2020浙江新高考英语二轮复习专题强化训练:专题一 阅读理解2 第二部分 题型应对策略 2 第二讲 做出推理和判断——推理判断题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020浙江新高考英语二轮复习专题强化训练:专题一阅读理解2 第二部分题型应对策略 第二讲做出推理和判断推理判断题 WORD版含解析 2020 浙江 新高 英语 二轮 复习 专题 强化 训练
- 资源描述:
-
1、推理判断题推断隐含意义题(建议用时:25分钟)A(2019绍兴诊断性考试)Ive been a volunteer in the Macmillan Glasgow Libraries programme for just over a year. I got involved because I was looking for something to volunteer for after I retired from work. I thought being a Macmillan Cancer Information and Support Volunteer might be a
2、good way to do that by using some of the skills I learned at work.At one time, I felt I made a real difference when a lady came in to use the service. She was very upset, but she was not the person with cancer. It was her partner. She had lots of things on her mind. We, together with a counselor, ha
3、d a chat about her to help deal with all the emotions(情感) she felt. We knew we could arrange something, so we discussed with her what could be done for her family. She was relieved that we could get something arranged for her and liked the fact that we managed to get the ball rolling during her visi
4、t.The good thing about having the services in the library is that the environment is nonclinical and therefore more relaxing than the hospital or doctors surgery. The team in the library are not medically trained. That means we do not use big words or medical terms very often.Its great that the peop
5、le who volunteer all work well together, helping each other to get a resolution(解决) for people who come in. Its good to have the team at the other end of the phone whenever we get something unusual. It is a pleasure to be able to help as a volunteer.【解题导语】本文是一篇夹叙夹议文。作者在本文中记叙了自己作为一名志愿者的经历。作者退休后,利用自己的
6、技能去帮助那些需要帮助的人,并从中得到了快乐。1What can we infer about the author?AHe is a retired doctor.BHe is volunteering in a hospital.CHe is a counselor in cancer.DHe has fought against cancer before.A解析:推理判断题。根据第一段的内容可知,作者现在已经退休,而且有医学方面的技能;结合第三段的内容,可以推测出作者是一名退休医生。2Why did the lady feel upset?ABecause she was affect
7、ed by cancer.BBecause her husband suffered from cancer.CBecause she didnt know how to treat cancer.DBecause she had a poor relation with her husband.B解析:细节理解题。根据第二段中的“She was very upset, but she was not the person with cancer. It was her partner.”和“we discussed with her what could be done for her fa
8、mily”可知,这位女士的丈夫得了癌症。注意:此处的“partner”表示“配偶”。3What do we know about the volunteers?AThey do well in teamwork.BThey receive medical training.CThey all used to be helped.DThey often meet unusual things.A解析:推理判断题。根据最后一段的首句“Its great that the people who volunteer all work well together, helping each other
9、to get a resolution(解决) for people who come in.”可知,所有的志愿者都能很好地共同工作,彼此帮助,为来求助的人提供好的解决方案。由此推知,他们具有很强的团队意识,善于团队合作。4Why does the author write this text?ATo call on readers to do voluntary work.BTo show us how to help those in trouble.CTo share his experiences as a volunteer.DTo teach us how to take care
10、 of cancer patients.C解析:写作意图题。综合全文内容可知,本文主要讲述的是作者的志愿者经历。因此,作者写作的目的也就是要分享他作为志愿者的经历。BA woman grasped her phone to her heart the way a minister might hold a Bible. She was anxious to take a picture of a bunch of flowers that sat not 10 feet away, but first she had to get through a crowd of others pushi
11、ng to do the same. The cause of this was Bouquets to Art, one of the most popular annual events at the de Young Museum in San Francisco. For the 34th year, artists were asked to create flower bunches that respond to pieces of art on display, from ancient carvings to contemporary sculptures. Its time
12、 to take a photo to post on Instagram, but to the point that it has become a problem.In recent years, the de Young received more than a thousand complaints from people who felt that cell phones had ruined their experience. In fact, institutions of fine art around the world face similar problems as t
13、he desire to take photographs becomes a huge draw for museums as well as something that upsets some of their visitors. So the de Young responded with a kind of compromise: carving out “photo free” hours during the exhibitions sixday run.One common complaint in the ongoing debates over the effect of
