云南省昆明市第一中学2021届高三英语第二次双基检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 云南省 昆明市 第一 中学 2021 届高三 英语 第二次 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、云南省昆明市第一中学2021届高三英语第二次双基检测试题(含解析)满分150分,考试用时120分钟。注意事项:1.答题前,考生务必用黑色碳素笔将自己的姓名、准考证号、考场号、座位号在答题卡上填写清楚,并认真核准条形码上的准考证号、姓名、考场号、座位号及科目,在规定的位置上贴好条形码。2.每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦擦干净后,再选涂其他答案标号。答在试卷上的答案无效。第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的
2、相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the woman do next?A. Go to the concert. B. Buy some tickets. C. See her father in hospital.2. What was James probably doing?A. Looking for a silk scarf. B. Destroying a silk scarf. C. Chewing on his black toy.3. What does the man suggest?A.
3、 Waiting until a fine day. B. Leaving early tomorrow. C. Choosing a route with less traffic.4. What are the speakers talking about?A. A serious fire. B. A match. C. A factory.5. What time is it now?A.1:40. B.2:00. C.2:20.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷
4、的相应位置。听完每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各个小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6,7题。6. Whats the probable relationship between the speakers?A. Guest and receptionist. B. Teacher and student. C. Manager and secretary.7. How long has the man probably known Michael Smith?A. About 5 years. B. Less than 10
5、 years. C. More than 15 years.听第7段材料,回答第8至10题。8. What does the man suggest doing at first?A. Going camping. B. Playing table tennis. C. Playing computer games.9. Why does the man disagree to go camping?A. He is worn-out. B. He wants to be home. C. It will rain heavily.10. How many people will probab
6、ly have dinner together?A. Two. B. Three. C. Four.听第8段材料,回答第11至13题。11. What do we know about the mans girlfriend?A. She is easy to buy gifts for.B. She only likes certain things.C. She is a shopping assistant.12. What color did the man look for?A. Pink. B. Black. C. Light brown.13. What did the man
7、buy?A. A blouse. B. A sweater. C. A nightcoat.听第9段材料,回答第14至16题。14. Why does the man want to change his table?A. He can not bear the waitress.B. He wants to sit next to the counter.C. The temperature of the air conditioner is low.15. What does the man order?A. A cup of black tea with sugar.B. A piece
8、 of ice cream cake.C. A cup of red tea with milk.16. What is the man doing at the moment?A. He is writing a story.B. He is waiting for a girl.C. He is repairing the air conditioner.听第10段材料,回答第17至20题。17. Why was Mr. Johnson afraid of taking a plane?A. He had an air accident before.B. He witnessed an
9、air accident.C. He read a lot of air accidents.18. What did Mr. Johnson think was the most dangerous about a flight?A. Taking off. B. Boarding the plane. C. Starting the engine.19. What did Mr. Johnson do when his friend started the engine?A. Closed his eyes. B. Cried loudly. C. Looked out of the wi
10、ndow.20. What did Mr. Johnson see actually?A. Some people. B. Some ants. C. His old friend.第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题:每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中, 选出最佳选项,并在答题卡上将该项除黑。ADyson V11Thank you for choosing to buy a Dyson machine.Power ModesYour machine has three power modes for different tas
11、ks. Change cleaning modes quickly using a single button.EcoMaximum run time for longer cleans.Auto/MedThe best balance to clean all floors. Attach your high torque cleaner head to activate Auto/Med mode, which automatically adapts power between carpets and hard floors.BoostIntensive cleaning for gro
12、und-in dirt.IMPORTANT SAFETY INSTRUCTIONSBefore using an electrical appliance, basic precautions should always be followed, including the following:Suitable for dry locations only. Do not use outdoors or on wet surfaces.If the machine is not working as it should, if it has received a sharp blow, if
13、it has been dropped, damaged, left outdoors or dropped into water, do not use and contact the Dyson on Helpline.Keep hair, loose clothing, fingers, and all parts of the body away from openings and moving parts. Do not point the hose, wand or tools at your eyes or ears or put them in your mouth.Do no
