分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 11

类型2022版高考英语阅读理解一轮提升选练3含解析.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:423555
  • 上传时间:2025-12-01
  • 格式:DOCX
  • 页数:11
  • 大小:33.87KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2022 高考 英语 阅读 理解 一轮 提升 解析
    资源描述:

    1、2022版高考英语阅读理解一轮提升选练(3)李仕才AThe story of Sir Nicholas Winton is the one that you would imagine could only happen on the silver screen. Sir Nicholas Winton was a British man who went to heroic efforts, potentially putting himself at risk, during World War II. Sir Winton was responsible for ensuring the

    2、 safety of six hundred and sixty-nine Jewish children by aiding their escape from countries occupied by Nazis. Finally, the Jewish children were brought to England where he worked to make sure families in his native country would help the kids by taking them into their homes.Recently, this unbelieva

    3、ble story has again been making the rounds on the Internet, particularly after a rerun of the BBC show called “Thats Life”, which featured Sir Winton. People around the world were moved at the details of the story, with saying it to be the best story theyve ever seen.Sir Winton kept his entire plan

    4、completely secret, even his wife had no idea about his planning until fifty years later. After the war, years passed and many people remained in the dark about Sir Wintons extraordinary achievement. Some fifty years later, his wife Greta was searching in their house and discovered a Wintons notebook

    5、 which documented the names of all the children. She worked with BBC and they produced a TV episode (插曲) of their program “Thats Life” that served as an honor for Sir Wintons work.In 2022, Sir Winton was knighted by the Queen of England for his work. He also was even nominated for a Nobel Peace Priz

    6、e. He also had a small planet named after him by Czech astronomers. Sir Winton died peacefully in his sleep at the old age of one hundred and six, in 2022. Leaders around the world paid tribute (悼念). Israels ambassador to the United Kingdom, Daniel Taub, said, “He was a hero of our time, having save

    7、d 669 Jewish children from Nazis. His story, as a point of light in a period of darkness, will forever be remembered.”1.What happened to the 669 Jewish children?A. They were killed by Nazis.B. They returned to their own homes.C. They fled to their native countries.D. They were raised by English fami

    8、lies.2.What made Wintons story spread widely?A. Peoples chatting online.B. The program “Thats Life”.C. His wifes promotion.D. Praises from some leaders.3.Which of the following can replace the underlined expression “remained in the dark, in Paragraph 3?A. felt doubtfulB. remained movedC. knew nothin

    9、gD. criticized something4.What do we know about Winton?A. He was born in 1909.B. Nazis tried to arrest him.C. He named a small planet.D. Many children paid tribute to him.【文章大意】文章主要讲述Sir Nicholas Winton在纳粹期间帮助669个犹太孩子逃到英国的故事。如今而且BBC把这一故事搬上荧幕,让大众知道在黑暗时期还有这样一个英雄给人们带来光明。1.D 【解析】细节理解题。根据文章第一段中的“Finally,

    10、 the Jewish children were brought to England where he worked to make sure families in his native country would help the kids by taking them into their homes.”可知,669个犹太人孩子被带到了英国,并由英国家庭收养。故选D。3.C 【解析】词义猜测题。根据前面的句意可知,Sir Nicholas Winton一直对自己的英雄事迹保密,甚至是他的妻子。所以,此处应为不为人们所知道。故选C。4.A 【解析】细节理解题。根据最后一段中“Sir W

    11、inton died peacefully in his sleep at the old age of one hundred and six, in 2022.”可知,Sir Winton 生于1909年。故选A。B(2022江西九校联考)Sleeping in a room with too much light has been linked to an increased risk of piling on the pounds, a study shows. A team at the Institute of Cancer Research in London found wom

    12、en had larger waistlines if their bedroom was “light enough to see across” at night. However, they caution there is not enough evidence to advise people to buy thicker curtains or turn off lights.The women were asked to rate the amount of light in their bedrooms at night as:Light enough to read. Lig

