2020浙江高考英语二轮讲义:专题一第二部分题型应对策略 第一讲 理解文中具体信息——细节理解题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020浙江高考英语二轮讲义:专题一第二部分题型应对策略 第一讲理解文中具体信息细节理解题 WORD版含
- 资源描述:
-
1、高考资源网() 您身边的高考专家第二部分题型应对策略|精通四种题型解题技巧,有的放矢多拿分第一讲理解文中具体信息细节理解题细节理解题是高考英语阅读理解中非常重要的一种题型。细节理解题题干针对原文的具体叙述进行提问,主要考查考生对阅读材料中的某一特定细节、文章的主要事实或文中个别词句的理解能力,一般包括查找信息题、数字计算题等。高考细节理解题题量统计考纲解读年份浙江卷(1)文章细节对于理解全文内容来说至关重要,同时也是归纳和概括文章中心思想的基础。(2)命题人员会要求考生根据不同的要求阅读文章,以获得某些特定的信息或准确地寻求所需的细节。(3)这类试题有时比较直接,理解字面意思即可答题;有时则较
2、为间接,需要归纳、概括和推理才能答题。2019.642018.1122018.632017.1142017.63【考查特点】.把握细节理解题常见的命题方式:(1)特殊疑问句形式:以when,where,what,which,who,how much/many等疑问词开头引出的问题。(2)填空题形式:通常涉及与主题有关的事实和细节。(3)就文中数字、排序等提问。.掌握细节细解题的考查角度:(1)高频考点:直接信息题;综合细节题。(2)低频考点:数字计算题;正误判断题;细节排序题。直接细节题精准定位判细节直接细节题即事实认定类细节题,该题型在原文中可直接找到答案,不要求考生对事实做出解释或者判断,
3、只需要从阅读材料中直接获取信息(有时需要跨段落查找细节信息)。正确选项和原文在表述上没有太大的变化。常见的设问方式:Which activity will you choose if.?What will you/the students do on Tuesday/on the Capital City Bike Tour?When can you see a play in Hebrew?Where can you buy a souvenir at Pacific Science Center?At which place can people of different ages enj
4、oy a good laugh?Who will give the talk on the islands in the Thames?典例(2019全国卷A片段)Jobs for YouthIf you are a teenager living in certain parts of the province, you could be eligible(符合条件) for this program, which provides eight weeks of paid employment along with training.Who is eligible: Youth 1518 y
5、ears old in select communities(社区)Summer CompanySummer Company provides students with handson business training and awards of up to $3,000 to start and run their own summer businesses.Who is eligible: Students aged 1529, returning to school in the fall.21What is special about Summer Company?AIt requ
6、ires no training before employment.BIt provides awards for running new businesses.CIt allows one to work in the natural environment.DIt offers more summer job opportunities.第一步确定题干中的关键词Summer Company第二步根据关键词定位信息句Summer Company provides students with handson business training and awards of up to $3,0
7、00 to start and run their own summer businesses.第三步比对选项确定答案Summer Company的特别之处在于 “它为经营新业务提供奖励”。自主解答:B第一步看题目,从题干中提取关键信息。第二步采取速读技巧快速定位原文信息,仔细比对选项和文中细节,进而确定答案。 综合细节题推理归纳定选项综合细节题要求考生在原文中找到有关的信息,但同时需要将选项信息与原文句子进行语义上的转换, 例如使用同义词、近义词或反义词表达相同的意思, 这需要考生综合考虑,把握出题人的考查意图。常见的设问方式:Which of the following best desc
8、ribes.?Why was.a success?How does the writer recommend.to readers?典例(2019全国卷C片段)“I prefer to go out and be out. Alone, but together, you know?” Bechtel said, looking up from her book. Bechtel, who works in downtown West Palm Beach, has lunch with coworkers sometimes, but like many of us, too often w
9、orks through lunch at her desk. A lunchtime escape allows her to keep a boss from tapping her on the shoulder. She returns to work feeling energized. “Today, I just wanted some time to myself,” she said.29Why does Bechtel prefer to go out for lunch?ATo meet with her coworkers.BTo catch up with her w
10、ork.CTo have some time on her own.DTo collect data for her report.第一步确定题干中的关键词prefer to go out,lunch第二步根据关键词定位信息句用prefer to go out和lunch寻读,可以定位在第三段,在第三段找到I just wanted some time to myself.第三步比对选项确定答案根据信息句可知,Bechtel更喜欢出去吃午饭的原因是想拥有自己的时间。自主解答:C第一步看题目,从题干中提取关键信息。第二步采取速读技巧寻找原文信息,将题目信息与原文相关信息进行语义上的转换,将确定的
11、文章信息进行加工处理,进行进一步的辨别,进而确定答案。 数字计算题“加减乘除”巧破解数字计算题要求考生在原文中找到相关的数字信息,再对相关的数字和信息进行分析和理解,利用加、减、乘、除等运算方法进行计算,确定答案。常见的设问方式:How much should a couple with a kid pay a visit.?How long does.last?How much may they pay.?典例(2018全国卷C片段)At present, the world has about 6,800 languages. The distribution of these langu
