高考英语二轮复习模块1语篇能力专题1阅读理解第4讲主旨大意题.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 高考 英语 二轮 复习 模块 能力 专题 阅读 理解 主旨 大意
- 资源描述:
-
1、模块一专题一第4讲A(2021山西朔州市高三一模)Hundreds of people die at sea every year due to ship and airplane accidents.Emergency teams have little time to rescue those in the water because the probability of finding a person alive fall dramatically after six hours.Beyond tides and challenging weather conditions, unst
2、eady coastal currents often make search and rescue operations extremely difficult.New insight into coastal flows gained by an international research team led by George Haller, Professor of Nonlinear Dynamics at ETH Zurich, promises to enhance the search and rescue techniques currently in use.Using t
3、ools from dynamical systems theory and ocean data, the team has developed an algorithm(算法) to predict where objects and people floating in water will go.“Our work has a clear potential to save lives,” says Mattia Serra, the first author of a study recently published in Nature Communications.In today
4、s rescue operations at sea, complicated models of ocean dynamics and weather forecasting are used to predict the path of floating objects.For fast-changing coastal waters, however, such predictions are often inaccurate due to uncertain boundaries and missing data.As a result, a search may be launche
5、d in the wrong location, causing a loss of precious time.Hallers research team obtained mathematical results predicting that objects floating on the oceans surface should gather along a few special curves(曲线) which they call TRansient Attracting Profiles(TRAPs)These curves cant be seen with our eyes
6、 but can be tracked from instant ocean surface current data using recent mathematical methods developed by the ETH team.This enables quick and precise planning of search paths that are less sensitive to uncertainties in the time and place of the accident.In cooperation with a team from MIT, the ETH
7、team tested their new, TRAP-based search algorithm in two separate ocean experiments near Marthas Vineyard, which is on the northeastern coast of the United States.Working from the same real-time data available to the Coast Guard, the team successfully identified TRAPs in the region in real time.The
8、y found that buoys and manikins(浮标和人体模型) thrown in the water indeed quickly gathered along these emerging curves.“Of several competing approaches tested in this project, this was the only algorithm that consistently found the right location,” says Haller.“Our results are rapidly obtained, easy to in
9、terpret and cheap to perform,” points out Serra.Haller stresses, “Our hope is that this method will become a standard part of the tool kit of coast guards everywhere.”1In a search and rescue operation, _.Athe survival rate drops to almost zero after six hoursBthe use of dynamics leads to the wrong l
10、ocationCweather conditions are a determining factorDchanging currents present a challenge2What is the distinct feature of the new algorithm?AIt relies on ocean dynamics.BIt tracks the path of the curves.CIt stops the uncertainties of the accident.DIt figures out how tides change over time.3Paragraph
11、 5 mainly talks about _.Athe collection of dataBthe testing of the algorithmCthe identification of the TRAPsDthe cooperation of two research teams4What is the best title for the passage?AWhy Success Rates of Rescue Operations have FallenBWhy Algorithms are Popular in Rescue OperationsCHow Mathematic
12、s Can Save Lives at SeaDHow Coastal Waters Affect Saving Lives【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要讲述通过使用数学方法在海上挽救生命。1D细节理解题。根据第一段“Beyond tides and challenging weather conditions, unsteady coastal currents often make search and rescue operations extremely difficult.(除了潮汐和天气条件的挑战外,不稳定的水流经常使搜寻和营救措施变得极其困难。)”可知,在搜寻和营救中,变
13、化的水流呈现出挑战。故选D项。2B细节理解题。根据第四段“These curves cant be seen with our eyes but can be tracked from instant ocean surface current data using recent mathematical methods developed by the ETH team.(这些曲线不能被眼睛看到。但是通过使用由ETH小组发展的数学方法,能瞬间从海洋表面的水流数据追踪到这些曲线。)”可知,新算法能追踪到曲线的路径。故选B项。3B段落大意题。根据第五段“the ETH team tested t
