内蒙古自治区乌兰察布市集宁区第二中学中学2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 内蒙古自治区 乌兰察布 市集 第二 中学 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、内蒙古自治区乌兰察布市集宁区第二中学中学2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析)注意:本试卷包含、两卷。第卷为选择题,所有答案必须用2B铅笔涂在答题卡中相应的位置。第卷为非选择题,所有答案必须填在答题卷的相应位置。答案写在试卷上均无效,不予记分。卷 选择题第一部分 阅读(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。AIt would be nice if eating a particular food could magically protect you against all the
2、boring illnesses. Its not that simple, of course. Hand washing remains your best defense against picking up illnesses, and sleep is a strong defense too. But what you eat does play an important part. Though it isnt because of just one or two foods, what you eat in your daily diet have an effect on h
3、ow weak or strong your immunity is.Wed better eat fruits and vegetables every day. They contain key vitamins needed in the immune system. For example, Vitamin C and Ain foods help immune system work well to keep us healthy. Remember that eating the actual fruit or veggie is better than eating single
4、-vitamin supplements.Getting too little protein can weaken your immune system. Protein-rich foods supply the amino acids(氨基酸) you need to build important proteins in the body. Animal foods like beef and pork also contain zinc(锌), which your body uses to make t-cells.Fermented foods are foods that ar
5、e naturally protected by bacteria, and theyre good for the micro biome. Thats the name for the bacteria that live in your stomach, where a lot of cells in immunity actually live. Fermented foods like yogurt help beneficial bacteria develop fast in the stomach, leaving less room for harmful bacteria.
6、1. What does paragraph 1 mainly tell us?A. Hand washing is necessary.B. Illnesses make people bored.C. Immunity has much to do with your dietD. More sleep does good to health.2. Why does the writer suggest we eat fruits and vegetables every day?A. They are rich in vitamins we need.B. Vitamin A is he
7、lpful for immunity.C. Fruits supply our body with Vitamin C only.D. Eating single-vitamin foods does little good.3. What is the main idea of the text?A. Different foods have different uses.B. Fruits and vegetables keep us healthy.C. Many illnesses do harm to the immunity.D. Proper daily diet protect
8、s our immune system.【答案】1. C 2. A 3. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了正确的日常饮食可以保护我们的免疫系统,建议我们每天吃蔬菜水果、富含蛋白质的食物以及发酵食品,文章介绍了这些食品对身体的好处。【1题详解】主旨大意题。根据第一段“It would be nice if eating a particular food could magically protect you against all the boring illnesses. Its not that simple, of course. Hand washing remains
9、 your best defense against picking up illnesses, and sleep is a strong defense too. But what you eat does play an important part. Though it isnt because of just one or two foods, what you eat in your daily diet have an effect on how weak or strong your immunity is.”可知如果吃一种特殊的食物能神奇地保护你免受所有烦人的疾病,那就太好了
10、。当然,事情没那么简单。洗手是预防疾病的最好方法,睡眠也是一种很好的防御方法。但是你吃的东西确实起着重要作用。虽然不是因为一两种食物,但日常饮食中吃什么对免疫力的强弱有影响。由此可知,第一段主要告诉我们免疫力与饮食有很大关系。故选C。【2题详解】细节理解题。根据第二段中“Wed better eat fruits and vegetables every day. They contain key vitamins needed in the immune system.”可知我们最好每天吃水果和蔬菜。它们含有免疫系统所需的关键维生素。由此可知,作者建议我们每天吃水果和蔬菜,因为它们富含我们需
11、要的维生素。故选A。【3题详解】主旨大意题。根据第一段中“But what you eat does play an important part. Though it isnt because of just one or two foods, what you eat in your daily diet have an effect on how weak or strong your immunity is.”可知虽然不是因为一两种食物,但日常饮食中吃什么对免疫力的强弱有影响。结合文章主要内容为建议我们每天吃蔬菜水果、富含蛋白质的食物以及发酵食品,文章介绍了这些食品对身体的好处。由此可
12、知,这篇文章的主旨是正确的日常饮食可以保护我们的免疫系统。故选D。BIn 1978, I was 18 and was working as a nurse in a small town about 270 km away from Sydney, Australia. I was looking forward to having five fays off from duty. Unfortunately, the only one train a day back to my home in Sydney had already left. So I thought Id hitch