    13、ht enough to see across the room, but not read. Light enough to see your hand in front of you, but not across the room. Too dark to see your hand or you wear a mask.Prof.Anthony Swerdlow told the BBC:“In this very large group of people there is an association between reported light exposure at night

    14、 and overweight and obesity. But there is not sufficient evidence to know if making your room darker would make any difference to your weight. There might be other explanations for the association, but the findings are intriguing enough to guarantee further scientific investigation.”The light is dis

    15、rupting the body clock, which stems from our evolutionary past when we were active when it was light in the day and resting when it was dark at night. Light alters mood,physical strength and even the way we process food in a 24hour cycle. Artificial light is known to disrupt the body clock by delayi

    16、ng the production of the sleep hormone melatonin.Prof.DerkJan Dijk said there would be no harm in trying to make bedrooms darker. He told the BBC:“People in general are not aware of the light present in their bedroom. I think people should assess their bedroom and see how easy it would be to make it

    17、 darker.” Street lights, some alarm clocks and standby lights on electrical equipment such as televisions could light a room, he said.“Overall this study points to the importance of darkness,” he concluded.1The passage mainly tells us _Abright bedrooms link to obesityBdark bedrooms link to obesityCp

    18、eople should turn off lightsDpeople should buy thicker curtains2What does the underlined word “disrupting” in Paragraph 4 mean?AStopping. BDisturbing. CImproving. DRecovering.3What might Paragraph 4 be used for?AOne possible explanation on disrupting body clock.BOne possible explanation on disruptin

    19、g mood.COne possible explanation on disrupting physical strength.DOne possible explanation on artificial light.4Whats Prof.DerkJan Dijks attitude towards the dark room?AUnclear. BDoubtful. CNegative. DFavorable.【解题导语】本文是一篇说明文。主要介绍了卧室里的亮度对人们健康的影响:过于强烈的光线会影响人体的生物钟,影响人的情绪,还有可能使人肥胖。1解析:选A。主旨大意题。第一段第一句点明

    20、了文章的主题,即有研究表明,在光线太强的房间里睡觉可能会导致体重增加。故选A项。2解析:选B。词义猜测题。根据第四段第一句中“The light is disrupting the body clock”和第二句可知,本段主要讲述的是光线会干扰生物钟,会改变情绪、体力、甚至人体处理食物的方式,由此可推知,画线单词意为“干扰”,与B项disturbing意义接近。故选B项。3解析:选A。篇章结构题。根据第四段第一句“The light is disrupting the body clock.”及最后一句中的“Artificial light is known to disrupt the bo

    21、dy clock”可知,本段主要解释了光线会干扰人体生物钟的可能原因。故选A项。4解析:选D。观点态度题。根据最后一段第一句中“there would be no harm in trying to make bedrooms darker”及最后一句可以看出,DerkJan Dijk教授赞成将卧室的亮度调暗。故选D项。CIn the United States alone,over 100 million cellphones are thrown away each year.Cellphones are part of a growing mountain of electronic w

    22、aste like computers and personal digital assistants.The electronic waste stream is increasing three times faster than traditional garbage as a whole.Electronic devices contain valuable metals such as gold and silver.A Swiss study reported that while the weight of electronic goods represented by prec

    23、ious metals was relatively small in comparison to total waste,the concentration(含量)of gold and other precious metals was higher in socalled ewaste than in naturally occurring minerals.Electronic wastes also contain many poisonous metals.Even when the machines are recycled and the harmful metals remo

    24、ved,the recycling process often is carried out in poor countries,in practically uncontrolled ways which allow many poisonous substances to escape into the environment.Creating products out of raw materials creates much more waste material,up to 100 times more,than the material contained in the finis

    25、hed products.Consider again the cellphone,and imagine the mines that produced those metals,the factories needed to make the box and packaging(包装)it came in.Many wastes produced in the producing process are harmful as well.The US. Environmental Protection Agency notes that most waste is dangerous in

    26、that“the production,distribution,and use of productsas well as management of the resulting wasteall result in greenhouse gas release.”Individuals can reduce their contribution by creating less waste at the startfor instance,buying reusable products and recycling.In many countries the concept of exte

