2018高考英语(通用)二轮训练:阅读理解(细节理解)含答案.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2018 高考 英语 通用 二轮 训练 阅读 理解 细节 答案
- 资源描述:
-
1、2018高考英语(通用)二轮训练:阅读理解(细节理解)含答案阅读理解-细节理解题1特殊疑问句形式。以when,where,what,which,who,how much/many等疑问词开头引出问题。2判断是非的形式。含有TRUE/FALSE,NOT true/false或EXCEPT等词的判断是非的问题。要注意题干中是否含有否定词,如not,never等。3以“According to.”开头的提问形式。4填空形式。如The teacher used Tinkertoys in order to .(2016全国,25)1直接信息题题干定位法细节的直接辨认不要求读者对客观的事实作解释或判断,
2、只要求他们从阅读材料中直接获取信息。题干定位法典题印证(2016全国,A片段)Rosa Parks (19132005)On December 1,1995,in Montgomery,Alabama,Rosa Parks would not give up her seat on a bus to a white passenger.Her simple act landed Parks in prison.But it also set off the Montgomery bus boycott.It lasted for more than a year,and kicked off
3、the civilrights movement.“The only tired I was,was tired of giving in,” said Parks.23Who made a great contribution to the civilrights movement in the US.?AJane Addams. BRachel Carson.CSandra Day OConnor. DRosa Parks.答案D解析细节理解题。首先根据题干中的“civilrights”可将答案锁定在“Rosa Parks”一栏中;根据本段中的“Her simple act landed
4、Parks in prison.and kicked off the civilrights movement.”可知,Rosa Parks推动了美国民权运动,故D正确。名师点津此类题目适合寻读法,带着问题找句子,即先看问题,记住关键词,如人物、时间、事件、地点等,然后带着问题阅读文章,快速定位有效信息,有的放矢。2间接信息题断章取义法间接辨认不仅要求读者能从阅读材料中直接获取信息,还要将获得的信息用同义或近义的语言形式复述出来。断章取义法典题印证(2015浙江,A片段)From the very beginning of school we make books and reading a
5、constant source of possible failure and public humiliation.When children are little we make them read aloud,before the teacher and other children,so that we can be sure they “know” all the words they are reading.This means that when they dont know a word,they are going to make a mistake,right in fro
6、nt of everyone.After having taught fifthgrade classes for four years,I decided to try at all costs to rid them of their fear and dislike of books,and to get them to read oftener and more adventurously.41According to the passage,childrens fear and dislike of books may result from .Areading little and
7、 thinking littleBreading often and adventurouslyCbeing made to read too muchDbeing made to read aloud before others答案D解析细节理解题。题干的意思是:根据文章,孩子们害怕或者不喜欢读书是因为 。根据本段第二、三句“When children are little we make them read aloud,before the teacher and other children,so that we can be sure they know all the words t
8、hey are reading.This means that when they dont know a word,they are going to make a mistake,right in front of everyone.”可知孩子们被要求当众大声朗读,当他们不认识单词的时候,他们会犯错,而且是在所有的人面前犯错,这会让他们害怕。此题没有直接答案而是用一种同义表达的形式提示答案。3排序题首尾排除法这种试题要求考生根据事情发生的先后顺序和句子之间的逻辑关系,找出事件的正确顺序。做此类试题时可采用“首尾排除法”,即先找出第一件事情和最后一件事情,使用排除法迅速缩小范围,从而快速选出
9、正确选项;也可使用“代入淘汰法”按顺序逐一排除,得出正确选项。4数字计算题查读分析法此类试题在文章中直接表现出事实细节,但要经过具体的计算才能得出正确答案。具体可以是对年代、月份、费用等计算。此类题目宜采用“查读分析法”,即先阅读题干,然后对文中相关的数字、时间、年代等作出标记,按照一定的规律分门别类地列出相关数字,然后进行简单的计算。典题印证(2014四川,C片段)A schoolgirl saved her fathers life by kicking him in the chest after he suffered a serious allergic(过敏的) reaction
10、which stopped his heart.Izzy,nine,restarted her father Colms heart by stamping(踩) on his chest after he fell down at home and stopped breathing.Izzys mother,Debbie,immediately called 999 but Izzy knew doctors would never arrive in time to save her father,so decided to use CPR.However,she quickly dis
11、covered her arms werent strong enough,so she stamped on her fathers chest instead.Debbie then took over with some more conventional chest compressions(按压) until the ambulance arrived.Izzy,who has been given a bravery award by her school,said:“I just kicked him really hard.My mum taught me CPR but I
12、knew I wasnt strong enough to use hands.I was quite scared.The doctor said I might as well be a doctor or a nurse.My mum said that Dad was going to hospital with a big footprint on his chest.”40Whats the right order of the events?Izzy kicked Colm.Debbie called 999.Izzy learned CPR.Colms heart stoppe
13、d.A BC D答案C解析事件排序题。根据文章的叙述可知,女孩以前就学会了CPR,在父亲的心脏停止跳动之后,她的母亲先拨打了999,女孩想要在救护车到来前对父亲进行急救,却发现自己的手臂力气不够用,才采用踩父亲胸部的方式。故选C。典题印证(2015四川,C片段)Mothers have long known that their home workload was just as heavy as paid work.Now,the new study has shown that if they were paid for their parental labours,they would
14、earn as much as 172,000 a year.The study looked at the range of jobs mothers do,as well as the hours they are working,to determine the figure.This would make their yearly income 30,000 more than the Prime Minister earns.38How much would a mother earn a year if working as the Prime Minister?A30,000.
15、B142,000.C172,000. D202,000.答案B解析数字计算题。根据文中的“.they would earn as much as 172,000 a year.”以及“This would make their yearly income 30,000 more than the Prime Minister earns.”可知,总理的工资是172 00030 000142 000。故选择B。.单词梳理A词汇与派生1lazy adj.lazily adv.2terrify vt.terrified adj.3faith nfaithful adj.4survive vi.sur
16、vival n.5secure adj.security n.6limit n&vt.limited adj.7confident adj.confidence n.8responsible adj.responsibility n.9free adj.freedom n.10significant adj.significance n.B选用上述词汇的正确形式填空1Today we have the freedom to decide our own futures.2This gives your life great significance and value.3I went back
17、 to my bed,laying there lazily with eyes closed and mind wandering around.4He was told that he had only a one in 500 chance of survival.5We need to take responsibility for looking after our own health.6I dont feel secure when I am alone in the house.7Dont worry.I wont let him terrify you.8I can say
18、with confidence that such rumors were totally groundless.9They may only have a limited amount of time to get their points across.10Her husband was always faithful to her.短语提炼A根据汉语提示写出文中短语1看得见;进入视野come into view2处于困境中in trouble3捡起pick up4抓住take hold of5附属于;依附于be attached to6可以利用;可以接近have access to7遭受
19、suffer from8取得联系get in touch withB运用上述短语完成下列句子1目前公司里只有两个人可以查阅秘密档案。Only two men in the company have access to the secret records at present.2我收到信后马上和他取得了联系。I got in touch with him immediately after I received the letter.3转过拐角我们就看见了埃菲尔铁塔的塔尖。As we turned the corner,the top of the Eiffel Tower came into
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
幽灵.pdf