12、ages is hugely uneven. The general rule is that mild zones have relatively few languages, often spoken by many people, while hot, wet zones have lots, often spoken by small numbers. Europe has only around 200 languages; the Americas about 1,000; Africa 2,400; and Asia and the Pacific perhaps 3,200,
13、of which Papua New Guinea alone accounts for well over 800. The median number(中位数) of speakers is a mere 6,000, which means that half the worlds languages are spoken by fewer people than that.30How many languages are spoken by less than 6,000 people at present?AAbout 6,800.BAbout 3,400.CAbout 2,400.
14、 DAbout 1,200.第一步确定题干中的关键词less than 6,000 people at present第二步根据关键词定位信息句At present, the world has about 6,800 languages.及The median number(中位数) of speakers is a mere 6,000,which means that half the worlds languages are spoken by fewer people than that. 第三步整合推算运用数学公式计算由原文信息句可知,目前全球不同语言使用人数的中位数仅是6 000
15、,这就意味着世界上有一半语言的使用人数不到6 000;结合At present,the world has about 6,800 languages.可知,目前大约3 400种语言的使用人数不到6 000。自主解答:B第一步仔细分析题干,抓牢关键信息。第二步从文章中找出包含该信息的段落,运用数学公式计算。对于离散的数字计算题,需要先找到与之相关的事实或数据,然后再进行分析整合。 (2019浙江卷6月A)Zachariah Fike has an unusual hobby. He finds old military(军队的) medals for sale in antique store
16、s and on the Internet. But unlike most collectors, Zac tracks down the medals rightful owners, and returns them.His effort to reunite families with lost medals began with a Christmas gift from his mother, a Purple Heart with the name Corrado AG. Piccoli, found in an antique shop. Zac knows the meani
17、ng of a Purple Hearthe earned one himself in a war as a soldier. So when his mother gave him the medal, he knew right away what he had to do.Through the Internet, Zac tracked down Corrados sister Adeline Rockko. But when he finally reached her, the woman flooded him with questions: “Who are you? Wha
18、t antique shop?” However, when she hung up, she regretted the way she had handled the call. So she called Zac back and apologized. Soon she drove to meet Zac in Watertown, NY. “At that point, I knew she meant business,” Zac says. “To drive eight hours to come to see me.”The Piccolis grew up the chil
19、dren of Italian immigrants in Watertown. Corrado, a translator for the Army during WW, was killed in action in Europe.Before hearing from Zac, Adeline hadnt realized the medal was missing. Like many military medals, the one Zacs mother had found was a family treasure. “This medal was very precious t
20、o my parents. Only on special occasions(场合) would they take it out and let us hold it in our hands,” Adeline says.As a child, Adeline couldnt understand why the medal was so significant. “But as I grew older,” Adeline says, “and missed my brother more and more, I realized that was the only thing we
21、had left.” Corrado Piccolis Purple Heart medal now hangs at the Italian American Civic Association in Watertown.Zac recently returned another lost medal to a family in Alabama.Since he first reunited Corrados medal, Zac says his record is now 5 for 5.【解题导语】文章主要介绍了Zachariah Fike为“军功章”寻找其真正的主人的故事。21Wh
22、ere did Zac get a Purple Heart medal for himself?AIn the army.BIn an antique shop.CFrom his mother.DFrom Adeline Rockko.A解析:细节理解题。根据第二段中的“he earned one himself in a war as a soldier”可知,Zac曾经在战场上获得过紫心勋章,故选A项。22What did Zac realize when Adeline drove to meet him?AShe was very impolite.BShe was serious
23、 about the medal.CShe suspected his honesty.DShe came from a wealthy family.B解析:推理判断题。根据第三段中的“she called Zac back.To drive eight hours to come to see me”可推知,Adeline很在意这枚勋章,故选B项。23What made Adeline treasure the Purple Heart?AHer parents advice.BHer knowledge of antiques.CHer childhood dream.DHer memo
