yourself and pour out your trouble to others bravely.C. Keep the trouble in mind and never tell others about it.D. Turn to psychologists or police
47、 for help rather than feel upset.【答案】8. D 9. C 10. C 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了网络上出现的一个新词“幽灵”,它指的是一种网络社交行为,你的网友或者爱人像离开地球一样故意的不回复你的在线信息或者电话。文章说明了网络“幽灵”的不同类型,产生的原因以及处理的方法。【8题详解】细节理解题。根据文章第一段第一句“Recently a new network word “ghost” is popular on line, which refers to a sort of Internet social behavior
48、 that your net friends or loved ones dont answer your online messages or phones on purpose as if leaving the earth.”(最近网络上流行了一个新词“幽灵”,指的是你的网友或亲人故意不回你的在线信息或电话,就像离开地球一样的一种网络社交行为。)可知,故意不回复网友的信息或电话可以被描述为“ghost”。故选D项。【9题详解】细节理解题。根据文章第三段第二句“ If you just read on social software but never answer, you are on
49、ly a lightweight ghosting player”(如果你只是在社交软件上阅读,但从不回答,那么你只是一个轻量级的“幽灵玩家”)可知,按照Walsh教授的说法,如果你只是在网上阅读而从不回复,那么你是一个轻量级的网络幽灵。故选C项。【10题详解】推理判断题。根据文章第四段第一句“Why are some people accustomed to this kind of escapist social behavior? ”(为什么有些人习惯了这种逃避现实的社会行为?)可知,下文将要说明人们习惯于网络“幽灵”这种行为的原因。故选C项。【11题详解】细节理解题。根据文章最后一段第
50、三句“ Its important to remember that when youre ghosted, its the others fault rather than yours. In addition, its good to risk telling others how you really feel, even if its not what they want to hear.”(重要的是要记住,当你是网络幽灵的时候,是别人的错而不是你的错。此外,冒险告诉别人你的真实感受是有益的,即使那不是他们想听的。)可知,当你是网络幽灵时,你应该不要责备自己,勇敢地向别人倾诉你的烦恼。
51、故选B项。DPeople often plan to receive medical exam but dont, resulting in increasing health care cost. A surprising number of citizens mean to complete tax forms in time but forget to, forcing them to pay unnecessary fines. Many families miss the government deadline to complete financial aid forms, los
52、ing out on aid available for child care.How can policymakers help people follow through on important tasks? They use carrots and sticks: bonuses, late fees, or regulations. These methods can be clumsy, and often arent effective for the situation at hand. Reminding people to form simple plans. howeve
53、r, provides a low-cost, simple, and powerful tool.Evidence is growing that providing prompts which push people at key times to think through how and when they will follow through, make people more likely to act on tasks of importance. In one early randomized study on tetanus vaccination rates, for e
54、xample, a team of social psychologists showed that 28% of Oxford University seniors got the shot after being encouraged to review their weekly schedules and to select a possible time to stop by the health center. They were also given a list of times when shots were available and a map showing the he
55、alth centers location. Only 3% of the seniors got the shot when simply informed about how effective the shots were.People who make a plan gain an advantage from their psychological forces. Specifically, they can overcome the tendency to put off as well as the tendency to be overly optimistic about t
56、he time it will take to accomplish a task. Imagine Sarah who wants to renew a car insurance, but it will require two hours of travel to and from a garage. Making a plan may lead her to lake two hours off and have her responsibilities covered by her colleagues while she is away. Moreover, she will be
57、 less likely to underestimate the time needed to accomplish the taska particularly common problem for complex tasks.People mistakenly believe that their strong intentions are enough to push them to perform desired behaviors. These psychological research results stress the need for policy decisions t
58、hat encourage plan making and improve social welfare.12. What phenomenon is described in paragraph 1?A. Heavy burden of daily chores.B. Lack of task management skills.C. Disappointment of over-ambitions.D. Failure to achieve original intentions.13. What does the randomized tetanus vaccination study
59、show?A. People need to think deeply before they act.B. Specific reminders help people accomplish plans.C. Awareness of task significance matters in planning.D. Seniors need encouragement to have vaccination shots.14. What psychological benefit can people get from making a plan?A. They are realistic
60、in the time required.B. They are optimistic about the outcome.C. They are confident to overcome hardship.D. They are careful with task arrangements.15. Who may be the intended readers of this text?A. Medical staff.B. Government officials.C. Ordinary people.D. Social psychologists.【答案】12. D 13. B 14.
61、 A 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。人们经常会有事与愿违的情况,那么决策者该如何帮助人们完成重要任务?越来越多的证据表明,提供提示,促使人们在关键时刻思考如何以及何时执行,使人们更有可能在重要任务上采取行动。人们错误地认为,他们强烈的意愿就足以促使他们去做他们想做的事情,文章主要是对政府官员应对人们这种心理的一些建议。【12题详解】推理判断题。根据第一段中A surprising number of citizens mean to complete tax forms in time but forget to, forcing them to pay unnecessary f
62、ines. Many families miss the government deadline to complete financial aid forms, losing out on aid available for child care.可知有相当多的市民本打算及时填写纳税表格,却忘记了。强迫他们支付不必要的罚款。许多家庭没有在政府截止日期前完成经济援助表格,失去了儿童保育的资助。由此可推知,第一段描述了事与愿违的现象。故选D。【13题详解】细节理解题。根据第三段中Evidence is growing that providing prompts, which push peop
63、le at key times to think through how and when they will follow through, make people more likely to act on tasks of importance.可知越来越多的证据表明,提供提示,促使人们在关键时刻思考如何以及何时执行,使人们更有可能在重要任务上采取行动。由此可知,破伤风疫苗接种研究体现了特别的提醒可以帮助人们完成计划。故选B。【14题详解】细节理解题。根据第四段中People who make a plan gain an advantage from their psychologic
64、al forces. Specifically, they can overcome the tendency to put off as well as the tendency to be overly optimistic about the time it will take to accomplish a task.可知制定计划的人会从他们的心理力量中获得优势。具体来说,他们可以克服拖延的倾向,也可以克服对完成一项任务所需要的时间过于乐观的倾向。由此可知,制定一个计划能使人们,对事情所需要的时间预计得比较现实。故选A。【15题详解】推理判断题。根据第二段第一句 How can pol
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
