2020高考英语课标二轮(天津专用)滚动题组23 阅读理解 阅读表达 书面表达 WORD版含解析.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020高考英语课标二轮天津专用滚动题组23阅读理解 阅读表达 书面表达 WORD版含解析 2020 高考 英语课 二轮 天津 专用 滚动 23 阅读 理解 表达 书面 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、滚动题组23阅读理解+阅读表达+书面表达(时间:60分钟总分:80分分数:)滚动题组第28页.阅读理解A(2019天津卷)How does an ecosystem(生态系统) work?What makes the populations of different species the way they are?Why are there so many flies and so few wolves?To find an answer,scientists have built mathematical models of food webs,noting who eats whom a
2、nd how much each one eats.With such models,scientists have found out some key principles operating in food webs.Most food webs,for instance,consist of many weak links rather than a few strong ones.When a predator(掠食动物) always eats huge numbers of a single prey(猎物),the two species are strongly linked
3、;when a predator lives on various species,they are weakly linked.Food webs may be dominated by many weak links because that arrangement is more stable over the long term.If a predator can eat several species,it can survive the extinction(灭绝) of one of them.And if a predator can move on to another sp
4、ecies that is easier to find when a prey species becomes rare,the switch allows the original prey to recover.The weak links may thus keep species from driving one another to extinction.Mathematical models have also revealed that food webs may be unstable,where small changes of top predators can lead
5、 to big effects throughout entire ecosystems.In the 1960s,scientists proposed that predators at the top of a food web had a surprising amount of control over the size of populations of other speciesincluding species they did not directly attack.And unplanned human activities have proved the idea of
6、top-down control by top predators to be true.In the ocean,we fished for top predators such as cod on an industrial scale,while on land,we killed off large predators such as wolves.These actions have greatly affected the ecological balance.Scientists have built an early-warning system based on mathem
7、atical models.Ideally,the system would tell us when to adapt human activities that are pushing an ecosystem toward a breakdown or would even allow us to pull an ecosystem back from the borderline.Prevention is key,scientists say,because once ecosystems pass their tipping point(临界点),it is remarkably
8、difficult for them to return.【语篇解读】本文是一篇说明文。主要讲述了科学家们利用建立的食物网数学模型,发现了食物网运行的基本原则以及人类活动对于生态系统的影响。1.What have scientists discovered with the help of mathematical models of food webs?A.The living habits of species in food webs.B.The rules governing food webs of the ecosystems.C.The approaches to studyin
9、g the species in the ecosystems.D.The differences between weak and strong links in food webs.答案:B解析:细节理解题。根据文章第二段第一句中的“.scientistshavefoundout.infoodwebs.”得知科学家们发现了食物网运行的关键法则,即B项。2.A strong link is found between two species when a predator .A.has a wide food choiceB.can easily find new preyC.sticks
10、to one prey speciesD.can quickly move to another place答案:C解析:细节理解题。根据第二段第三句中的“Whenapredator.arestronglylinked.”得出结论,只吃一种猎物是“stronglink”。3.What will happen if the populations of top predators in a food web greatly decline?A.The prey species they directly attack will die out.B.The species they indirec
11、tly attack will turn into top predators.C.The living environment of other species will remain unchanged.D.The populations of other species will experience unexpected changes.答案:D解析:推理判断题。根据第三段第一句“Mathematicalmodels.entireecosystems.”可知“食物链顶端掠食动物的变化可能会给整个生态系统带来大的影响”。故选D项。4.What conclusion can be draw
12、n from the examples in Paragraph 4?A.Uncontrolled human activities greatly upset ecosystems.B.Rapid economic development threatens animal habitats.C.Species of commercial value dominate other species.D.Industrial activities help keep food webs stable.答案:A解析:推理判断题。根据文章第四段的例子以及本段的最后一句话可知“人类的这些行为极大地影响了
13、生态的平衡”。故选A项。5.How does an early-warning system help us maintain the ecological balance?A.By getting illegal practices under control.B.By stopping us from killing large predators.C.By bringing the broken-down ecosystems back to normal.D.By signaling the urgent need for taking preventive action.答案:D解析
14、:推理判断题。根据文章最后一段第二句可知这个系统会告诉我们何时对把生态系统推向瘫痪的人类活动作出调整以及最后一句话中的“Preventioniskey”可知D项正确。BThere is a very special wolf that lives in Africa.They are actually called,the African wild dogs,or painted dogs.These animals live in open woodlands,or in the plains of Africa.Today,however,most of the animals can b
15、e found in eastern or southern Africa.These animals are beautiful.They have rounded ears instead of pointed like most dogs,and they have four toes on each of their four feet,also a unique characteristic because other dogs have five.Their fur is always different from each other.The fur is usually a c