24、ry of her brother.D解析:细节理解题。根据倒数第二段中的“Adeline couldnt understand.missed my brother more and more.the only thing we had left”可知,这枚紫心勋章代表着Adeline对在战场上牺牲的兄弟的深切怀念和记忆,故选D项。“两关注”“一防范”巧解细节理解题1两关注:关注正确选项的特征:一是同义词替换或释义, 即把文中语言(词汇和结构)改头换面, 来表达相同的意思; 二是对文章信息的综合理解推断归纳。2一防范:防范干扰选项的逼真性,稍有不慎就会落入命题人设置的陷阱中。在做间接信息题时,
25、要根据所找信息,分析选项,对比其中所用词汇,避免误选答案。必要时要对原文信息进行归纳,然后比对选项,进而选出正确答案。A(2019浙江瑞安高三第一次调研)Great American Song ContestContest Rules & Entry:This annual event is designed for amateur and semipro(半职业) songwriters only. Songwriters who earn over $10,000 annually from song publishing royalties(版税) do not have qualifi
26、cations.Amateur and semipro songwriters from all nations of the world are invited to participate in the Great American Song Contest. Song lyrics(歌词) may be in any language. Please include an English translation.All participants will be sent an entry confirmation and a judging schedule when their son
27、gs are received and processed.This years deadline is March 5. Online submissions must be received by this date. Mailed submissions must be postmarked(盖邮戳) by this date.An entry fee of $30 is required for each entered song. After the first two entries, the entry fee drops to $25 for each additional s
28、ong.If the same song is entered in multiple categories, each requires a separate entry fee.Prizes & Benefits:Grand Prize Winner receives $1,000 in cash; each First Prize Winner receives $500 in cash. In addition, all winners receive a free membership to TAXI Independent A&R Company$300 value!Unlike
29、those highly competitive “big cash prize” contests, which receive 20,000 to 30,000 entries each year but reward only a few, the Great American Song Contest offers a clear benefit to everyone who enters. Songwriters can get their songs heard and get feedback from knowledgeable musicindustry professio
30、nals. Thats because the Great American Song Contest offers this opportunity and unique guarantee: All participating songwriters receive written opinions on their songs from experienced musicindustry professionals!【解题导语】本文是一则广告。文章主要介绍Great American Song Contest的规则、参赛费用和奖励。1What can we know from the c
31、ontest rules?ASong lyrics must be written in English only.BNot all songwriters can take part in the contest.CAll submissions must be received by the deadline.DNot all participants will receive a judging schedule.B解析:细节理解题。根据第一段“This annual event is designed for amateur and semipro(半职业) songwriters o
32、nly. Songwriters who earn over $10,000 annually from song publishing royalties(版税) do not have qualifications.”可知 ,只有业余和半职业歌曲作者可以参赛,即并非所有歌曲作者都能参赛。故正确答案为B。2How much should a songwriter pay for his three entries?A$75.B$80.C$85. D$90.C解析:细节理解题。根据Contest Rules & Entry部分倒数第二段“An entry fee of $30 is requi
33、red for each entered song. After the first two entries, the entry fee drops to $25 for each additional song.”可知,三首参赛歌曲需付(30225)85美元。故正确答案为C。3Whats an advantage of the Great American Song Contest?AMore cash for every prize.BQuicker confirmation.CA larger number of entries.DWritten comments on entries
34、.D解析:细节理解题。根据最后一段最后一句中的“All participating songwriters receive written opinions on their songs from experienced musicindustry professionals!”可知,每个参赛者的歌曲都可以得到有经验的音乐界专业人士的书面评价。故正确答案为D。长难句分析Songwriters who earn over $10,000 annually from song publishing royalties(版税) do not have qualifications. (Contest