    27、nded producer responsibility is being considered or has been put in place as an incentive(动机)for reducing waste.If producers are required to take back packaging they use to sell their products,would they reduce the packaging in the first place?Governments incentive to require producers to take respo

    28、nsibility for the packaging they produce is usually based on money.Why,they ask,should cities or towns be responsible for paying to deal with the bubble wrap(气泡垫)that encased your television?From the governments point of view,a primary goal of laws requiring extended producer responsibility is to tr

    29、ansfer both the costs and the physical responsibility of waste management from the government and taxpayers back to the producers.文章大意:文章主要讲述了电子垃圾的产生、危害以及相关解决措施。1By mentioning the Swiss study,the author intends to tell us that_.Athe weight of egoods is rather smallBewaste deserves to be made good us

    30、e ofCnatural minerals contain more precious metalsDthe percentage of precious metals is heavy in ewaste答案:B推断判断题。结合第二段第一句“Electronic devices contain valuable metals such as gold and silver.”可知,该段主要讲述电子设备中包含有很多贵重的金属;下文引用瑞士的研究进一步论证电子垃圾中的贵重金属含量比自然矿产中的高。由此可知,作者提及瑞士的研究旨在告诉我们电子垃圾应该得到很好的利用。故正确答案为B。2The res

    31、ponsibility of ewaste treatment should be extended_.Afrom producers to governmentsBfrom governments to producersCfrom individuals to distributorsDfrom distributors to governments答案:B细节理解题。结合文章最后一句“.a primary goal of laws requiring extended producer responsibility is to transfer both the costs and th

    32、e physical responsibility of waste management from the government and taxpayers back to the producers.”可知,电子垃圾的责任应该从政府延伸到生产者。故正确答案为B。3What does the passage mainly talk about?AThe increase in ewaste.BThe creation of ewaste.CThe seriousness of ewaste.DThe management of ewaste.答案:D主旨大意题。本文从电子垃圾与日俱增这一现象

    33、出发,分析了电子垃圾治理的必要性,并对一些国家政府将电子垃圾治理的责任延伸到生产者这一考虑进行评述。由此可知,本文通篇是围绕着电子垃圾治理这一话题展开的。故正确答案为D。D(2022陕西省质量检测二)Whether it is elementary school, middle school, or high school in the United States, there will always be an awards ceremony at the end of the year. Though it varies from school to school, there are a

    34、 few that are given by most schools across the nation.The first one is given from grades 3 to 8 and it is the Honor Roll Award. In elementary and middle school, this award is used to recognize academic excellence. This award is also separated into two groups: A Honor Roll and A/B Honor Roll. It is g

    35、iven out at the end of a school year and students who receive all averages of a 93 or above (90 in some states) on a final report card receive an A Honor Roll, and students with grades above 85 (80 in some states) would receive an A/B Honor Roll. It is to reward students who have worked hard and rec

    36、eived all As or As and Bs.In high school, this is changed a bit, but still can be classified as the same type of award.The difference is that instead of using the scale(等级) of 100, they use a grade point average(GPA) based on a 4 point scale. They recognize students with a high GPA as “Honor Student

    37、s”If the students keep it up for all four years of high school, then they graduate with honors.Another notable award is the Presidents Award for Educational Excellence. This is given by the Presidents Education Awards Program each year to students all over the United States. This award is offered to

    38、 elementary school,middle school and high school students. To be eligible(有资格的) for this award, middle school and elementary school students must earn an average grade of 90 or above on a 109 point scale. High school students must have a GPA of at least 3.5.Students must also have a high score on a

    39、statewide or national standardized test or have a recommendation from a teacher. Usually this award is given at the end of the year. It is a certificate with a signature from the president along with a letter of recognition.However, many people confuse the Presidents Award for Educational Excellence

    40、 with another award, the US Presidential Scholars Program. Even though both have the word“President” in the title, they are completely different awards. Where the Presidents Award for Educational Excellence is relatively easy to achieve, the award from the Presidential Scholars Program is not. To ea