14、t use a battery pack or machine that is damaged or modified. Damaged or modified battery may exhibit unpredictable behavior resulting in fire or explosion.Contact the Dyson Helpline when a service or repair is required. Do not disassemble(拆卸)the machine as doing it by mistake may result in an electr
15、ic shock or fire.1. Which mode should you choose to make the machine work longer?A. Eco.B. Auto.C. Boost.D. Med.2. The machine can be used for .A. outdoor poolB. dry hard floorsC. wet carpetsD. bathroom with water3. You may get an electric shock if .A. the machine isnt functioning wellB. a damaged b
16、attery pack is chargedC. the machine is taken apart incorrectlyD. you keep fingers away from openings【答案】1. A 2. B 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。本文是戴森吸尘器V11的安全使用说明书。【1题详解】细节理解题。根据文章Power Modes 的第一点“Eco. Maximun run time for longer cleans.”可知Eco模式清洁续航时间更长。让机器工作更长时间就选择Eco模式,故选A项。【2题详解】细节理解题。根据文章IMPORTANT SAFETY
17、 INSTRUCTTTONS 中第1条“Suitable for dry locations only. Do not use outdoors or on wet sufaces.”可知此吸尘器只适于用室内及干燥的地方,不能用于户外或者是潮湿的地方。结合选项,B项符合题意。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据文章中第5条“Do not disassemble (拆卸) the machine as doing it by mistake may result in an electric shock or fire.”可知不正确的拆卸会导致电击或火灾。所以结合选项,可能发生电击的情况是机器
18、被不正确的拆卸。故选C项。【点睛】对于细节理解题,考生需要在做题时要结合问题,将选项与原文进行一一对比,然后进行逐一筛选,才可以找到正确答案,做题时也需要考生足够的细心。如第3小题,根据文章中第5条“Do not disassemble (拆卸) the machine as doing it by mistake may result in an electric shock or fire”可知不正确的拆卸会导致电击或火灾。所以可能发生电击的情况是发生在机器被不正确的拆卸时。故选C项。BWe think of kids playing video games as being in a s
19、ort of hiding themselves in their darkened bedrooms and forgetting and ignoring everything that is not related to their games. In truth, they are usually communicating with other gamers, via audio or text, about the action on the screen. And sometimes the chat changes from the world of fantasy to re
20、al life.That is what happened to 14-year-old Reily Howard from East Hampton, Connecticut, last October. While playing Counter-Strike: Global Offensive, he noticed that an online friend, a 13-year-old from Florida, was not his normally enthusiastic self. Reilys prediction was confirmed when the frien
21、d messaged him, Yo, we need to talk. Reily immediately called him.He started to open up about whats going on in his life: I have nothing to live for; Im going to kill myself, Reily told nbcconecticut. com. He couldnt even talk, and he was crying so much, Unable to verbally convey his despair, his fr
22、iend typed out, Tonight is going to be the night.Suicide is a lot to throw at a high school kid, but Reily determined to stay on the line for as long as he was needed. I knew he didnt want to be alone, and I didnt want him to go, he told WFSB. He is my friend. I didnt want him to die. For two hours,
23、 Reily said everything he could think of to persuade his friend to embrace life. About that time Reilys parents came home from dinner. He filled them in, and they contacted Florida police, who tracked down the boy.The troubled teen is doing well now, thanks to a good friendone hed never met in perso
24、nwho was willing to put down the keyboard and lend an ear. Says Reilys mother, Sheila Reily, You just have to show up and talk to people. And listen.4. What do kids do actually when they play video games?A. They usually ignore what is happening.B. They completely forget the real world.C. They feel l
25、ike choosing dark rooms.D. They often chat with other gamers.5. What can we learn about the 13-year -old boy?A. He was abused terribly by his parents.B. He came across some trouble in his life.C. He was addicted to playing online games.D. He was more enthusiastic than before that day.6. In what way
26、did Reily help his friend?A. Keeping in touch with his friend.B. Calling an ambulance immediately.C. Asking his parents to call the police.D. Tracking down his friend on the Internet.7. Which words can best describe Reily?A. Selfless and generous.B. Considerate and brave.C. Sympathetic and helpful.D
