分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 10

类型2022版高考英语阅读理解一轮提升选练16含解析.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:423546
  • 上传时间:2025-12-01
  • 格式:DOCX
  • 页数:10
  • 大小:421.55KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2022 高考 英语 阅读 理解 一轮 提升 16 解析
    资源描述:

    1、2022版高考英语阅读理解一轮提升选练(16)李仕才AThis month, the singing competition, American Idol, will come to an end. For years, the popular show was a platform for rising artists. With a group of famous judges and a wide range of talents, it is clear that the competitive atmosphere of American Idol will remain unriv

    2、aled by any other show. After all, its success has been unmatched in broadcasting history.American Idol came from the British series Pop Idol. Through an application, contestants came into the competition and thereafter, were chosen to audition(试音)for the show. Each candidate would have to perform a

    3、 piece to the judges, and participate in a strict selection process. Not only would contestants have to sing in groups, they were sometimes tasked to perform pieces without musical instruments. At the end of this stage, only 24 o 36 artists were chosen to enter the semi-final stage. Soon, the fate o

    4、f the contestants would be decided by the public. During the candidates live performance, a free telephone number was displayed on the screen for viewers to dial, to cast their vote. At the end of the night, only 13 lucky singers would be left in the competition; by the finals, only 8 contestants wo

    5、uld remain. Finally, a runner-up(亚军)and a winner were announced every season. Though only the winner would receive a million dollar reward and a significant record deal, other contestants would have had a chance to be known by the public. As the famous producer Simon Cowell once said, The point of t

    6、he show is not to be mean to loser, but to find a winner.As the final season of the program begins, past winners will return to the stage to say goodbye and a new winner will be announced. With amazing performances and an excellent cast of singers, the shows conclusion will leave audiences nostalgic

    7、(怀旧的), but more satisfied than ever.1. Those who enter American Idol will _.A. share the one million dollar reward togetherB. be asked to perform in pairs in the semi-finalsC. experience at least three rounds of performancesD. have the chance to become famous even if they fail2. Who play the most im

    8、portant roles in the finals of American Idol?A. The audiencesB. The past winnersC. The judgesD. The record companies3. The author thinks the conclusion of American Idol will _.A. change its historyB. be worth watchingC. not be the last seasonD. pick her favorite singer4. In which section of the news

    9、paper may you probably find the passage?A. AdvertisementB. FinanceC. EntertainmentD. Business【语篇解读】本文为说明文,介绍了很受欢迎的流行节目American Idol和它的比赛过程。2.A【解析】细节理解题。根据第二段第六、七、八句话可知在决赛阶段起最重要作用的是观众,故选A。3.B【解析】推理判断题。根据最后一段最后一句话With amazing performances and an excellent cast of singers, the shows conclusion will lea

    10、ve audiences nostalgic, but more satisfied than ever可知作者认为the shows conclusion值得观看,故选B。4.C【解析】推理判断题。根据文章可知本文介绍的是歌唱比赛节目,应属于娱乐类,故选C。B(2022江西八校联考)Around the world,honeybee groups are dying in huge numbers: about onethird of nests collapse each year.For bees and the plants they pollinate (授粉),as well as

    11、 for beekeepers,farmers,honey lovers and everyone else who appreciates this marvelous social insect,this is a catastrophe.Honeybee collapse has been particularly worrying because there is not one cause,but rather a thousand little cuts.The main elements include the mixed impact of pesticides (杀虫剂) a

    12、pplied to fields,as well as pesticides applied directly into nests to control bugs,pests and diseases; nutritional shortages caused by vast acreages of singlecrop fields that lack diverse flowering plants; and commercial beekeeping itself,which destroys groups by moving most bees around the country

    13、multiple times each year to pollinate crops.The real issue,though,is not the volume of problems,but the interactions among them.Here we find a major lesson from the bees that we ignore our risk:the concept of synergy(协同作用), where one_plus_one_equals_three,or_four,or_moreA typical honeybee colony con

    14、tains remains from more than 120 pesticides.Alone,each represents a benign dose (良性剂量). But together they form a poisonous soup of chemicals whose interplay (相互作用) can greatly reduce the effectiveness of bees immune systems,making them easier to suffer from diseases.Observing the death of honeybees

    15、should warn us that our own wellbeing might be similarly threatened,and the widespread collapse of so many groups presents a clear message.We must demand that our regulatory authorities require studies on how exposure to low dosages of combined chemicals may affect human health before approving comp

    16、ounds.Bees also provide some clues to how we may build a more collaborative relationship with the services that ecosystems can provide.Bees could offer some of the pollination services needed for agriculture.People discover that crop harvests,and thus profits,are maximized if some croplands are left

    17、 uncultivated for bees.Meanwhile a variety of wild plants means a healthier,more diverse bee population,which will then move to the planted fields next door in larger and more active numbers.1Which of the following is NOT the cause that leads to bees death?ALack of nutrition from enough diverse flow

