四川2017高考英语阅读理解:主旨大意题讲解及选练 WORD版含答案.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川2017高考英语阅读理解:主旨大意题讲解及选练 WORD版含答案 四川 2017 高考 英语 阅读 理解 主旨 大意 讲解 WORD 答案
- 资源描述:
-
1、四川2017高考英语阅读理解-主旨大意题讲解及选练(含答案)2017高考英语阅读理解解题指导【1】阅读理解历来都是高考英语试卷中难度最大、区分度最高的题型,它要求考生理解文章的主旨和要义;理解文中的具体信息;根据上下文推断生词的词义;理解文章的基本结构;理解作者的意图、观点和态度等。下面我们来探讨一下高考阅读理解的解题思路。 一、主旨大意题此类题型主要考查考生的归纳、概括等能力。一种命题方式是对整篇文章或者某一段落大意的概括,提问方式一般是:What is the text mainly about?/What is the main idea of the text/ the second
2、paragraph?;另一种命题方式是提炼文章的标题,其提问方式一般是:What can be the best title for the text? 阅读时,文章的开头、结尾及段落的段首句和段尾句特别重要,因为它们往往包含文章的中心议题。有时候,文章或段落中没有明确的主题句,需要我们根据所提供的信息归纳出文章或段落的主旨大意。同时要注意提炼文章的关键词。此外,标题类题目还要追求语言的生动和趣味性。【例1】(2013安徽卷B篇)Using too much water or throwing rubbish into our rivers are clear ways that humans
3、 can put our water supply in danger, but we also affect our water supply in less obvious ways. You may wonder how paving (铺砌) a road can lead to less useable fresh water. A major part of the water we use every day is groundwater. Groundwater does not come from lakes or rivers. It comes from undergro
4、und. The more roads and parking lots we pave, the less water can flow into the ground to become groundwater.63. The text is mainly about _.A. why paving roads reduces our water B. how much we depend on water to live C. why droughts occur more in dry climatesD. how human activity affects our water su
5、pply解析:文章主要介绍了由于一些不合理的人类活动,导致了水资源的短缺,呼吁大家从我做起,从小事做起来保护水资源。文章的第一句就揭示了文章的主题:人类活动影响着水资源的供应。【例2】(2013天津卷C篇)Poet William Stafford once said that we are defined more by the detours (绕行路) in life than by the narrow road toward goals. I like this image. But it was quite by accident that I discovered the dee
6、p meaning of his words. 50. What could be the best title for the passage?A. Charm of the Detour B. The Road to Bravery C. Creativity out of Necessity D. Road Trip and Country Life解析:作者以诗人William Stafford对绕行道的理解引题,加上自己的亲身经历,进一步理解了绕行道更深刻的意义它会让你发现旅行中最好的部分,也发现最好的自己。由此我们概括出文章的标题:绕路的魅力。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A
7、、B、C、D)中,选出最佳选项。My heart beat with that feeling, pumping it like blood to my body as my fingers flew across the piano keys. As the piece neared the end, I stood up to take my final bow. For a second, the room was quiet. Yet, even in that one second, I had enough time to doubt whether I had done ever
8、ything perfectly. Then, suddenly, the applause came.“Thank you so much,” I said, turning to Olga, my piano teacher for six years. “Youve been an amazing student all these years,” she said, “and I hope that whatever you do, you never stop practicing.”I leaned forward, promising I would always keep pl
9、aying because I loved piano, and hugged her.It turned out to be that promises werent as meaningful as Id hoped for them to be. Right after quitting, I kept up my strict practicing schedule. Soon, it began slipping away from me. After all, the reason I had stopped taking lessons was that my schedule
10、was busy with homework. Not long after, I stopped practicing altogether. It was pleasing not to have to stress about piano anymore. But something was shifting inside of me. I was empty inside.One day I met Michelle, who had also taken piano lessons from Olga for quite a while.“So, are you still taki
11、ng lessons from Olga?” She asked.“Um, no, actually I just quit a while ago,” I replied quickly.“Oh, thats a shame,” she responded, “You used to be so good I remember your performance a year ago; it was breathtaking.”Two days after talking to Michelle, I subconsciously(潜意识地)sat down on the bench and
12、started playing. I wasnt even trying to make the notes sound musically correctI was simply doing what I should have been this entire time: playing, just to be playing.As the music spread, a familiar feeling rose inside me.1. According to the passage, the quiet room made the writer doubt .A. whether
