四川省南充市南充高级中学2020-2021学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 南充市 南充 高级中学 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省南充市南充高级中学2020-2021学年高二英语下学期期中试题(含解析)第一卷(共三节,满分90分)第一部分:听力(共两节,满分20分)第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How does the woman feel now?A. Content. B. Unsatisfied. C. Excited.2. What is the womans problem?A. Her car is damaged.B Her key is missing
2、.C. She doesnt want to go out.3. Where are the speakers getting off?A. At the cinema. B. At the school. C. At the bookstore.4. When will the film probably start?A. At 10:50.B. At 11:15.C. At 12:00.5. What does the man want the woman to do?A. Lend him her notebook.B. Study with him.C. Help him learn
3、well.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the woman think of her trip?A. Amazing. B. Dangerous. C. Disappointing.7. What does the man mean in the end?A. The woman should have gone hiking.B. The woman
4、 should have climbed mountains.C. The woman should have tried the dogsled.听第7段材料,回答第8、9题。8. What kind of painting does the man like?A. Watercolor paintings. B. Oil paintings. C. Ink paintings.9. What are the speakers mainly talking about?A. Their university classes.B. A famous painting.C. Hobbies.听第
5、8段材料,回答第10至12题。10. What are the speakers doing now?A. Playing the violin. B. Talking about music. C. Having a class.11. What mistake does Anna make in?A. The topic of the report.B. The performance of playing the violin.C. The problem people involved in.12. What do we know about Anna?A. She likes pla
6、ying the violin.B. She is late for the class.C. She is active in class.听第9段材料,回答第13至16题。13. What will the woman do on the weekend?A. Go to the concert. B. Mark the papers. C. Rest in her dorm.14. Why did the woman offer to help Mathers?A. To get money for concert tickets.B. To prove herself to be re
7、sponsible.C. To earn money for further education.15. When will the man tell the woman about the concert?A. This Saturday. B. Next Monday. C. Next Tuesday.16. What might the woman be?A. A student. B. A professor. C. A band member.听第10段材料,回答第17至20题。17. How many group workshops are introduced?A. Four.
8、B. Five. C. Six.18. What do these workshops have in common?A. They deal with the same topic.B. They are free to all enrolled students.C. They all last for three hours.19. Which workshop is held later in the year?A. The Adjusting workshop.B. The Communicating workshop.C. The Anxiety workshop.20. Who
9、is the Motivation workshop intended for?A. The research students.B. The first-year students.C. The foreign students.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题; 每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项 (A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。A2019 Academy Award for Best Picture Nominations (提名)Black PantherType: AdventureRunning Time
10、: 134 min.Release Date: February 16,2018 (United States)Current rank:Director: Ryan CooglerActors: Chadwick Boseman, Michael B.JordanWith his father having died in Captain America: Civil War,TChalla is the new ruler of the advanced kingdom of Wakanda. As the king, whenever a challenger for the crown
11、 announces his intentions, he must give up his powers and take them on in a physical challenge.The FavouriteType: DramaRunning Time: 120 min.Release Date: November 23, 2018 (United States)Current rank:Director: Yorgos LanthimosActors: Emma Stone, Rachel WeiszIn the early 18th century, with Britain a
12、nd France at war, a fragile Queen Anne occupies the throne as her close friend Lady Sarah Churchill governs the country in her stead, while tending to Annes ill health and changeable temper.Green BookType: DramaRunning Time: 130 min.Release Date: November 16,2018 (United States)Current rank:Director
13、: Peter FarrellyActors: Viggo Mortensen, Mahershala AliTony Lip, an uneducated Italian-American whos known for using his fists to get his way, is hired to drive world-class, famous pianist Don Shirley on a concert tour from Midwest to the Deep South. They must rely on The Negro Motorist Green Book t
14、o guide them to the few settlements that were then safe for blacks.A Star Is BornType: MusicalRuning Time: 135 min.Release Date: October 5,2018 (United States)Current rank:Director: Bradley CooperActors: Bradley Cooper, Lady GagaWhen country music star Jackson Maine stops at a bar for a drink after
