分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 8

类型2020江苏高考英语二轮专题强化训练:专题三阅读理解 第三讲 理解主旨要义——主旨大意题 WORD版含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:402320
  • 上传时间:2025-11-30
  • 格式:DOC
  • 页数:8
  • 大小:302KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2020江苏高考英语二轮专题强化训练:专题三阅读理解 第三讲理解主旨要义主旨大意题 WORD版含解析 202
    资源描述:

    1、主旨大意题学生用书P147(单独成册)(建议用时:25分钟)A(2019苏北三市高三质量检测)Recently whenever I turned on my computer or my mobile phone, news about the great effect of Hurricane Harvey on thousands of people caught my eye. I saw many unfortunate events. However, there was also the bright news that confirmed the goodness of man

    2、kind. As a journalist, I wrote many humaninterest stories during my career. Thats why the story about the guys in the bakery caught my eye.When the staff at a Mexican bakery chain in Houston were trapped inside the building for two days, they didnt sit there feeling sorry for themselves. They used t

    3、heir time wisely after flooding caused by Hurricane Harvey. While they were waiting for the eventual rescue that came on Monday morning, four decided to make as many loaves of bread as possible for their community.The flood water rose in the street outside. They took advantage of their emergency pow

    4、er supply to bake bread. They used more than 4,200 pounds of flour to create hundreds of loaves and sheets of sweet bread. Although the water kept rising, they continued baking to help more people. By the time the owner managed to get to them, they had made so much bread that they took the loaves to

    5、 loads of emergency centers across the city for people affected by the floods.The store manager, Brian Alvarado, told The Independent, “Whenever a disaster occurs, nobody should just feel forlorn. Instead, we should take positive action to save ourselves and help others. Our acts of kindness will ma

    6、ke a big difference.”【解题导语】本文是一篇记叙文。一家连锁面包店的员工们在面对哈维飓风带来的洪水、断电时,在等待救援的同时采取积极的行动,利用应急电源烤面包去帮助社区受洪水影响的居民。1What did the bakery store workers do after flooding caused by Hurricane Harvey?AThey volunteered to make bread for their community.BThey managed to live by selling more bread in the store.CThey fe

    7、lt sorry that they couldnt escape from the store.DThey ate nothing but to wait for their community to rescue them.A解析:细节理解题。根据第二段最后一句“While they were waiting for the eventual rescue that came on Monday morning, four decided to make as many loaves of bread as possible for their community.”可知,当这家面包房的员

    8、工们在等待周一上午的最终救援时,四人决定为他们的社区烤尽可能多的面包。故选A项。2Which of the following best explains “forlorn” underlined in the last paragraph?AFortunate.BHopeful.CShallow. DDesperate.D解析:词义猜测题。根据最后一段中的“Instead, we should take positive action to save ourselves and help others.”可知,相反,我们应该采取积极的行动来拯救自己和帮助他人。由Instead可知,forlo

    9、rn的意思与positive相反,故forlorn与desperate(绝望的)意思相近。故选D项。3What can we infer from the text?AAlvarado organized his workers to bake much bread.BHurricane Harvey caused a power failure in Houston.CThe staff in the bakery sent enough flour to emergency centers.DThe author preferred to write stories about peopl

    10、e facing disasters.B解析:细节理解题。根据倒数第二段中的“They took advantage of their emergency power supply to bake bread.”可知,他们利用应急电源烤面包。由此可推知,哈维飓风造成休斯敦停电。故选B项。4What can be the best title for the text?AA Popular Mexican Bakery Chain in HoustonBWait for the Eventual Rescue in a Big DisasterCAll Kinds of Disasters Ca

    11、used by Hurricane Harvey in HoustonDBake Bread to Make a Difference in the Face of Hurricane HarveyD解析:标题归纳题。根据第二三段的内容和最后一段中的“Our acts of kindness will make a big difference.”可知,D项(在面对哈维飓风时,烤面包起了很大作用)作为标题最能概括全文内容。故选D项。BIts common knowledge that some countries have higher life expectancies than other

    12、s, but the city you live in can also affect your health.Some cities are hard on their residents. In places with poor city planning, for example Lagos, which was called out recently by the Economist Intelligence Unit, public spaces are few, making outdoor activities hard. Lack of infrastructure(基础设施)

    13、 blocks the streets with cars and the air with pollutants, and residents work long hours for little money.These are just some of the factors added up by Spotahome, a rental agency. Theyve analyzed data from a range of sources, including the World Health Organization, TripAdvisor and the CIA World Fa