35、 Rules & Entry部分第一段第二句)分析:本句是一个主从复合句。who 引导定语从句,修饰先行词Songwriters。译文:每年从歌曲出版版税中赚取一万美元以上的歌曲作者没有参赛资格。B(2019嘉兴模拟)Scientists have recreated a 1985 study of birds in Peru that shows climate change is pushing them from their natural environment. Thirty years ago, researchers studied over 400 kinds of birds
36、 living on a mountainside in Peru. In 2017, researchers looked again at the bird populations. They found that almost all had moved to higher places in the mountain. Almost all had decreased in size. And, the scientists say at least eight bird groups that started at the higher elevations(高地) had died
37、 out completely.The researchers say the birds might have moved up the mountain because of temperature changes. Or changes to food sources may have forced them to go higher. The findings were published in a science journal. The 1985 research has documented birds and other animals moving up in elevati
38、on in reaction to warming temperatures. Mark Urban, a biologist at a university, said this recent study was the first to prove that rising temperatures and moving to avoid them can lead to extinction.In 2016, Fitzpatrick, director and a cowriter of the study passed his notes, photos and other record
39、s to Benjamin Freeman. Freeman has been researching tropical birds for more than 10 years. He set out in August and September of 2017 to copy Fitzpatricks study. His team used the same methods, searching the same places in the same time of year.Freemans team wanted to see how things had changed for
40、the bird groups since 1985. The average temperatures on the mountain had risen 0.42 degrees Celsius. His team placed 20 sound recording devices on the mountain to record the sounds of birds that might not easily be seen. Freeman said that the birds moved an average of 98 meters further up the mounta
41、in. He believes that temperature is the main cause of the birds movement. Fitzpatrick noted that birds used to living in areas with little temperature change may be especially at risk because of climate change. He said, “We should expect that whats happening on this mountain top is happening more ge
42、nerally in the Andes, and other tropical mountain ranges.”【解题导语】本文是一篇说明文。研究发现,温度上升会让鸟类向海拔更高的地方迁徙,而这会导致鸟类的灭绝。4How many kinds of birds lived in Peru 30 years ago?AAt least eight bird groups.BMore than 400.COver eight bird groups.DLess than 400.B解析:细节理解题。根据第一段第二句“Thirty years ago, researchers studied o
43、ver 400 kinds of birds living on a mountainside in Peru.”可知,在三十年前,有400多种鸟类生活在秘鲁。故正确答案为B。5Why did the birds move up the mountain?ATo avoid temperature changes.BTo find more food sources.CTo adapt to extreme temperature.DTo react to the increase of other kinds of animals.A解析:细节理解题。根据第二段第一句“The researc
44、hers say the birds might have moved up the mountain because of temperature changes.”可知,它们是为了避开温度的变化。故正确答案为A。6How did Freeman and his team record the sound of birds not easily being seen?AThey had the temperature rise 0.42 degrees Celsius.BThey moved an average of 98 meters further up the mountain.CT
45、hey placed 20 sound recording devices on the mountain.DThey kept on listening to the sound happening on this mountain top.C解析:细节理解题。根据第四段最后一句“His team placed 20 sound recording devices on the mountain to record the sounds of birds that might not easily be seen.”可知,他们是通过在山上放置20个录音设备来记录那些不容易被看见的鸟类的声音的
46、。故正确答案为C。7What is the main idea of the text?ATwo teams used the same methods to do researches.BScientists documented birds and other animals moving up in elevation.CScientists have been researching tropical birds for more than 10 years.DRising temperature causes some birds in Peru to become extinct.