15、a concert, hes both entertained and attracted by young nightclub singer Ally. He discovers that she writes songs as well as being a talented singer, but hasnt had a break because of her look.1. Which film is the MOST popular among audience?A. Black Panther.B. The Favourite.C. Green Book.D. A Star Is
16、 Born.2. The film about the rights of black people belongs to _.A. adventureB. musicalC. dramaD. comedy3. Who works as a director and actor?A. Ryan Coogler.B. Yorgos Lanthimos.C. Peter Farrelly.D. Bradley Cooper.【答案】1. C 2. C 3. D【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了几部获得2019年度奥斯卡极佳影片奖提名的电影。【1题详解】细节理解题。根据各部电影介绍当中
17、的Current rank的星星个数可知,Green Book的星级最多。故选C。【2题详解】细节理解题。根据 Green Book部分的最后一句“They must rely on The Negro Motorist Green-book to guide them to the few settlements that were then safe for blacks.(他们必须依靠黑人驾车者绿皮书指引他们前往当时对黑人来说是安全的少数定居点)”以及Type: Drama戏剧可知,电影绿皮书涉及黑人权利,而这部电影属于戏剧。故选C。【3题详解】细节理解题。根据 A Star Is Bo
18、rn部分的内容的 Director和 Actors中都有 Bradley Cooper可知,Bradley Cooper是导演又是演员。故选D。BThe vaccine (疫苗) news continues to seem very encouraging. Britain started its mass vaccination effort and the U.S. isnt far behind.But there is still one dark cloud hanging over the vaccines that many people dont yet understand
19、.The vaccines will be much less effective at preventing death and illness in 2021 if they are introduced into a population where the coronavirus is still severeas is now the case in the U.S.A vaccine is like a fire hose (消防龙头). A vaccine thats 95 percent effective, as Modernas and Pfizers versions a
20、ppear to be, is a powerful fire hose. But the size of a fire is still a bigger determinant of how much destruction occurs.At the current level of infection in the U.S. (about 200,000 confirmed new infections per day), a vaccine that is 95 percent effectivedistributed at the expected pacewould still
21、leave a terrible toll (伤亡人数) in the six months after it was introduced. Almost 10 million or so Americans would catch the virus, and more than 160,000 would die.This is far worse than the toll in a different situation where the vaccine was only 50 percent effective but the U.S. had reduced the infec
22、tion rate to its level in early September (about 35,000 new daily cases). In that case, the death toll in the next six months would be kept to about 60,000.Its worth pausing for a moment on this comparison. If the U.S. had maintained its infection rate from September and Moderna and Pfizer had annou
23、nced this fall that their vaccines were only 50 percent effective, a lot of people would have panicked.But the reality we have is actually worse.How could this be? No vaccine can get rid of a pandemic immediately, just as .no fire hose can put out a forest fire. While the vaccine is being distribute
24、d, the virus continues to do damage.There is one positive way to look at this: Measures that reduce the viruss spreadlike mask-wearing, social distancing and rapid-result testingcan still have great consequences. They can save more than 100,000 lives in coming months.4. How does the author mainly pr
25、esent his argument?A. By giving definitions.B. By categorizing facts.C. By drawing comparisons.D. By appealing to emotions.5. Which does the author think is a better way to save lives?A. Improving the effectiveness of the vaccines.B. Producing a greater variety of vaccines.C. Looking at the situatio
26、n in a positive way.D. Wearing masks and practicing social distancing.6. What does paragraph 6 tell us?A. The vaccines are less effective than expected.B. The US have controlled the spread of the coronavirus.C. The death toll in the next six months will be about 60,000.D. Fewer people will die if th
27、e infection rate is lower.7. What can we infer from the text?A. The vaccine is the hope of wiping out the pandemic.B. The public are optimistic about the effects of the vaccine.C. The public are concerned about the high infection rate.D. The distribution of vaccine will end the pandemic quickly.【答案】
