四川省2021届高三英语诊断性测试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 2021 届高三 英语 诊断 测试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省2021届高三英语诊断性测试试题(含解析)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。 如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡 上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,仅将答题卡交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出 最佳选项。听完每段对
2、话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每 段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C 9.15.答案是C。1 . Whats the probable relationship between the speakers?A. Husband and wife.B. Teacher and student.C. Manager and secretary.2. How much will the man pay?A. 75 dollars. B. 50 dollars. C. 60 dollars.3. When d
3、id the man see David?A. At 5:00. B. At 6:00. C. At 3:00.4. What present did the man buy?A. Beatles CD.B. A gift from the Beatles.C. A book about the Beatles.5. How does the man go to work every day?A. By bus. B. By car. C. By bike.第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白.每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三 个选项中选
4、出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读 各个小题,每小题5秒钟:听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至第7题。6. What is the man going to do this winter?A. Teach a course. B. Repair his house. C. Work at a hotel.7. How will the man use the money?A. To hire a gardener.B. To buy some books.C. To pay for a boat trip.听第
5、7段材料,回答第8至第9题。8. What did the man eat last night?A. Fish and noodles.B. Noodles and a banana.C. Cereal with milk and a banana.9. What did the woman advise the man to do next?A. See a doctor.B. Have some rest.C. Take some medicine.听第8段材料,回答第10至第12题。10. What do we know about the accident?A. It caused
6、a man to die.B. Two drivers were hurt.C. It occurred in the evening.11. What did the man think caused the accident?A. Bad weather. B. Careless driving. C. Speeding.12. When did the woman fall asleep again?A. At 2:00 a.m. B. At 4:00 a.m. C. At 9:00 a.m.听第9段材料,回答第13至第16题。13. What are the two speakers
7、doing?A. Having an interview.B. Applying for a college.C. Discussing financial problems.14. Why didnt Lucy go to college after finishing high school?A. Because she had poor grades.B. Because she couldnt afford it.C. Because she had to look after her sister.15. Which major docs Lucy want to study in
8、college?A. Sports. B. Biology. C. Science.16. When will Lucy get feedback from the man?A. In about two days.B. In about seven days.C. In about fourteen days.听第10段材料,回答第17至第20题。17. Who is making the announcement?A. The football team.B. The school newspaper.C. The student government.18. How many new t
9、eams are added this year?A. Four. B. Three. C. Two.19. What do the music club members do?A. They organize trips.B They see shows.C. They have dancing nights.20. Why should a student join a campus group?A. To have friends.B. To make good grades.C. To keep up with world news.第二部分阅读理解(共两节,满分40分) 第一节 (共
10、15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A Best Places for Kids in the Jacksonville Region!CSR Wildlife Sanctuary(1 p.m. 3 p.m.)Our mission is to provide a safe, loving, and forever home to endangered big cats, and to educate the public about their living conditions. We offer Daytime Tours
11、of our facility where visitors can see the animals in a happy and stress-free environment. Our current residents include tigers, lions, pumas and leopards.JK Zoo and Gardens (9 a.m. 5 p.m.)Discover the earths various wildlife through interactive and educational experiences. A true family adventure!
12、Were changing daily and improving consistently. With recent updates, we are quickly becoming a world-class establishment. The Zoo donates a percentage of every ticket and membership sold to conservation efforts, supporting over 45 programs, regionally and globally.Riverside Arts Market (10 a.m. 3 p.