27、. Ambitious and diligent.【答案】4. D 5. B 6. A 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文讲述一位14岁的孩子Reily在与网友玩网络游戏时,发现网友有自杀的倾向。Reily一直不离不弃与网了友沟通,最终从死亡线上拯救了素未谋面的网友。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段中“In truth, they are usually communicating with other gamers, via audio or text, about the action on the screen.”实际上,他们通常通过音频或文本与其他游戏玩家就屏幕上的动作
28、进行交流。可知,孩子们玩网络游戏时会和其他玩家聊天。故选D项。【5题详解】推理判断题。根据文章第三段中“He started to open up about whats going on in his life:I have nothing to live for; Im going to kill myself!”他开始敞开心扉聊自己的生活,说想自杀。可知意在表明这位13岁的孩子在生活中遇到了麻烦和困难。故选B项。【6题详解】细节理解题。根据第四段中“Reily determined to stay on the line for as long as he was needed.”Rei
29、ly决定在他需要的时候一直待在网上。可知Reily一直在线上与网友保持联系。故选A项。【7题详解】推理判断题。根据第四段中“Reily determined to stay on the line for as long as he was needed.”Reily决定在他需要的时候一直待在网上。以及“Reily said everything he could think of to persuade his friend to embrace life.”Reily说了一切能说的话,他想说服他的朋友拥抱生活。结合全文理解可知,14岁的Reily对朋友不离不弃,想尽方法帮助网友,可推测出R
30、eily是一名富于同情心并乐于助人的孩子。故选C项。【点睛】CCovid-19 is not the only catastrophe that 2020 has brought. In parts of Asia and east Africa, swarms(成群)of locusts(蝗虫)have destroyed fields. Locusts are usually inoffensive, spread-out creatures that do not stay far from the place where they were born. But under the ri
31、ght circumstances, that is, a heavy rain and a following boom in plant growth, they can be gregarious. Millions of the insects gather in swarms which can fly more than 100km in a day.In a paper published in Nature, Xiaojiao Gou and a group of other researchers clarify part of the biochemical system
32、that drives that transformation. Dr Gou and her colleagues collected 35 chemicals acquired from the bodies and wastes of locusts. When tested, locusts were strongly attracted to just a chemical, one called 4-vinylanisole (4VA). Scientists already know that swarming is a response to overcrowding, and
33、 Dr Gou and her colleagues found that 4VA production rose with population enlargement. Further investigation confirmed the odour receptor (气味受体)on the insects antennae(触角)is sensitive to the chemical.Humans have tried everything they can to deal with locust swarms, with mixed results. Man-made versi
34、on of 4VA might be used to bait(诱捕)traps. If 4VA turns out to be a language that all locusts understand, then it may help humans persuade them to abandon their gregarious ways, and return to a peaceable life of being alone.8. What does the underlined word in Paragraph 1 mean?A. Flexible.B. Starved.C
35、. Aggressive.D. Gathering.9. What did Dr Gous group find?A. Locusts can release 35 chemicals from their bodies.B. 4VA is one of the chemicals strongly attracting locusts.C. 4VA will be produced more when locusts number increases.D. The transformation of locusts affects the biochemical system.10. Wha
36、t can we infer from the last paragraph?A. Humans have got the methods of killing locusts.B. Man-made version of 4VA will be introduced to market.C. Scientists have had a new breakthrough to transform locusts habitats.D. It remains to be proved whether 4VA is a language that locusts understand.11. Wh
37、at does the passage mainly talk about?A. The harm caused by locust swarms.B. The ways to prevent locust swarms.C. The process of locusts transformation.D. The finding of 4VA attracting locust swarms.【答案】8. D 9. C 10. D 11. D【解析】这是一篇说明文。文章介绍了中国科学家团队致力于对蝗虫的研究,并发现一种名为4VA的化学物质,此发现有利于帮助人们找到对抗蝗灾的办法。【8题详解】
38、词义猜测题。根据上文的“Millions of the insects gather in swarms which can fly more than 100km in a day.”(数以百万计的蝗虫聚集在一起,一天能飞100多公里。)可知蝗虫是聚集在一起行动的,由此推测“But under the right circumstances, that is, a heavy rain and a following boom in plant growth, they can be gregarious. ”(但在适当的情况下,也就是说,一场大雨和随后的植物生长旺盛,蝗虫可以gregari
39、ous。)中,划线单词gregarious应为“聚集的”。故选D项。【9题详解】细节理解题。由第二段中的“Scientists already know that swarming is a response to overcrowding, and Dr Gou and her colleagues found that 4VA production rose with population enlargement.”(科学家们已经知道一大群蝗虫是对过度拥挤的一种反应,郭小娇博士和她的同事们发现4VA的量随着蝗虫数量的增加而增加。)可知郭小娇博士的小组发现了当蝗虫数量增加时,4VA产量增加。
