内蒙古集宁一中2015-2016学年高二上学期第二次月考英语试题 解析版 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 内蒙古集宁一中2015-2016学年高二上学期第二次月考英语试题 解析版 WORD版含解析 内蒙古 集宁 一中 2015 2016 学年 上学 第二次 月考 英语试题 解析 WORD
- 资源描述:
-
1、本试卷满分为120分,考试时间为100分钟第I卷(选择题 共70分)第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题:每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AMany years ago, when I was fresh out of school and working in Denver, I was driving to my parents home in Missouri for Christmas. I stopped at a gas station(加油站)about 50 miles
2、from Oklahoma City, where I was planning to stop and visit a friend. While I was standing in line at the cash register(收款台), I said hello to an older couple who were also paying for gas. I took off, but had gone only a few miles when black smoke poured from the back of my car. I stopped and wondered
3、 what I should do. A car pulled up behind me. It was the couple I had spoken to at the gas station. They said they would take me to my friends. We chatted on the way into the city, and when I got out of the car, the husband gave me his business card. I wrote him and his wife a thank-you note for hel
4、ping me. Soon afterward, I received a Christmas present from them. Their note that came with it said that helping me had made their holidays meaningful. Years later, I drove to a meeting in a nearby town in the morning. In late afternoon I returned to my car and found that Id left the lights on all
5、day, and the battery(电池)was dead. Then I noticed that the Friendly Ford dealership - a shop selling cars - was right next door. I walked over and found two salesmen in the showroom. Just how friendly is Friendly Ford? I asked and explained my trouble. They quickly drove a pickup truck to my car and
6、started it. They would accept no payment, so when I got home, I wrote them a note to say thanks. I received a letter back from one of the salesmen. No one had ever taken the time to write him and say thank you, and it meant a lot, he said. Thank you - two powerful words. Theyre easy to say and mean
7、so much.1. The author planned to stop at Oklahoma City_.A. to visit a friend B. to see his parentsC. to pay at the cash register D. to have more gas for his car2. The words “took off” underlined in Paragraph 2 mean “_”.A. turned off B. moved off C. put up D. set up3. What happened when the author fo
8、und smoke coming out of his car?A. He had it pulled back to the gas station. B. The couple sent him a business card.C. The couple offered to help him. D. He called his friend for help.4. The battery of the authors car was dead because_.A. something went wrong with the lights B. the meeting lasted a
9、whole dayC. he forgot to turn off the lights D. he drove too long a distance5. By telling his own experiences, the author tries to show_.A. how to write a thank-you letter B. how to deal with car problemsC. the kind-heartedness of older people D. the importance of expressing thanks 【答案】1.A2.B3.C4.C5
10、.D【解析】试题分析:本文讲的是感谢的重要性。1.A细节题:从第一段的句子:I stopped at a gas station(加油站) about 50 miles from Oklahoma City, where I was planning to stop and visit a friend.可知作者是想去看个朋友,故选A。5.D主旨题:从最后一段的句子:Thank you - two powerful words. Theyre easy to say and mean so much.可知作者想表达的是感谢的重要性,故选D【名师点睛】猜测词义题。事实上,阅读材料中的每个词与它前
11、后的词语或句子甚至段落都有联系。我们可以利用语境(各种已知信息)推测、判断某些生词的词义。做这种类型的题,要根据词、词组、句子所在的语境来判断其意义。因此熟练掌握一些猜词技巧是做好这类题的关键。命题者在出这类题时惯用常规词义来麻痹考生,我们要特别注意熟词生义,切不可脱离语境想当然。在句子或段落中,我们可以利用熟悉的词语,根据语言环境所表示的关系推断生词词义。2小题B猜词题:从所在的句子:可知是作者把车开走了,故选B。考点:考查议论文阅读BFacial expressions carry meaning that is determined by situations and relations
12、hips. For example, in American culture the smile is in general an expression of pleasure. Yet it also has other uses. A womans smile at a police officer does not carry the same meaning as the smile she gives to a young child. A smile may show love or politeness. It can also hide true feelings. It of
13、ten causes confusion across cultures. For example, many people in Russia consider smiling at strangers in public to be unusual and even improper. Yet many Americans smile freely at strangers in public places (although this is less common in big cities). Some Russians believe that Americans smile in
14、the wrong places; some Americans believe that Russians dont smile enough. In Southeast Asian cultures, a smile is frequently used to cover painful feelings. Vietnamese people may tell a sad story but end the story with a smile.Our faces show emotions, but we should not attempt to “read” people from