    14、ctbook to score each city on health, gym availability and quality, life expectancies, obesity, green space and other elements to make a list to work out which are the worlds healthiest cities.The list is certainly Eurocentric and sunshine is seen as a positive factor. It does go some way toward sugg

    15、esting which cities are getting it right in providing a good life for their residents. It may not be surprising to learn that most of the healthiest cities are in northern Europe, known for its peoplefirst approach to city planning. The cities of Australia and Canada also do well. However, the first

    16、 American city is only in 34th place. The UK. doesnt fare too well eitherits only city in the top 50 list is London, in 40th. Whether youre planning a wholesome holiday, or simply wondering what your city can do better in its quest for happy citizens, the list of the 50 healthiest cities will give y

    17、ou pause for thought about the future of city planning. Here are the slender, healthyeating, cleanaired cities that are getting it right.【解题导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了研究者们通过调查发现城市建设会影响居民的健康。通过分析健康、绿化、预期寿命等因素,研究者们还列出了一个世界上最健康的城市的清单。5What plays the key role in building a healthy city according to the text?ALo

    18、cal culture. BCity planning.CEconomic condition. DGeographical position.B解析:细节理解题。根据第一段可知,大家都知道一些国家比其他国家拥有更高的预期寿命,但是人们居住的地市也会影响人们的健康,即城市规划在创建一个健康城市方面扮演着一个很重要的角色,故选B项。6What does paragraph 3 mainly talk about?AHow the list of the healthiest cities came into being.BWhat Spotahome discovered in the rece

    19、nt study.CThe reasons why Spotahome carried out the study.DThe places where the data of the study came from.A解析:段落大意题。第三段主要介绍了研究者们通过从各种来源中分析数据,然后根据健康、体育设备的利用率和质量、预期寿命、肥胖指数、绿化方面和其他的一些因素对每个城市进行打分来制订清单并列出世界上最健康的城市。由此可知,本段主要介绍了这份最健康城市的清单是怎样形成的,故选A项。7What can we learn from the text?ACities in America lac

    20、k enough sunshine.BThe UK. ranked higher than America in the list.CAustralia and Canada have the best city planning.DSome people in Lagos may live a poor life.D解析:推理判断题。根据第二段中的“Lack of infrastructure(基础设施) blocks the streets with cars and the air with pollutants, and residents work long hours for li

    21、ttle money.”可知,在拉各斯,一些居民可能过着贫穷的生活,故选D项。8What may be the best title for the text?AThe Best Places to Have a Rich Life BThe Happiest Lifestyle in the WorldCThe City Factors Affecting Your HealthDThe Nice Countries to Keep HealthyC解析:标题归纳题。纵观全文可知,本文主要介绍了城市建设对居民健康的影响,故选C项。C(2019江苏名校高三摸底)British economis

    22、t and philosopher, TR Malthus, wrote An Essay on the Principles of Population in 1798 and created shock waves around the world saying that population would grow in a geometric progression (like 1,2,4,8,16,32,64.) while food production would increase in an arithmetic progression (like 1,2,3,4,5,6,7.)

    23、. Malthus had said that it is biologically inherent(固有的) in all living organisms to multiply fast.Now, after more than 200 years of Malthuss theory, we see that the world population has increased from about 1 billion to about 7.6 billion, but at a much slower rate than that predicted by Malthus. Thi

    24、s is because of various contraceptive(避孕的) methods adopted in many countries and also the adoption of policies regulating birth. World food production has increased from about 500 million tonnes in 19601961 to about 2,600 million tonnes in 20172018. This is because of increase in production and cult

    25、ivated(用于耕作的) areas as well as innovations in agricultural technology.My intention is not to prove Malthus wrong. Rather, it was his alarming prediction that created an awakening worldwide regarding adoption of family planning programmes. Having said that, one must realize that even an increase from

    26、 about 1 billion to about 7.6 billion today is causing serious damage to the planet, which will definitely not be able to support larger populations. Imagine, what it would be like if the world population increases to 11 billion by 2100, as has been predicted under some models.Let me now discuss how

    27、 this population explosion has given rise to environmental pollution. There are three main reasons: First, the larger the population, the larger the demand for food, and thus, the higher the requirement of cultivable land. Second, changing lifestyles has led to evolving consumption patterns; more an

    28、d bigger cars, TVs, refrigerators, mobile phones, packaged foods, furniture items, and electrical devices of several types are being consumed widely and in greater numbers with each passing day. Third, we need to create housing for everincreasing populations. All this puts a pressure on the environm

