分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 10

类型2022版高考英语阅读理解一轮练题8含解析.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:423566
  • 上传时间:2025-12-01
  • 格式:DOCX
  • 页数:10
  • 大小:29.12KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2022 高考 英语 阅读 理解 一轮 解析
    资源描述:

    1、2022版高考英语阅读理解一轮练题(8)李仕才ANowadays more and more people are talking about genetically modified foods ( GM foods). GM foods develop from genetically modified organisms (有机体), which have had specific changes introduced into their DNA by genetic engineering techniques. These techniques are much more prec

    2、ise where an organism is exposed to chemicals to create a nonspecific but stable change. For many people, the hightech production raises all kinds of environmental, ethical, health and safety problems. Particularly in countries with long farming traditions, the idea seems against nature.In fact, GM

    3、foods are already very much a part of our lives. They were first put on the market in 1996. A third of the corn and more than half the cotton grown in the U. S. last year was the product of biotechnology, according to the Department of Agriculture. More than 65 million acres of genetically modified

    4、crops will be planted in the US this year.The genetic genie is out of the bottle.However, like any new product entering the food chain, GM foods must be subjected to careful testing. In wealthy countries, the debate about biotech is not so fierce by the fact that they have a large number of foods to

    5、 choose from, and a supply that goes beyond the needs. In developing countries desperate to feed fastgrowing and underfed populations, the matter is simpler and much more urgent: do the benefits of biotech outweigh the risks?The statistics on population growth and hunger are disturbing. Last year th

    6、e worlds population reached 6 billion. The UN states that nearly 800 million people around the world are unhealthy. About 400 million women of childbearing age don t have enough iron, which means their babies are exposed to various birth defeats.As many as 100 million children suffer from vitamin A

    7、deficiency, a leading cause of blindness.How can biotech help? Genetic engineering is widely used to produce plants and animals with better nutritional values. Biotechnologists have developed genetically modified rice and they are working on other kinds of nutritionally improved crops. Biotech can a

    8、lso improve farming productivity in places where food shortages are caused by crop damage attributable to drought, poor soil and crop viruses.1.The passage mainly talks about_.A. the worlds food problemB. the development in biotechC. the genetically modified foods D. the way to solve food shortages2

    9、.According to the passage, GM foods_.A. will replace naturally grown foodsB. are far better than naturally grown foodsC. may help to solve the problem of poor nutritionD. can cause serious trouble in developing countries3.The underlined sentence “The genetic genie is out of the bottle.” in Paragraph

    10、 2 probablymeans that_.A.GM foods are available everywhereB. the technology in producing GM foods is advancedC. genetic technology may have uncontrollable powersD. genetic technology has come out of laboratories into markets4.Whats the writers attitude towards GM foods?A. Enthusiastic.B. Cautious.C.

    11、 Disapproving.D. Unbelievable.【文章大意】本文是一篇说明文,主要介绍了转基因食品及其对人类生活的影响。1.C 【解析】主旨大意题。根据文章内容,特别是第一段中的“Nowadays more and more people are talking about genetically modified foods ( GM foods).”可知,本文主要介绍的是转基因食品。2.C 【解析】细节理解题。根据最后一段中的“Genetic engineering is widely used to produce plants and animals with better

    12、 nutritional values.”可知,转基因食品有助于解决营养不良问题。4.B 【解析】观点态度题。根据第三段中的“However, like any new product entering the food chain, GM foods must be subjected to careful testing.”可知,作者认为转基因食品进入市场前需要严格的检测,由此可见作者对转基因食品的态度是谨慎的。BSurviving Hurricane Sandy(飓风桑迪)Natalie Doan,14,has always felt lucky to live in Rockaway,

    13、New York.Living just a few blocks from the beach,Natalie can see the ocean and hear the waves from her house.“Its the ocean that makes Rockaway so special,” she says.On October 29,2022,that ocean turned fierce.That night,Hurricane Sandy attacked the East Coast,and Rockaway was hit especially hard.Fo

    14、rtunately,Natalies family escaped to Brooklyn shortly before the citys bridges closed.When they returned to Rockaway the next day,they found their neighborhood in ruins.Many of Natalies friends had lost their homes and were living far away.All around her,people were suffering,especially the elderly.