15、another culture as we would “read” someone from our own culture. The fact that members of one culture do not express their emotions as openly as members of another culture, but it does not mean that they do not experience emotions. Rather, there are cultural differences in the amount of facial expre
16、ssiveness permitted. For example, in public and in formal situations many Japanese do not show their emotions as freely as Americans do. When with friends, Japanese and Americans seem to show their emotions similarly.It is difficult to conclude about Americans and facial expressiveness because of pe
17、rsonal and cultural differences in the United States. People from certain cultural backgrounds in the United States seem to be more facially expressive than others. The key is to try not to judge people whose ways of showing emotion are different. If we judge according to our own cultural habits, we
18、 may make the mistake of “reading” the other person incorrectly.6.The author mentions the smile of the Vietnamese to prove that smile can _. A. show friendliness to strangers B. be used to hide true feelings C. be used in the wrong places D. show personal habits7.What should we do before attempting
19、to “read” people? A. Learn about their relations with others. B. Understand their cultural backgrounds. C. Find out about their past experience. D. Figure out what they will do next.8.What would be the best title for the test?A. Cultural Differences B. Smiles and RelationshipsC. Facial Expressivenes
20、s D. Habits and Emotions【答案】6.B7.B8.C【解析】试题分析:文章通篇阐述了面部表情的种种表现形式,以及文化之间的差异导致的面部表情的含义不同。6.B写作意图题。根据文章第一段中的“It can also hide true feelings. It often causes confusion (困惑) across cultures.”可知这是一个中心句,其后用例证法阐述:微笑能隐藏真正的感情。它常常导致跨文化间的困惑。其中越南人讲故事的例子就是为了说明这一观点。故选B。【名师点拨】推理判断题要求在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定的推理判断,从而得到文章
21、的隐含意义和深层意义。推理判断题所涉及的内容可能是文中的某一句话,也可能是某几句话,所以,推理题的答案只能是根据原文表面文字信息一步推出的答案:即对原文某一句话或某几句话所作的同义改写或综合。推理判断题的题干中通常含infer,suggest,imply,conclude indicate等标志性词语。 这种题型主要包括细节判断题、态度观点推断题、写作意图推断题、文章出处判断题和猜测想象推断题。6小题B写作意图题。根据文章第一段中的“It can also hide true feelings. It often causes confusion (困惑) across cultures.”可
22、知这是一个中心句,其后用例证法阐述:微笑能隐藏真正的感情。它常常导致跨文化间的困惑。其中越南人讲故事的例子就是为了说明这一观点。故选B。考点:考查议论文阅读CThomas Edison was one of ten said to be the greatest genius(天才) of his age. There are only a few men in all of the history, who have changed the lives of other men as much as the inventor of the first useful electric ligh
23、t. But Edison could never be happy only because someone said he was a genius. “There is no such thing as genius,” Edison said. He said that what people called genius was mostly hard work.But Edison was a dreamer as well as a worker. From his earliest days as a child he wondered about the secrets of
24、nature. Nature, he often said, is full of secrets. He tried to understand them; then, he tried to learn what could usefully be done with them.Edison enjoyed thinking. He knew that most people will do almost anything instead of the difficult work of thinking, especially if they do not think very ofte
25、n. But he knew, too, that thinking can give men enjoyment and pleasure.Edison could not understand how anyone could be uninterested in life. As he loved to think, he also loved to work. On the day he became 75 years old, someone asked him what ideas he had about life. “Work,” he answered. “Discoveri
26、ng the secrets of nature and using them to make men happier.” He said he had enough inventions in his mind to give him another 100 years of work.9. Edison thought _.A. he could be happy if he was a geniusB. genius plays the most important part in ones successC. hard work could do better than geniusD
27、. genius could do better than hard work10. In Edisons opinion, _.A. thinking can supply people with enjoyment and pleasure as well as helpB. peoples success lies mostly in geniusC. hard work is the second important thing in making people successfulD. there are few secrets for him to discover later11
28、. The last sentence in the passage most probably implies(暗示) _.A. life is too short for Edison to invent more for human beingsB. Edison made 100 inventions in his lifeC. Edison was able to live and work for 100 yearsD. People of his time were ready to give Edison another 100 years work【答案】9.C10.A11.