13、m.)Hosted on Saturdays, rain or shine, RAM is a weekly market where our community comes together! During the week, the space is a parking lot, but on Saturdays, it houses hundreds of artists, farmers, community organizations and small businesses! Enjoy the harvest of the agricultural arts by support
14、ing Florida farmers, who depend on your weekly purchases to remain sustainable. Our community benefits from all of us staying “loyal to local.”Grace Crop Maze (10 a.m. 10 p.m.)Family fun on the farm in Clay County! You can enjoy hayrides, cow train, duck races and so much more! The Fall Festival in
15、October is a month of fun that you wont want to miss. Were opening part of our beautiful sunflower patch for our Fall Season! Selfies with Sunflowers offers fun for friends and families to spread out, capture memories and enjoy quality time together.1. What similarity do CSR Wildlife Sanctuary and J
16、K Zoo and Gardens have?A. Both of them are open all day long.B. They both care about animal protection.C. They keep the same kinds of animals.D. They have the same management.2. Which is the best place to experience farm life?A. CSR Wildlife Sanctuary.B. JK Zoo and Gardens.C. Riverside Arts Market.D
17、. Grace Crop Maze.3. Which of the following highlights River Arts Market?A. Sustainable development.B. Changeable weather.C. Sense of community.D. Daily business.【答案】1. B 2. D 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个杰克逊维尔地区最适合孩子去的地方。【1题详解】细节理解题。根据CSR Wildlife Sanctuary部分中“Our mission is to provide a safe, lovi
18、ng, and forever home to endangered big cats, and to educate the public about their living conditions.(我们的使命是为濒临灭绝的大型猫科动物提供一个安全、有爱、永远的家园,并教育公众了解它们的生活条件)”以及JK Zoo and Gardens部分中“The Zoo donates a percentage of every ticket and membership sold to conservation efforts, supporting over 45 programs, regio
19、nally and globally.(动物园将门票和会员收入的一定比例捐赠给保护工作,支持超过45个地区和全球的项目)”可知,CSR Wildlife Sanctuary和JK Zoo and Gardens的相似之处在于他们都关心动物保护。故选B。【2题详解】推理判断题。根据Grace Crop Maze部分中“Family fun on the farm in Clay County! You can enjoy hayrides, cow train, duck races and so much more! (克莱县农场的家庭娱乐!你可以享受乘坐装有干草的大车出游,牛火车,鸭子比赛等
20、等!)”可推断,体验农场生活的最佳地点是Grace Crop Maze。故选D。【3题详解】推理判断题。根据River Arts Market部分中“Hosted on Saturdays, rain or shine, RAM is a weekly market where our community comes together! During the week, the space is a parking lot, but on Saturdays, it houses hundreds of artists, farmers, community organizations and
21、 small businesses! Enjoy the harvest of the agricultural arts by supporting Florida farmers, who depend on your weekly purchases to remain sustainable. Our community benefits from all of us staying “loyal to local.”(在星期六举办,无论下雨或晴天,RAM是我们社区聚集在一起的每周市场!在工作日,这个空间是一个停车场,但在周六,它容纳了数百名艺术家、农民、社区组织和小企业!通过支持佛罗
22、里达的农民来享受农业艺术的收获,他们依靠你每周的购买来保持可持续发展。我们的社区受益于我们所有人有“忠于当地”的信念)”可知,社区意识是River Arts Market的亮点。故选C。BTony Williams, 75 from Alton, East Hampshire, lost his wife Jo back in May, when, tragically, Jo, passed away from cancer just nine days after she was diagnosed.And ever since, Tony has been completely alon
23、e, explaining the continuous loneliness is “like torture, with no family nearby”. Tony took finding a friend into his own hands, even putting two adverts in his local newspaper and handing out cards. Heartbreakingly, he received no responses.But after a poster he placed in his window made headlines
24、this week, the retired physicist has been overwhelmed with responses from people wanting to be his friend. In just a couple of days, hes had between 50 and 70 phone calls with strangers, and meanwhile hes received thousands of emails.Tony said: “I just regret its impossible for me to answer even a s