28、4. C 5. D 6. D 7. B【解析】【分析】本文是一篇说明文,讲述了在疫情下,疫苗并不能有效地阻止新冠传播,最有效的方法还是戴上口罩,保持适当的距离。【4题详解】推理判断题。根据文章第四段“A vaccine is like a fire hose . A vaccine thats 95 percent effective, as Modernas and Pfizers versions appear to be, is a powerful fire hose. But the size of a fire is still a bigger determinant of ho
29、w much destruction occurs.(疫苗就像消防水带。就像Moderna和Pfizer的版本一样,这种具有95效力的疫苗是一种强大的消防水带。但是,火的大小仍是更大程度地决定发生多少破坏的决定因素)”可知,作者将新冠疫苗比作消防水带,引出疫情的影响并不是由疫苗所控制的。故选C。【5题详解】细节理解题。根据文章最后一段“There is one positive way to look at this: Measures that reduce the viruss spreadlike mask-wearing, social distancing and rapid-res
30、ult testingcan still have great consequences. They can save more than 100,000 lives in coming months.(有一个积极的方法可以解决这一问题:减少病毒传播的措施(例如戴口罩,远离社会和进行快速结果检测)会产生重大后果。在未来几个月中,他们可以挽救100,000多条生命)”可知,作者认为戴口罩,保持社交距离是最有效预防新冠的措施。故选D。【6题详解】推理判断题。根据文章第六段“This is far worse than the toll in a different situation where
31、the vaccine was only 50 percent effective but the U.S. had reduced the infection rate to its level in early September (about 35,000 new daily cases). In that case, the death toll in the next six months would be kept to about 60,000.(这远比在另一种情况下造成的损失要糟糕得多,在这种情况下,疫苗的有效率仅为50,但美国已将感染率降低到9月初的水平(每天约有35,000
32、例新病例)。在这种情况下,未来六个月的死亡人数将保持在60,000人左右)”可知,美国的感染率下降到9月初的水平,死亡人数也相应减少。由此推知,感染率降低死亡人数也会减少。故选D。【7题详解】推理判断题。根据文章第一段“The vaccine news continues to seem very encouraging. Britain started its mass vaccination effort and the U.S. isnt far behind. (疫苗新闻似乎仍然令人鼓舞。英国开始大规模疫苗接种工作,而美国也紧随其后)”可知,人们非常乐于接种新冠疫苗。再结合倒数第四段“
33、If the U.S. had maintained its infection rate from September and Moderna and Pfizer had announced this fall that their vaccines were only 50 percent effective, a lot of people would have panicked. 如果美国从9月开始保持感染率,并且如果Moderna和Pfizer今年秋天宣布其疫苗的有效率仅为50,那么很多人就会感到恐慌)”可知,如果宣布疫苗有效率仅为50%的话,人们就会感到恐慌。由此推断出,大众乐于
34、接受疫苗,是因为大众认为疫苗有效率高可以防御新冠,所以公众对疫苗的效果持乐观态度。故选B。CChinas historic 23-day Change 5 mission has not only obtained precious rock and soil samples from the moon, but has also brought back a group of seeds that traveled the furthest in the nations agricultural and forestry histories. More than 30 kinds of se
35、eds, including that of rice, oats etc., were placed inside the multi-module Change 5 spacecraft and orbited around the moon for about 15 days.Scientists wished to check what would happen to the seeds after being exposed to extraterrestrial (地外的) forces in lunar orbit and also hoped that they could d
36、evelop beneficial mutations (突变). This mission offered good opportunities to scientists, which enabled them to deepen their studies on the effect of cosmic rays on the growth and evolution of life on Earth.Space-based mutation breeding refers to the process of exposing seeds to forces such as microg
37、ravity, vacuums and cosmic radiation during a spaceflight and then sending them back to Earth for further observation and planting. Researchers observe and examine several generations of plants grown from space-bred seeds and investigate their mutations-some are positive and desirable while others a
38、re negative. Those with positive mutations will be kept and analyzed, and will be introduced to farmers after their certification and approval.Space breeding can generate mutations faster and more conveniently than ground-based experiments and can bring about some desirable traits that are otherwise
39、 hard to introduce. Compared with natural or conventionally bred types of plants, space-developed versions with positive mutations usually feature higher nutritional content, greater annual yields, shorter growth periods and better resistance to diseases and insect pests.China conducted its first sp
40、ace breeding experiment in 1987, using a satellite to carry seeds into space. Since then, hundreds of kinds of seeds and seedlings have traveled with dozens of Chinese spaceships. Space breeding has helped to produce more than 200 new types of mutated plants in China that have been approved for larg
41、e-scale cultivation, ranging from grains to vegetables and fruits. The Change 5 robotic mission returned 1,731 grams of lunar rock and soil to Earth, marking a historic accomplishment 44 years after the last lunar substances were taken back.8. Why were the seeds placed inside Change 5?A. To pick out