29、A【解析】试题分析:文章介绍了天才发明家爱迪生的关于思考和工作的一些观点。9.C推理题。根据第一段最后一句He said that what people called genius was mostly hard work.说明他认为与天才比较起来努力是更重要的,故C正确。11.A推理题。根据最后一句He said he had enough inventions in his mind to give him another 100 years of work.他有足够的发明创造能让他再活100年,说明他认为自己的生命太短暂,不足以让他有更多的发明。【名师点评】人物传记类短文要注意该人物所
30、做事情的时间地点,以及他所持有的各种观点。对推理题考查较多。考点:考查人物传记类阅读DIs There Life on Earth?There was great excitement on the planet of Venus(金星) this week. For the first time Venusian scientists managed to land a satellite on the planet Earth, and it has been sending back signals as well as photographs ever since.The satell
31、ite was directed into an area known as Manhattan (named after the great Venusian astronomer Prof. Manhattan, who first discovered it with his telescope 20,000 light years ago).Because of excellent weather conditions and extremely strong signals, Venusianscientists were able to get valuable informati
32、on as to feasibility (可行性) of a manned flying saucer (碟) landing on Earth. A press conference was held at the Venus Institute of Technology.“We have come to the conclusion, based on last weeks satellite landing,” Prof. Zog said, “that there is no life on Earth.”“How do you know this?” the science re
33、porter of the Venus Evening Star asked.“For one thing, Earths surface in the area of Manhattan is made up of solid concrete and nothing can grow there. For another, the atmosphere is filled with carbon monoxide (一氧化碳) and other deadly gases and nobody could possibly breathe the air and survive.”“Wha
34、t does this mean as far as our flying saucer program is concerned?”“We shall have to take our own oxygen with us, which means a much heavier flying saucer than originally planned.”“Are there any other dangers that you discovered in your studies?”“Take a look at this photo. You see this dark black cl
35、oud hovering(盘旋) over the surface of Earth? We call this the Consolidated Edison Belt. We dont know what it is made of, but it could give us a lot of trouble and we shall have to make further tests before we send a Venus Being there.”“Over here you will notice what seems to be a river, but the satel
36、lite findings indicate it is polluted and the water is unfit to drink. This means we shall have to carry our own water, which will add even greater weight to the saucer.”“What are those stalagmite(石笋) projections sticking up?”“They are some of granite formations that give off light at night. Prof. G
37、lom has named them skyscrapers since they seem to be scraping the skies. ”“If all you say is true, wont this set back the flying saucer program several years?”“Yes, but we shall continue as soon as the Grubstart gives us the added funds.” Prof. Zog, why are we spending billions and billions of zilch
38、es to land a flying saucer on Earth when there is no life there?“Because if we Venusians can learn to breathe in an Earth atmosphere, then we can live anywhere.”12. According to Prof. Zog, the Venusians will have to take their own oxygen with them when they carry out their flying saucer program beca
39、use .A. they need it on their way to the planet of earth. B. the earths atmosphere is filled with deadly gases.C. oxygen is far from enough in the area of ManhattanD. there is no air on the planet of Earth13. The” dark black cloud” in the 10th paragraph indicates .A. the polluted air hovering over t
40、he surface of EarthB. the mass of tiny drops of water floating above EarthC. the mass of small things moving through the airD. the dark clouds gathering before a storm breaks14. The author wishes to call our attention to the fact that _.A. modern man has polluted his environment to such an extent th
41、at he may destroy himself if he carries on like thisB. there is no point in spending billions and billions of zilches to land a flying saucer on EarthC. pollution has become so serious a problem on Earth that even Venusians find life there unbearable.D. it is difficult, if not altogether impossible,
42、 to land a manned flying saucer on Earth.15. The tone of this essay is .A. hopeless and objectiveB. serious and critical (批评的)C. humorous and satirical (讽刺的)D. sensitive and subjective【答案】12.B13.A14.A15.C【解析】试题分析:这是一篇很幽默的文章,主要介绍金星科学家成功获取有关派送金星人类到地球生存的可行性的重要信息。12.B考查事实细节题,结合“For another, the atmosphe
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-401989.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