25、mall part of calls and emails. If I could meet them all I would tell them how much I care for them and how much Id like to reach out to them as they did to me. The love, kindness and compassion theyve shown actually brought tears to my eyes.”He has even had phone calls from as far as America and Can
26、ada!Tony met his late wife Jo, who he describes as his “best friend and soul mate,” in a bar more than 35 years ago, and describes their marriage as a “perfect harmony”. The couple, who lived in Gloucestershire for 25 years, were unable to have any children, and so depended on each other heavily for
27、 company and support.“For weeks and weeks, it looked as if I was pushing doors open and they were immediately slammed in my face. And then I was isolated and almost totally abandoned. And I thought, Ive got to do something about that, he recalled.Tonys determination has paid off, getting hundreds of
28、 people queuing up to be his friend. Were so pleased for you, Tony!4. Why did Tony advertise in the local newspaper?A. To inform people of his wifes death.B. To draw attention to the olds loneliness.C. To seek a second marriage.D. To find someone as a friend.5. What do we know about Tony?A. He is wo
29、rking as a physicist.B. He is now in a sweet trouble.C. He has a complete family.D. He lives in Gloucestershire.6. How did Tony feel when receiving peoples responses?A. Disappointed.B. Sympathetic.C. Moved.D. Surprised,7. We can infer from the text that.A. Tony loves his wife very muchB. Tonys child
30、ren live far from himC. Tony has become world-famousD. Tony used to have many friends【答案】4. D 5. B 6. C 7. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了75岁的Tony Williams,在五月份妻子去世后一直是孤身一人,这种孤独折磨着他,于是他在报纸上刊登广告寻找朋友,结果却接到了很多陌生人的电话和电子邮件,这令Tony非常感动。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“Tony took finding a friend into his own hands, even putting
31、 two adverts in his local newspaper and handing out cards. (托尼开始着手找朋友的任务,甚至在当地的报纸上登了两个广告并分发卡片)”可知,托尼在当地报纸上登广告是为了找人当朋友。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第四段中“I just regret its impossible for me to answer even a small part of calls and emails. If I could meet them all I would tell them how much I care for them and ho
32、w much Id like to reach out to them as they did to me. (我很遗憾,我甚至不可能回一小部分电话和邮件。如果我能见到他们,我会告诉他们我是多么关心他们,多么想向他们伸出援手,就像他们对我所做的那样)”可知,托尼现在正处于甜蜜的麻烦中。故选B。【6题详解】推理判断题。根据第四段中“The love, kindness and compassion theyve shown actually brought tears to my eyes. (他们表现出的爱、善意和同情,实际上让我热泪盈眶)”可推知,托尼收到人们的回复时感觉很感动。故选C。【7
33、题详解】推理判断题。根据倒数第三段“Tony met his late wife Jo, who he describes as his “best friend and soul mate,” in a bar more than 35 years ago, and describes their marriage as a “perfect harmony”. The couple, who lived in Gloucestershire for 25 years, were unable to have any children, and so depended on each oth
34、er heavily for company and support. (35年前,托尼在一个酒吧里遇到了亡妻乔,他称乔是自己“最好的朋友和灵魂伴侣”,他们的婚姻“非常和谐”。这对夫妇在格洛斯特郡生活了25年,没有孩子,所以严重依赖彼此的陪伴和支持)”可推知,托尼非常爱他的妻子。故选A。CBricks are one of the oldest known building materials, dating back thousands of years. But researchers at Washington University in St. Louis have found a n
35、ew use for bricks: as energy storage units. A team of engineers and chemists have found a way to transform an ordinary house brick into a “battery”allowing it to conduct and store electricity. The bricks are powerful enough to light up an LED bulb, and cost only about 3 dollars to make.“I love the i
36、dea of adding value to things that are inexpensive, things that are affordable, things that we kind of take for granted,” says Julio DArcy, who is an assistant professor of chemistry at Washington University and one of the researchers on this project.The brick-battery relies on the reddish pigment k