42、 the fittest for mutations.B. To understand extraterrestrial forces.C. To study the intensity of cosmic rays.D. To expose them to a special environment.9. What do we know about space-based mutation breeding?A. It is not a time-consuming process.B. Mutations develop in a random way.C. It often brings
43、 about desirable effects.D. Approval will be granted to mutated plants.10. What can we learn from the last paragraph?A. It is a custom to put seedlings on a spacecraft.B. China was the first to do a space breeding experiment.C. It is some time since seeds were last taken into space.D. Space breeding
44、 has brought us commercial benefits.11. What is the best title of the passage?A. Space-bred Seeds Offer Great ChancesB. Change 5 Returns with a Big PackageC. Plant Mutations Result in a Better LifeD. Seeds from Space Mark a New History【答案】8. D 9. B 10. D 11. A【解析】这是一篇说明文。包括大米、燕麦等在内的30多种种子被放置在多舱“嫦娥五号
45、”飞船内,绕月飞行了约15天。这些种子都进行了太空育种。文章对太空育种的概念、优势和收益进行了介绍。【8题详解】推理判断题。根据第二段第一句“Scientists wished to check what would happen to the seeds after being exposed to extraterrestrial (地外的) forces in lunar orbit and also hoped that they could develop beneficial mutations (突变).”(科学家们希望检查这些种子在月球轨道上受到外星力量的影响后会发生什么,也希
46、望它们能发展出有益的突变。)可知,种子被放在嫦娥五号里是为了让它们暴露在特殊环境下。故选D。【9题详解】推理判断题。根据第三段第二句“Researchers observe and examine several generations of plants grown from space-bred seeds and investigate their mutations-some are positive and desirable while others are negative.”(研究人员观察和检查了几代由太空培育的种子长成的植物,并调查了它们的突变一些是积极和可取的,而另一些是消
47、极的。)可知,突变是以随机的方式发生的。故选B。【10题详解】细节理解题。根据最后一段第三句“Space breeding has helped to produce more than 200 new types of mutated plants in China that have been approved for large-scale cultivation, ranging from grains to vegetables and fruits.”(太空育种已帮助中国培育出200多种新的突变植物,这些植物已获准进行大规模种植,从谷物到蔬菜和水果。)可知,太空培育给我们带来了商业
48、利益。故选D。【11题详解】标题判断题。文章主要讲了太空育种给人类带来了很多好处,相比来说有更多优势,所以选项A(太空培育的种子提供了巨大的机遇)是最好的标题。选项B没有提到太空育种,选项C没有提到太空,选项D混淆了概念,不是来自太空的种子,而是从地球带到太空发生突变再带回地球的种子,所以选项B、选项C和选项D都不是合适的标题。故选A。DHave you ever been on social media and seen your favorite celebrity talking about a product? These promotions might not be totally
49、 random, and are actually seen as a vital part of the marketing process. The question is: How do social media influencers influence what you buy?Human desire for status and making friends, combined with our need to belong to a group, makes us receptive to being socially influenced. Companies often u
50、se that desire to have a similar lifestyle to a celebrity we admire to hawk or launch a product. So, what do these promotions actually do?Firstly, they can be used to build brand awareness. A social media influencer should have a strong understanding of the platform they operate on, and therefore ca
51、n create engaging content that not only sticks to the brand image, but sparks their followers interests in a product they might never have seen before.Secondly, influencers can improve a company or products relationship with their customer base. According to InMoments 2018 US Retail CX Trends Report
52、 on customer loyalty, 77% of buyers have been brand loyal for more than ten years. This is also true of 60% of millennials. A popular celebrity can target key demographics and talk or blog about a product, which can create an instant and lasting bond with the consumer.Lastly, influencers can improve
53、 customer buying habits with seemingly “unbiased opinions”. We are more likely to respond to peer recommendation than traditional ads, meaning the fact we see an influencer as a friend can make us less likely to be doubtful about what we are seeing.So, the next time you see a celebrity talking about
54、 a product, you might want to consider that this could be a carefully crafted marketing strategy designed to target your core needs. If you find yourself examining a product youve seen on social media, you may well have been influenced.12. Why do companies invite celebrities to launch products?A. Be
55、cause celebrities can improve the companies public images.B. Because celebrities want to make more money.C. Because consumers like to share similarity with celebrities.D. Because consumers can make friends with celebrities.13. According to the passage, which strategy is often used by influencers?A.