    15、Natalies school was so damaged that she had to temporarily attend a school in Brooklyn.In the following few days,the men and women helping Rockaway recover inspired Natalie.Volunteers came with carloads of donated clothing and toys.Neighbors devoted their spare time to helping others rebuild.Teenage

    16、rs climbed dozens of flights of stairs to deliver water and food to elderly people trapped in powerless high-rise buildings.“My mom tells me that I cant control what happens to me,”Natalie says,“but I can always choose how I deal with it.”Natalies choice was to help.She created a website page,matchi

    17、ng survivors in need with donors who wanted to help.Natalie posted information about a boy named Patrick,who lost his baseball card collection when his house burned down.Within days,Patricks collection was replaced.In the coming months,her website page helped lots of kids:Christopher,who received a

    18、new basketball;Charlie,who got a new keyboard.Natalie also worked with other organizations to bring much-needed supplies to Rockaway.Her efforts made her a famous person.Last April,she was invited to the White House and honored as a Hurricane Sandy Champion of Change.Today,the scars(创痕) of destructi

    19、on are still seen in Rockaway,but hope is in the air.The streets are clear,and many homes have been rebuilt.“I cant imagine living anywhere but Rockaway,”Natalie declares.“My neighborhood will be back,even stronger than before.”1.When Natalie returned to Rockaway after the hurricane,she found .A.som

    20、e friends had lost their livesB.her neighborhood was destroyedC.her school had moved to BrooklynD.the elderly were free from suffering2.According to Paragraph 4,who inspired Natalie most?A.The people helping Rockaway rebuild.B.The people trapped in high-rise buildings.C.The volunteers donating money

    21、 to survivors.D.Local teenagers bringing clothing to elderly people.3.How did Natalie help the survivors?A.She gave her toys to other kids.B.She took care of younger children.C.She called on the White House to help.D.She built an information sharing platform.4.What does the story intend to tell us?A

    22、.Little people can make a big difference.B.A friend in need is a friend indeed.C.East or west,home is best.D.Technology is power.1.B细节理解题。根据第三段第一句可知,Natalie第二天回到家时,发现她们的居住区已变成一片废墟。2.A细节理解题。根据第四段第一句中的“.the men and women helping Rockaway recover inspired Natalie.”可知,帮助洛克威重建的人们使Natalie最受鼓舞。3.D细节理解题。根据第

    23、七段第一句可知,她建立了一个网站,将需要帮助的幸存者和想要帮助灾民的捐赠者进行匹配。故选D项(她建立了一个信息共享平台)。4.A主旨大意题。Natalie作为一个年仅14岁的小女孩,在飓风桑迪席卷家乡后,通过建立网站匹配需求者与捐赠者,使得许许多多需要帮助的人得到了帮助。本文彰显了在灾难面前,小人物也可以大有作为的真理。故选A项。B项意为“患难见真情”;C项意为“金窝银窝,不如自己的狗窝”;D项意为“技术就是力量”;均不符合文意。CDear Sir,I was surprised to read your recent editorial on the question of students

    24、 parttime jobs. You appear to be making lots of general comments on the basis of just one unfortunate case (I assure you that not all young people who deliver newspapers are as foolish and dishonest as the two youths mentioned in your article, and one singlecase is not strong enough in supporting a

    25、point as evidence. I think you wouldnt disagree with me at this point)The first point I would like to make is that there are many jobs teenagers can do which give them useful experience of the working world. They are brought into contact with a variety of people, often older, and are given experienc

    26、e of expressing themselves clearly and logically. Every young man will eventually be involved in social net work, and we cant expect them to act as a mature adult once they step out of school. I am thinking here of jobs such as travel guides and shop assistants. Parttime jobs are actually a kind of

    27、guiding that young people need before they play their role in real career.Another argument for school children and college students having holiday or weekend jobs is that many parents need the financial assistance. If we take, for example, a family in which the father is unemployed or perhaps a sing

    28、leparent family on a low income, it seems logical and fair that a son or daughter should try to bring money into the household. And I think its also an education to young people what family responsibility is and what one should do in terms of showing their care and love.One further thing I want to s