13、a ride (搭便车). I waited by the side of the highway for three hours but no one stopped for me. Finally, a man walked over and introduced himself as Gordon. He said that although he couldnt give me a lift, I should come back to his house for lunch. He noticed me standing for hours in the November heat
14、and thought I must be hungry. I was doubtful as a young girl but he assured (使放心)me I was safe, and he also offered to help me find a lift home afterwards. When we arrived at his house, he made us sandwiches. After lunch, he helped me find a lift home. Twenty-five years later, in 2003, while I was d
15、riving to a nearby town one day, I saw an elderly man standing in the glaring heat, trying to hitch a ride. I thought it was another chance to repay someone for the favour Id been given decades earlier. I pulled over and picked him up. I made him comfortable on the back seat and offered him some wat
16、er. After a few moments of small talk, the man said to me, “You havent changed a bit, even your red hair is still the same.” I couldnt remember where Id met him. He then told me he was the man who had given me lunch and helped me find a lift all those years ago. It was Gordon.4. The author had to hi
17、tch a ride one day in 1978 because .A her work delayed her trip to SydneyB. she was going home for her holidaysC. the town was far away from SydneyD. she missed the only train back home5. Which of the following did Gordon do according to Paragraph 2?A. He helped the girl find a rideB. He gave the gi
18、rl a ride back home.C. He bought sandwiches for the girlD. He watched the girl for three hours.6. The reason why the author offered a lift to the elderly man was that .A. she realized he was GordonB. she had known him for decadesC. she was going to the nearby townD. she wanted to repay the favour sh
19、e once got7. What does the author want to tell the readers through the story?A. Giving sometimes produces nice resultsB. Those who give rides will be rapid.C. Good manners bring about happinessD. People should offer free rides to others.【答案】4. D 5. A 6. D 7. A【解析】【分析】本文是一篇记叙文。作者讲述了25年前自己错过了唯一的一趟回家的火
20、车,她想搭便车回家但没有人为她停车。最后一位名叫Gordon的人把自己请到家中吃了午饭并帮助自己找到了回家的便车。25年后的一天搭自己便车的老人竟然是那位名叫Gordon的人。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段中的the only one train a day back to my home in Sydney had already left. So I thought Id hitch a ride唯一的一趟回家的火车已经离开,所以我想搭便车回家。选D。【5题详解】细节理解题。根据文章第二段中he also offered to help me find a lift home他还主
21、动帮助我找到回家的便车故选A项。【6题详解】细节理解题。根据文章第三段中的I thought it was another chance to repay someone for the favor Id been given decades earlier可知,我认为这是回报几十年前给我帮助的人的又一次机会。故选D项。【7题详解】推理判断题。综合分析全文内容作者讲述了25年前自己错过了唯一的一趟回家的火车,她想搭便车回家但没有人为她停车。最后一位名叫Gordon的人把自己请到家中吃了午饭并帮助自己找到了回家的便车。25年后的一天搭自己便车的老人竟然是那位名叫Gordon的人。所以25年前作者
22、得到Gordon的帮助,25年后Gordon又偶然地得到作者的帮助。故作者想通过这个故事,告诉我们:给予有时会产生好的结果。故选A项。CMost rain forests lie close to the equator(赤道),where the climate is often mild and there are long hours of sunshine.The warmth of the land heats the air above,causing it to rise and tiny drops of water to fall as rain.The rainfall c
23、an reach at least 98 inches a year.This wet,warm world with plenty of sunlight is perfect for plants to grow,so the trees grow fast with green leaves all the year round.The trees themselves also have an effect on the climate.They gather water from the soil and pass it out into the air through their
24、leaves.The wet air then forms clouds,which hang over the treetops like smoke.These clouds protect the forest from the daytime heat and night-time cold of nearby deserts,keeping temperatures fit for plant growth.Rain forests slightly farther away from the equator remain just as warm,but they have a d