    18、ering plants.BThe pests and diseases of the bees.CThe beekeepers destroying without intention.DThe pesticides applied to crops.2By saying “one plus one equals three,or four,or more” in Paragraph 3,the author means that _Aunited bees mean they are much more powerfulBunited bees mean they are much mor

    19、e poisonousCmixed pesticides mean they are much more poisonousDmixed pesticides mean they are much more effective3The lesson people can learn from beesdeath is that _Amedicine is as powerful as pesticidesBour health might be threatened by pesticidesCwe should protect bees by reducing the usage of pe

    20、sticidesDmedicine may be harmful to us when used together4What is the last paragraph mainly about?AKeeping a balance with nature is important.BMore plants mean more and healthier bees.CBees are very important to agriculture.DBees can bring in good higher profits to farmers.【解题导语】 本文主要讲述了蜜蜂大量消失的原因以及给

    21、人们带来的启示。1解析:选A。细节理解题。根据第二段中的“nutritional shortages caused by vast acreages of singlecrop fields that lack diverse flowering plants”可知,营养的缺乏是因为缺少正在开花时节的植物。故选A项。2解析:选C。推理判断题。根据第三段的最后一句的“But together they form a poisonous soup of chemicals”可知,混合型的杀虫剂毒性更大,即C项正确。3解析:选D。推理判断题。根据倒数第二段的第二句的“how exposure to

    22、low dosages of combined chemicals may affect human health before approving compounds”可推知,药物混合使用可能会对人体有害,即D项正确。4解析:选A。段落大意题。根据最后一段的第一句“Bees also provide some clues to how we may build a more collaborative relationship with the services that ecosystems can provide.”可知,蜜蜂也提供了一些线索,关于我们如何与生态系统提供的服务建立一个更多

    23、的合作关系,因此本段主要讲述了与自然保持平衡是重要的。故A项正确。C“Croeso I Gymru!” If you dont know what this means, read on to find out more.When you cross over the border from England into Wales, you dont have to show your passport but you do notice a difference immediately. All the road markings and signs are shown in two lang

    24、uagesEnglish and Welsh (威尔士语). Not all visitors to Britain know that other languages are spoken here. Theres the Gaelic (盖尔语) language in Scotland and a few people speak Cornish (康沃尔语) in the southwest of England, but the most widely spoken language in the UK besides English is Welsh.Perhaps the fir

    25、st Welsh word youll see on the road into Wales is ARAF. Theres a helpful English translation next to itSLOW. As you can see, Welsh looks quite different from English. It sounds very different, too. Welsh looks and sounds so different from English because its a Celtic language. Celtic cultures still

    26、exist around the edges of the UKin Wales, Scotland and Northern Ireland and also in parts of France. For hundreds of years, almost everyone in Wales spoke Welsh, but nowadays there are about 600 thousand Welsh speakersaround 20% of the population.So is Welsh dying out? Not at all! Nowadays, all scho

    27、ol children in Wales study Welsh and many choose to go to an all Welshspeaking school. You can get public information in Welsh, speak Welsh in court or take a course at university in Welsh. People surf the Internet in Welsh, keep up with friends on Facebook and write blogs in Welsh.By the way,“Croes

    28、o I Gymru!” means “Welcome to Wales!” I hope youll be able to visit it one day.文章大意:本文是一篇说明文。文章主要介绍了威尔士语,包括威尔士语的特点、使用的人群、发展前景以及与英语的不同。1According to the passage, Welsh _.Ahas developed from CornishBis still widely used in the UKCsounds a little similar to EnglishDis more widely spoken than before答案:B

    29、细节理解题。根据文章第二段最后一句中的“but the most widely spoken language in the UK besides English is Welsh”可知,威尔士语在英国应用比较广泛。故答案选B。2How does the author feel about the future of Welsh?AOptimistic. BCurious.CWorried. DConfused.答案:A观点态度题。根据文章倒数第二段第一句“So is Welsh dying out? Not at all!”可知,作者相信威尔士语不会消失。故答案选A。3What is the

    30、 authors purpose of writing the passage?ATo explain a typical Welsh term.BTo compare English with Welsh.CTo give an introduction to Welsh.DTo encourage people to visit Wales.答案:C写作意图题。文章主要介绍了威尔士语的特点、使用的人群、发展前景以及与英语的不同。故答案选C。D(2022青岛高三联合考试)I work in a nursing home and my job is to take care of the el

    31、derly.This year,a very sweet old lady that I cared for,Alice,had gone through a difficult time.She got dementia_and so she had been in the hospital twice.In November,I was finally able to get her back to her “home”Alice had thought her daughter was coming to visit her on Christmas Day and that they

    32、were going to have the whole family together like the old days.When she finally realized that that happy moment was not going to happen,she was very sad.Knowing that her daughter was coming after Christmas was not enough to make her feel happy.I hated the idea of her being alone on the holiday!On Ch

    33、ristmas Eve,I gave her a surprise by asking if she would like to go to a candlelight service at church that night.Instead of taking her to my church,I took her to her old neighborhood church where all her friends were.We got there early and I got her a seat where her friends could see her as they ca