47、D解析:主旨大意题。根据全文内容可知,本文主要介绍了一项研究成果,即温度上升会让鸟类向海拔更高的地方迁徙,而这会导致鸟类的灭绝。D项体现了这项研究的结果,概括了本文的主要内容。故正确答案为D。长难句分析Mark Urban, a biologist at a university, said this recent study was the first to prove that rising temperatures and moving to avoid them can lead to extinction.(第二段最后一句) 分析:本句是一个复合句。a biologist at a
48、university是Mark Urban的同位语;this recent study was.是省略了that的宾语从句,作said的宾语;rising temperatures.can lead to.是that引导的宾语从句,作prove的宾语。译文:Mark Urban,一所大学的生物学家,说最近这项研究首次证明,气温上升和为避免高温而进行的迁徙可能会导致物种的灭绝。细节理解题直接细节题(建议用时:25分钟)A(2019温州适应性测试)Born in the State of New York on May 14th, 1984, Mark Zuckerberg was an inst
49、ant success. In his high school years, he was considered one of top students in the class, before moving into the arts, sciences, and literature, again picking up high marks and receiving academic praise. It earned him admission to Harvard University.As a rebellious yet relatively quiet student, he
50、created a website called Facemash in the universityan instantly controversial website that encouraged students to rate each other based on appearance.The site was controversial for several reasons. The first was its illegal use of photographs, which the university and students took issue with. The s
51、econd was its controversial naturenot every student likes being ranked based on their appearance. The third was its huge resource usewhile it was hosted on Harvard servers, it was the most popular page in the universitys entire network.Zuckerberg was soon forced to shut the site down, but its popula
52、rity and controversy had made him consider its future potential. He soon turned the simple site into a personal one for Harvard students, encouraging them to network with their peers at the college. It was then, together with his two friends, that they launched “The Facebook”, which immediately spre
53、ad to other colleges and grew into a public service that anyone could access in the United States, whether to network with friends and family, or to play games.The company has been criticized frequently, nevertheless, Zuckerberg has remained true to his initial visionto create a website that the ent
54、ire world can use to communicate openly and easily with one another and to keep the user experience clean and pure. The end result is one of the worlds biggest online businesses.Although its true value is debatable, its safe to say that Facebook, and its creator Mark Zuckerberg, are two of the twent
55、yfirst centurys most influential, controversial, and potentially powerful figures.【解题导语】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了Facebook网站的创始人Zuckerberg创建网站的过程以及他努力克服所遇困难的故事。1What can we know about Mark Zuckerberg when he was a student?AHe was often praised by teachers for the website he created.BHe had good academic perfo
56、rmance.CHe alone created a website called Facebook.DHe encouraged students to set up business like him.B解析:细节理解题。根据第一段第二句“In his high school years, he was considered one of top students in the class, before moving into the arts, sciences, and literature, again picking up high marks and receiving aca
57、demic praise.”可知,Mark Zuckerberg在学生时期就有良好的学业表现。故B项正确。2.Why did Zuckerberg shut the site down?ABecause his website was not popular.BBecause he was doubted for the way he used photographs.CBecause he needed time to reconsider his choice.DBecause he stole resource on Harvard server.B解析:细节理解题。根据第三段第二句“T
58、he first was its illegal use of photographs, which the university and students took issue with.”可知,他关闭该网站的第一个因素就是照片的非法使用。故B项正确。3Which words can best describe Zuckerberg?AEasygoing and smart.BQuiet and shy.CTalented and outgoing.DRebellious and creative.D解析:推理判断题。根据第二段中的“As a rebellious yet relativel
59、y quiet student, he created a website called Facemash in the university”可知,Zuckerberg是一个叛逆的学生,并且在学生时期就创建了网站。由此可推知,Zuckerberg是叛逆的和有创造性的。故D项正确。4What is the best title of the passage?AMark Zuckerberg and His FacebookBThe Foundation of FacebookCA Talent from Harvard UniversityDThe Development of Faceboo
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-402679.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