25、ry season of three months or more when little rain falls.Tree leaves fall during this dry season and new leaves grow when the wet season or monsoon(雨季) begins.Thus these areas are known as the “monsoon forest”.Another type of rain forest grows on tropical mountains.It is often called the “cloud fore
26、st” because clouds often hang over the trees like fog.The rain forest is the ideal place for the growth of many different trees.Most of them depend on animals to eat their fruits and spread their seeds.When the fruits are eaten,the seeds inside them go undamaged through animals stomachs and are pass
27、ed out in their droppings.The seeds lying on the forest floor then grow into new trees.8. The climate of the rain forests near the equator is _.A. mild,wet and windyB. hot,rainy and foggyC. hot,wet and cloudyD. warm,wet and sunny9. We can learn from the passage that _.A. tree leaves are green all th
28、e time in the monsoon forestB. there is a dry season in the cloud forest on tropical mountainsC. clouds help the plants in the rain forest near the deserts to growD. the formation of climate in the rain forest has little to do with the trees10. According to the passage,_ play the most important role
29、 in the spreading of seeds.A. animalsB. droppingsC. fruitsD. winds11 This passage is most likely to be found in _.A. a travel guideB. a story bookC. a technical reportD. a geography book【答案】8. D 9. C 10. A 11. D【解析】【分析】这是一篇说明文。本文主要介绍了不同地区的热带雨林的情况和它们的生存方式以及它们的作用。【8题详解】细节理解题,根据第一段“This wet,warm world
30、with plenty of sunlight is perfect for plants to grow”可知赤道附近热带雨林的气候是温暖、潮湿、光照强烈的。故选D项。【9题详解】细节理解题。根据第一段“These clouds protect the forest from the daytime heat and night-time cold of nearby deserts,keeping temperatures fit for plant growth.”可知,这些云保护森林免受白天的高温和附近沙漠夜间的寒冷,使温度适合植物生长。所以这些云给沙漠的植物创造合适的温度来帮助它们生
31、长。故选C项。【10题详解】细节理解题。根据最后一段“Most of them depend on animals to eat their fruits and spread their seeds.”可知植物依靠动物吃掉它们的果实来传播种子。所以动物在种子的传播中起着最重要的作用。故选A项。【11题详解】推理判断题。本文主要介绍了不同地区的热带雨林的情况和它们的生存方式以及它们的作用,由此判断出在地理书上可以读到这篇文章。故选D项。DJapan is an island country in East Asia. Located in the Pacific Ocean, it lies
32、to the east of China, Korea, and Russia, stretching from the Sea of Okhotsk in the north to the East China Sea in the south. It is made up of over 3, 000 islands, the largest of which are Honshu, Hokkaido, Kyushu and Shikoku. Most of Japans islands are mountainous, and many are volcanic, including t
33、he highest mountain, Mount Fuji.The characters that make up Japans name mean the suns origin, so Japan is also sometimes known as The Land of the Rising Sun, a name that comes from the countrys eastward position relative to mainland Asia.The climate of Japan varies upon location-it is hot in the sou
34、th and cool in the north. For example its capital and largest city Tokyo is located in the north and its average August high temperature is 31 and its average January low temperature is 2. By contrast, Naha, the capital of Okinawa, is located in the southern part of the country and has an average Au
35、gust high temperature of 30 and an average January low temperature of 14.Its capital and largest city is Tokyo. At 377, 872 square kilometers, Japan is the sixty-second largest country by area. It has the worlds 10th largest population, with nearly 128 million people. The Greater Tokyo Area, with ov
36、er 30 million people, is the largest city area in the world.Japan is the worlds third largest economy power behind China and is the sixth largest exporter and importer and is a member of the United Nations, G8, G4, and APEC.12. Whats the first paragraph mainly about?A. Japans mountains.B. Japans lar