14、social media on museum culture is that people seem to be missing out on experiences because they are so busy collecting evidence of them. A recent study in the journal Psychological Science suggests there is some truth to this; it found that people who took photos of an exhibit rather than simply ob
15、serving it had a harder time remembering what they saw. But the issue is complicated for the professionals running museums. Linda Butler, the de Youngs head of marketing, communications and visitor experience, acknowledges that not everyone wants a museum to be “a phototaking playland”. Yet a lot of
16、 other people do, and she thinks that the de Young is in no position to judge that one motivation for buying a $28 ticket is more valid than another. “If we removed social media and photography,” she says, “we would risk becoming less popular.” If this is a battle, signs indicate that the prophone c
17、rowd(亲手机人群) has already won.【解题导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍de Young博物馆收到了很多关于在展馆内拍照的投诉,对此博物馆管理方作出回应,最终采取了一个折中的办法,即在展期内抽出“自由拍照”时间。5What were the crowd eager to do in paragraph 1?ATo hold a Bible.BTo admire flowers.CTo take a photo.DTo see the exhibition.C解析:推理判断题。根据第一段第二句“She was anxious to take a picture of a
18、 bunch of flowers that sat not 10 feet away, but first she had to get through a crowd of others pushing to do the same.”可推知,人们都在忙于拍照。故正确答案为C。6How did the de Young respond to the complaints?ABy setting periods without phototaking.BBy making the exhibition free of charge.CBy compromising with other in
19、stitutions.DBy giving extra time to take photos freely.A解析:推理判断题。根据第二段最后一句“So the de Young responded with a kind of compromise: carving out photo free hours during the exhibitions sixday run.”可知,管理方规定在特定时间内不许拍照。故正确答案为A。7What can we infer about the use of social media in museums according to the rece
20、nt study?AIt uncovers the truth.BIt accumulates evidence.CIt causes complaints.DIt plays a negative role.D解析:推理判断题。根据第三段第一句“One common complaint in the ongoing debates over the effect of social media on museum culture is that people seem to be missing out on experiences because they are so busy coll
21、ecting evidence of them.”及语境可推知,最近研究表明,在博物馆中使用社交媒介起到了负面作用。故正确答案为D。8Which of the following may Linda Butler support?ACatering to visitors.BReducing admission prices.CReserving judgement in public.DBanning social media and photography.A解析:推理判断题。根据第三段倒数第二句“If we removed social media and photography, sh
22、e says, we would risk becoming less popular.”可推知,Linda Butler支持迎合游客的做法。故正确答案为A。长难句分析One common complaint in the ongoing debates over the effect of social media on museum culture is that people seem to be missing out on experiences because they are so busy collecting evidence of them.(第三段第一句)分析:本句是一个
23、主从复合句。that引导表语从句;because引导原因状语从句。译文:在关于社交媒介对博物馆文化产生的影响的持续争论中,一个普遍的抱怨是人们似乎忽略了这种艺术体验,因为他们忙于收集(他们来过的)证据。CTechnology offers conveniences such as opening the garage door from your car or changing the television station without touching the TV.Now one American company is offering its employees a new conve
24、nience: a microchip implanted in their hands. Employees who have these chips can do all kinds of things just by waving their hands. Three Square Market is offering to implant microchips in all of their employees for free. Each chip costs $300 and Three Square Market will pay for the chip. Employees
25、can volunteer to have the chips implanted in their hands. About 70 out of 80 employees have chosen to do so. The president of the company, his wife and their children are also getting chips implanted in their hands. The chip is about the size of a grain of rice. Implanting the chip only takes about
26、a second and is said to hurt only very briefly. The chips go under the skin between the thumb and forefinger. With a chip in the hand, a person can enter the office building, buy food, sign into computers and more, simply by waving that hand near a scanner. The chips will be also used to identify em
27、ployees. Employees who want convenience, but do not want to have a microchip implanted under their skin, can wear a wristband or a ring with a chip instead. They can perform the same tasks with a wave of their hands as if they had an implanted chip.Three Square Market is the first company in the Uni
