2020年中考英语重要题型解析 阅读理解之说明文(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020年中考英语重要题型解析 阅读理解之说明文含解析 2020 年中 英语 重要 题型 解析 阅读 理解 说明文
- 资源描述:
-
1、阅读理解之说明文In todays world, almost everyone knows that air pollution and water pollution are harmful to peoples health. However, not all the people know that noise is also a kind of pollution, and that is harmful to human health, too. People who work and live under noisy conditions usually become deaf.
2、 Today, scientists believe that 10% of the workers in Britain are becoming deaf because of the noise where they work. Many of the workers who print newspapers and who weave cloth(织布)become deaf. Plenty of people living near airports also become deaf. Recently it was discovered that many teenagers in
3、 America could hear no better than 65-year-old persons, because these young people like to listen to pop music and most of pop music is a kind of noise. Besides, noise which is produced by jet planes or machines will make peoples life difficult and unpleasant. It can make people ill or even drive th
4、em mad.It is said that a continuous noise of more than 85 decibels(分贝)can cause deafness. Now the governments in many countries have made laws to control noise and make it less than 85 decibels.In China, the government is trying to solve not only air and water pollution problems but also noise pollu
5、tion problems.1. Scientists believe 10% of the workers _ are becoming deaf because of their noisy workplaces.A. in AmericaB. in ChinaC. in Britain2. _ will probably become deaf.A. Workers who print newspapersB. People who live far from airportsC. Students who like listening to soft music3. According
6、 to the passage, noise from jet planes or machines can _.A. make people sleepyB. drive people madC. cause people to die4. The underlined word continuous means _ in Chinese.A. 正常的B. 持续的C. 清晰的5. Whats the best title of this passage?A. Air PollutionB. Water PollutionC. Noise Pollution【文章大意】本文是一篇说明文,说明了
7、在今天的世界上,几乎每个人都知道空气污染对人们身体有害,然而,并不是所有人都知道噪声污染也对身体有害,声音超过85分贝,可以导致耳聋,所以在每个国家制定法律减少或控制噪音使它小于85分贝。1. C【解析】细节理解题。根据文中Today, scientists believe that 10% of the workers in Britain are becoming deaf because of the noise where they work.可知,科学家们认为,英国有10%的工人因为工作场所嘈杂而耳聋。故选C。2. A【解析】细节理解题。根据文中Many of the workers
8、 who print newspapers and who weave cloth(织布)become deaf.可知,印刷报纸的工人可能变聋。故选A。3. B【解析】细节理解题。根据文中Besides, noise which is produced by jet planes or machines will make peoples life difficult and unpleasant. It can make people ill or even drive them mad.可知,根据通道,喷气式飞机或机器发出的噪音会使人发疯。故选B。4. B【解析】词句猜测题。根据下文noi
9、se of more than 85 decibels(分贝)can cause deafness. Now the governments in many countries have made laws to control noise and make it less than 85 decibels.可知,据说持续超过85分贝的噪音会导致耳聋。continuous的意思是持续。故选B。5. C【解析】标题判断题。通读整篇短文可知,这篇短文主要讲述了噪音污染的危害。故选C。Weekly RoundupThe number of Chinese studying abroad grew a
10、t a slower rate(比率) in 2018, as more students have come to realize that studying abroad does not guarantee(保证) a well-paid job in foreign countries. About 78 percent of Chinese students abroad plan to work in China either right after graduation or after working abroad for a while. Tours that provide
11、 a window on wildlife without harming the animals are a welcome development for Chinese animallovers, a recent survey found. About 60 percent of interviewees said that they would refuse to take part in tours that might badly influence the normal Life of animals in the wild or be harmful to wildlife.
12、 A survey by American Councils for International Education, showed that there were 227,086 Chinese learners across the formal US education system, making Chinese the third most popular language being studied. Passengers found eating or drinking on the Beijing subway who do not stop when they are ask
13、ed will face having their actions noted on their social credit (信用) score according to Beijing Municipal Commission of Transport. 1. Which of the following is true according to News l?A. Most Chinese students studying abroad plan to work in China.B. Most Chinese students will no longer go abroad for
14、 education.C. Chinese students studying abroad can find jobs easily in China.D. Chinese students studying abroad can get well-paid jobs in China.2. Whats the main idea of News 2?A. Chinese tourists will not do any harm to wildlife from now on.B. The tours are specially designed for Chinese to protec
15、t wildlife.C. Many tourists in China have a strong sense of animal protection.D. The tours make more tourists become interested in wild animals.3. According to the news above, we know that _.A. 227,086 Chinese learners have been to America to study languagesB. Chinese has become the most popular lan
16、guages in the United StatesC. passengers are not allowed to drink or eat on the Beijing SubwayD. passengers will be punished and fined if they eat or drink on the subway【文章大意】这个短文是每周的新闻信息:中国留学人口;许多人对野生动物有很强的保护意识;汉语成为第三大受欢迎的语言;地铁上吃东西的行为。1. A【解析】推理判断题。根据文中 About 78 percent of Chinese students abroad p
17、lan to work in China either right after graduation or after working abroad for a while.可知,大多数出国留学的中国学生计划在中国工作。选项A是正确的。故选A。2. C【解析】细节理解题。通读第二个新闻可知,主要讲述了在中国,许多游客都有很强的动物保护意识。故选C。3. C【解析】细节理解题。根据文中Passengers found eating or drinking on the Beijing subway who do not stop when they are asked will face hav
18、ing their actions noted on their social credit (信用) score according to Beijing Municipal Commission of Transport.可知,在北京地铁上,乘客不能饮食。故选C。The Coffee Pot RestaurantWere looking for Saturday assistants (帮手) in our busy town centre restaurant. The job will include setting and clearing tables, serving custo
19、mers and helping in the kitchen. Were looking for polite and patient people who can work under pressure.Hours: 10 am-4 pm including a half-hour lunch break.Pay: 5 an hour + lunchFilm Extras WantedHave you ever wanted to be in the movies? Are you interested in acting? Were making a film in the local
20、area during July and August and well need several young people as extras (临时演员). Were looking for active and social 14-18-year-olds.Pay: 50 a day + meals.Please include a recent photograph in your application.Newspaper Boys/GirlsWere looking for honest young people to deliver (投递) newspapers and mag
21、azines. We need one person for morning deliveries (7-8) and two people for evening deliveries (5-6). You must be at least 13 years old and have your own bicycle. For morning deliveries you need to be good at getting up early, too!Pay: 30 a weekWhen you apply (申请), please say whether you prefer morni
22、ngs or evenings.PART-TIME ASSISTANTS WANTEDShopnSave Supermarket needs two young people (14-18) for evening and weekend work. The job includes helping customers, putting things on the shelves, collecting trolleys, etc.Hours: 5-7 evenings or 10-5 Saturdays and Sundays.Pay: 4 an hour and free lunch fo
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