40、故选C项。【10题详解】推理判断题。由最后一段中的“If 4VA turns out to be a language that all locusts understand, then it may help humans persuade them to abandon their gregarious ways, and return to a peaceable life of being alone.”(如果4VA是所有蝗虫都能理解的语言,那么它可能会帮助人类说服它们放弃群居方式,回到平静的独处生活中。)可知,此处是假设4VA是所有蝗虫都能理解的语言。由此推知,4VA是否是蝗虫理解的
41、语言有待于被证实。故选D项。【11题详解】主旨大意题。第一段讲“蝗虫的危害和特性”,第二段讲“中国科学家团队致力于对蝗虫的研究,并发现了让蝗虫成群的化学物质4VA”,第三段讲“4VA的发现有利于帮助人们找到对抗蝗灾的办法”。通读全文可知,本文主要讲述发现了让蝗虫成群的化学物质4VA, D选项“吸引蝗虫群的4VA的发现”是具有最好的概括性和针对性。故选D项。DThe Great Wall of China, which winds for 21, 000 km across the north of the country, is one of humanitys most famous cre
42、ations. It was named a UNESCO World Heritage Site in 1987. When tourists come to Beijing, they head by bus load to the Great Walls most famous sites.Few of them come here, the Jiankou section of the Wall which ribbons over the top of green mountains for 20 km. From the valley below, it looks like ic
43、ing piped onto each peak. It is completely different from its better-known neighbors, like Badaling or Mutianyu. There is no souvenir shops or Starbucks, no cable cars or benches. To access this section of the Wall, you must hike 45 minutes up a mountain. And there was until recently no restoration
44、(修复). Built in the 1500s and early 1600s, this section was left untouched for centuries. Over time, the towers have melted into piles of rocks. Some parts of the Wall fell down completely, making the once-wide section so narrow that only one person could walk at a time.In order to prevent tragedy an
45、d preserve the Jiankou Wall for future generations, restoration began in 2015 and will be completed in 2021. For the 2021 phrase of the project, technology includes drones(无人机), 3D mapping and a computer algorithm that can tell engineers whether they have to remove that tree or fix this crack. With
46、the restoration finished, the Wall may be less shabby and dangerous than it once was. But it remains a striking reminder of the centuries that shaped not only the defense project, but China itself.12. The writer mentions Badaling and Mutianya to .A. make comparisonsB. clarify viewsC. emphasize the t
47、opicD. explain further13. What can we learn about the Jiankou section of the Wall?A. Tourists can get there by cable cars.B. It was much wider in ancient times.C. It has a history of more than 100 decades.D. People rarely explore it as it is being restored.14. Which is the best title of the passage?
48、A. The Development of the Great WallB. Chinas Remote and Dangerous Great WallC. The Great Wall, one of the Worlds WondersD. Commercialization of the Sightseeing Destinations15. In which column of the magazine can you find the passage?A. Entertainment.B. Society.C. Culture.D. Economy.【答案】12. A 13. B
49、14. B 15. C【解析】这是一篇说明文。本文介绍了万里长城中一段危险而隐秘的部份 箭口。【12题详解】推理判断题。根据文章第二段“It is completely different from its better-known neighbors, like Badaling or Mutianyu. There is no souvenir shops or Starbucks, no cable cars or benches. To access this section of the Wall, you must hike 45 minutes up a mountain.(它完
50、全不同于它更著名的邻居,如八达岭或慕田峪。没有纪念品商店或星巴克,没有缆车或长凳。要进入这段长城,你必须徒步45分钟上山)”可知,作者提及八达岭和幕田峪两个旅游景点是为了与箭口段作比较。故选A。【13题详解】细节理解题。根据文章第二段“Some parts of the Wall fell down completely, making the once-wide section so narrow that only one person could walk at a time.(长城的一些部分完全倒塌了,一度很宽的部分变得非常狭窄,一次只能行走一个人。)”可知这段长城在古代是宽阔的。故选
51、B。【14题详解】主旨大意题。根据文章第二段“Few of them come here, the Jiankou section of the Wall which ribbons over the top of green mountains for 20 km. From the valley below, it looks like icing piped onto each peak.”(他们很少来这里,长城的箭口段横跨了20公里的青山。从下面的山谷看,每座山峰上都有冰层)可知,长城的箭口段的位置偏远、地势险要,结合全文内容可知,本文介绍了万里长城中一段危险而隐秘的部分箭口段。故选B
52、。【15题详解】推理判断题。通读全文,特别是根据第二段“Few of them come here, the Jiankou section of the Wall which ribbons over the top of green mountains for 20 km. From the valley below, it looks like icing piped onto each peak.”(他们很少来这里,长城的箭口段横跨了20公里的青山。从下面的山谷看,每座山峰上都有冰层)可知,本文主要介绍了万里长城中一段危险而隐秘的部分箭口段,这属于历史文化范畴,因此文章可能取材于杂志的
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