37、gest island.C. Japans location and characteristics.D. Japans neighbours.13. Whats the temperature difference between the January average of Tokyo and that of Naha?A. 2.B. 10.C. 12.D. 14.14. What can we infer form the passage?A. Tokyo is the largest city area in the world.B. China is the worlds secon
38、d largest economy power.C. Japan is the sixty-second largest country by population.D. Japan has become a member of five international organizations.15. Which could be the best title for the passage?A. Japan, an Island CountryB. The Population and Geography of JapanC. The History and Economy of Japan
39、D. A Brief Introduction to Japan【答案】12. C 13. C 14. B 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了日本这个国家,介绍了日本的地理位置、气候、城市和经济等情况。【12题详解】主旨大意题。根据第一段“Japan is an island country in East Asia. Located in the Pacific Ocean, it lies to the east of China, Korea, and Russia, stretching from the Sea of Okhotsk in the north t
40、o the East China Sea in the south. It is made up of over 3, 000 islands, the largest of which are Honshu, Hokkaido, Kyushu and Shikoku. Most of Japans islands are mountainous, and many are volcanic, including the highest mountain, Mount Fuji. (日本是东亚的一个岛国。它位于太平洋,位于中国、朝鲜和俄罗斯的东部,北起鄂霍次克海,南至中国东海。它由3000多个
41、岛屿组成,其中最大的是本州岛、北海道岛、九州岛和四国岛。日本的大多数岛屿多山,许多是火山岛,包括最高的山富士山)”可知,第一段主要讲了日本的地理位置和特点。故选C。【13题详解】细节理解题。根据第三段中“For example its capital and largest city Tokyo is located in the north and its average August high temperature is 31 and its average January low temperature is 2. By contrast, Naha, the capital of O
42、kinawa, is located in the southern part of the country and has an average August high temperature of 30 and an average January low temperature of 14.(例如,它的首都和最大的城市东京位于北部,8月平均高温为31,1月平均低温为2。相比之下,位于日本南部的冲绳岛首府那霸,8月平均高温为30,1月平均低温为14)”可知,东京和那霸一月份的平均温度差是14-2=12。故选C。【14题详解】推理判断题。根据最后一段“Japan is the worlds
43、third largest economy power behind China and is the sixth largest exporter and importer and is a member of the United Nations, G8, G4, and APEC.(日本是仅次于中国的世界第三大经济体,是第六大出口国和进口国,是联合国、八国集团、四国集团和亚太经合组织的成员)”可推知,中国是世界第二大经济体。故选B。【15题详解】主旨大意题。根据第一段中“Japan is an island country in East Asia. (日本是东亚的一个岛国)”结合文章主
44、要介绍了日本这个国家,介绍了日本的地理位置、气候、城市和经济等情况。可知,D选项“日本简介”最符合文章标题。故选D。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)Experts advise that teens get 60 minutes or more of moderate(适度的)to energetic physical activity each day._16_Exercise benefits every part of the body, including the mind. Exercising causes the body to produce chemicals th
45、at can help a person to feel more peaceful and happy._17_It can also help some people who have mild depression and low self-esteem. Plus, exercise can give people a real sense of success and pride at having achieved a certain goal-like beating an old time in the 100-meter dash.Exercise can help you
46、look better._18_In fact, exercise is one of the most important parts of keeping your body at a healthy weight._19_Exercising to maintain a healthy weight cuts a persons risk of developing certain diseases, including type 2 diabetes(糖尿病)and high blood pressure. These diseases, which used to be found
47、mostly in adults, are becoming more common in teens.Exercise can help a person age well._20_Women are especially prone(往往)to a condition called osteoporosis(骨质疏松症)as they get older. Studies have found that weight-bearing exercise-like jumping, running, or fast walking-can help girls(and guys) keep t
48、heir bones strong.A. The heart isnt the only organ to benefit from regular exercise.B. People who exercise burn more calories and look stronger than those who dont.C. Here are some of the reasons.D. This may not seem important now, but your body will thank you later.E. Exercise can help some people
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-394953.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
六年级上册语文练习课件-22.跑进家来的松鼠|人教新课标 (共11张PPT).ppt