    41、rn the honor of being a Presidential Scholar, a student must be a high school senior last year of high school with outstanding standardized test scores.1If, in most of the schools in the US, a student in Grade 5 wants to get an A Honor Roll, he/she must get all averages of a(n) _A93B85 C90 D802From

    42、the passage we know that the students who _ can graduate with honors.Akeep up the grades of 100 in high school for more than one yearBget averages of 100 in high school for all four years of high schoolCget a high GPA in high school for more than one yearDare recognized as “Honor Students” for all f

    43、our years of high school3If high school students are to win the Presidents Award for Educational Excellence, which of the following statements should be included?AAn average grade of 90 or above on a 100 point scale.BA recommendation from a teacher.CA GPA of at least 3.5 in a national standardized t

    44、est.DA high school senior with outstanding standardized test scores.4The best title for this passage may be “_”AAwards in elementary and middle schoolsBAwards in schools of the United StatesCHow high schools reward their studentsDIts easy to win awards in schools【解题导语】本文是一篇说明文。主要介绍了美国学校设置的一些奖项以及获得这些

    45、奖项需要满足的条件。1解析:选A。细节理解题。根据第二段第四句中的“and students who receive all averages of a 93 or above(90 in some states).receive an A Honor Roll”可知,在美国大多数学校,想要获得A Honor Roll,平均分必须在93分或以上。故答案选A。2解析:选D。细节理解题。根据第三段最后两句可知,如果学生能连续四年获得“优秀学生”的称号,就能带着荣誉毕业。故选D。3解析:选B。细节理解题。根据第四段第五、六句“High school students must have a GPA

    46、of at least 3.5. Students must.have a recommendation from a teacher.”可知,B项为条件之一。4解析:选B。标题归纳题。纵观全文可知,本文讲述的是美国学校设置的一些奖项以及获得这些奖项需要满足的条件。B项能概括文章内容,适合做标题。故选B。EWe humans are superstitious, believing that Friday the 13th is bad luck and finding a penny is good luck.Here, then, are three of the most common

    47、superstitions.Careful with that mirrorAccording to folktales, breaking a mirror is sure to bring yourself seven years of bad luck.The superstition seems to arise from the belief that mirrors dont just reflect your image; they hold bits of your soul.That belief led old American Southerners to cover m

    48、irrors in a house when someone died, for fear that their soul might be trapped inside.Like the number three, the number seven is often associated with luck.Seven years is a long time to be unlucky, so people have come up with solutions after breaking a mirror.These include touching a piece of the br

    49、oken mirror to a tombstone or powdering the broken mirror.Knock on woodThis phrase is designed to break away from bad luck:“Breaking that mirror didnt bring me any trouble.Knock on wood.”The phrase may come from old tales about good spirits in trees or from an association with the Christian cross.No

    50、 umbrellas inside.And not just because youll hurt someones eyes.Opening an umbrella indoors is supposed to bring bad luck.The origins of this belief vary from a story of an ancient woman who happened to have opened her umbrella moments before her house fell to the tale of a British prince who accept

    51、ed two umbrellas from a visiting king and died within months.文章大意:我们人类是非常迷信的生物,相信13号的星期五代表厄运,而捡到一分钱则代表将有好运。这样的事例还有很多。1What may bring good luck?_B_ADating on Friday the 13th.BKnocking on wood.COpening an umbrella inside.DBreaking a mirror.解析:细节理解题。由第四段可知,Knocking on wood可以让人转好运。2What should you do to

    52、 drive bad luck away after breaking a mirror?_D_AHide the pieces for seven years.BPut the pieces in a tombstone.CCover the other mirrors in a house.DMake the pieces into powder.3Which phrase may originate(起源) from religion?_B_ACareful with that mirror. BKnock on wood.CNo umbrellas inside. DLucky number seven.解析:推理判断题。由第四段最后一句话“The phrase may come from old tales about good spirits in trees or from an association with the Christian cross.”可推知,Knock on wood这一短语起源与基督教的十字架有关。11

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2022版高考英语阅读理解一轮提升选练3含解析.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-423555.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1