    29、ay is that a lot of jobs for the young can be fun for the people who do them and also useful to the community. Youngsters who help in schools, hospitals and with the elderly often gain a great deal of pleasure and satisfaction as well as contributing something valuable to local society. And the expe

    30、rience will make young people feel their value in our society so that they will be more eager to learn and more willing to offer their help.In conclusion, I would add that when I was a girl, my father said my teens were a time for books, hobbies and academic studies. Thinking back, I feel I would ha

    31、ve learnt much moreabout myself, other people and life in generalif he had allowed me to do a limited amount of real work. Certainly, when she is old enough, I shall encourage my own daughter to do so, rather than waste her time with soap operas, computer games and discos, like so many young people

    32、today. I dont mean having fun is a waste of time. I just want to point out that fun and parttime jobs could be balanced.Yours faithfully,Margaret Williams文章大意:本文是写给报社编辑的一封信。在信中,作者表达了对该社最近发表的关于“青少年不应该做兼职工作(打零工)”这篇文章的反对,并给出了自己的理由和见解。1Which of the following is true according to the letter?AParttime job

    33、s help teenagers develop social skills.BAll young people doing parttime jobs are intelligent and honest.CChildren in singleparent families should not do part time jobs.DThe writer did parttime jobs when she was at school.答案:A细节理解题。根据文章第二段内容可知,A项“打零工能够帮助孩子培养社会技能”表述正确。B项在文中没有涉及;根据第三段第二句可知,C项错误;根据最后一段第

    34、二句可知,D项错误。故答案选A。2What does the writer think many of the young people are doing now?ATaking some parttime jobs to help their family.BDoing their academic learning heart and soul.CWasting time with soap operas and computer games or discos.DDoing community services by helping the old or the sick in hos

    35、pitals.答案:C细节理解题。根据最后一段倒数第三句中的“waste her time with soap operas, computer games and discos, like so many young people today”可知,作者认为现在很多孩子都将时间浪费在看肥皂剧、玩游戏或去迪厅等娱乐上面了。故答案选C。3What can we learn from the letter?AThe writer of the letter is doing some parttime jobs.BAn article against teenagers doing parttim

    36、e jobs was published.CTeenagers of the time are not doing the right thing.DThe writer of the letter is a teenager from a singleparent family.答案:B推理判断题。根据文章第一段可知,社论中就两个年轻人在送报纸的兼职工作中的不诚实行为做了很多评论,不赞成年轻人做兼职工作,故可推断出报社刊登的文章应是一篇“反对青少年做兼职工作”的文章。故答案选B。D(2022江西重点中学盟校第二次联考)School of Cinema and Performing ArtsI

    37、t offers two two-week sessions and one three-week session during the summer.Your teen can participate in the filmmaking,acting,dance,photography programs.He will work with professionals who will teach him the latest technology through hands-on experience.Tuition includes day trips to amusement parks

    38、 and other Los Angeles tourism sites.Housing and food can be arranged in dorms for an additional fee.Address:1600 Campus Road,Los AngelesTel:800-718-2787ID Tech Camps at UCLAIt offers computer and gaming related camps at the UCLA campus.Teens can join in day camps,overnight camps or weekend gaming c

    39、amps.Your teen will use the latest technology available to learn video game design,web design and computer programming.Overnight campers will stay in the college dorms.Address:405 Hilgard Ave,Los AngelesTel:888-709-8324Summer Discovery at UCLAIt offers three or six weeks residential camps at the UCL

    40、A campus.Three-week courses can include academic or art classes for enrichment purposes.In this summer camp,your teen will get a taste of what to expect when she enters college.She can choose from sports management,business management,healthy lifestyle programs,ESL-TOEFL programs and more.Address:40

    41、5 Hilgard Ave,Los AngelesTel:516-621-3939Power Chord AcademyIt offers a seven-day course that caters(迎合)to residential or day teens,as well as a three-day course.Teens will meet a touring band,learn technical aspects about the music industry and being a musician in current times,write songs,perform

    42、concerts,make a music video,record a CD and meet a touring band.No experience or musical background is necessary.Address:7336 Santa Monica Blvd,Los AngelesTel:800-897-66771.From the first paragraph,we can learn School of Cinema and Performing Arts .A.is devoted to healthy lifestyle programsB.provide