37、nown as iron oxide, or rust, which gives red bricks their color. The scientists pumped the bricks with several gases that react with iron oxide to produce a network of plastic fibers. These small fibers coat the empty spaces inside the bricks and conduct electricity.What the researchers are trying t
38、o do is to make specialized plastics that are only used on the nanoscale where they use very little of the plastic and they can actually fix that plastic firmly inside construction materials.In the future, DArcy says, a brick wall could potentially serve a dual purpose: providing structural support
39、and storing electricity generated from renewable energy sources, such as solar panels.The technology is still at least a few years away from being ready for the commercial market. And right now, the energy storage capacity of the bricks is still pretty lowabout 1 percent of a lithium ion battery. Bu
40、t the team is now testing ways to improve brick performance. hoping to make a breakthrough and practical application to better the seemingly ordinary construction materials as soon as possible.8. What new function has been found in house bricks?A. They can serve as a power plant.B. They can take the
41、 place of plastics.C. They can save a lot of energy.D. They can reserve electricity.9. What can we infer about the plastic fibers?A. They arc pumped into bricks.B. They must be tiny in size.C. They cover the surface of bricks.D. They react with iron oxide.10. Brick batteries are still in the experim
42、ental stage because .A. their capacity is still lowB. their cost is very highC. they make no profitsD. they are not safe enough11. Which can be a suitable title for the text?A. Construction Turns SmartB. High Tech Develops FastC. Old Bricks Play New TricksD. Buildings Become Greener【答案】8. D 9. B 10.
43、 A 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了研究人员发现了砖块的一种新用途:作为能量储存单元,他们想出了一个办法,可以把普通的砖块变成“电池”,使其导电和储存电能。文章介绍了这种砖电池的工作原理和未来的用途以及如今仍然存在的问题。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“But researchers at Washington University in St. Louis have found a new use for bricks: as energy storage units. A team of engineers and chemists have found a
44、 way to transform an ordinary house brick into a “battery”allowing it to conduct and store electricity. The bricks are powerful enough to light up an LED bulb, and cost only about 3 dollars to make. (但是圣路易斯华盛顿大学的研究人员发现了砖块的一种新用途:作为能量储存单元。一个由工程师和化学家组成的团队找到了一种方法,可以将普通的砖块变成“电池”,使其导电和储存电能。这种砖块的能量足以点亮一个LE
45、D灯泡,制造成本仅为3美元左右)”可知,房屋砖的新功能是可以储备电力。故选D。【9题详解】推理判断题。根据第三段中“The scientists pumped the bricks with several gases that react with iron oxide to produce a network of plastic fibers. These small fibers coat the empty spaces inside the bricks and conduct electricity. (科学家们向砖块中注入几种气体,这些气体与氧化铁反应,产生塑料纤维网络。这些细
46、小的纤维覆盖在砖块内部的空隙上,并能导电)”可推知,塑料纤维尺寸很小。故选B。【10题详解】细节理解题。根据最后一段中“And right now, the energy storage capacity of the bricks is still pretty lowabout 1 percent of a lithium ion battery. (目前,这种电池的能量储存能力仍然很低大约只有锂离子电池的1%)”可知,砖电池还处于实验阶段,因为它们的容量还很低。故选A。【11题详解】主旨大意题。根据第一段中“But researchers at Washington University
47、 in St. Louis have found a new use for bricks: as energy storage units. A team of engineers and chemists have found a way to transform an ordinary house brick into a “battery”allowing it to conduct and store electricity. The bricks are powerful enough to light up an LED bulb, and cost only about 3 d