28、ted States to offer to implant chips in its employees. Epicenter, a company in Sweden, has been implanting chips in its employees for a while.Three Square Market says the chip cannot track the employees. The company says scanners can read the chips only when they are within a few inches of them. “Th
29、e chips protect against identity theft, similar to credit cards.” The US. Food and Drug Administration approved the chips back in 2004, so they should be safe for humans, according to the company.In the future, people with the chips may be able to do more with them, even outside the office. Todd Wes
30、tby is Chief Executive Officer of Three Square Market. He says, “Eventually, this technology will become standardized allowing you to use this as your passport, public transit, all purchasing opportunities, etc.”【解题导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了美国一家公司通过给员工手里植入一种芯片的方式来提高员工的工作效率,还介绍了该芯片的有关情况以及人们对它的看法。9What is th
31、e third paragraph mainly about?AThe substitutes of the chips.BThe potential risks of implanting the chips.CThe places to implant the chips.DThe advantages of the chips.D解析:段落大意题。通读本段可知,本段主要介绍了植入芯片后的好处,如方便购物、识别员工身份等。故D项正确。10What does the underlined word “them” in paragraph 5 refer to?AThe hands.BThe
32、scanners.CThe employees. DThe credit cards.B解析:代词指代题。根据第五段中的“the chip cannot track the employees. The company says scanners can read the chips only when they are within a few inches of them”可知,芯片不能跟踪员工,但当芯片在距离扫描仪几英寸之内时,扫描仪就能读取芯片的信息。由此可推知,画线词指代扫描仪。故B项正确。11What can we infer from the passage?AThe chips
33、 have magic powers.BThe price of the chips is reasonable.CThe chips are very popular among the employees.DMost people suspect the application of the chips.C解析:推理判断题。根据第二段倒数第二句“About 70 out of 80 employees have chosen to do so.”可推知,该芯片很受员工的欢迎。故C项正确。12Which of the following best describes Todd Westbys
34、 attitude towards the chips?ADefensive. BDisappointing.CCasual. DOptimistic.D解析:观点态度题。根据最后一段第三句“He says, Eventually, this technology will become standardized allowing you to use this as your passport, public transit, all purchasing opportunities, etc.”可知,Todd Westby 认为芯片技术将最终将成为你生活中的好帮手。由此可推知,他对芯片的态
35、度非常乐观。故D项正确。长难句分析Employees who want convenience, but do not want to have a microchip implanted under their skin, can wear a wristband or a ring with a chip instead.(第三段倒数第二句)分析:本句是一个主从复合句。who引导定语从句,修饰先行词Employees。译文:想要方便,但又不想在皮肤下植入芯片的员工,可以戴上带有芯片的腕带或戒指。推理判断题观点态度题(建议用时:25分钟)A(2019衢州、福州、丽水三地教学质量检测)On a
36、 recent afternoon, some 60 years after they graduated from grammar school, Kathleen Rys, 72, and her sister Lorraine OKelly, 70, sat down and had a meal with a classmate, Bruce Smit, 71, for the first time.In the 1950s, Lorraine and Kathleen Rys family moved from Chicago to Monee. As new kids at Mon
37、ee Elementary School, they soon found themselves on the outs with other students.“I would be with the other guys and see Kathleen walking down the hallway, her head down, holding her books, walking slowly. And all of us guys would lean against the wall until she passed. Then wed burst into laughter.
38、 How rude is that? Its just crazy,” said Bruce, a doctor whose wife, Tammy, organized the meeting.The women said none of the teachers cared about it. “We just kept it to ourselves,” Lorraine said.Over the years, Tammy Smit said, “Bruce would just start to cry at times. Hed wonder what happened to th
39、e sisters, if they led a good life.” One day a few weeks ago, Tammy took to the Internet and found Mary OKelly, Lorraines daughter, and offered to set up a meeting. The idea of revisiting the pain was not wellreceived by Kathleen, who had never married, let alone gone on a date. It took some convinc
40、ing, but Lorraine finally got Kathleen to agree to meet with Bruce.Bruce broke into tears. “Im so ashamed, so embarrassed,” he said. “But Im so happy that youre still here and that I can finally apologize.” He said he hoped his apology would encourage others to seek forgiveness for the pain they had
41、 made on others. Lorraine said, “This is a beautiful thing. Its just wonderful that a person can ask for forgiveness after about 60 years. Its like a miracle to us. Its healing to us.”【解题导语】本文是一篇记叙文。大约六十年前,Kathleen Rys和她的妹妹Lorraine OKelly转学到一所新学校,不料遭到了同班同学的嘲笑。多年以后,班里的男生Bruce Smit感到非常后悔,其妻子在网上找到这对姐妹的