14、heir new, TRAP-based search algorithm(ETH小组基于TRAP的搜寻算法,来测试他们的新算法)”可知,第五段主要讲述算法的测试。故选B项。4C标题归纳题。第一段“Hundreds of people die at sea every year due to ship and airplane accidents.(每年成百上千的人由于船或飞机事故死在海中。)”交代了文章的背景。根据第二段“the team has developed an algorithm(算法) to predict where objects and people floating i
15、n water will go.(这个小组发展了算法,用于预测将要沉入水中的人和物)”及“recent mathematical methods. enables quick and precise planning of search paths(最近的数学方法使搜寻路径变得快且精准)”可知,数学算法可以在海上精准地探测到人和物体,故文章主要讲述如何通过使用数学方法在海上挽救生命。故选C项。B(2021黑龙江省齐齐哈尔市高三下学期第三次模拟)This week, four COVID-19 vaccines have appeared highly effective in preventi
16、ng the COVID-19 disease and will roll out to market soon.On November 17, Sinovac, a Chinese biotech company, published its promising results from Phase(阶段)1 and 2 trials in the medical journal The Lancet. The data shows that the vaccine, Corona Vac, has produced a very quick and strong immune respon
17、se and did not cause any severe side effects among the 700 people tested.Sinovac has already started the Phase 3 tests in UAE, Brazil, Indonesia and Bangladesh since July 3Initial Phase 3 data is likely to be available within the next month.(Update:the Phase 3 tests in UAE have shown that Corona Vac
18、 is 86% effective and UAE has officially approved it for nationwide use.)One day earlier, Moderna reported that its vaccine is 94% effective and strongly protects against serious COVID-19 illness.On November 18, Pfizer announced that its vaccine is 95% effective.Britains Oxford-AstraZeneca group sai
19、d on November 23 that its vaccine is up to 70% effective.However, Corona Vac may have a series of potential advantages over the mRNA vaccines produced by Moderna and Pfizer and Oxford-AstraZeneca groups DNA vaccines, since there hasnt been any mRNA or DNA vaccines approved by the Food and Drug Admin
20、istration (FDA) before, while Corona Vac is based on a tried-and-true method that uses weakened or dead COVIE-19Another big advantage for Corona Vac is the storage temperature as it can be stored between 2 and 8 for up to three years, while the mRNA vaccines have to be kept between -20 and -70 .It w
21、ould make their storage and distribution really challenging, especially in the developing countries.Although we are seeing lights by the end of the tunnel, its important to remember that an effective vaccine is not enough to end the crisis quickly, because it will take months to produce enough vacci
22、nes and distribute them.Therefore, measures like social distancing, washing hands and wearing face masks will remain essential to control the spread of COVID-195Which country has agreed to use Corona Vac for all the people?AUAE.BBrazil.CIndonesia.DBangladesh.6How does Sinovac differ from Pfizers and
23、 Modernas vaccines?AIt is much more effective.BIt is a kind of mRNA vaccine.CIt is based on a more mature method.DIt has to be stored in extremely low temperature.7What is the purpose of the last part of the text?ATo warn the risk of the new vaccines.BTo remind people not to let down their guard.CTo
24、 show the difficulty in distributing the vaccines.DTo tell people how to prevent the spread of COVTD-198What is the text mainly about?AThe differences of the various vaccines.BThe potential advantages of Corona Vac.CThe disadvantages of the mRNA and DNA vaccines.DThe Phase 1 trial results of four CO
25、VID-19 vaccines.【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要通过与其他三款新冠疫苗对比,说明中国研制的Corona Vac疫苗的特点及优点。5A细节理解题。根据第二段中“Update:the Phase 3 tests in UAE have shown that Corona Vac is 86% effective and UAE has officially approved it for nationwide use.(最新消息:在阿联酋(UAE)进行的第三阶段测试显示,Corona Vac疫苗的有效性为86%,阿联酋已正式批准其在全国范围内使用。)”可知,阿联酋已经批准全民
26、注射中国的Corona Vac疫苗。故选A。6C细节理解题。根据第四段中“since there hasnt been any mRNA or DNA vaccines approved by the Food and Drug Administration (FDA) before, while Corona Vac is based on a tried-and-true method that uses weakened or dead COVIE-19(因为在此之前还没有任何mRNA或DNA疫苗得到美国食品和药物管理局的批准,而Corona Vac 疫苗是基于一种可靠的方法,即使用弱化
27、或死亡的COVIE-19。)”可知,Sinovac与Pfizer和Moderna的疫苗的不同在于Sinovac基于更成熟的制造方法。故选C。7B推理判断题。根据最后一段“Although we are seeing lights by the end of the tunnel, its important to remember that an effective vaccine is not enough to end the crisis quickly, because it will take months to produce enough vaccines and distrib