56、Setting up operation platforms.B. Sending gifts to customers.C. Taking advantage of their popularity.D. Recommending products to their friends.14. What does the underlined word unbiased probably mean in the passage?A. aggressiveB. objectiveC. subjectiveD. supportive15. The passage is mainly about _.
57、A. how social media make adsB. how social media influence our lifestyleC. how celebrities earn fameD. how social influencers affect our buying【答案】12. C 13. C 14. B 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了社交媒体影响者是如何“影响”人们购买产品的,从三个方面介绍了促销活动的意图。【12题详解】细节理解题。根据第二段中“Companies often use that desire to have a similar
58、lifestyle to a celebrity we admire to hawk or launch a product.(公司经常利用这种渴望拥有与我们崇拜的名人相似的生活方式来推销或推出一种产品)”可知,公司会邀请名人来发布产品因为消费者喜欢与名人分享相似之处。故选C。【13题详解】推理判断题。根据倒数第三段中“A popular celebrity can target key demographics and talk or blog about a product, which can create an instant and lasting bond with the con
59、sumer.(一个受欢迎的名人可以针对关键人群,谈论或博客有关产品,这可以创建一个即时和持久的与消费者的联系)”以及倒数第二段中“We are more likely to respond to peer recommendation than traditional ads, meaning the fact we see an influencer as a friend can make us less likely to be doubtful about what we are seeing. (比起传统广告,我们更倾向于“同伴推荐”,这意味着我们将网红视为“朋友”这一事实可以让我们
60、更少怀疑自己所看到的东西)”可推知,影响者经常利用他们的名气作为策略。故选C。【14题详解】词义猜测题。根据画线词后文“We are more likely to respond to peer recommendation than traditional ads, meaning the fact we see an influencer as a friend can make us less likely to be doubtful about what we are seeing. (比起传统广告,我们更倾向于“同伴推荐”,这意味着我们将网红视为“朋友”这一事实可以让我们更少怀疑自
61、己所看到的东西)”可知,此处unbiased opinions有引号,说明有影响力的人是通过看似“客观的意见”改善消费者的购买习惯。故画线词意思是“客观的”。A. aggressive好斗的;B. objective客观的;C. subjective主观的;D. supportive支持的。故选B。【15题详解】主旨大意题。根据第一段“Have you ever been on social media and seen your favorite celebrity talking about a product? These promotions might not be totally
62、random, and are actually seen as a vital part of the marketing process. The question is: How do social media influencers influence what you buy? (你是否曾在社交媒体上看到你最喜欢的名人谈论某个产品?这些促销活动可能不是完全随机的,实际上被视为营销过程的重要组成部分。问题是:社交媒体影响者如何“影响”你的购买?)”可知,这篇文章主要是关于社会影响者如何影响我们的购买行为。故选D。第二节 (共5题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选
63、出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。When I decided to leave my home country to pursue a degree in Canada, I hadnt expected that communication would be an issue._16_I took English lessons in my teens and scored well on English tests.But soon after my arrival in Canada, I realized how wrong I was. In research di
64、scussions, surrounded by native English speakers, I had to be careful. I needed to consciously follow each conversation and translate it to my native language._17_Finally, I tried to find the right English words to communicate that response. Constantly thinking about what I would say next, I had a h
65、ard time remaining focused in conversations.But when I again failed to say exactly what I meant in a meeting a few months later, a simple idea occurred to me. _18_Communicating with my colleagues by e-mail, I had more time to think and comfortably express my thoughts. Over time, this practice helped
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-394300.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