42、信息后,为他们安排了一次会面。Bruce Smit向她们道了歉,这对姐妹也原谅了他1What can we learn from the first three paragraphs?AKathleen made her classmates afraid of her at school.BKathleen was once hurt by her classmates at school.CBruce Smit asked his wife to organize the meeting.DBruce Smit spoke ill of Kathleen.B解析:细节理解题。根据第三段中的
43、“And all of us guys would lean against the wall until she passed. Then wed burst into laughter. How rude is that?”可知,Bruce和其他男生都紧靠着墙,直到Kathleen走过去,然后他们突然大笑起来,这是非常无礼的;并结合前两段内容可推知,Kathleen曾经受到同班同学的伤害,故B项正确。2What does the underlined word “it” in the 4th paragraph probably refer to?AThe guys meeting.BKa
44、thleens slow pace.CThe guys apology. DKathleens suffering.D解析:代词指代题。根据第三段中的“And all of us guys would lean against the wall until she passed. Then wed burst into laughter. How rude is that?”可知,Bruce和其他男生都紧靠着墙,直到Kathleen走过去,然后他们突然大笑起来,这是非常无礼的;并结合第四段中的“The women said none of the teachers cared about it
45、”和“We just kept it to ourselves”可知,没有任何老师对此表示关心,她们也不对别人说;据此可推知,it指代Kathleen因受到同班同学的嘲笑而遭受的精神上的痛苦,故D项正确。3How did Kathleen first feel about the meeting?AAngry. BExcited.CAnxious. DUnwilling.D解析:推理判断题。根据第五段倒数第二句“The idea of revisiting the pain was not wellreceived by Kathleen, who had never married, let
46、 alone gone on a date.”可知,Kathleen不想接受重新体验痛苦的建议,她从未结过婚,更不用说约过会了;据此可推知,对于三人的会面,Kathleen一开始是不愿意接受的,故D项正确。4What can we infer from the last paragraph?ABruce was embarrassed about his apology.BThe other guys apologized to the two sisters.CBruce and the two sisters felt a sense of relief.DLorraine thought
47、 the apology came a little late.C解析:推理判断题。根据最后一段中Bruce所说的话“But Im so happy that youre still here and that I can finally apologize.”可知,Bruce对能有机会向她们道歉感到很高兴;根据最后一段中Lorraine所说的话“This is a beautiful thing. Its just wonderful that a person can ask for forgiveness after about 60 years. Its like a miracle
48、to us. Its healing to us.”可知,Lorraine认为大约60年前嘲笑过她们的人能请求原谅是一件美好的事情;据此可推知,这次会面让三人都感到宽慰,故C项正确。长难句分析He said he hoped his apology would encourage others to seek forgiveness for the pain they had made on others.(最后一段第四句)分析:本句是一个主从复合句。句中“he hoped his apology would encourage others to seek forgiveness for t
49、he pain they had made on others”为省略了that的宾语从句,作said的宾语;其中“his apology would encourage others to seek forgiveness for the pain they had made on others”为省略了that的宾语从句,作hoped的宾语,该宾语从句中的“they had made on others” 为定语从句,修饰先行词the pain。译文:他说,他希望他的道歉将鼓励其他人为他们给别人造成的痛苦寻求原谅。BAlthough the idea of “zero emission,
50、and sustainable(可持续的) development” was promoted worldwide, most cities are at a loss what to do or even some have objected to it. But in Liuzhou, a city in southern China, attitudes could not be more different.The Liuzhou Municipality Urban Planning Bureau has signed up Italian architect Stefano Boe
51、ri, the father of the forest city movement, to build a selfcontained community for up to 30,000 people. He is the goto man for such projects thanks to the success of his “vertical forests”, two residential(住宅的) towers. Completed in 2014, they remove up to 17.5 tons of soot(煤烟) from the air each year
52、, and a year later one of them was named Best Tall Building Worldwide.The Liuzhou project is a much more ambitious undertaking, however. Its homes, hospitals, hotels, schools and offices will be built on a 340acre site in what Boeri calls the first attempt to create an “urban environment that is rea
53、lly trying to find a balance with nature”. Its 100 species of plant life are expected to absorb almost 10,000 tons of carbon dioxide and 57 tons of pollutants per year, while at the same time producing 900 tons of lifegiving oxygen.Although the architects havent published the cost of the forest city
54、, the Milan towers cost only five percent more than traditional skyscrapers.The construction of his forest city at Liuzhou is set to begin in 2020, and there is still a great deal of planning and research required before a projected completion date can be set. However, Boeri remains optimistic about
55、 the project and has confidence in the soundness of his vision:“I really think that bringing forests into the city is a way to deal with global warming.”【解题导语】为了改善空气质量,中国委托米兰建筑师Stefano Boeri为柳州市建造一座可以容纳3万人的森林城市。5Whats Liuzhous attitude towards the sustainable development?AApproving. BCautious.CUnfav