16、ombination of black,brown,red and white,and sometimes even yellow.No wonder theyre called the painted dogs.The African wild dog is a very social animal.They live in groups and have numbers from five to about twenty.The members of a group are always very close to one another.They communicate in their
17、 own language or body language.When someone is very old or sick,the others will help,and they are willing to share the food with the elders and with those who are weak,which is what we should learn from.The family does everything together,from raising young,to sleeping together,to hunting.When they
18、hunt,they will work together using team work to kill animals that are larger than them.They sometimes hunt farm animals.This is unfortunate,because both poachers,and people who own farms shoot the painted dogs who are just trying to survive.Before,there used to be many large groups throughout the la
19、nd,but now the African wild dog is very rare.They are also losing their population because of their own loss of habitat thanks to humans farming and forest cutting.【语篇解读】本文是一篇说明文。文章介绍了非洲野狗的相关信息及其生存现状。6.From the passage we learn that the African wild dog .A.lives in the north of AfricaB.has sixteen t
20、oes altogetherC.has pointed ears like most dogsD.lives in forests in groups答案:B解析:推理判断题。根据第二段第一句内容可知,非洲野狗出没在开阔的林地或平原,故D项错误;根据第二段第二句可以推断出A项错误;根据第二段的“Theyhaveroundedearsinsteadofpointedlikemostdogs.”可知,C项错误;由第二段第四句可知,B项正确。7.Why do African wild dogs get the name “painted dogs”?A.They all have colorful
21、fur.B.The dogs in the same group are of different colors.C.Artists love to paint them in different colors.D.None of them has the same color.答案:A解析:细节理解题。由第二段最后两句可知,非洲野狗之所以被称为“彩色狗”是因为它们的皮毛是彩色的,故A项正确。8.According to the author,what should we learn from African wild dogs?A.They always do everything toge
22、ther.B.They help the sick,the elderly and the weak.C.They are always very close to one another.D.They communicate in their own language.答案:B解析:细节理解题。根据第三段最后一句可知,当有非洲野狗年老或生病的时候,其他的非洲野狗就会帮助它们,并且愿意与其分享食物,这一点是我们人类应该学习的。故选B项。9.Which of the following is NOT the reason why African wild dogs are becoming ve
23、ry rare?A.Poachers kill some of them.B.They are short of food sometimes.C.They are losing their habitat.D.Farmers shoot some of them.答案:B解析:细节理解题。根据倒数第二段内容可知A、D两项是原因。根据最后一段“.becauseoftheirownlossofhabitat.”可知C项也是原因,只有B项文章没有提及,故选B项。10.Where could this passage probably be found?A.TheTravelers.B.Fashio
24、nWeekly.C.AnimalWorld.D.StarMagazine.答案:C解析:文章出处题。本文介绍了非洲野狗这种动物,最有可能是在动物世界里出现,故选C项。CA scientist working at her lab bench and a six-month-old baby playing with his food might seem to have little in common.After all,the scientist is engaged in serious research to uncover the very nature of the physica
25、l world,and the baby is,well,just playing.right?Perhaps,but some developmental psychologists(心理学家) have argued that this “play” is more like a scientific investigation than one might think.Take a closer look at the baby playing at the table.Each time the bowl of rice is pushed over the table edge,it
26、 falls to the groundand,in the process,it brings out important evidence about how physical objects interact(相互作用):bowls of rice do not float in mid-air,but require support to remain stable.It is likely that babies are not born knowing this basic fact of the universe;nor are they ever clearly taught
27、it.Instead,babies may form an understanding of object support through repeated experiments and then build on this knowledge to learn even more about how objects interact.Though their ranges and tools differ,the babys investigation and the scientists experiment appear to share the same aim(to learn a
28、bout the natural world),overall approach(gathering direct evidence from the world),and logic(are my observations what I expected?).Some psychologists suggest that young children learn about more than just the physical world in this waythat they investigate human psychology and the rules of language
29、using similar means.For example,it may only be through repeated experiments,evidence gathering,and finally overturning a theory,that a baby will come to accept the idea that other people can have different views and desires from what he or she has,for example,unlike the child,Mommy actually doesnt l
30、ike Dove chocolate.Viewing childhood development as a scientific investigation throws light on how children learn,but it also offers an inspiring look at science and scientists.Why do young children and scientists seem to be so much alike?Psychologists have suggested that science as an effortthe des
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-402609.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