    29、ent and land. Thus, forests and bodies of water are being destroyed to meet the requirement of land, more so in poor countries. As a consequence, species of wildlife are disappearing as their habitats do not exist any more or are completely changed, resulting in the ecological balance getting distur

    30、bed. Not only this, given that forests act as carbon sinks, their destruction is worsening global warming. Thus, when it comes to pollution, everincreasing global population is the criminal.Further, due to the above human activities, our energy consumption is increasing, which is largely fossilfuelb

    31、ased today. This is causing massive emission(排放) of greenhouse gases that is responsible for climate change. Heavy vehicular traffic, besides creating noise pollution, is further contributing to these emissions. The carbon emissions in the atmosphere presently stand at about 380 ppm compared to 280

    32、ppm about a decade back and, at the current rate of emission, the threshold limit of 550 ppm may be breached very soon.Today, we are facing several types of pollution. I am not discussing them in details as the issues are well known. Poor people are more affected by both increasing population and po

    33、llution. Further, poverty itself is the worst kind of pollution. Thus, there is a causeandeffect relationship between environmental pollution and poverty. Climate change is negatively affecting agriproduction, and the degradation of forests and oceans is reducing the availability of forest produce a

    34、nd marine products on which about 35% of the global population depends.It is all leading to price rise, affecting the poor the most and on multiple fronts. The loss of rich land to construction also aggravates poverty. Thus, poverty gets worse due to increase in population and pollution. To conclude

    35、, the world is in urgent need of stabilization of the population to fight both pollution and poverty.【解题导语】本文是一篇议论文。作者分析了人口快速增长所带来的污染及贫困问题。鉴于此,作者呼吁要保持人口的稳定。9According to the passage, Malthus believes that _Athere are effective ways to decrease the growth of populationBfood production should increase

    36、 in line with population growthCthe increase of population would exceed that of food productionDlack of food supply is likely to bring about pollution and povertyC解析:推理判断题。根据第一段中的“population would grow in a geometric progression (like 1,2,4,8,16,32,64.) while food production would increase in an ari

    37、thmetic progression (like 1,2,3,4,5,6,7.)”可知,Malthus认为,人口会以等比数列的形式增长,而粮食产量会以等差数列的形式增长。由此可推知,人口的增长会超过粮食产量的增长。故选C。10What is implied in the second paragraph?AMalthuss prediction of world population is totally inexact.BPeople have realized the necessity to control population growth.CWorld food productio

    38、n has increased by about four times since 1960.DModern technology contributes most to the increase in food production.B解析:推理判断题。根据第二段中的“This is because of various contraceptive(避孕的) methods adopted in many countries and also the adoption of policies regulating birth”可知,人口增长的速度比Malthus预测的慢的原因是避孕措施的采用

    39、,而且许多国家也通过了一些政策来控制出生率。由此可推知,人们已经意识到了控制人口增长的必要性。故选B。11Whats the authors attitude toward Malthuss theory?ACritical. BPositive.CDoubtful. DOpposing.B解析:观点态度题。根据第三段中的“My intention is not to prove Malthus wrong. Rather, it was his alarming prediction that created an awakening worldwide regarding adoption

    40、 of family planning programmes.”可知,作者认为,正是Malthus令人震惊的预言警醒全世界的人们采用计划生育的方案。由此可知,作者对Malthus的理论是持支持态度的。12Which word can replace the underlined word “aggravates” in the last paragraph?AIncreases. BRelieves.CExposes. DWitnesses.A解析:词义猜测题。根据最后一段中的“The loss of rich land to construction”及“Thus, poverty gets

    41、 worse due to increase in population and pollution.”可知,画线词所在句的含义为“肥沃的土地沦为建筑用地也加剧了贫穷”,画线词的意思是“使加重”,与increase的含义相似。故选A。13What is the passage mainly about?AThe possibility of taking measures to control population.BThe urgency for the whole world to fight against poverty.CThe relationship between popula

    42、tion, pollution and poverty.DThe consumption pressure on the environment from rising population.C解析:主旨大意题。纵观全文可知,文章重点讲述了人口增长所带来的污染及贫困问题。故C项最能概括文章的主要内容。14How is the passage mainly developed?ABy listing relevant figures.BBy providing typical examples.CBy comparing opinions from different fields.DBy presenting a cause and analyzing its effects.D解析:写作手法题。本文重点分析了人口的增长带来的负面影响,如污染和贫困问题等,由此可知,本文是通过陈述一个原因,然后分析其影响的方式来行文的。故选D。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2020江苏高考英语二轮专题强化训练:专题三阅读理解 第三讲 理解主旨要义——主旨大意题 WORD版含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-402320.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1