    43、s free meals for its teen campers at weekendsC.requests the professionals to teach its teen campers the quickest methodsD.gives its campers a chance to do filmmaking and acting by themselves2.Which number will you dial if you want to become a businessman in future?A.800-718-2787.B.516-621-3939.C.888

    44、-709-8324.D.800-897-6677.3.What do the four camps have in common?A.All of them provide accommodation.B.They lie on the same business area.C.Teens can go to amusement parks for free.D.They have latest technology during each session.1.D细节理解题。根据第一段中的“Your teen can participate in the filmmaking,acting,d

    45、ance,photography programs.”可知,你的孩子可参与到电影制作、表演、跳舞、拍摄工程中。结合选项分析可知应选D项。2.B细节理解题。根据第三部分中的“She can choose from sports management,business management,healthy lifestyle programs,ESL-TOEFL program and more.”可知应选B项。3.A整体把握题。根据文中“Housing and food can be arranged in dorms for an additional fee.”及“Overnight cam

    46、pers will stay in the college dorm”等语句可知,四个露营均提供住宿。故选A项。EWhen I lived in Spain, some Spanish friends of mine decided to visit England by car. Before they left, they asked me for advice about how to find accommodation. I suggested that they should stay at“bed and breakfast” houses, because this kind

    47、of accommodation gives a foreign visitor a good chance to speak English with the family. My friends listened to my advice, but they came back with some funny stories.“We didnt stay at bed and breakfast houses,” they said, “because we found that most families were away on holiday.”I thought this was

    48、strange. Finally I understood what had happened. My friends spoke little English, and they thought “VACANCIES” meant “holidays”, because the Spanish word for “holidays” is “vacaciones”. So they did not go to the house where the sign outside said “VACANCIES”, which in English means there are free roo

    49、ms. Then my friends went to the house where the sign said “NO VACANCIES”, because they thought this meant the people who owned the house were not away on holiday. But they found that these houses were all full. As a result, they stayed at hotels!We laughed about this and about mistakes my friends ma

    50、de in reading other signs. In Spanish, the word “DIVERSION” means fun. In English, it means that workmen are repairing the road, and that you must take a different road. When my friends saw the word “DIVERSION” on a road sign, they thought they were going to have fun. Instead, the road ended in a la

    51、rge hole.English people have problems too when they learn foreign languages. Once in Paris, when someone offered me some more coffee, I said Thank you in French. I meant that I would like some more. However, to my surprise the coffee pot was taken away! Later I found out that Thank you in French mea

    52、ns No, thank you.1.My Spanish friends wanted advice about .A.learning EnglishB.finding places to stay in EnglandC.driving their car on English roadsD.going to England by car答案:B解析:细节理解题。根据第一段的“Beforetheyleft,theyaskedmeforadviceabouthowtofindaccommodation.”可知,他们想问作者一些关于在英国找住所的建议。2.I suggested that t

    53、hey stay at “bed and breakfast” houses because .A.they would be able to practise their EnglishB.it would be much cheaper than staying in hotelsC.it would be convenient for them to have dinnerD.there would be no problem about finding accommodation there答案:A解析:细节理解题。根据第一段的“.becausethiskindofaccommodat

    54、iongivesaforeignvisitoragoodchancetospeakEnglishwiththefamily.”可知A项正确。3.If you see a road sign that says “DIVERSION” in the UK, you will .A.fall into a holeB.have a lot of fun and enjoy yourselfC.find that the road is blocked by crowds of peopleD.have to take a different road答案:D解析:细节理解题。根据第四段的内容可知,

    55、如果在英国的路上看到“DIVERSION”这个标志,意思是道路正在施工,要换一条路走。4.I was surprised when the coffee pot was taken away because I .A.hadnt finished drinking my coffeeB.was expecting another cup of coffeeC.meant that I didnt want any moreD.was never misunderstood答案:B解析:细节理解题。根据最后一段可知,作者本来说“Thankyou”是再要一些咖啡,但在法语中“Thankyou”却表示不要,所以服务员把作者的咖啡壶拿走了,当时作者不知道它在法语中的这种意思,所以感到很吃惊。10

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2022版高考英语阅读理解一轮练题8含解析.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-423566.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1