13、she ended the music a little earlier B. whether she expressed her feeling in musicC. whether she played the piano perfectly D. whether she was polite to make a bow2. Why did the writer stop practicing the piano?A. She lost interest in playing the piano. B. She was satisfied with her performance.C. S
14、he thought Olga to be too strict with her. D. She was busy with her homework.3. After stopping the piano, the writer felt .A. she seemed to have no purpose in life B. she got rid of the pressure of lifeC. she had more time to do other activities D. she changed herself into another person4. Michael s
15、eemed to think .A. the writer could become a famous pianist B. it was a pity for the writer to stop practicingC. the writer should be ashamed of her decision D. the performance of the writer made her heart broken【语篇解读】 本文是记叙文,主要介绍了一个很有音乐天赋的女孩,放弃练习弹钢琴后的感受,以及最终重新开始弹钢琴的故事。1.C【命题立意】 细节理解题。考查考生对具体信息的判断能力
16、【试题解析】 根据第一段倒数第二句话可知,因为作者演奏完之后全场寂静,因此作者怀疑自己演奏的是否完美。2.D【命题立意】 推理判断题。考查考生推理判断的能力。【试题解析】 根据文章第四段第四句话可知作者因忙于功课而停止了练习弹钢琴。3.A【命题立意】 细节理解题。考查考生对具体信息的判断能力。【试题解析】 根据第四段最后一句话可知,因为停止弹钢琴,作者感到了生活空虚,因此好像生活没有了目的。4.B【命题立意】 推理判断题。考查考生推理判断的能力。【试题解析】 根据文章的倒数第三段第一句话和第二句话,可知她认为作者不练习弹钢琴太可惜了,因为她弹得那么好。阅读理解。I was working as
17、 a consultant in a beer company,helping the president and senior vicepresidents form and carry out their new planning projects.It was really a great challenge.At the same time,my mother was in the final stages of cancer.I worked during the day and drove 40 miles home to be with her every night.It wa
18、s tiring and stressful,but it was what I wanted to do.My commitment was to continue to do excellent consulting during the day,even though my evenings were very hard.I didnt want to bother the president with my situation,yet I felt someone at the company needed to know what was going on.So I told the
19、 vicepresident of Human Resources,asking him not to share the information with anyone.A few days later,the president called me into his office.I thought he wanted to talk to me about one of the many issues we were working on.When I entered,he asked me to sit down.He faced me from across his large de
20、sk,looked at me in the eye and said,“I hear your mother is very ill.”I was totally caught by surprise and burst into tears.He just looked at me,let my crying subside (平息),and then gently said a sentence I will never forget:Whatever you need.That was it.His understanding and his willingness both to l
21、et me be in my pain and to offer me everything were qualities of sympathy that I carry with me to this day.1When the author was working in a beer company,his mother_.Awas concerned about himBdrew the presidents attentionCwas seriously illDwas proud of her son解析:由文章第二段可知,作者母亲的病已经到了癌症的晚期,可见病得很严重。答案:C2
22、Although he felt tired and stressed,he felt it his duty to_.Acarry out their new strategic visionBavoid bothering the presidentCtell the vicepresident his difficult situationDdo his job well and look after his mother解析:由第三段第二句的提示可知,虽然工作既累人压力又大,但是作者还得努力做好并照顾着母亲。答案:D3Most probably,the president got th
23、e information from_.Aa relative of the authorsBthe vice presidentCthe authors good friendsDthe authors colleague解析:第三段最后一句讲述了作者把母亲患癌症的事告诉了副董事长。几天以后,董事长就找他谈他母亲的事。故可推断是副董事长把此事告知了董事长。答案:B4Which of the following can be used to best describe the president?AConsiderate. BIntelligent.CHonest. DConsultative
24、.解析:根据最后一段第二句的描述可知,这位董事长是位考虑周全和体贴的人。intelligent聪明的;honest诚实的;consultative商议的,协商的。答案:A5Which of the following can be the best title of this passage?AUnderstanding Is Everywhere BGenerous PresidentCSympathy Is Needed DAn Unforgetable Memory解析:从文章最后一段判断,作者对这件事刻骨铭心。故D项作文章标题最合适。答案:D。阅读下列短文,从每题所给的四个选项中(A、
25、B、C和D)中,选出最佳选项。(2015江西省八所重点中学高三联考)Bobbi Kristina Browns family has been gathered around her since she was hospitalized on Saturday after being found unconscious in the bathtub of her suburban Atlanta townhome.Whitney Houstons only child is now at Emory University Hospital and is still fighting for h
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