48、ollars to make. (但是圣路易斯华盛顿大学的研究人员发现了砖块的一种新用途:作为能量储存单元。一个由工程师和化学家组成的团队找到了一种方法,可以将普通的砖块变成“电池”,使其导电和储存电能。这种砖块的能量足以点亮一个LED灯泡,制造成本仅为3美元左右)”结合文章介绍了这种砖电池的工作原理和未来的用途以及如今仍然存在的问题。可知,C选项“旧砖出新花样”最符合文章标题。故选C。DOne of the fundamental things we really love in cities is order. Order means balance, symmetry (对称)and r
49、epetition: the same thing happening again and again, and the left side matching the right side.Order is one of the reasons why so many people love Paris. But most cities are a complete mess. When its a mess, it seems like no one is in charge. And thats worrying. Its horrible when everything is jumbl
50、ed up: a pitched roof next to a flat roof; 3 simple bare box next to a messy car park; high-rise towers that look as if theyve been placed at random, like teeth in a yawning mouth.We generally have a desire to straighten things out. And when we cant, its frustrating. The same urge is there when we l
51、ook at cities. Often, its not skyscrapers that we mind in the city. Its skyscrapers that have been planted there without planning, like they are increasingly appearing in London, while New York or Chicago shows the ordered way that we love.However, you have to keep something else in mind. Unreasonab
52、le order can be just as much of a problem. Too much regularity can be soul-destroying. Too much order feels rigid and alien. It can be indifferent, cold, severe, unkind, or even cruel. So the ideal were seeking is variety and order.This is the idea in a square in Tele in the Czech Republic, where ev
53、ery house is the same width and height. But within that ordered partem, every house has been allowed freedom at the level of form and color. Were perfectly in the middle between chaos and boringness here. And thats what humans adore.So as a general rule: too much mess, and its off-putting; but too m
54、uch simple order, and its boring.12. What does the underlined phrase jumbled up” in Paragraph 2 mean?A. Out of order.B. Causing worries.C. In good order.D. At random.13. Which of the following cities docs the author dislike?A. New York.B. London.C. Paris.D. Tele.14. Whats the authors opinion about s
55、kyscrapers?A. They should be made lower.B. They should have plants on top.C. They should be well planned.D. Their numbers should be limited.15. According to the author, an ideal city features .A. balance and repetitionB. free forms and rich colorsC. the same height and widthD. both order and variety
56、【答案】12. A 13. B 14. C 15. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了理想城市的一般规则:多样性和秩序。【12题详解】词义猜测题。根据文章第二段“Its horrible when everything is jumbled up: a pitched roof next to a flat roof; 3 simple bare box next to a messy car park; high-rise towers that look as if theyve been placed at random, like teeth in a yawning
57、mouth.(当一切都乱成一团的时候,那就太可怕了:一个斜屋顶紧挨着一个平屋顶;3个简单的空盒子旁边是一个凌乱的停车场;高耸的塔楼看起来就像是随意摆放的,就像张着大嘴的牙齿。)”可知,此处jumbled up指混乱,不合规则。故选A项。【13题详解】推理判断题。根据文章第三段“Its skyscrapers that have been planted there without planning, like they are increasingly appearing in London, while New York or Chicago shows the ordered way th
58、at we love.(这些摩天大楼是未经规划就建起来的,就像它们越来越多地出现在伦敦,而纽约或芝加哥则展示了我们所喜爱的有序方式。)”可判断,作者不喜欢伦敦。故选B项。【14题详解】细节理解题。根据文章第三段“Its skyscrapers that have been planted there without planning, like they are increasingly appearing in London, while New York or Chicago shows the ordered way that we love.(这些摩天大楼是未经规划就建起来的,就像它们
59、越来越多地出现在伦敦,而纽约或芝加哥则展示了我们所喜爱的有序方式。)”可知,作者认为摩天大楼应该被精心规划。故选C项。【15题详解】细节理解题。根据文章倒数第三段“So the ideal were seeking is variety and order.(所以我们追求的理想是多样性和秩序。)”可知,作者认为一个理想的城市是多样且秩序的。故选D项。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多 余选项。Camping often sounds like a great deal of fun: however, it d
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
六年级上册英语课件-Unit 1 Lesson 2 Let‘s Practice 北师大版(三起) (共15张PPT).ppt