    34、me in.Then soon some of her friends came to the church and they rushed over to greet her and sit with her.The candlelight service was beautiful and Alice got a lot of love from her old and new friends there.The truth of the story is that I am the one who got the best gift: the smile on Alices face.1

    35、The underlined word “dementia”in Paragraph 2 probably is_Aa houseBa letterCan illness Da plan2Where did Alice spend her Christmas Eve according to the story?AIn her old house.BIn her old neighborhood church.CIn the nursing home.DIn the hospital.3What was the best gift that the author got on Christma

    36、s Eve?AThe candlelight service.BPraise from Alices friends.CAlices happiness.DThanks from Alices daughter.4What is the best title for this passage?AA special candlelight Christmas EveBThe dream of all old lonely ladiesCMy special jobDThe true love【解题导语】老人的女儿不能回来陪老人一起过圣诞节,作者便在平安夜带老人去有老人熟悉的朋友的老社区教堂,在那

    37、里,作者看到了老人脸上幸福的笑容,这也是作者得到的最好礼物。1解析:选C。推理判断题。根据文章第二段中的“and so she had been in the hospital twice”可推断,此处表示老人生病了,住了两次院,故选C项。2解析:选B。细节理解题。根据文章第五段中的第一句“Instead of taking her to my church,I took her to her old neighborhood church where all her friends were.”可知选B项。3解析:选C。细节理解题。根据文章的最后一段“The truth of the sto

    38、ry is that I am the one who got the best gift: the smile on Alices face.”可知,作者得到的最好的礼物是Alice脸上的笑容,即她的快乐,故选C项。4解析:选A。标题归纳题。本文讲述了作者帮助一位老人过了个特别的烛光平安夜的故事,故选A项。E(2022西宁检测)Even before my father left us, my mother had to go back to work to support our family. Once I came out of the kitchen,complaining,“Mom

    39、, I cant peel potatoes. I have only one hand.”Mom never looked up from sewing. “You get yourself into that kitchen and peel those potatoes,” she told me. “And dont ever use that as an excuse for anything again!”In the second grade, our teacher lined up my class on the playground and had each of us r

    40、ace across the monkey bars,swinging from one high steel rod to the next. When it was my turn, I shook my head. Some kids behind me laughed, and I went home crying.That night I told Mom about it. She hugged me, and I_saw_her_“well_see_about_that”_look. The next afternoon, she took me back to school.

    41、At the deserted playground, Mom looked carefully at the bars.“Now, pull up with your right arm,” she advised. She stood by as I struggled to lift myself with my right hand until I could hook the bar with my other elbow. Day after day we practiced,and she praised me for every rung I reached. Ill neve

    42、r forget the next time, crossing the rungs, I looked down at the kids who were standing with their mouths open.On night, after a dance at my new junior high, I lay in bed sobbing, and I could hear Mom come into my room. “Mom,” I said,weeping,“none of the boys would dance with me.”For a long time, I

    43、didnt hear anything. Then she said,“Oh, honey, someday youll be beating those boys off with a bat.” Her voice was faint and cracking. I peeked out from my covers to see tears running down her cheeks. Then I knew how much she suffered on my behalf. She had never let me see her tears.1From the passage

    44、, we know monkey bars can help a child train _Athe skill to throw and catch thingsBthe speed of ones hand movementCthe strength and skill to hang and swayDthe bodily skill to rotate round a bar2What does the sentence “I saw herwell see about thatlook” imply?AMom believed every aim could be achieved

    45、if you stuck to it.BThe race across monkey bars was not difficult enough for a child to give up. CMom was determined to prove herself better than the teacher. DWhat the child had said brought Mom great attraction and curiosity. 3When the child looked down at the kids, they were standing with their m

    46、ouths open because_Athey felt sorry for what they had done beforeBthey were afraid the author might fall off and get hurtCthey wanted to see what the author would do on the barsDthey were astonished to find the authors progress【解题导语】本文是一篇记叙文 。“我”只有一只手,自小妈妈就鼓励“我”自立自强,在二年级时教“我”玩猴架,初中时“我”终于知道妈妈为“我”承受了多少痛苦。1C解析:细节理解题。根据第三段第一句可知,猴架可以训练孩子们的臂力和悬挂技能,故C项正确。2A解析:句意理解题。根据第四段第三、四句可知,母亲带着“我”来到学校,仔细研究猴架;结合第五段在母亲的指导和鼓励下“我”终于学会玩猴架的描述可以判断,该句表示,只要坚持,任何目标都能实现,故A项正确。3D解析:推理判断题。根据第三段最后一句可知,其他孩子看到“我”不会玩猴架时便嘲笑“我”;结合第五段“我”学会了玩猴架,看到了同学们张大的嘴巴可以判断,他们对“我”的进步感到惊讶,故D项正确。10

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2022版高考英语阅读理解一轮提升选练16含解析.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-423546.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1