56、orable. DDoubtful.A解析:观点态度题。根据第一段可知,多数城市对待可持续发展的观点都是茫然不知所措,甚至有些城市还持反对意见。然而柳州市对待可持续发展的态度完全不同。所以可以看出柳州市对待可持续发展的态度是“支持的”。A.赞成的,支持的;B.小心的,谨慎的;C.不利的,不赞成的;D.怀疑的。故A项符合题意。6Why is Stefano employed for the Liuzhou project?AHe volunteered to do the project.BHe is a famous architect in the world.CHe is the fath
57、er of the forest recovery.DHe has gained experience in similar projects.D解析:推理判断题。根据第二段中的“He is the goto man for such projects thanks to the success of his vertical forests, two residential(住宅的) towers.”可知,他设计的“垂直森林”两栋住宅建筑的成功使得他成为此类项目的不二人选。所以可以推断出柳州项目签约Stefano Boeri的原因是“他已经有类似工程的经验”,故选D。7What does t
58、he underlined word “they” in paragraph 2 refer to?AThe architects. BThe two towers.CForests in the city. DThe residents of the city.B解析:代词指代题。根据画线词所在的句子可知,完工于2014年,它们每年可以去除空气中17.5吨的煤烟。所以可以推断出此处的they指代的是前句中的“两栋住宅楼”。A.建筑师们;B.两栋住宅楼;C.城市里的森林;D.城市居民。故选B。8Whats the purpose of Liuzhou project?ATo provide m
59、ore jobs.BTo bring forest into city.CTo solve house shortage.DTo improve the environment.D解析:推理判断题。根据最后一段最后一句可知,Boeri对这个项目充满信心,他认为把森林引入城市中是一种应对全球变暖的方法。所以可以推断出柳州工程的目的是“改善环境”,故选D。长难句分析Although the idea of “zero emission and sustainable(可持续的) development” was promoted worldwide, most cities are at a lo
60、ss what to do or even some have objected to it.(第一段第一句)分析:本句是一个主从复合句。句中“Although the idea of zero emission and sustainable(可持续的) development was promoted worldwide”为although引导的让步状语从句。译文:尽管“零排放与可持续发展”的理念在世界范围内得到推广,但大多数城市都处于不知所措的状态,甚至有些城市反对这个理念。CEndless queues and long waits at the ticket inspection d
61、esks at Chinas major train stations were the signature of the Spring Festival travel rush before 2018. Every year, as the countrys biggest national holiday unfolded, a huge flow of travelers would leave staff at the checkin desks facing a dilemma.But with the installment(安装) of artificial intelligen
62、ce(AI) in dozens of train stations in 2018, including a facial recognition system which is able to process passenger identification within five seconds and therefore speed up the waiting process, busy scenes started to become something of the past.When a passenger approaches the camera inside the fa
63、cial recognition system at the station, it scans his face and then quickly compares it with the photograph shown on his identification card in real time. If the information matches, the barrier gates will open and allow the passenger to go through.Such use of facial recognition technology is in line
64、 with discussions heard at the recent two sessions meeting, a key annual political event, which focused on the widespread application of a security network named Tianwang(“Sky Net” in English) currently being used by Chinas public security department. The network, according to reports by the Peoples
65、 Daily, has the potential to recognize the facial features of anyone in the world and match them on the spot with photographs on a database of criminal suspects. In fact, it can analyze photographic identity so quickly that it can scan every single Chinese face on the planet in just one second, and
66、it would only take two seconds to scan every face in the world, with an accuracy rate of up to 99.8 percent.Those are just two examples that highlight the development of Chinese visual AI technology, which industry insiders predict could contribute to powerful growth in the global technology sector
67、this year.【解题导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了可视AI技术在中国的重要应用。9Whats the authors purpose in writing the first paragraph?ATo introduce the following topic of the passage.BTo describe the Spring Festival.CTo inform readers of the development of China.DTo explain the dilemma of the staff.A解析:写作意图题。根据第一段及对全文的整体理解可推知,作
68、者写第一段是为了导入本文主题,即AI技术在现实生活中的应用。10Whats the solution to the Spring Festival travel rush?AUsing artificial intelligence.BOpening more barrier gates.CLimiting the number of passengers.DIncreasing more staff at the checkin desks.A解析:细节理解题。根据对第二段的整体理解可知,AI技术的应用使中国春节车站人流拥堵的场景开始成为过去,即问题得以解决。11What can we kn
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-402520.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