28、ute them.Therefore, measures like social distancing, washing hands and wearing face masks will remain essential to control the spread of COVID-19(尽管我们看到了曙光,但重要的是要记住,有效的疫苗不足以迅速结束危机,因为生产和分发足够的疫苗需要几个月的时间。因此,保持社交距离、洗手和戴口罩等措施对控制COVID-19的传播仍然至关重要。)”可推知,这篇文章最后一部分的目的是提醒人们不要放松警惕。故选B。8B文章大意题。根据第二段中“The data s
29、hows that the vaccine, Corona Vac, has produced a very quick and strong immune response and did not cause any severe side effects among the 700 people tested.(数据显示,在接受测试的700人中,这种名为Corona Vac的疫苗已经产生了非常迅速和强烈的免疫反应,并且没有造成任何严重的副作用。)”结合通读全文可知,本文突出介绍了Corona Vac疫苗的优点,如成熟的制备方法、较高的存储温度等。可知,文章主要内容是CoronaVac的潜在
30、优势。故选B。C(2021福建省厦门市高三毕业班第三次质量检测)Its mid-February and along Britains south coast gilt-head bream(鲷鱼) are swimming from the open sea into the river mouths.And this summer, countryside visitors throughout southern England will catch sight of blue flashes as small red-eyed damselflies fly across starry
31、ponds.Both events are happening much further north than they would have 20 years ago.Fingers point at climate change.As areas become too hot or dry, many wildlife populations are declining, while some species are showing up in places that were historically too cold or wet.Our team, led by Alba Estra
32、da, wanted to explain this phenomenon.If we could predict which species can and cant colonise(移居于) new locations, we could decide which are most in need of conservation.How far individual animals or plant seeds can move was long thought to be the most important factor.But according to our findings,
33、other characteristics also turned out to be highly important.For example, how quickly plants and animals can produce, how well they can compete with other species for resources, and what kinds of food they can eat or habitat they can live in.The result of this is that we might be able to predict whi
34、ch animals will survive under climate change.The wood mouse is found throughout continental Europe.As climate changes, we think the mouse will move north because it can breed quickly, live in lots of habitats, has a broad diet, and individuals can travel a long way.On the other hand, consider the Eu
35、ropean ground squirrel.We think it might stay just in southeast Europe because it can only live in grasslandsand climate change wont suddenly turn farms and forests into meadows(草坪)Its encouraging to know that some species are doing well under climate change.There are some headaches, however.Those g
36、ilt-head bream are feeding on the local shellfish, which might be taking food away from the native fish.Small red-eyed damselflies look great, but they could become all too common around British ponds and outcompete native species.Climate change is once again posing us some tricky conservation quest
37、ions.9We can learn from paragraphs 1 & 2 that _.Apeople hold events to observe different speciesBvisitors have damaged the homes of many speciesCspecies preferred extremely cold and wet environmentDclimate change makes some species move to new areas10Whats Paragraph 4 mainly about?AWhat factors can
38、influence colonisation.BHow far individual animals can travel.CWhy some species are declining.DWhere most species tend to live.11Which might stand the least chance of colonisation?AGilt-head bream.BRed-eyed damselflies.CWood mice.DGround squirrels.12Whats the teams attitude towards the colonisation?
39、AAmbiguous.BDoubtful.CObjective.DOptimistic.【语篇解读】本文是一篇说明文。气候变化使一些物种迁移到新的地区,作者的研究团队试图解释这个现象,并对这个现象带来的利弊进行了分析。9D推理判断题。根据第一段第一句和第二句“Its mid-February and along Britains south coast gilt-head bream(鲷鱼) are swimming from the open sea into the river mouths.And this summer, countryside visitors throughout
40、southern England will catch sight of blue flashes as small red-eyed damselflies fly across starry ponds.(现在是二月中旬,沿着英国南部海岸,金头鲷正从公海游向河口。今年夏天,英格兰南部的乡村游客将看到红色眼睛的小豆娘飞过繁星繁茂的池塘时的蓝色闪光。)”和第二段“Fingers point at climate change.As areas become too hot or dry, many wildlife populations are declining, while some s
41、pecies are showing up in places that were historically too cold or wet.(手指指向气候变化。随着地区变得太热或太干,许多野生动物的数量正在下降,而一些物种出现在历史上太冷或太湿的地方。)”可知,气候变化使一些物种迁移到新的地区。故选D。10A段落大意题。根据第四段第一句和第二句“How far individual animals or plant seeds can move was long thought to be the most important factor.But according to our find
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
